سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا


اینجا چراغی روشن است


اینجا چراغی روشن است
در فیلم‌های کارگردان‌های جوان، تازه‌نفس، آشنا به سینمای روز دنیا و برخاسته از نسل نوی سینمای ایران لحظاتی را می‌توان تجربه کرد که هیچ‌گاه در ساخته‌های قدیمی‌ترها وجود نخواهد داشت. راه دور نمی‌رویم، نمونه‌هایش را در جشنواره پارسال جست‌وجو کنید.
«پابرهنه در بهشت» بهرام توکلی، «مینای شهر خاموش» امیر شهاب رضویان و... که تحسین منتقدان را برانگیختند و بسیار سروصدا کردند، در نهایت بعد از یک‌سال هنوز اکران نشده‌اند و خیلی‌ها هم آنها را در جشنواره پارسال از دست داده‌اند. این باکس پیشنهادهای ما درباره فیلم اول‌های امسال است که به نظر می‌رسد خوب باشند. فیلم‌هایی که در سینمای ایران از آنها با عنوان طفلکی‌های معصومی که هیچ‌وقت دیده نمی‌شوند نام برده می‌شود.
● حس پنهان (مصطفی رزاق‌کریمی)
مصطفی رزاق کریمی سابقه زیادی در ساخت فیلم‌های مستند دارد و مستندساز تلویزیون آلمان هم بوده است. مرور لیست بازیگران کافی است تا این فیلم را جزو پیشنهادات قرار دهیم. محمدرضا فروتن، مهتاب کرامتی، آتیلا پسیانی، شهره سلطانی، حامد بهداد، نیوشا ضیغمی.
خیانت سوژه اصلی فیلم است و می‌گویند «حس پنهان قصه زمانه ماست. زمانه‌ای که دیگران برای ما تصمیم می‌گیرند.» اولین حضور فیلم در جشنواره‌های خارجی امیدوارکننده بوده و جایزه هیات داوران جشنواره فیلم‌های آسیایی توکیو را کسب کرده است.
● قرنطینه (منوچهر هادی)
منوچهر هادی یک همه فن حریف واقعی است. بازیگری در «پشت دیوار شب» و «دوشیزه» دستیار کارگردانی در «چهارشنبه‌سوری» و «ازدواج صورتی» برنامه‌ریزی، نویسندگی و... همه و همه را تجربه کرده است. مهم‌ترین نکته در فیلم قرنطینه گریم و بازی متفاوت رضا عطاران است. تفاوتی که موجب شده او با این‌که نقش کوتاه است آن را بپذیرد.
تهیه‌کننده فیلم بازی عطاران را به قدری قدرتمند و توانا می‌داند که از همین حالا او را یکی از بخت‌های دریافت سیمرغ ارزیابی کرده است. قرنطینه قصه دو عاشق است که فاصله طبقاتی زیادی دارند و برای زندگی مشترک با هم پیمان می‌بندند. به دلیلی یکی از آنها به قرنطینه می‌رود و عشق دیگری محک می‌خورد. حمید گودرزی، رضا عطاران، افسانه بایگان، رضا رویگری، خاطره حاتمی و نیوشا ضیغمی، دیگر بازیگران فیلم هستند.
● کتونی سفید (محمدابراهیم معیری)
محمدابراهیم معیری، فارغ‌التحصیل سینما، نویسنده و سردبیر ماهنامه نوجوان و مولف چندین کتاب در حوزه کودک و نوجوان است. با همچین سابقه‌ای تعجب نمی‌کنیم که کتونی سفید فیلمی در ژانر کودک ونوجوان باشد. معلمی از تهران به یکی از شهرستان‌های جنوبی منتقل می‌شود و در آنجا با انجام کارهای آموزشی و ورزشی تحولاتی در منطقه به وجود می‌آورد و... تهیه‌کننده فیلم جهانگیر کوثری است و طبیعتاً باز هم تعجب نمی‌کنیم که باران کوثری در فیلم بازی کند. حسین یاری و محمود ابراهیم‌زاده را هم به بازیگران فیلم اضافه کنید.
● ستایش (محمدرضا رحمانی)
«هور در آتش»، «زیر پوست شهر»، «تهران ساعت ۷ صبح»، «آفتاب بر همه یکسان می‌تابد» و... نه، اشتباه نکنید. محمدرضا رحمانی این فیلم‌هار ا نساخته، در آنها بازی کرده است. ستایش داستان زندگی آرام و بدون سر و صدای مادر و دختری را به تصویر می‌کشد که با ورود غریبه‌ای به زندگی آنها این آرامش به هم می‌ریزد. حسن پورشیرازی، حسین محجوب، خاطره اسدی، محمود مقامی و مریم کاویانی جلوی دوربین کارگردانی رفته‌اند که خودش بارها جلوی دوربین کارگردان‌های دیگر رفته است.»
● جراغی در مه (پناه بر خدا رضایی)
چراغی در مه نگاهی اجتماعی به حاشیه‌های جنگ دارد. رعنا با پدر سالخورده چراغ سازش در طبیعت بکر و شاعرانه‌ای زندگی می‌کنند.
رعنا دلداده‌ای دارد که همرزم برادر مفقودش علی است. سنگینی نبود علی مانع شکوفا شدن این رابطه است. پناه بر خدا رضایی یکی از کارگردانان مطرح در حوزه فیلم کوتاه است. خلاقیت و نگاه نویی که در ابتدای مطلب از آن حرف زدیم را در فیلم او دنبال کنید. رضایی چراغی در مه را بدون موسیقی متن ساخته و فضاسازی صوتی را جایگزین آن کرده است.
حوادث غیرمترقبه سینمای ایران گریبان این فیلم را هم گرفته است. گروه تولید در بازگشت از شمال دچار حادثه شد که باعث فوت بهروز جلیلی بازیگر و به کما رفتن اصغر شاهوردی صدابردار فیلم شده است.
شاهوردی این روزها به هوش آمده و وضعیت عمومی مناسبی دارد.
پریوش نظریه و مسعود حشمت بازیگران اصلی فیلم هستند.
● در میان ابرها (سید روح‌الله حجازی)
اثری اجتماعی با پس‌زمینه دفاع مقدس. فیلم در زمان جنگ آمریکا و عراق می‌گذرد و رابطه یک زن عراقی و مرد ایرانی را در آن فضا نشان می‌دهد. «گاری‌ها می‌تازند.
بارها در مرز جابه‌جا می‌شوند و مسافران در تکاپوی رفتن.» از کارگردانی که دستیار مجیدی بوده اصلاً بعید نیست که همچنین خلاصه فیلمی داشته باشد. الناز شاکردوست در نقش یک دختر عراقی که فارسی هم بلد است به همراه ۹ نابازیگر نوجوان در فیلم بازی می‌کند.
نویسنده : علی احمدیان
منبع : چلچراغ