چهارشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 7 May, 2025
مجله ویستا
الهیات سلبی در سنت مسیحی

●معنای انسان انگاری
انسان انگاری ، همان چیزی است كه ما در سنت كلامی خود آن را تشبیه محض می خوانیم.
براساس انسان انگاری ، تفاوت میان خدا و مخلوقات ، تفاوتی صرفا كمی است و به همین دلیل برای سخن گفتن از خدا، تغییر معنای كلمات ضرورتی ندارد. تشبیه محض در سنت اسلامی نیز دارای سابقه است. در سنت مسیحی با توجه به نقش كلیدی مفهوم «گناه نخستین» در این دین و رانده شدن انسان از بهشت به جهان مادی به سبب این گناه و قربانی شدن «مسیح» برای پاك شدن انسان از آلودگی این سركشی ، دنیا امری مذموم و پلید محسوب می شده و بنابراین صفات موجودات دنیوی نمی تواند هم معنا با صفات خداوند و موجودات غیرمادی تلقی شود.
● معنای «تعطیل»
«تعطیل» نیز همان «تنزیه محض» در سنت كلامی اسلامی است ؛ به این معنا كه ما هیچ چیزی درباره خدا نمی دانیم و هیچ صفتی را نمی توانیم به او نسبت دهیم. در واقع خدا هیچ یك از صفاتی كه به او نسبت می دهیم ، نیست. این نظریه با آن پیش زمینه ای كه از مسیحیت و مفهوم گناه نخستین بیان شد، سازگارتر است و به همین دلیل در سنت مسیحی طرفداران بیشتری دارد كه دیونیسیوس مجعول و اكهارت همان گونه كه بیان شد از طرفداران آن نظریه هستند. در سنت اسلامی نیز این نظریه دارای سبقه است و معتزله ازجمله طرفداران آن هستند، ولی این نظریه در عالم اسلام چندان دوام نیاورد.
در میان متكلمان شیعی نظریه «امر بین الامرین» مطرح شد و آنها سعی می كردند موضعی را بین تشبیه محض و تنزیه محض اختیار كنند. در عرفان اسلامی نیز ابن عربی معتقد است تعادل برقرار كردن بین تشبیه محض و تنزیه محض از ویژگی های رسالت پیامبر خاتم ص است كه همه انبیای الهی از آن بهره مند نبودند. به نظر او گرچه همه انبیا حامل پیام خداوندی واحد بودند، اما برخی از آنها از زبان تنزیهی محض استفاده كردند. حال به نظر می رسد توماس آكویناس نیز با طرح نظریه تشابه قصد دارد راه میانه ای را بین تشبیه محض و تنزیه محض (یا انسان انگاری و تعطیل) مطرح كند. اما نظر توماس با نظر امثال ابن عربی در سنت اسلامی متفاوت است. ابن عربی حق را كه منشائ ظهور همه چیز است ، دارای دو جنبه می داند ؛ یكی جنبه محجوبیت و دیگری جنبه ارتباط حق با متجلیات خود، از جنبه اول به غیب الغیوب تعبیر می كند. به نظر ابن عربی ، حق از این حیث و در این مرتبه در تنزیه محض است و هیچ چیز نمی توان در مورد او گفت و حتی پیامبر اكرم (ص) هم در این مرتبه در حجاب محض است. ولی حق دارای حیث دیگری هم هست و آن همان تجلی او در مخلوقات است. از این حیث ، انسان ها صفاتی را به او نسبت می دهند. در عرفان اسلامی حتی از این هم فراتر رفته می شود و از آنجایی كه همه چیز تجلیات خدا محسوب می شود و جز او چیزی دارای هستی حقیقی تلقی نمی شود، دیگر هر سخنی كه انسان ها می گویند و هر صفتی كه به كار می برند، در واقع در مورد او می گویند ؛ چون چیزی را نمی توان توصیف كرد، مگر این كه آن چیز تجلی ای از حق است. در میان فیلسوفان مسیحی نیز اكهارت از یك حیث خداوند را در مرتبه تنزیهی محض قرار می دهد ؛ اما آنجا كه خداوند در ارتباط با مخلوقات در نظر گرفته می شود، دارای صفات می شود. در تفكر اكهارت ، خداوند در مرتبه اول حتی متصف به صفت وجود هم نیست ؛ چرا كه در او عقل و علم بر وجود تقدم دارد و اكهارت این جمله از كتاب مقدس را كه «در ابتدا كلمه بود» شاهدی بر مدعای خود می داند. اكهارت الوهیت (deitas)را از خدا جدا می كند. او می گوید الوهیت ، همان واحد است كه خلوص (Paritas)اعم از خلوص از وجود و خلوص از سایر صفات بر آن تعلق دارد.
الوهیت ، همان خدای ناشناختنی و برتر از وجود و برتر از ذات است كه منشائ صدور همه چیزهاست. الوهیت خدایی برتر از خداست. راه شناخت الوهیت فقط از طریق سلب صفات از اوست. اما خدا الوهیتی است كه با مخلوقات ارتباط برقرار می كند ؛ بنابر این خدایی قابل شناسایی و توصیف است.
خدا در این مرتبه بدون انسان ها وجود ندارد. او هنگامی خداست كه مخلوقات وجود دارند. در واقع همان طور كه شناخت الوهیت تنها از طریق سلبی ممكن است ، شناخت خدا نیز تنها از طریق ایجابی ممكن است. بسیاری از متكلمان مسیحی سخن او را به این معنا فهمیدند كه او شخص چهارمی را وارد تثلیث كرده و بر اشخاص تثلیث برتری دارد؛ ولی اكهارت بارها سخن را این گونه تفسیر كرد كه الوهیت ، همان پدر یا منشائ است (ایلخانی۵۱۵.) این بحث در تفكر هر یك از این فلاسفه و عرفا می تواند ذیل یك معیار دیگر هم مطرح شود. این معیار در تفكر كلامی شیعه سابقه دارد و حتی در كلام معصومین نیز درباره آن صریحا موضعگیری شده است. این معیار، تمایز یا عدم تمایز «ذات» خدا از «صفات» اوست و یا به عبارتی ، دوگانگی یا عدم دوگانگی ذات و صفات خداست. براساس تفكر شیعه ، خداوند صفات متمایز از ذات ندارد و امیرالمومنین ع صریحا به این نكته تصریح می كند. با توجه به این ملاك ، می توانیم نظریه امر بین الامرین متكلمان شیعه و همچنین نظریه شباهت آكویناس را نظریه ای معقول و (حداقل بظاهر) درست بدانیم. اما در مورد نظر اكهارت كه معتقد بود خداوند حتی دارای ذات هم نیست و در مرتبه الوهیت ، حتی موصوف به موجود بودن هم نمی شود، باید بگوییم گرچه به نظر می رسد موجود بودن ، صفتی متمایز از سایر صفات است و حمل آن به خدا لزوما به معنای تشبیه خدا به مخلوقات نیست ، اما اكهارت مخالف اشتراك معنوی بودن وجود است. او همچون فلاسفه نوافلاطونی ، عالم را دارای سلسله مراتب می بیند و خداوند را منشائ صدور عالم می داند. در تفكر نوافلاطونی ، احد كه در بالاترین مرتبه عالم وجود دارد، منشائ صدور همه چیز نیست ؛ بلكه آن براساس قاعده «الواحد لایصدر عنه الاالواحد» فقط منشائ صدور عقل اول است و مراتب دیگر عالم پس از عقل اول صادر می شوند. بنابراین بین بالاترین مرتبه عالم و پایین ترین مرتبه عالم (عالم محسوسات) فاصله ای ایجاد می شود كه ایجاد ارتباط را ناممكن می سازد. به نظر می رسد این مطلب درباره تفكر اكهارت هم صادق باشد. اكهارت در تثلیث ، پدر را منشائ صدور پسر و پدر و پسر را مشتركا منشائ صدور روح القدس می داند. سلسله صدور تا به عالم محسوسات برسد، باز فاصله ای نظیر آنچه در تفكر نوافلاطونی وجود داشت ، پیش می آید. اما در عرفان ابن عربی ، گرچه ما شاهد حضرات خمس هستیم كه به نظر مشابه مراتب و طبقاتی است كه نوافلاطونیان برای عالم قائل هستند ؛ ولی ابن عربی حق را منشائ تجلی همه عالم می داند. همه عالم تجلی حق است: جلوه ای كرد رخش روز ازل زیر نقاب / عكسی از پرتو آن بر رخ افهام افتاد این همه عكس می و نقش نگارین كه نمود/ یك فروغ رخ ساقی است كه در جام افتاد بنابراین بین عالم محسوس و حق بیگانگی ای وجود ندارد. از این رو ابن عربی از زبان تشبیهی درباره صفات خدا سخن می گوید، ولی او همان گونه كه گفتیم ، معتقد به مرتبه غیب الغیوبی ای نیز برای حق است كه نمی توان از آن سخن گفت. به نظر می رسد این ویژگی در عرفان نظری ابن عربی ، بیش از آن كه متاثر از تفكر نو افلاطونی باشد، متاثر از آموزه های دین اسلام و برخی از آیات قرآن است كه برای خدا مرتبه ای تنزیهی و غیرقابل درك قائل می شود و ابن عربی در واقع به این وسیله این آیات را با دسته دیگری از آیات كه صفات و اسمائ خدا را ذكر می كند، سازگاری برقرار می شود.
منبع : مرکز اطلاع رسانی خانواده شمیم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست