چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا
خشونت علیه زنان
دنیای جدید، با همه آب و رنگهایی كه دارد، ماهیتاً انسان را خسته و ناامید از آینده پاك، سالم و بدون جنگ و خشونت كرده است. این یأسها و ناامیدیها واكنشهای مختلفی را برانگیخته است و نمودار این واكنشها، كنگرهها و اجلاسهای جهانی در مورد مسائلی چون خشونت علیه زنان و كودكان، فقر و گرسنگی، جنگ و آوارگی و مباحث متكثری از این دست است. نوشتار حاضر كه حاصل چهارمین كنفرانس بینالمللی در مورد خشونت علیه زنان است، وضعیت زنان قربانی خشونت را اسفناك و روز به روز آن را در حال بغرنجتر شدن میداند، به همین دلیل، بعد از بررسی موضوع، به ارائه پلات فرم پیشنهادی میپردازد تا در صورت امكان از این مصائب بكاهد.
● خشونت علیه زنان
«یك جهان با چهار میلیون نفر را فرض كنید كه به طور اتفاقی دچار بیماریهای حاد و مزمن شدهاند. بیماریای كه عامل دردهای مستمر و دائمی است و زخم و رنجهای بسیاری را به دنبال دارد، اما قدرتها هیچ امكانی را برای مبارزه افراد با بیماری و تهدید ایجاد نمیكنند، مسألهای كه سنگینیاش را بر جامعه تحمیل كرده است و بسیاری، كه در سكوت، درد میكشند.»
جوزف بیدن، رئیس سابق كمیسون قضایی سنای آمریكا، مطالب فوق را در اجلاس به طور خاص در مورد ایالات متحده آمریكا بیان میكند. وی معتقد است كه در آمریكا مهمترین معضل، خشوت در خانواده است كه اكثر قربانیان آن زنان هستند. در ایالات متحده آمریكا، در هر ۸ ثانیه با یك زن بدرفتاری میشود و در هر ۱۰ ثانیه، یك زن مورد تجاوز قرار میگیرد.
طبق گزارش تهیه شده در ۱۹۹۲، كه به وسیلهٔ كمیسیون قضایی سنای آمریكا تهیه شده است، قربانیان خشونت زناشویی بسیار بیشتر از تصادفات رانندگی هستند.
«علیرغم این مسئله، ما از گستردگی و وخامت مشكل غافل هستیم، اگر فردا، روزنامهها با یك تیتر بزرگ بنویسند كه یك بیماری جدید، در طول سال گذشته چهار میلیون نفر از شهروندان را به شدت بیمار كرده است، وخامت وضعیت از نظر هیچكس دور نخواهد ماند؛ به علاوه هنگامی كه اعلام شود، سه چهارم قربانیان خشونت، زنان هستند، مسئله هشدارها برای همگان روشن میشود.»
● یك مشكل جهانی
همه جا و در همهٔ زمانها زنان قربانیان تجاوز بودهاند. هنوز هم آنها مورد رفتار خشونتآمیز قرار گرفته یا مورد ضرب و شتم و آزار جنسی قرار میگیرند و یا از سوء قصدها در امان نیستند.
در اكثر جوامع، خشونت مبتنی بر مالكیت است كه نسبت به جنس زن از سوی شوهر تصور میشود و مجرمین و تبهكاران از مجازات مصون میمانند و حداكثر با عذرخواهی آنها مسئله فیصله مییابد.
در بعضی از كشورها، برای مرد حق تأدیب زنشان را حتی تا مرحله «حق كشتن زن» در نظر گرفتهاند.
در اجلاسی كه در مورد زنان مورد ضرب و جرح قرار گرفته در گینه نو برگزار شد، مطالبی بیان شد كه مضمون آن این است. «زدن زن توسط شوهر، یك امر پذیرفته است و بحث در این مورد، تلف كردن وقت محسوب میشود.»
اینگونه اشكال خشونت، اغلب سرّی و بیسر و صدا و البته همراه با انكار هستند. موارد بدرفتاریهای ناشی از مالكیت نسبت به جنسی مؤنث، به ندرت اعلام میشوند و ثبت میگردند. یك مطالعه دولتی به وسیله نشریه «روانشناسی آمریكا» بیان میكند كه در ایالات متحده، تنها ۲% آزارهای جنس در خارج خانواده صورت میگیرد و ۶% خشونتها به وسیله افراد بیگانه صورت گرفته است. جالب است بدانیم كه تنها ۵ تا ۸% تجاورات جنسی نسبت به زنان بزرگسال، به پلیس اعلام شده است. به علاوه نشریه مزبور اعلام داشته است كه اغلب اطلاعات حاصله بیانگر وخامت مشكل است كه میتواند به سرعت گسترش و تنوع یابد. وضعیتی كه ایجاد شده است (مخصوصاً به كمك مطالعات اخیر) اطلاعات و تحلیلهای مناسبی را در مورد خشونت علیه زنان نشان میدهد، موضوعی كه در سال ۱۹۹۴ هم در «بانكهای اطلاعاتی» ثبت شده است.
تحقیقات در چندین كشور بیانگر ۲۵ تا ۵۰% زنانی است كه توسط شركای جنسشان مورد بدرفتاری قرار گرفتهاند و اكثراً هم دچار فشارهای روحی و روانی شدهاند.
در اكثر كشورها، آزار جنسی به طور وسیعی دامنهدار است. در كانادا، مطالعه روی یك نمونه ۴۲۰ نفری زنان نشان داد كه ۵۴% آنها حداقل یك تجربهٔ ناخواسته، قبل از ۱۶ سال داشتهاند و ۵۱% هم بیان كردهاند كه قربانی آدمربایی شدهاند. در ۲۵% موارد، زنان قربانی كه دچار بدرفتاری شدهاند، از سوی شركای خود به مرگ هم تهدید شدهاند.
● تعریف خشونت علیه زنان
در دسامبر سال ۱۹۹۳، مجمع عمومی سازمان ملل برای تعریف خشونتهای مبتنی بر مالكیت نسبت به جنس مؤنث، به توافق رسید و با عنوان «بیانیه طرد خشونت علیه زنان» به تعریف خشونت پرداخت. در این بیانیه، خشونت علیه زنان چنین تعریف شده است: هر عمل خشونتآمیز نسبت به جنس مؤنث و هر فعلی كه منجر به ضرر نسبت به زنان یا دردهای جسمانی، جنسی، روانی شود و همچنین تهدید به چنین افعالی، خشونت علیه زنان محسوب میشود. در ادامه اعلامیه، با احصای اعمال و اشكالی از خشونت میپردازد كه منجر به خشونت علیه زنان میشود:
۱- خشونت فیزیكی، جنسی یا روانی، چه در داخل خانوادهها و چه در جامعه كه شامل ضربات منجر به جرح؟ بدرفتاریهای جنسی نسبت به كودكان و جنس مؤنث، خشونت نسبت به اموال زن، خشونتهای زناشویی، ایجاد نقصهای ژنتیكی و سایر رفتارهای مضر به حال زن؛
۲- خشونتهای غیر زناشویی؛
۳- خشونتهای مربوط به بهرهكشی؛
۴- آزار جنسی، منزوی ساختن درمحل كار و مراكز و سازمانهای دولتی یا غیر دولتی و هر جای دیگر؛
۵- قوادی؛
۶- روسپیگری؛
۷- خشونتهای ناشی از اعمال حاكمیت دولت؛
طبق نظر بعضی از متخصصان و مدافعان حقوق زنان، این حمایتها شكل كلی و فراگیر دارد و تنها شامل اعمال افراد و حكومتها نمیشود بلكه عدم قانون و فقدان سیاستها و نابرابریهای اجتماعی را كه میتواند خشونت محسوب شود نیز شامل میگردد.
در تحقیقی كه برای بانك جهانی با كمك جك لین پیتانی و آدریال ژرمن و لری هیز و یكنیم از انستیتوی باسینیك در مورد «سلامتی زنان واشتنگتن» صورت گرفت، اعلام گشت كه تعریف بیان شده توسط مجمع عمومی اجازه نمیدهد كه فراتر از آن تعریف و موارد احصا شده، موارد دیگر را خشونت بدانیم، در حالی كه خشونتهای نسبت به زنان، فراتر از موارد مذكور در بیانیه است. طبق نظر خانم هیز، تعریف خشونت باید حول ۲ محور اساسی «اجبار» و «زور» بیان گردد؛ مسئلهای كه مبیّن یك رفتار خشونتآمیز از یك رفتار ساده تحمیلی است. هیز و همكارانش به بیان تعریفی دیگر از خشونت علیه زنان میپردازند:
«تمام به كارگیریهای اجباری، چه به صورت معنوی و چه مادی، تمام الزامات و محرومیتهای خطرزا برای سلامتی زنان یا دختران كه منجر به خسارت مادی و روانی میشود، تحقیر كردن شخصیت و رفتارهایی كه موجب محدودیت آزادی و منجر به استعمار زن میشود.»
خشونتهایی كه در جریان جنگها رخ میدهد، بسیار شایع است. طبق بررسیای كه توسط اتحادیه اروپا صورت گرفته است، ۰۰۰/۲۰ زن در بوسنی در یك ماه اول، مورد خشونت صربها قرار گرفتند؛ علاوه بر این، چندی بعد، در یكی از درگیریهای كامبوج، تنها در یك شهر، به اكثر زنان شهر تجاوز شد. اینگونه خشونتها در لیبریا، اوگاندا، پرو و سومالی هم سابقه دارد.
در كشورهای متعددی، هنوز هم خشونت علیه دختران نابالغ و بالغ، بسیار شایع است. در بارید از هر۳ زن، یك زن و حدود ۲% مردان، چه در كودكی یا بزرگسالی، دچار بدرفتاریهای شدید شدهاند. در پرو (براساس گزارشی) ۹۰% مادران جوان ۱۶- ۱۲ سال، به وسیلهٔ مردان و مخصوصاً پدر یا پدرشوهرشان مورد خشونت قرار گرفتهاند. در كاستاریكا، ۹۵% زنان بیمار بالغ كمتر از ۱۵ سال كه به بیمارستان منتقل شدهاند، دچار زنای محارم گشتهاند.
در بعضی از كشورها، بدرفتاری با اموال زن بسیار رایج است. در هند یك رسم بسیار غالب این است كه شوهر یا خانوادهٔ او، اموال زن را آتش میزند. طبق اطلاعات پلیس هند، در سال ۱۹۹۰، ۴۸۳۵ زن دچار چنین وضعیتی شدهاند، تنها به این دلیل كه خانواده آنها، جهاز و اموالی را كه قول داده بودهاند، فراهم نكردهاند. در شهر بمبئی، ۲۰% زنان متوفی ۴۴- ۱۵ ساله، دچار آتشسوزی شدهاند.
بیشتر اعمال خشوتآمیز نسبت به زنان از سوی خانواده و اطرافیان آنها صورت میگیرد. ۷۰% موارد بدرفتاری نسبت به زنان كه در كلانتریهای ساتو یاتولو به ثبت رسیده است در خانه صورت گرفته و همچنین در سانتیاگو، حدود ۷۵% ضربات منجر به جرح نسبت به زنان، در خانه بوده است. در كانادا، ۶۲% زنان، از سوی شوهرانشان مورد بدترین رفتارها قرار گرفتهاند.
به خوبی میدانیم كه خشونت در هنگام حاملگی، یكی از مهمترین دلایل سقط جنین یا وزن ناكافی كودك متولد شده است. در مكزیكو، تحقیقی كه روی ۳۴۲ نفر از زنان صورت گرفت، ۲۰% زنان كتك خورده از ضربه به ناحیهٔ شكم، دچار سقط جنین یا دردهای مزمن شدهاند. در كاستاریكا، ۴۹% از ۸۰% از زنان كتك خورده، بیان میكنند كه هنگامی كتك خوردهاند كه باردار هم بودهاند و در ۵/۷ درصد آنها، نتیجهٔ سقط جنین بوده است. مطالعه بر روی سلامتی زنان دچار خشونت در بعضی از كشورهای دیگر به شرح زیر است:
- در ایالات متحده آمریكا، ۲۰% زنان بزرگسال قربانی خشونت و تجاوز شدهاند.
- در پرو، ۷۰% جرائمی كه به پلیس اعلام شده است، مربوط به زنانی است كه توسط شوهرانشان به شدت كتك خوردهاند.
- در نروژ ۲۵% زنانی كه دچار امراض زنان شدهاند، متحمل آزار و خشونتهای شریك جنسیشان شدهاند.
- تایلند، در قسمتهای حاشیهنشین شهر بانكوك، ۵۰% زنان متأهل، به طور متناوب و كاملاً عادی كتك میخورند.
● چرا زنان موضوع بحث هستند؟
«زن همچون یك مادیان است كه من آن را میخرم و حق سواركاری با آن را دارم و اگر هم دلم خواست، میتوانم آن را بزنم.» این ضربالمثل اگرچه بسیار قدیمی است ولی هنوز هم به كار میرود. بسیاری از مردان، چون روز سخت یا ناهنجاری دارند یا علت دوندگیها و زندگی سخت را متوجه زنشان میبینند، زنشان را میزنند. استفاده از الكل و مواد مخدر یكی از دلایل مهم در اعمال خشونت علیه زنان است؛ همچنین فاكتورهای اقتصادی و اجتماعی همچون بیكاری، مشكلات مالی، بینظمی و شرایط نامطلوب كار، نقش مؤثری را در ایجاد این خشونتها ایفا میكند. بعضی از محققین ابراز داشتهاند كه خشونت، نتیجهٔ رفتارهای ناشی از دوران كودكی است؛ شوهران خشن، غالباً والدین خشن و ناراحتی داشتهاند. در واقع، بنا بر یك مطالعهٔ آمریكایی، مردانی كه در كودكی از سوی والدینشان مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند، سه برابر بیش از سایرین، زنانشان را میزنند و ده برابر بیشتر، زنانشان را مورد ضرب و شتم قرار میدهند. مردانی كه متهم به آتش زدن زنانشان هستند. بارها میكوشند تا مسئولیت خودشان را ناشی از رفتار تحریكآمیز زنشان بیان كنند و جالب اینكه بیش از ۴۰% آنها حداقل یك بار شاهد آتش زدن یك انسان، به خصوص یك زن بودهاند.
در مطالعهای دقیق روی وضعیتهای مختلف، محققین دریافتند كه خشونتها اغلب مربوط به عدم امكان انجام دادن كاری یا قبول نكردن خواستهای از خواستههای شوهر است. براساس این تحقیق كه توسط نشریهٔ انگلیسی «مجلهٔ جنایت» چاپ شد، شوهر یا شریك جنسی، زن را به دلیل احساساتی كه آنها را تحریك میكند، مورد خشونت قرار میدهند: «این زن بسیار پر حرف است یا بسیار ساكت است؛ خیلی جذاب است یا اصلا ً جذابیتی ندارد؛ خیلی قانع است یا تمامیت خواه است؛ خیلی حامله میشود یا چرا حامله نمیشود و ....»
در برخی كشورها، مستی ضارب به عنوان یك عامل مخففه مجازات خشونت با تجاوز علیه زنان محسوب میشود. در سپتامبر ۱۹۹۴، دادگاه عالی كانادا، محكومیت مردی را لغو كرد كه بعد از مصرف مقدار متنابهی الكل، یك زن ۶۵ ساله را از روی صندلی چرخدار واژگون ساخت و به او تجاوز كرد.نگاه حقیرانه به زن در داخل خانواده، همانند خارج خانواده، بیانگر قبولی جهان شمولی از رفتارهای موجه و خشونتآمیز مردان است، مسئلهای كه امری عادی محسوب میشود. براساس تحقیقی كه در آمریكا در مورد خشونتهای خانوادگی صورت گرفت، ریشه خشونتها را در اعتقادات و فرهنگ اعلام كرد. طبق این نگاه، مردها نسبت به زنهایشان امتیازهای ذاتی دارند و بدیهی است این طرز فكر به آنها امكان هرگونه رفتاری را میدهد. جالب خواهد بود اگر بدانیم، زنی كه برندهٔ جایزهٔ نوبل در صلح بود، در تفسیر رفتار شوهرش میگوید: «او شوهر خوبی است، چون فقط هفتهای یك بار مرا میزند.» شوهر قبلیام، همچون وزنهای، تمام عصرها بالای سرم بود. طوری كه هر لحظه آرزوی مرگ میكردم؛ یك روز كه موفق شدم به طبقهٔ همكف، (جایی كه دخترم آنجا بود و از من كمك میخواست) بروم، شوهرم با چاقو به سمت من حملهور شد، آنقدر شدید كه تیزی چاقو در تمام ناحیه شكم فرو رفت. او مرا از حس بینایی و چشایی محروم كرده است. از اینكه خانوادهام را ببینم معذورم و از فرزندانم دور افتادهام»، این شخص كه خواست نامش بیان نشود، در مقابل یك گروه مطالعه خشونت علیه زنان در آمریكا شهادت داد، او یكی از هزاران قربانی خشونت است، كه باید با نشانههای فراوان روی بدنش و ترس جاودان، زندگی كند. براساس گزارش كمیسیون جهانی توسعه و سلامتی زنان، علاوه بر بیماری و مرگ و میر، خشونت علیه زنان یكی از مهمترین دلایل بیماریهای روانی، استرسها، اعتیاد، جراحات، بیماریهای جنسی واگیردار و آلودگی به ویروس HIV و خودكشی زنان است. همه این موارد، بار مالی سنگینی را به سیستم بهداشت و سلامت كشورها تحمیل میكند.
در گزارش ۱۹۹۳ در مورد توسعه جهانی، بانك اطلاعات بینالمللی، برای اولین بار خشونتها مبتنی بر احساس مالكیت نسبت به زنان را عامل نتایج مخرب نسبت به سلامتی ارزیابی كرد. از زمان اعمال محدودیتهای متعدد بر اطلاعات قابل دسترسی در كشورهای صنعتی، این بانك اطلاعاتی چنین ارزیابی میكند: تجاوز و خشونت در خانواده نسبت به زنان ۴۴ – ۱۵ ساله، آنها را در پنجمین سال زندگی مشتركشان دچار نقص سلامتی میكند.
این مسئله، مانند سوءتغذیه و بیماریهای ناشی از فقر، در كشورهای در حال توسعه به شدت دامنهدار است. وضعیت سلامتی در این كشورها در پایینترین حد ممكن است و درصد مشكلات سلامتی مربوط به خشونتهای مبتنی بر احساس مالكیت بر زنان، حداقل بسیار بالایی (۵۰%) دارد. به هرحال در بعضی از كشورهای در حال توسعه، جایی كه مرگ و میر مربوط به زایمان و بیماریهای ناشی از فقر، مربوط به مدیریت فاسد یا ضعیف دولتی است. مدت زندگی سالم، به علت تجاوز یا اعمال خشونتآمیز در خانواده بسیار كاهش یافته و درصد بسیار بالایی (در حدود ۱۶%) را اعلام میكند.
● یك مانع، سد راه پیشرفت
حضور زنان در پیگیری این پیشرفت، موضوع بسیار مهمی است، به خصوص در حوزههایی چون، سازماندهی خانواده، حمایت از محیط زندگی و آموزش و پیشرفت در این حوزهها بدون یاری و شركت فعالانه زنان حاصل نمیشود. باری، هنگامی كه زنان با خشونت روبهرو میشوند، اقبال و امكان حضور تام آنها در چنین برنامههایی كاهش مییابد.
● خشونت عیله زنان، به هیچ وجه مایه مباهات نیست
توری ونسنت، مدافع تیم فوتبال آمریكایی «دلفینهای میامی» اكنون فردی ثروتمند و مشهور است. وی در كودكی شاهد بدرفتاریهای بسیار نسبت به مادرش بوده است. او میگوید «نزد ما، این مسئله كاملاً امری عادی بود كه ببینیم پدر، مادر را میزند. زدن زنش، عادت او بود» ونست از مدرسه هم میگوید: «در مدرسه هم همینطور؛ اگر كسی میگفت كه دوست دخترش را هفته پیش سه بار سیلی زده است، از طرف دوستانش مورد تشویق قرار میگرفت؛ وضعیت چنین بود. چیزی كه هیچكس در قبح آن تردید ندارد.» ونسنت، صبحی را به خاطر میآورد كه مادرش به علت ضربات پدرش، همچون گچ سفید و كبود شده بود؛ اما وی برای كمك و نجات مادرش اقدامی نكرد. با این وجود میگوید: «به شدت از حضور یك زن زندانی در منزلم، ناراحت و به هم ریخته میشوم.»
استقان براگ، بازیگر بزرگ تیم دلفینها، اینگونه رفتارهای خود را تحلیل میكند. (با توجه به اینكه وی محكوم به آزار روحی نسبت به زنان هم بوده است):
«من به او چیزهایی میگفتم كه نشان از بیرحمی داشت، چرا تو اینقدر چاقی؟ یا تو به درد هیچ كاری نمیخوری؛ تو نمیتوانی تغییر كنی؟»
اروینگ فرای، دیگر فوتبالیست نامدار آمریكایی، علاوه بر اینكه به بدرفتاری با همسرش اعتراف میكند، میگوید: با اینكه این مسئله مربوط به گذشته است اما هنوز تأثیر خود را گذاشته است، «ما همه، ساخته محیط و اطرافیانیم ولی نمیفهمیم. چرا او كاری را انجام میدهد كه من نمیخواهم، اینكه مسئله سختی نیست.»
از این مثالها میتوانیم به یك نتیجهٔ ساده برسیم: اشخاص خشن به دنیا نمیآیند؛ اما اگر كودكان در محیطهای خشن بزرگ شوند، احتمال اثرپذیری رفتاری آنها زیاد است. خشونت علیه زنان از خانوادهها شروع میشود؛ پس خانواده اولین جایی است كه باید به آن توجه كرد.
از زمان كنفرانس جهانی حقوق بشر كه در وین برگزار شد (ژوئن ۱۹۹۳)، شركتكنندگان بر اهمیت بازنگری بر محدودیتهای خشونت علیه زنان در زندگی اجتماعی و البته خصوصی، تأكید كردند. این كنفرانس، به ویژه در مورد خشونت علیه زنان، رأی به گزارش سالانه داد. این گزارش سالانه با تأكید بر علل و نتایج خشونت علیه زنان و محكومیت اقدامات محدود كنندهٔ زنان تهیه میشود؛ این گزارش سالانه به كمیسیون حقوق بشر ارائه خواهد شد.
در دسامبر ۱۹۹۳، مجمع عمومی برای اولین بار، رأی به بیانیهای، در مورد «خشونت علیه زنان» داد و به دولتها و سازمانهای بینالملل ابلاغ كرد تا اقدامات خاصی را در جلوگیری از خشونتها تدبیر كنند.
در سپتامبر ۱۹۹۵، از آغاز چهارمین كنفرانس جهانی زنان، جامعه بینالمللی فرصت بررسی و ارزیابی برنامههای تحقق حقوق زنان را از زمان اولین كنفرانس سازمان ملل در مورد زنان در ۲۰ سال قبل – فراهم كرد و یك زمینهٔ حركت برای دولتها و ارگانهای مربوط مطرح شد تا به دنبال اقدامات و استراتژیهای مذكور در اجلاس نایروبی بروند. با توجه به اینكه خشونت علیه زنان یكی از ۱۰ مشكل اساسی جهان معاصر است، میتوان به یك حركت همگانی چشم داشت.
● زمینه و سكوی حركت
خشونت علیه زنان ناشی از ساختار ذهنیای است كه در مورد زن، چه در خانواده و چه در جامعه وجود دارد. زن به سوی جهل و بیسوادی تشویق میشود و فقدان قوانین ممنوعیت خشونت و عدم كافی بودن اقدامات پیشگیرانه كه قانون به وسیله قدرت عمومی اعمال میكند، فقدان ابزارهای آموزشی و سایر اموری كه به زیر پا گذاشتن حقوق زنان میانجامد، منجر به خشونت علیه زنان مشود.
تجربه نشان داده است كه در كشورهای متعدد، مرد و زن میتوانند به سوی مبارزه علیه خشونت در تمامی اشكال برانگیخته شوند و اقدامات مؤثری به وسیله قدرت عمومی، در جهت علاج و نتایج خشونت انجام شود.
پروژهٔ «سكوی حركت» درباره دولتها و ارگانهای مربوط است تا مبارزه با خشونت علیه زنان را سامان بخشند. اقدامات موردنظر (به طور اخص) به شكل زیر پیشنهاد میشود:
۱- بازشناسی این مطلب كه خشونت علیه زنان، باید به شدت از سوی ارگانهای مربوط سركوب گردد.
۲- در بعضی موارد، این وظیفهٔ قدرت عمومی است كه به وسیله كانالهای مربوط: پلیس، سیستم قضایی و ... اقدام كند؛ و بر عهدهٔ سازمانهای عمومی است كه مثلاً به آموزش و اعمال نفوذ بر روی هنجارها و رفتارها بپردازد. همین وظیفه بر عهدهٔ اشخاص و رسانههای جمعی، در جهتدهی به نظرات و یا شهادت دادن بر رفتارهایی است كه افراد خشونتطلب یا در معرض انجام آن، عمل میكنند. كارشناسان معتقدند كه اجرای غیر منطقی و حداقلی مجازات نسبت به جنایات علیه زنان، مانع جلوگیری از رفتارهای مذكور شده است.
منبع: WWW. Unicef. Org
منبع: ماهنامه سیاحت غرب، شماره ۳۵
گزارشی از چهارمین كنفرانس جهانی زنان
منبع: ماهنامه سیاحت غرب، شماره ۳۵
گزارشی از چهارمین كنفرانس جهانی زنان
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست