پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا

سوء مصرف مواد توهم زا (LSD)/سفر بی سرانجام


اثر توهم زای LSD برای اولین بار در سال ۱۹۴۳ توسط دكتر آلبرت هوفمن شیمیدان پژوهشگر در یك شركت دارویی در سوئیس كشف شد. بررسی های اولیه برای جست و جوی كاربردهای بالقوه دارو، بر افزایش آگاهی ما نسبت به انواع خاصی از بیماری های ذهنی متمركز بود. در سال های ،۱۹۵۰ متفكرینی چون آلدوس هاكسلی توانایی این دارو را در القای حالتی از «خودآگاهی كیهانی» آزمودند. LSD موضوع پژوهش های متعددی در سال های ۱۹۵۰ و اوایل ۱۹۶۰ بوده است. در این پژوهش ها نقش درمانی تجربه ناشی از توهم زایی دارو در درمان الكلیسم مزمن و بیماری ذهنی و كمك به بیماران رو به مرگ در پذیرش آنچه در پیش رو دارند، مورد بررسی قرار گرفته است. LSD، همچنین مورد توجه CIA قرار گرفته است و این سازمان كاربرد این دارو را در جنگ روانی آزمایش كرده است. كاربرد LSD به صورت تفننی و برای سرگرمی در سال های ۱۹۶۰ فزونی گرفت یعنی زمانی كه توانایی دارو در انبساط ذهنی از راه الگوسازی های تاثیرگذار به وسیله دانشمندی از هاروارد به نام تیموتی لوی و رمان نویس معروف كن كیی مورد تاكید قرار گرفت. بعدها نگرانی های موجود درباره اثرات احتمالی مصرف طولانی مدت LSD، به وضع قوانین تازه ای برای محدودكردن استعمال آن منجر شد.
•LSD از كجا می آید
LSD، اكثراً در آزمایشگاه های غیرمجاز ساخته می شود و تولید آن تنها در مقادیر بسیار اندك برای اهداف تحقیقاتی، مجاز است.
• LSDبه چه اشكالی دیده می شود
LSD خالص، یك پودر بلوری سفید است كه در آب حل می شود. LSD بدون بو و اندكی تلخ مزه است. دوز موثر داروی خالص، كمتر از آنی است كه قابل رویت باشد (۲۰ تا ۸۰ میكروگرم). LSD معمولاً در كاغذهای مربعی شكلی كه در محلول حاوی LSD، خیسانده شده اند (خشك كن)، قرص ها و حبه های پودری مینیاتوری (میكرودات) یا چیپس های ژلاتینی (شیشه پاك كن) بسته بندی می شود. گاهی بر روی بسته بندی های خشك كن اشكالی از شخصیت های كارتونی را چاپ می كنند.
•مصرف كننده LSD كیست
مصرف كنندگان LSD از كسانی كه در جست و جوی نشئگی هستند تا آنهایی كه از داشتن تجارب عارفانه لذت می برند، متغیرند. مصرف LSD در سال های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ به اوج خود رسید و این امر رابطه تنگاتنگی با رواج هیپی گری در آن دوره داشت. میزان مصرف LSD در سال های ۱۹۸۰ كاهش یافت و دوباره در سال های ۱۹۹۰ شروع به افزایش كرد.
•شیوه مصرف LSDچگونه است
LSD معمولاً از راه دهان بلعیده می شود و یا بر روی زبان گذاشته می شود. اما گزارش هایی در مورد استنشاق یا تزریق آن وجود دارد.
•مصرف LSDچه احساسی ایجاد می كند
چگونگی تاثیر LSD بر شما بستگی به چند چیز دارد:
سن شما چقدر است؟
چقدر به دارو حساس هستید؟
چند وقت یك بار و هر بار چقدر دارو مصرف می كنید؟
برای چه مدتی است كه دارو را مصرف می كنید؟
از چه راهی دارو را مصرف می كنید؟
محیط شما چگونه است؟
آیا به اختلالات و بیماری های روانی یا داخلی مبتلا هستید؟
آیا الكل یا داروی دیگری مصرف می كنید؟ (غیرمجاز، تجویز شده به وسیله پزشك، داروهایی كه بدون نسخه به فروش می رسند یا داروهای گیاهی)
اثرات جسمانی LSD می تواند شامل خواب رفتگی، افزایش سرعت ضربان قلب، كاهش تطابق، لرز، تهوع، لرزش، ضعف و گشادی مردمك ها باشد.
احساس جاذبه می تواند تغییر یافته از احساس سنگینی تا احساس سبكی و شناوری توسط فرد تجربه شود.
تجربه مصرف LSD كه از آن به «سفر» یاد می شود بسیار متنوع و غیرقابل پیش بینی است. واكنش های فردی به دارو از سرخوشی و شعف تا وحشت و هراس متفاوت بوده و حتی با یك بار مصرف دارو، اتفاق می افتد. كسانی كه دارو را قبلاً مصرف كرده و تجربه مثبتی با آن داشته اند، ممكن است با مصرف مجدد، به تجربه ای منفی دست یابند.
دو عامل بر چگونگی احساس افراد در زمان مصرف LSD موثرند. یكی زمینه ذهنی ایشان یعنی انتظارات، تجربه و خلق آنها در زمان مصرف دارو است و دیگری محیط و یا مكانی است كه در آن قرار دارند. اگر مصرف دارو تنها در زمانی انجام شود كه فرد در وضعیت مثبتی از نظر ذهنی و روانی و در محیطی آرام با دوستان و یاران دلسوز و وفادارش به سر می برد، احتمال تجربه یك «سفر بد» كاهش می یابد.


مصرف LSD سبب می شود كه فرد تصاویر زنده و روشنی را مشاهده كند. رنگ ها شدیدتر شده و هاله و رنگین كمان در اطراف اشیا ظاهر می شود و اشكال به حالت سیال درمی آیند. ممكن است اشكال هندسی با رنگ های درخشان دیده شوند كه دائم در حال تغییرند و این امر در زمان بازبودن یا بسته بودن چشم ها اتفاق می افتد. از این تصاویر غیرطبیعی و عجیب و غریب به «توهمات كاذب» یاد می شود چرا كه فرد از غیرواقعی بودن آنها آگاه است و می داند كه این امر ناشی از مصرف دارو است.
«توهم حقیقی» با LSD شایع نیست، یعنی توهمی كه سبب می شود فرد اشكال عجیبی را كه می بیند، واقعی بپندارد. در موارد نادری این توهم اتفاق می افتد كه می تواند ترسناك باشد.LSD بر حواس، خلق، افكار و چگونگی ادراك شما از خود و جهان اطرافتان، تاثیر می گذارد. دارو می تواند طیف گسترده ای از حالات ذهنی، از احساس لذت، سرگردانی و افزایش حساسیت گرفته تا پانیك، گیجی و اضطراب را در فرد ایجاد كند. افكار ممكن است عمیق و واضح باشند و یا بدون منطق بوده و از یكدیگر پیشی بگیرند. حس زمان، مسافت و تصویر فرد از بدن خویش می تواند به شكلی غیرطبیعی درآید. ممكن است مرزهای میان خود و دنیای خارج از میان بروند. برخی افراد اتصال میان حواس را گزارش می كنند، مانند دیدن موسیقی یا شنیدن رنگ ها.
•اثرات ناشی از مصرف LSD تا چه زمانی باقی می ماند
اثرات LSD در طول یك ساعت پس از مصرف دارو به تدریج ظاهر می شوند. در مدت دو تا چهار ساعت به اوج خود می رسند و به تدریج كاهش می یابند. تمامی این سفر حداكثر ۱۲ ساعت به طول می انجامد. شدت اثرات بستگی به مقدار دوز دارو دارد.برخی افراد پس از پایان سفر احساس وارفتگی و خستگی می كنند كه این وضع برای ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از پایان یافتن سفر طول می كشد.
• آیا LSD خطرناك است
می تواند باشد. گاه كسانی كه دارو را مصرف می كنند، احساس می كنند كه كنترل اوضاع را از دست داده اند. آنها ممكن است احساس كنند كه هویت خود را از دست می دهند و یا در حال متلاشی شدن و رسیدن به هیچ هستند. این واكنش می تواند حالتی از پانیك را به دنبال داشته باشد. در این صورت ممكن است فرد سعی كند كه از موقعیت بگریزد و یا بدگمان و هراسان شده و به اطرافیانش حمله كند.
كسانی كه واكنش خطرناك را نسبت به LSD تجربه می كنند، باید در صورت امكان آرام نگاه داشته شوند، در صورت ادامه وضعیت اضطراری، می بایست فرد را به بخش اورژانس بیمارستان منتقل كرده و تحت درمان قرار داد. تاكنون هیچ مورد مرگ كه منحصراً براثر مصرف بیش از حد LSD روی داده باشد، گزارش نشده است. با این وجود LSD قدرت قضاوت فرد را مختل می كند كه این امر می تواند به رفتار غیرمنطقی و گاه خطرناك بینجامد. LSD در فرد این احساس را ایجاد می كند كه قادر به پرواز كردن و یا قدم زدن در وسط خیابان از میان اتومبیل ها است و این امر به بروز تصادفات و مرگ منجر شده است. در برخی افراد، LSD می تواند روان پریشی زمینه ای را بیدار كند و یا اضطراب یا افسردگی را در ایشان شدت بخشد. مشكلات طولانی مدت روانشناختی می تواند واكنش معكوس یا «سفر بد» را در صورت مصرف LSD برای فرد به همراه داشته باشد.
مصرف فقط یك مقدار ناچیز یا دوز پائین LSD احتمال بروز واكنش منفی را كاهش نمی دهد. ممكن است یك نفر با دوز پائین سفر بدی را تجربه كند، حال آن كه دیگری دوز بالایی دریافت كند و سفر خود را بدون دردسر پشت سر بگذارد. اما دوزهای بالاتر با توهم زایی بیشتری همراه هستند. از آنجایی كه LSD به صورت غیرقانونی تولید می شود، درجه خلوص و قدرت آن متفاوت است. ممكن است در زمان ساخت این دارو، داروی دیگری چون PCP به جای آن به كار رود و یا افزودنی هایی مثل استریكنین بدان اضافه شوند. اگر LSD مصرف می كنید، نمی توانید مطمئن باشید كه چه چیزی را به چه میزان دریافت می كنید و تاثیر آن بر شما چگونه خواهد بود. از آنجایی كه LSD، ادراك فرد را عمیقاً مختل می كند، رانندگی در زمانی كه فرد تحت تاثیر دارو است، بسیار خطرناك است.
• آیا LSD اعتیادآور است
كسانی كه به طور منظم LSD مصرف می كنند، با قطع دارو، علائم فیزیكی ترك را تجربه نمی كنند.
اما مصرف منظم LSD نسبت به اثرات دارو تحمل ایجاد می كند. این بدان معنا است كه اگر دارو به طور مرتب به مدت چندین روز مصرف شود، دیگر همان اثر قبلی را نخواهد داشت چند روز پس از قطع دارو، اثرات آن با مصرف مجدد، باز می گردند. گرچه LSD، اعتیاد جسمانی ایجاد نمی كند، اما می تواند به لحاظ روانی اعتیادآور باشد. كسانی كه LSD را به طور مرتب استعمال می كنند، احساس می كنند كه ناگزیر از دریافت آن هستند. این دارو اهمیت بیش از اندازه ای در زندگی شان می یابد و سبك زندگی و عواطف آنها را با مشكلات جدی روبه رو می كند.
• اثرات طولانی مدت مصرف LSD چیستند
مصرف LSD می تواند برای كسانی كه آن را یك بار و یا به طور منظم دریافت می كنند، اثرات طولانی مدتی در برداشته باشد. از اثرات منفی احتمالی آن فلاش بك یا بازگشت ناگهانی خاطره تجربه دارو، اضطراب طولانی مدت، افسردگی یا روان پریشی است. این واكنش ها معمولاً در طول زمان كاهش یافته و در طی چند ماه پس از آخرین نوبت مصرف LSD از بین می روند، اما ممكن است برای سال ها ادامه پیدا كنند.
فلاش بك ها، بازنواخت خودبه خودی و غیرقابل پیش بینی یك سفر LSD هستند كه گاه پس از ناپدید شدن آثار اولیه دارو، اتفاق می افتند. تجارب دیداری یا عاطفی كه برای بار اول تحت تاثیر LSD روی داده اند، دوباره تجربه می شوند _ فلاش بك ها معمولاً تنها برای چند ثانیه یا چند دقیقه دوام دارند اما ممكن است دوباره و دوباره تكرار شوند _ تنها برخی از كسانی كه LSD دریافت می كنند، فلاش بك را تجربه می كنند اما گفته می شود كسانی كه آن را به طور منظم مصرف می كنند، بیشتر در معرض خطر فلاش بك هستند. فلاش بك می تواند با كشیدن ماری جوانا یا نوشیدن الكل یا با استرس عاطفی، خستگی یا مصرف سایر داروها رخ دهد. افسردگی یا اضطراب می تواند پس از یك «سفر بد» اتفاق افتد. ممكن است پس از مصرف LSD، فرد دچار روان پریشی شود، گرچه احتمال بروز این واكنش در افرادی كه دچار اختلالات ذهنی و روانی زمینه ای یا نهفته هستند، بیشتر است.
منبع : باشگاه اندیشه