یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

سیب زمینی را پاس بداریم


سیب زمینی را پاس بداریم
اینكه شما سیب زمینی را سرخ كرده دوست دارید یا پخته با نمك و كره، خیلی فرق نمی كند. مهم این است كه دو سال دیگر سال شما است سال سیب زمینی خورها. سازمان ملل سال ۲۰۰۸ را سال بین المللی سیب زمینی نامید. محصولی كه چهارمین غذای كشاورزی مهم جهان است و پتانسیل باقی ماندن برای نسل های بعدی و پر كردن جای غذای اصلی برای آنان را دارد. سیب زمینی دیگر سمبل فقر نیست كه سمبل ریشه كنی فقر جهانی نام گرفته است. سیب زمینی قرار است برای بار دوم پس از ۱۸۸۵ كه ونسان ون گوگ تابلوی سیب زمینی خورها را كشید و اثری دیگر را به فهرست شاهكارهای هنری اضافه كرد، در سال ۲۰۰۸ مورد توجه جهانیان واقع شود. نامگذاری سال ۲۰۰۸ به سال سیب زمینی بهانه مناسبی است برای ذكر خوبی های سیب زمینی. این گیاه یك ساله كه توسط اسپانیایی ها در قرن شانزدهم به شیلی و پرو برده شده و بعد از آن به تمام دنیا، بعد از برنج، گندم و ذرت پرمصرف ترین سبزی نزد مردم دنیا است.
سیب زمینی با نام علمی Solanum tuberosum حاوی آنزیم هایی است كه زخم معده را التیام می بخشد، ضمن اینكه خاصیت آنتی اكسیدانی داشته و ضدپیری است. سیب زمینی همچنین مدر بوده و به دلیل خاصیت ضدتورم و ضدالتهابی كه دارد در درمان سوختگی ها نقش اساسی ایفا می كند.هر یك عدد سیب زمینی متوسط ۱۲ گرم پروتئین، ۱۸ گرم مواد نشاسته ای، ۵۰ گرم چربی، ۵۷۸ گرم آب و ۶۶ كالری انرژی دارد. سیب زمینی از نظر مواد معدنی نیز بسیار غنی است. هر یك عدد متوسط آن ۶ میلی گرم كلسیم، ۵۰ میلی گرم فسفر و ۵۰۰ میلی گرم پتاسیم دارد. سیب زمینی همچنین منبع خوبی از ویتامین C، A و B۶ است. در هر ۱۰۰ گرم سیب زمینی كه معادل ۳۵۰ كیلوكالری انرژی دارد، ۲۰ تا ۲۵ میلی گرم ویتامین C یافت می شود، به همین دلیل در جلوگیری از خونریزی لثه بسیار اهمیت دارد. البته سیب زمینی چندان پر از خوبی هم نیست. مصرف بیش از حد سیب زمینی در افراد مبتلا به دیابت اصلا توصیه نمی شود. سیب زمینی به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی نشاسته، ارتباط مستقیمی با افزایش قند خون دارد و به همین دلیل مصرف آن باید با احتیاط صورت گیرد. صرف نظر از این آخری، هیچ دلیلی بر حذف سیب زمینی از سفره غذایی خانواده وجود ندارد. پس درود بر سیب زمینی
بهاره مهرنژاد
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید