یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

چاره‌ای باید طبیبان، درد را


چاره‌ای باید طبیبان، درد را
می‌دانید که در گذشته در فرهنگ ایرانی به طبیب حکیم می‌گفتند و از او انتظار حکمت داشتند. حکیم در تمام زمینه‌های علمی، فلسفی و اخلاقی به عنوان یک الگو مطرح بود و نسبت به مسایل اجتماع احساس مسوولیت کرده و بی‌تفاوت نمی‌ماند. انتخابات نظام پزشکی به جهت آنکه انتخابات قدیمی‌ترین نهاد مدنی جامعه فرهیخته پزشکان و پیراپزشکان است از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که می‌تواند به عنوان انتخابات صنفی مهم‌ترین گروه مرجع، در افکار عمومی تاثیرگذار باشد...
بر اساس تاکید قانون اساسی، سلامت حق عموم مردم است و خدمات سلامت باید به صورت عادلانه و یا حداقل هزینه در دسترس همگان قرار گیرد، اما متاسفانه امروزه بیش از ۷۰ درصد هزینه‌های بهداشتی‌درمانی بر عهده مردم قرار گرفته و علی‌رغم آنکه در قانون برنامه چهارم پیش‌بینی شده بود که این سهم به ۳۰ درصد تقلیل یابد، این اتفاق نیفتاد و جامعه با مشکلات جدی در این زمینه‌ مواجه است. طبیعی است که در این میان نهاد صنفی و تخصصی نظام پزشکی، با مطالعه، برنامه‌ریزی و حق نظارتی که در اختیار دارد می‌تواند با ارایه نظرات کارشناسانه خود در تسهیل این شرایط برای جامعه، بیماران و کشور همکاری نماید.
در دانش پزشکی، بررسی و شناخت علل بیماری آسیب‌شناسی آن اهمیت زیادی در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌ها دارد. از این رو پزشکان می‌توانند در رابطه با رفع مسایل جامعه پزشکی و کاهش آسیب‌های اجتماعی نیز با بررسی زمینه‌های اجتماعی، ‌اقتصادی و بهداشتی آنها موثر باشند و از بروز برخی تخلفات و نابه سامانی‌ها پیشگیری نمایند.
در این جهت‌گیری، آموزش‌های عمومی و همچنین آموزش کادر پزشکی نیز نقش مهمی داشته و موجب ارتقای فرهنگ سلامت در جامعه می‌شود.
همین‌جا یادآوری می‌کنم که از تمامی پتانسیل‌های کشور در جهت اجرای کامل قانون نظام پزشکی که یکی از مهم‌ترین اهدافش دفاع هم‌زمان از حقوق پزشکان و بیماران است، باید استفاده شود. بنابراین ارتباط و همکاری فعال با دستگاه‌های اجرایی به خصوص وزارت بهداشت و وزارت رفاه، مجلس و دولت باید مدنظر قرار گیرد.
ارتباط تنگاتنگ سازمان نظام پزشکی با بدنه جامعه پزشکی، در بخش‌های دولتی و خصوصی، از جمله انجمن‌های علمی که به عنوان بازوان پرتوان کارشناسی این سازمان به شمار می‌روند و همچنین دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی نیز موجب افزایش بهره‌وری این سازمان خواهد شد. نظام پزشکی نماد یک هم‌فکری و تلاش علمی و اجتماعی است و طبیعی است که اعضای هیات مدیره، مجمع عمومی، شورای‌عالی نظام پزشکی و مدیریت اجرایی سازمان باید با تعامل و هم‌فکری با یکدیگر و برخورداری از خرد جمعی به حل مشکلات جامعه پزشکی بپردازند.
دفاع از منزلت و جایگاه معنوی پزشکان، رفع مشکلات معیشتی پزشکان و خصوصا پزشکان عمومی، آموزش و ترویج ارزش‌های اخلاقی و ارتقای سلامت جامعه پزشکی از مهم‌ترین مسایلی است که در سازمان نظام پزشکی همواره مدنظر خواهد بود.
به نظر می‌رسد در سال‌های گذشته نتوانسته‌ایم از تمامی ظرفیت‌های موجود در قانون جدید نظام پزشکی استفاده نماییم و این امر جز با مشارکت بیشتر پزشکان در انتخابات و انتخاب آگاهانه افراد کارآمد و مورد اعتماد حاصل نمی‌شود. ممکن است که در مقطعی، از سازمان نظام پزشکی و اهداف صنفی آن، استفاده‌های سیاسی نیز شده باشد، اما این امر نمی‌تواند دلیل مناسبی برای عدم حضور در انتخابات و بی‌تفاوتی همکاران نسبت به سرنوشت خود و سلامت بیمارانشان باشد.
بالعکس حضور آگاهانه‌تر و گسترده‌ جامعه پزشکی و انتخاب افراد اصلح و شایسته می‌تواند موجب مقبولیت بیشتر این سازمان شود، ضمن آنکه هرگونه استفاده شخصی، گروهی و یا سیاسی را از مقولات علمی ـ ‌اجتماعی و تخصصی را باید تقبیح نمود.
انتظار می‌رود که سیاست در خدمت ارتقای سلامت و مردم قرار گیرد نه آنکه مردم و سلامت ایشان در گرو جناح‌بندی‌های سیاسی واقع شود.
بنابراین هرچند که عدم کارآمدی و تاثیرگذاری سازمان نظام پزشکی در دفاع از حقوق جامعه پزشکی و در عرصه‌های بهداشت، درمان و سلامت کشور می‌تواند عامل بی‌انگیزگی برخی از پزشکان در انتخابات نظام پزشکی باشد، اما باید در نظر داشت که حضور گسترده پزشکان و پیراپزشکان همراه با دقت و حساسیت می‌تواند این سازمان را در وضعیت بهتری قرار دهد.
دکتر مصطفی معین - رئیس انجمن آسم و آلرژی ایران
منبع : هفته نامه سپید