سه شنبه, ۲۰ آذر, ۱۴۰۳ / 10 December, 2024
مجله ویستا


افزایش نقش هند در اقتصاد جهانی


افزایش نقش هند در اقتصاد جهانی
هر یک از کشورهای جهان چه نقشی در آینده اقتصاد جهان خواهند داشت؟
این سوالی است که با روشن شدن آن بسیاری از روزنه های سرمایه گذاری و هجوم سرمایه های خارجی به دیگر کشورها روشن خواهد شد. موسسات بین المللی از هم اکنون گمانه زنی های خود را آغاز کرده اند و مطالعات در این زمینه آغاز شده است. طی ۱۵سال آینده آسیا را باید محل اصلی رشد اقتصادی به حساب آوریم.
اگرچه چین و ژاپن اکنون کشورهای قدرتمند اقتصادی آسیا به حساب می آیند اما تا سال ۲۰۲۰ باید هندوستان را نیز در کنار آن ها قرار دهیم. تا سال ۲۰۲۰ هندوستان نیز به مانند آمریکا و چین به عرصه اقتصاد جهانی خواهد آمد و در اینجاست که می توان گفت، یک قدرت جدید اقتصادی دیگر متولد شده است. در این زمان دستمزدها و قدرت خرید مردم به شدت افزایش پیدا کرده است.
براساس پیش بینی اقتصاددان های بانک جهانی، هندوستان در سال ۲۰۲۰ به تنهایی ۲/۱۲درصد از رشد جهانی اقتصاد را به وسیله افزایش توان اقتصادی خود محقق خواهد کرد. مطالعات منطقی نشان می دهد که در میان مدت، اقتصاد هندوستان به سریع ترین رشد اقتصادی بین کشورهای جهان دست پیدا خواهد کرد. به همین نسبت طی این مدت زمان، دیگر شاخص های اقتصادی هندوستان نیز با رشد و جهش چشمگیری روبه رو خواهند بود.
به عنوان نمونه می توان به تجارت بین الملل اشاره کرد. هندوستان اکنون رتبه ۲۴ را در تجارت بین کشورهای جهان دارد و براساس پیش بینی ها در سال ۲۰۲۰ این رتبه به عدد ۱۰ خواهد رسید.
قاره آسیا در سال ۲۰۰۵ توانست ۳۵ درصد از GDP جهان را تولید کند که این میزان تا پایان ۲۰۲۰ به عدد ۴۳ درصد خواهد رسید و در این میان سهم هندوستان از GDP جهانی، از رقم ۲/۶ درصد به ۸/۸ درصد خواهد رسید که در نوع خود یک جهش قابل توجه به حساب می آید.
توسعه آسیا اکنون به شدت تحت تاثیر افزایش اشتغال قرار دارد و هندوستان اکنون در مسیری قرار دارد که می تواند این نقش را برجسته کند. طی ۱۵ سال آینده هندوستان ۳۰ درصد از شبکه اشتغال آسیا را به خود اختصاص خواهد داد. میزان هزینه های مصرف کننده در جهان امروزه ۲۷ تریلیون دلار در سال است که پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۰ به ۶۷ تریلیون دلار برسد. در این زمان آمریکا همچنان مکان اول را از لحاظ بزرگی اقتصادی در جهان خواهد داشت، چین به دومین کشور از نظر داشتن بازار مصرف در جهان تبدیل خواهد شد و هند نیز اگر چه تا رتبه سوم فاصله خواهد داشت اما بخش بزرگی از بازار اروپا را در دست خواهد گرفت. در این زمان سهم هند از هزینه های مصرف کننده جهانی به ۱/۳ درصد افزایش خواهد یافت.
هم اکنون این میزان برای هندوستان ۹/۱ درصد است.
مهم ترین عواملی که باعث شده است کارشناسان این پیش بینی ها را برای هند ارایه کنند، عواملی چون افزایش سرمایه گذاری خارجی در هند و افزایش میزان صادرات این کشور آسیایی است. رشد اقتصادی هند اکنون به رقم هشت درصد رسیده است و این در حالی است که رسیدن به مرز ۱۰ درصد نیز امری دست یافتنی برای اقتصاد هند است.کارشناسان عقیده دارند که پیشرفت اقتصادی هند از نخستین سال های دهه ۹۰ میلادی آغاز شد.
در آن زمان «مان موهان سینگ» وزیر اقتصاد وقت و نخست وزیر کنونی هندوستان برنامه هایی را به تصویب رساند که براساس آنها اقتصاد هند از ماهیت سوسیالیستی خارج می شد.
اجرای تدریجی این برنامه در کم تر از یک دهه نشانه های شکوفایی را در اقتصاد هند نشان داد.
پیشرفت اقتصادی در هندوستان باعث رشد طبقه متوسط در جامعه و افزایش قدرت خرید مردم شده است. اکنون هند یک بازار دو طرفه شده است که در حالی که خود محصولات مختلفی را صادر می کند، واردات به این کشور نیز افزایش یافته است.
بسیاری از کمپانی های خودروسازی درحال بازاریابی در هندوستان هستند و این در حالی است که قدرت خرید مردم هند همچنان روبه افزایش است، اما اقتصاد هند اکنون با چالش هایی نیز روبه روست که پیشرفت اقتصادی را با موانعی روبه رو می کند.
بوروکراسی و دستگاه بزرگ اداری هند که یادگاری از سال های گذشته است، اصلی ترین مشکل هندوستان برای توسعه سریع تر اقتصادی به شمار می آید.
این مشکل در ایالت های کوچک تر بیشتر خود را نشان می دهد. فساد مالی یکی دیگر از مشکلات اقتصادی هندوستان است که هر چند زمان یک بار، خود را به شکلی نشان می دهد.
افزایش بهای انرژی یکی دیگر از عوامل موثر بر کاهش رشد اقتصادی هند است. هندوستان وارد کننده بخش عظیمی از نیاز نفت و گاز خود است و این مساله تاثیر مستقیمی در افزایش هزینه های صنعتی این کشور داشته است.
براساس آمارهای موجود هر ۱۰ دلار افزایش در قیمت نفت خام، می تواند ۸/۰ درصد از میزان رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه کم کند.
منبع : روزنامه سرمایه