سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
مادران شاغل و فرزندان چشمانتظار
در حالحاضر بسیاری از زنان در جامعه، شاغل هستند، و شغل خود را بهدلیل درآمد یا ارتباط با رشته و تخصص یا صرفا لذت بردن از کار و به روز بودن در محیطهای اجتماعی انتخاب کردهاند.
اما بررسیها نشان میدهد ۵۰ درصد زنان پس از مادر شدن کار خود را کم میکنند یا کنار میگذارند، اما ۵۰ درصد بقیه که به هر دلیلی چندماه پس از تولد نوزادشان به محل کار بازمیگردند درصد قابل ملاحظهای را تشکیل میدهند.
مادران شاغل مسئولیتی سنگینتر دارند؛ زیرا باید هم در خارج از منزل و هم داخل منزل مسئولیتهای خود را به بهترین نحو انجام دهند. حال اگر در این میان نکات لازم برای تعادل میان این دو را رعایت نکنند، به مرور دچار فرسایش روحی و روانی شده خود و فرزندانشان را با مشکلاتی روبهرو میکنند. از اینرو در این بخش قصد داریم شما را با مواردی آشنا کنیم تا در صورت شاغل بودن به تعادل میان محیط خانواده و کار منجر شود:
اگر شما به واسطه کار،کودک خود را به مهد یا مربی میسپارید، هیچ دلیلی ندارد، فکر کنید به او آسیب زدهاید. تنها مسالهای که در این میان وجود دارد، این است که کودک در خارج از منزل با برخی میکروبها و ویروسها درگیر میشود و ممکن است احتمال سرماخوردگی و برخی بیماریهای جسمی و فصلی در کودک افزایش یابد.
اما این کودکان از نظر روحی و احساسی رشدی بسیار قابلقبولی دارند و در بسیاری موارد دچار مشکل خاصی نیستند. مگر مشکلاتی که ریشه در فضای خانواده دارد که بسیاری از این موارد نیز به دلیل شاغل بودن مادر نیست. شاید برایتان جالب باشد بدانید ارتباط و صمیمیت میان مادران شاغل و کودکان، به هیچوجه ضعیفتر از این ارتباط با مادران خانهدار نیست.
در ضمن کودکانی که مادران شاغل دارند، به دلایل گوناگون وابستگی کمتری داشته و احساس مسئولیت بیشتری میکنند. آنها به دلیل اینکه بیشتر در محیطهای اجتماعی و خارج از منزل هستند، ارتباطات اجتماعی خوبی برقرار میکنند و یاد میگیرند به دیگران هم اعتماد کنند.
● زمان بازگشت به کار پس از تولد فرزند باید مشخص باشد
مادران باید توجه داشته باشند که، بهمنظور ایجاد و تحکیم پیوندهای عاطفی با نوزاد و افزایش مهارتهای مادرانه در ارتباط با کارها و امور کودک، نباید پس از چند هفته یا یکی، دو ماه به محل کار بازگردند.
از نظر متخصصان چنانچه مادر حداقل چهارماه پس از زایمان با آرامش در کنار کودک خود بماند، کودک بهخوبی احساس امنیت را در مییابد و جایگاه خود را بهخوبی حس میکند؛ البته اگر برخی مادران ناگزیرند یکی، دو ماه پس از زایمان به سر کار خود بازگردند، نباید احساس گناه کنند؛ اما در چنین شرایطی بهتر است کیفیت در کنار کودک بودن را در ساعاتی که به منزل برمیگردند افزایش دهند و احساس علاقه و محبت و آرامش را به طریق حسی و کلامی به فرزندشان منتقل کنند.
● نگهداری از کودک
کارشناسان معتقدند بهتر است کودکان در دو سال اول زندگی بهتنهایی و بدون حضور در جمعهای شلوغ نگهداری شود. برای این منظور در صورت امکان نگهداری کودک از سوی مادربزرگ یا یکی از اعضای نزدیک خانواده، برای کودک بهتر است. بهویژه رفتن به مهد برای کودکان پسر زیر سه سال چندان توصیه نمیشود. بهتر است آنها با یکی از اعضای خانواده یا یکی از والدین در خانه بمانند تا با طبیعت خود هماهنگ شوند و در آینده تعامل بهتری با محیط داشته باشند. در غیر این صورت، ممکن است در مواردی رفتار غیرآرام و خشن داشته باشند. در ضمن پسرها در سنین کمتر از ۳ سال رابطه خوبی با غریبهها برقرار نمیکنند و محیط آشنای خانگی را بیشتر دوست دارند.
● کودک و مهد
یکی از مهمترین عوامل در انتخاب مهد مناسب،غیر از موارد بهداشتی این است که احساس کنید در مهد موردنظر بیش از هرچیز به نیازها و احساسات و عواطف کودک توجه میشود. حضور مربی مهربان و دلسوز بیشتر از آموزش و انضباط به کودک کمک میکند.
پس از انتخاب مهد باید یکی، دو روز اول را با کودک بگذرانید. با او به مهد بروید و سعی کنید هر زمانی که دلش تنگ میشود بتواند شما را ببیند. در روز اول تمام مدت در دسترس او باشید.
در روز دوم بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه با او باشید و سعی کنید اسباببازیهای آشنای او در خانه را به او بدهید و تا مشغول شدن او با دیگر کودکان صبر کنید.
اگر در چند روز اول کودک گریه کند، چندان عجیب نیست. بههرحال، او تاکنون فقط شما را میدیده و حالا با چهرهها و افراد دیگری مواجه میشود و آشنا شدن با آنها نیاز به زمان دارد.
● آنچه باید خارج از منزل رعایت کنید
باید دقت داشته باشید که مسئولیت مادران شاغل به مراتب بیشتر است؛ زیرا علاوه بر مدت زمانی که در محل کار مشغول هستند، در منزل نیز کارها از سوی کس دیگری انجام نمیشود و باید نهایتا کارهای منزل نیز توسط خودشان انجام شود.
در چنین مواردی، قطعا استرس خانه و محیط کار و اضطراب و نگرانی بهمنظور اتمام کامل تمام کارها به نحو احسن افزایش مییابد.
پس بهتر است مادران شاغل شغلهای نیمهوقت را انتخاب کنند، یا در جاهایی کار کنند که بتوانند با تنظیم وقت و مسئولیت خود تغییراتی در ساعت ورود و خروج خود ایجاد کنند، تا استرس کمتری داشته باشند. در مواردی که نیاز است، بتوانند از محل کار خارج شوند یا اندکی دیرتر به محل کار بروند. در ضمن، چنانچه بتوانید بخشی از کار را به منزل بیاوردید تا در هر فرصتی به تکمیل آن بپردازید.
● بهاندازه کافی بخوابید
بسیاری از خانمها بهویژه مادران شاغل تصور میکنند، بهمنظور انجام تمام کارهای بیرون و داخل منزل میتوانند وقت خواب و استراحت خود را کاهش دهند. عموما شبها تا دیروقت کارهای منزل را انجام میدهند و صبح هم که باید زود بیدار شوند و از منزل خارج شوند.
گفتنی است این نوع زمانبندی فقط در کوتاهمدت و بهصورت موقتی امکانپذیر است و پس از مدتی موجب میشود شما دچار خستگی مفرط و ضعف شوید. در اینصورت، نه میتوانید مادری شاد و سرحال برای فرزندتان باشید و نه فردی موثر در محل کار.
پس بهتر است زمان بیداری را با مدیریت مناسب تنظیم کنید و به کارها بپردازید. اما حتیالامکان شبها زودتر بخوابید یا اگر نمیتوانید عصرها کمی استراحت کنید.
● تمام مدتی که در منزل هستید، مشغول کار خانه نباشید
باتوجه به اینکه مادران شاغل زمان کمتری در منزل هستند، حجم کارهایشان افزایش مییابد؛ اما میتوان با برنامهای منظم در هر روز به کارهایی با اولویت بیشتر پرداخت.و در کنار آن در هفته یکی، دو بار نیز با خانواده به گردش وگذراندن وقتی با دوستان پرداخت تا هم تفریحی برای شما باشد و هم برای فرزندانتان. نه اینکه تمام مدت در حال پخت و پز و شستن باشید که هم خودتان خسته شوید و هم اعضای خانواده.
● در صورت لزوم از اعضای خانواده کمک بخواهید
برخی مادران ترجیح میدهند همه کارها را خودشان انجام دهند و معتقدند این طوری خیالشان راحتتر است. در صورتی که میتوانید،کارها را تقسیم کنید و همه با هم به انجام آنها بپردازید.در ضمن فرزندان را نیز در انجام کارها شریک کنید تا احساس استقلال و مسئولیت در آنها تقویت شود.چرا که هم از انجام کارها لذت میبرید وهم احساس بهتری پیدامیکنید.
● احساس گناه نکنید
اگر بخواهید همواره کمالگرا باشید و همهچیز را به نحو احسن بخواهید به خودتان و دیگران فشار میآورید. بدانید در مواقعی میتوانید از دیگران کمک بخواهید؛ این حق شماست. حق دارید با آرامش بیشتری به کارها بپردازید و بدانید که تمام بار و مسئولیت زندگی صرفا بر شانه شما نیست.
منبع : ماهنامه شهرزاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست