چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
سیب بعدی چه مزهای میدهد؟
شما هیچگاه نمیتوانید درباره فناوریهایی که به نسل جدید سختافزارهای شرکت اپل راه پیدا میکنند با قاطعیت صحبت کنید، مگر اینکه خود اپل خبر جدیدی بدهد. اما به هر حال حدس زدن در این باره خالی از لطف نیست.
مدت کوتاهی پس از اعلام تولید پلاتفورم موبایل جدید Centrino۲ از سوی اینتل، شایعات زیادی درباره لپتاپهای مک بوک و مک بوک پرو شکل گرفت. از آنجا که خط تولید کنونی لپتاپ اپل بر پایه پردازندههای Centrino استوار است، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که با وجود خبرهای مختلف از جمله اعلام مدیر مالی ارشد اپل، پیتر اپنهایمر (Peter Oppenheimer) مبنی بر وقوع «جابهجایی سختافزاری» در محصولات این شرکت، اپل از پلاتفورم جدید اینتل استقبال خواهد کرد.
با این وجود، سایت خبری AppleInsider روز دوشنبه گذشته اعلام کرد که این تغییر و تحولات به زودی شکل نخواهد گرفت. براساس گزارش این منبع، لپتاپهای آینده اپل از ویژگیهای خاصی برخوردار خواهند بود.
رایان شراوت (Ryan Shrout)، تحلیلگر وبسایت تخصصی سختافزاری PC Perspective بر این باور است که «بدون شک غافلگیری بزرگ اپل در داخل لپتاپهای جدیدش کار NVidia خواهد بود.» البته طبق معمول، اپل و اینتل در این باره هیچ اظهار نظری نکردند.
آن «چیز خاص» که کلی هیجان و سروصدا به راه میاندازد، «چیپست» نام دارد. یک چیپست مجموعهای از تراشههاست که برای کار به طور هماهنگ و گروهی طراحی میشوند، اما در این مورد خاص، چیپست به تراشههای ارتباط دهنده پردازنده با رم و کارت گرافیک (پل شمالی) و قطعات کندتر مانند هارد درایو و USB (پل جنوبی) اشاره دارد، حال یک چیپست و مدار پشتیبان آن یک پلاتفورم مانند Centrino۲ را دربر میگیرد.
اما از سری جدید لپتاپهای اخیر چه چیزی را میتوان انتظار داشت؟ پنج سناریو محتمل را میتوان برای لپتاپهای جدید اپل پیشبینی کرد:
- براساس اشارات سربسته شراوت، اپل به چیپستهای NVidia روی میآورد و پردازنده اینتل را حفظ میکند.
- اپل، اینتل را به کل رها میکند و چیپستهای ATI را به کار میگیرد.
- اپل همچنان با پردازندههای اینتل به تولید لپتاپ خواهد پرداخت، اما از چیپستهای ATI استفاده میکند.
- هر دو پردازنده و چیپست لپتاپهای اپل، محصول اینتل خواهد بود.
- اپل از پردازندههای اینتل استفاده خواهد کرد، اما چیپست مخصوص خود را طراحی میکند.
با نگاهی کلی، میتوان سناریوی پایانی را غیر ممکن فرض کرد.
چیپستهای مدرن امروزی، بسیار پیچیده هستند و به تیم حرفهای و بزرگی از مهندسان نیاز دارند. اما آنچه مشخص است، اپل چنین گروهی ندارد.درست است که اپل به تازگی شرکت تراشهسازی P.A. Semi را به اختیار در آورده است که این امر، نیرویهای برجستهای را به تیم اپل اضافه میکند، اما ناگفته پیدا است که زمان کافی برای طراحی چیپست لپتاپ وجود ندارد. از این گذشته، استیو جابز در گفتوگو با روزنامه نیویورک تایمز در ماه ژوئن، عنوان کرد که که مغز متفکر P.A.Semi روی تراشههای iPhone و iPod کار خواهد کرد. البته جابز همیشه به دادن سرنخهای گمراهکننده مشهور بوده است، اما این بار میتوان به حرفهای او اعتماد کرد.با این نتیجهگیری، سناریوی سازگاری اپل با پلاتفورم Centrino۲ پیش میآید. باوجود اینکه Centrino۲ نسبت به طراحی پیشین این سری، گام آنچنان بزرگی رو به جلو محسوب نمیشود.اما پیشرفتهای قابل توجه آن از جمله سرعت بیشتر حافظه و Bus، Ethernet کم مصرفتر، افزایش بازده گرافیکی، شبکه Wi-Fi با سرعت بالای ۴۵۰ مگابیت در ثانیه، قابلیتهای پرسرعت WiMAX، امکانات مدیریتی پیشرفته VPro و امکان پشتیبانی از کارتهای گرافیکی کم مصرف آنبورد و تراشههای گرافیکی پرمصرف خارجی را نباید از قلم انداخت.اما همین مورد آخر، میتواند عاملی برای صرفنظر کردن اپل از Centrino۲ باشد. چرا اینتل باید به کاربران اجازه دهد به جای استفاده از سیستم گرافیکی خود، سیستم گرافیکی خارجی یک شرکت دیگر را روی کامپیوترشان سوار کنند؟ جواب ساده است. پلاتفورم Centrino۲ هر چقدر هم بازده گرافیکی را بالا ببرد، باز هم به پای قابلیتهای گرافیکی محصولات ATI و NVidia نمیرسد.البته شرکت اپل یک برگ برنده گرافیکی به نام Open CL را هم در چنته دارد.استیو جابز در این باره میگوید: Open CL اجازه میدهد با بهرهگیری از پردازش گرافیکی، عملیات کامپیوتری و محاسباتی انجام دهید. این در حالی است که شرکت Adobe هماکنون روی این فناوری در حال تحقیق است. اما برای اینکه اپل، فناوری Open CL را در لپتاپهایش تحقق بخشد، باید پردازندههای گرافیکی قدرتمندی مانند پردازندههای NVidia یا ATI را به کار گیرد.بنابراین آیا اپل با حفظ پردازندههای اینتل، چیپست ATI را جایگزین چیپستهای کنونیاش میکند؟ این سناریو هم حداقل در آینده نزدیک امکانپذیر نخواهد بود.دلیل این امر بسیار ساده است، از قدیم گفتهاند دو پادشاه در اقلیمی نگنجند. بنابراین نمیتوان سیستمی را متصور شد که با پردازنده اینتل و چیپست ATI کار کند. به گفته سخنگوی اینتل، چیپستهای ATI برای پردازندههای AMD طراحی شده است و ساختار و ویژگیهای فنی، الکترونیکی و گرمایی متفاوتی دارد.
از سوی دیگر، حتی اگر AMD بخواهد چیپستهایی سازگار با پردازنده اینتل بسازد، مجوز ساخت چیپستهای سازگار با محصولات اینتل را ندارد. براین اساس سناریوی جای گرفتن پردازنده و چیپست اینتل و AMD در کنار یکدیگر منتفی است.اما لپتاپی که تمام آن محصول AMD و ATI باشد چطور؟ چشم کسی آب نمیخورد. پلاتفورم موبایل جدید AMD به نام Puma با استقبال رسانهها مواجه نشده است. این پلاتفورم، انرژی زیادی مصرف میکند و پردازنده Turion Ultra آن به پای Core ۲ نمیرسد.
با وجود اینکه اینتل در بازار پردازندههای گرافیکی حرف زیادی برای گفتن ندارد، اما دستکم ساخت پردازنده و چیپستهای پرقدرت و کممصرف را خوب بلد است.اما یک سناریو باقی میماند: اپل پردازندههای اینتل را مورد استفاده قرار میدهد، اما برای بهبود فناوری Open CL و ارتقای بازده کلی قابلیتهای گرافیکی سیستمهایش از چیپستهای NVidia استفاده میکند.بیایید به نقاط قوت NVidia نگاهی بیندازیم: گرافیک حرفهای و تخصصی، مجوز ساخت محصولات سازگار با چیپستهای اینتل، دارا بودن خانوادهای از چیپستهای پرقدرت، فناوری پرسرعت اتصال چند تراشه و فناوری مدیریت مصرف انرژی پردازنده گرافیکی.اما در این میان، نکتهای وجود دارد که کفه ترازو را به نفع NVidia سنگین میکند: NVidia یک شرکت جاهطلب است. با وجود اینکه NVidia در بازار موبایل موفقیتهای چندانی نداشته است، چیپستی دارد که با اینتل سازگار است و کم و بیش با Centrino۲ برابری میکند. یک شرکت آیندهنگر مانند NVidia معاملههای پرمنفعتی را با شرکای خود شکل میدهد و استیو جابز هم دقیقا یکی از همان لقمههای چرب و نرم است.از این رو از دیدن چیپست NVidia MCP۷۹ در لپتاپ بعدی اپل تعجب نکنید.
ترجمه: ارسلان شهلا
منبع : روزنامه فناوران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست