چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
نرمافزارهای جاسوسی چگونه شما را کنترل میکنند؟
نرم افزارهای جاسوسی در اینترنت جزو خطرناکترین نرم افزارها در جهان مجازی محسوب میشوند . این نرم افزارها میتوانند با کنترل و مانیتور کردن فعالیتهای افراد روی شبکه اطلاعات مهمی از سیستمهای مورد استفاده به دست بیاورند.
حتی در بی ضررترین حالت ، Spyware تجاوز به حریمخصی افراد است.نرمافزارهای Spyware (مانند Cydoor، Gator،Lop.com و Xupiter) بدون اطلاع کاربر و از طریق برنامههای به اشتراک گذاری فایل (peer-to-peer) ، نرمافزارهای مجانی و یا برنامههایی که تصاویر زیبای مختلف را بر روی کامپیوتر نمایش میدهند، خود را بر روی کامپیوتر کاربران نصب مینمایند.
اینگونه نرمافزارها که عمدتاً از آنها برای مقاصد تبلیغاتی هدفمند استفاده میشود ، عادات وبی یک کاربر را ردیابی میکنند . برخی از آنها کلمات تایپ شده توسط کاربر و یا تصویر نمایش داده شده روی مانیتور را ثبت و برای صاحبان خود ارسال میکنند.
اجتناب از این برنامهها بسیار مشکل است . زیرا اغلب با همراه چیزهای دیگری می آیند و بدون اینکه مشخص باشد خود را بر روی کامپیوتر نصب میکنند.در این حالت حذف کردن آنها بسیار سخت ، زمانبر و هزینهبر میباشد.
در بدترین حالت این نرمافزارها اگر در دست افراد ناباب قرارگیرد ، به ابزاری خطرناک تبدیل میشود . در این صورت میتوان از آنها برای مقاصدی چون دستیابی به رمز عبور (password) افراد ، سرقت شماره کارت اعتباری و سرقت سایر مدارک هویتی افراد استفاده کرد . حتی برخی از صاحبنظران مسایل امنیت کامپیوتری بر این باورند که از اینگونه نرمافزارها میتوان برای اهداف خطرناکتری استفاده کرد: مثل ضبطکردن و انتقال دادن اسناد تایپ شده در Microsoft Word و Microsoft Excel با هدف سرقت اطلاعات محرمانه شرکتها.
●چگونه جلوی Spyware را بگیریم؟
اولین خط دفاعی اجراکردن سیاستهای استفاده از اینترنت در سطح شرکت میباشد:
▪ پیکربندی مرورگرهای اینترنت و نرم افزار Outlook با استفاده از Microsoft Domain Security.
▪ بستن ActiveX و سایر برنامههای قابل اجرا در اینترنت.
▪ مدیریت Script ها.
▪ پالایشکردن محتویات وب از طریق HTTP proxy.
▪ در صورت لزوم، عدم دسترسی پرسنلی که در انجام کارشان نیازی به اینترنت ندارند به خدمات اینترنت.
همچنین باید به پرسنل آموزش داده شود که چگونه از اینترنت به شکل بیخطر استفاده نمایند:
▪ برنامههای peer-to-peer یا هر برنامهای که به آن اطمینان ندارند را نصب ننمایند.
▪ برروی تصاویر سرگرم کننده مثل خرس رقاص (Dancing Bear) کلیک نکنند.
▪ نرمافزارهای مجانی را بدون تأیید واحد IT سازمان نصب ننمایند.
●چگونه Spyware ها را شناسایی کنیم؟
یکی از بهترین روشها برای شناسایی Spyware ها استفاده از نرمافزارهای پالایش محتویات وب ، میباشد . شرکت Websense۱ برروی محصول جدید خود ، Client Application Module ، منوی تازهای بنام Spyware تعبیه کرده است . این شرکت با بهروزآوریهای روزانه مچ بیشتر نرمافزارهای Spyware را قبل از ورود به شبکه گرفته و به آنها اجازه راهیابی به کامپیوترهای شبکه را نمیدهد.
اگر هم برنامهای از این فیلتر عبور کند، CAM اجازه اجرا و فعالیت را به آن نمیدهد . همچنین از طریق گزارشات Websense میتوان پیبرد که Spyware بر روی کدامیک از کامپیوترهای شبکه نصب شده است و برای پاک کردن آن اقدام نمود.نرمافزارهای ضدویروس هم بعضی از آنها را شناسایی میکنند.
●چگونه Spyware ها را از بین ببریم؟
از بین بردن Spywareهایی که از فیلتر رد میشوند ، بدون استفاده از ابزارهای حذف اتوماتیک آنها ، کاری بسیار مشکل میباشد . زیرا اغلب آنها بهگونهای طراحی شدهاند که در مقابل uninstall مقاومت میکنند.
برخی شرکتهای نرمافزاری اقدام به تولید برنامههای تشخیص دهنده و از بین برنده Spyware نمودهاند . به عنوان مثال می توان به Ad-Aware محصول شرکت Lavasoft۲ که نسخه معمولی آن مجانی میباشد و نرم افزار Spybot۳ که آن هم مجانی می باشد اشاره کرد .
نرمافزار اخیر ظاهراً توانمندتر از نسخه معمولی Ad-Aware میباشد . البته شرکتهایی که از نرمافزاهایی مثل Websense استفاده میکنند اغلب نیازی به نرمافزارهای فوق ندارند مگر در موارد خاصی که کسی دچار مشکل میشود . از دیگر نرمافزارها در این زمینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
SpySubtract محصول شرکت InterMute۴ ، نرم افزار LLC Mechanic محصول شرکت Iolo Technologies۵ ، برنامه SSE firewalls محصول Sygate۶ و در نهایت برنامه GhostSurf Pro محصول Tenebril۷.
نویسنده مقاله : علیرضا جهانگرد
منبع : winbeta
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست