شنبه, ۲۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 15 February, 2025
مجله ویستا
تحکیم بنیان دموکراسی در ترکیه
![تحکیم بنیان دموکراسی در ترکیه](/mag/i/2/da858.jpg)
دلیل دوم تاثیرگذار بر رای قضات، اتفاق نظر داخلی و بین المللی علیه ممنوعیت فعالیت حزبی تا این حد پرطرفدار و موفق در ترکیه بود. در گذشته دادگاه قانون اساسی فعالیت تعداد زیادی از احزاب و سیاستمداران را ممنوع کرده بود اما در هیچ یک از آن موارد حزب منحل شده دارای ۴۷ درصد هوادار نبوده است. از طرف دیگر رهبران حزب عدالت و توسعه مورد حمایت ایالات متحده و اتحادیه اروپا هستند.
قاعده این است که دادگاه ها و قضات نباید تحت تاثیر امور سیاسی باشند اما در این مورد پرونده از همان ابتدا سیاسی بود.
بدین ترتیب نشانه ای خوب پدیدار شده مبنی بر اینکه دادگاه قانون اساسی که تصور می شود پر از سکولارهای افراطی است، نسبت به دیدگاه دیگران حساس است.
اما در آینده چه رویدادهایی رخ خواهد داد؟ از دید غرب بسیار مطلوب خواهد بود اگر این دادگاه به طور کامل تمام خواسته های حزب عدالت و توسعه را نپذیرد زیرا حزب یاد شده تا اندازه ای در پی تصویب قوانین اسلامی است و طی چند ماه گذشته هیچ حساسیتی نسبت به خواست سکولارها نداشته است. البته این حزب با قدرت کشور را هدایت کرده و کاملاً به اصول دموکراسی پایبند است. اگر هیچ حزب قدرتمند مخالفی وجود نداشته باشد احتمالاً حزب عدالت و توسعه سال ها در قدرت باقی خواهد ماند.
اردوغان نیز اکنون می تواند نرم تر با دادگاه قانون اساسی رفتار کرده و از تصویب قوانین جدید که حساسیت این دادگاه را برخواهد انگیخت، اجتناب کند. گزینه دیگر دولت کنونی آغاز مذاکرات با مخالفان و تمام جناح های ذی نفع در مورد اصلاح قانون اساسی ترکیه است. این قانون اساسی استبدادی است و پس از کودتای نظامی سال ۱۹۸۰ تصویب شد.
دولت اردوغان همچنین باید توجه بیشتری به اقتصاد بکند. سابقه این حزب در حوزه اقتصاد بسیار مثبت است اما این موفقیت تا اندازه زیادی حاصل شرایط اقتصادی بین المللی بوده است. اکنون شرایط سخت تر شده است و ترکیه با کسری حساب جاری عظیم حزب و نرخ تورم بالا نسبت به تغییرات شرایط اقتصادی آسیب پذیر است. آزادسازی بیشتر اقتصاد را در حالت متوازن تری قرار خواهد داد.
● نامزد مناسب
غرب به ویژه اتحادیه اروپا می توانند حمایت بیشتری ارائه کنند. اکنون که دادگاه قانون اساسی پیامی مثبت داده، اتحادیه اروپا باید نقش مشوق را برای این کشور بازی کند. آغاز مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا می تواند شروعی خوب باشد. مسلماً تحقق عضویت بیش از یک دهه طول خواهد کشید اما رای دادگاه قانون اساسی این کشور نشان داد مقامات آن همزمان با حفظ دموکراسی قادر هستند یک بحران سیاسی داخلی را حل کنند و نامزدی مناسب برای اتحادیه اروپا هستند.
منبع: اکونومیست
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست