چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پنج گام مهم برای داشتن یک قلب سالمتر


پنج گام مهم برای داشتن یک قلب سالمتر
توجه به وزن در واقع بسیار مهم است لیکن برای داشتن قلب سالمتر کارهای بیشتری نیز می توان انجام داد . آیا می توانید عاملی را نام ببرید که در حفظ قلب و فعالیت مناسب آن در سالهای آینده زندگی بسیار مهم هستند ؟
بیماری قلبی اولین عامل مرگ و میر مردان و زنان می باشد . لیکن تحقیقات مؤید این است که اکثریت حمله های قلبی و سایر عوامل ایجاد بیماریهای قلبی قابل پیشگیری هستند .
۱) فشارخون
یکی از مهمترین عوامل ایجاد بیماریهای قلبی با ادای دو عدد نشان داده می شوند ؛ فشارخون .
شما این اعداد را می شنوید ولی آیا می دانید معنای آنها چیست ؟
اولین شماره یا عدد بالاتر نشان دهنده فشار سیستولیک یا فشار ماکزیمم می باشد که در واقع فشار ناشی از خون بر دیواره شریانها در حین یک پمپ قلبی است .
عدد دوم یا فشار دیاستولیک ( می نیمم ) در واقع فشارخون بر دیواره شریانها در فاصله بین ضربات قلب می باشد در واقع زمانیکه قلب در حال پرشدن از خون است .
فشار خون طبیعی ۷۹/۱۱۹ در واقع میلی متر جیوه یا پائین تر می باشد . فشار ماکزیمم ۱۲۰ تا ۱۳۹ و فشار می نیمم ۸۰ تا ۸۹ را فاصله قبل از فشارخون بالا اطلاق می نمایند .
پزشکان پیشنهاد می کنند افرادی که در « فاصله قبل از فشارخون بالا » قرار دارند ، حدود ۴۵ میلیون زن و مرد بهتر است نحوه زندگی خود را بگونه ای تغییر دهند که عوارض فشارخون بالا نظیر سکته های قلبی و مغزی و نارسائیهای کلیوی در آنها کاهش می یابد .
۲) کلسترول
شاید کلسترول شایعترین عامل خطر بیماریهای قلبی باشد . در واقع کلسترول نوعی از چربی است که در واقع وجود آن برای بدن ضروریست . بهر حال ، کلسترول بالای خون و یا بعبارتی پایین بودن کلسترول خوب باعث افزایش احتمال سخت شدن دیواره شریانها می گردد که خود می تواند باعث بیماریهای قلبی ، حملات قلبی و مغزی می شود .
کلسترول خون در حالات زیر غیرطبیعی محسوب می شود :
کلسترول خون از ۲۰۰ بالاتر باشد .
HDL یا کلسترول خوب پائین تر از ۴۰ باشد .
LDL یا کلسترول بد از ۱۶۰ بیشتر باشد . ( البته اگر عوامل خطر دیگری نیز داشته باشید این مقدار ۱۳۰ و بالاتر خواهد بود ) . در هر حال هر چه LDL پایین تر باشد وضعیت مناسب تر است . LDL پایین تر از ۱۰۰ کاملاً مطلوب می باشد . فاصله ۱۰۰تا ۱۲۹ نزدیک مطلوب و ۱۳۰ تا ۱۵۹ در حد مرز می باشد .
۳) BMI ( شاخص توده بدن )‌ :
در واقع این شاخص یک شاخص غیرمستقیم برای ارزیابی میزان چربی بدن می باشد و در واقع یک روش سریع برای اینکه بدانید شما اضافه وزن دارید یا خیر . BMI ممکن است در افرادی که عضلانی هستند مانند ورزشکاران بخصوص در رشته بدنسازی به اشتباه بالا گزارش شود و ضمناً در مورد افراد خیلی پیر که بافت عضلانی کمی دارند به اشتباه پایین گزارش شود .
در واقع این شاخص بر اساس وزن و قد شخص میزان چربی بدن را ارزیابی می نماید.
BMI در فاصله ۵/۱۸ ۹/۲۴ ایده آل می باشد .
BMI بین ۲۵ تا ۹/۲۹ نشاندهنده وزن بالا است .
BMI بین ۳۰ تا ۳۹ نشاندهنده چاقی است .
BMI از ۴۰ و بالاتر نشاندهنده چاقی بسیار زیاد می باشد که باعث افزایش خطر مرگ با هر علتی به میزان ۵۰ تا ۱۵۰ درصد می شود .
۴) قند خون :
وزن بالا و فعالیت بدنی کم باعث افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع II می شود . این بیماری نباید مورد غفلت واقع شود چرا که می تواند منجر به بیماریهای قلبی ، سکته مغزی ،‌مشکلات کلیوی و حتی کوری می شود .
اندازه گیری قند خون در حالت ناشتا یکی از بهترین روشهای تشخیصی دیابت نوع II می باشد .
قندخون ناشتا پایین تر از ۱۰۰ طبیعی می باشد .
قند خون ناشتا بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ حالت پیش دیابتی تعریف می شود .
قند خون ناشتا ۱۲۶ و بالاتر نشاندهنده دیابت است .
۵) فعالیتهای ورزشی
بله ، بارها این واژه را شنیده اید ولی ما اینجا در مورد فعالیتهای ورزشی ناممکن صحبت نمی کنیم . پزشکان و متخصصان علم ورزش توصیه می کنند فعالیت ورزشی باید حداقل سه بار در هفته و هر بار ۳۰ تا ۴۵ دقیقه انجام شود . این به معنی انجام حرکات ورزشی پیچیده و لزوماً در داخل سالنهای ورزشی نیست . هر گونه حرکت ورزشی مناسب که باعث افزایش قدرت عضلات قلبی شده توصیه می گردد .
بعنوان مثال حتی قدم زدن نیز مناسب می باشد . هر نوع فعالیت ورزشی از انجام ندادن آن بهتر است ولی مهم این است که روزی ۳۰ دقیقه ورزش را فراموش نکنید .
منبع : واحد مرکزی خبر