یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

سرمایه های کشتی را از دست ندهیم


سرمایه های کشتی را از دست ندهیم
کمتر از ۷ ماه تا المپیک پکن فرصت باقی است. کاروان کشتی گیران آزاد کار فقط ۲ سهمیه برای حضور در المپیک را از مسابقه های جهانی باکو کسب کرده اند و حالا هیچ دغدغه ای مهم تر از سهمیه های باقی مانده، کشتی دوستان را نمی آزارد.
اما یک موضوع دیگر هنوز برای کشتی ما حل نشده است و آن ترکیب تیم ملی برای حضور در مسابقات گزینشی سهمیه المپیک است. این که چه کسانی می توانند در کره جنوبی، سوئیس و لهستان آبروداری کنند و با جواز المپیک به کشور برگردند.
مسابقه های انتخابی تیم ملی در اصفهان به قول مدیران فنی ما تنها مسیر دستیابی به دوبنده تیم ملی در مسابقه های گزینشی کره جنوبی عنوان شده است. رقابت هایی که فقط در ۲ وزن از عیار لازم برخوردار بود و در سایر اوزان موج نگرانی ها را افزایش داد.
فدراسیون کشتی نزدیک به ۱۰۰سهمیه برای کشتی گیران استان های مختلف در نظر گرفته بود و با این تصور که حضور همه ستاره ها مدعیان و جوانان جویای نام، کیفیت این مسابقه ها را به اوج خواهد رساند بر تصمیم خود پافشاری کرد. آنها براین باور بودند که می توان با پافشاری بر این تصمیم ، پای تمام مدعیان را به اصفهان بکشانند و از همین رقابتها ترکیب تیم ملی را حتی برای المپیک پکن هم یکسره نمایند. فاصله زمانی ۷ ماهه تا المپیک اجازه هضم این تصمیم را نه تنها به منتقدین بلکه به کشتی گیران طراز اولی چون علیرضا حیدری نمی داد تا جایی که شخصاً در برنامه تلویزیونی اعلام کرد این تصمیم فدراسیون در فاصله ۷ماه تا المپیک وجاهت ندارد و معتبر نیست. درباره همین موضوع حتی بین مسئولان فدراسیون و تیم ملی هم اختلاف نظر بود و محمود معزی پور سرمربی تیم ملی بدون هیچ عقبگردی معتقد بود که تنها مسیر حضور در المپیک از اصفهان می گذرد ولی صنعتکاران مدیر تیم های ملی نظر دیگری داشت و فقط مسابقه های گزینشی سهمیه المپیک و قهرمانی آسیا را هدف اصلی از برگزاری این مسابقه ها عنوان می کرد.
● نتیجه معکوس
وقتی مراسم وزن کشی مسابقه های انتخابی تیم ملی برگزار شد و ضرب المثل «خودکرده را تدبیر نیست» شرح حال مناسبی برای مردان فنی کشتی آزاد بود چرا که فقط ۷۶ کشتی گیر از سهمیه خود استفاده کرده بودند و همین موضوع باعث شد تا مسابقه هایی که قرار بود طی دو روز پنجشنبه و جمعه (۲۰و ۲۱ دی ماه) برگزار شود به یک روز خلاصه شد.
آسیب شناسی این غیبت ها با علم بر همان پافشاری بیش از حد و تعیین محدودیت ها و تهدیدها کار سختی نبود و حتی قابل پیش بینی. سعید ابراهیمی ، علیرضا حیدری، رضا یزدانی، فردین معصومی، علیرضا رضایی و ... سرشناس ترین غایبان پیکارهای انتخابی اصفهان بودند که در کنار غایبین قطعی این مسابقه ها مثل مجید خدایی و محمدعلی گنجابی علامت تعجبی مقابل کیفیت مسابقه های انتخابی تیم ملی اصفهان گذاشتند. آنها با این غیبت نشان دادند تصمیمات غلط را وتو خواهند کرد و چون داشته های کشتی ما آنقدر پر و پیمان نبودکه با قاطعیت از آنها بگذریم لذا هویت این پافشاری غلط افشا شد و همه فهمیدند که نمی توان از امروز در باره ۷ ماه آینده و ترکیب تیم ملی کشتی آزاد تصمیم گیری کرد. آن هم در کشتی که به عنوان یک ورزش سنگین ، عواملی مثل اضافه وزن در آن حیاتی و جدی است.
● صعودمصلحتی به یک وزن بالاتر
برخی از کشتی گیران که به ابعاد این تصمیم نسنجیده واقف بوده و از طرفی تهدیدهای مدیران فنی کشتی را جدی گرفته بودند مجبور شدند به هر ترتیبی که شده در اصفهان کشتی بگیرند و با نخستین بهانه خودشان را از این غائله رها کنند. مرادمحمدی نمونه بارز این دسته کشتی گیران بودکه در یک وزن بالاتر در ۶۶ کیلوگرم روی تشک رفت درحالی که وزن طبیعی او ۶۴-۶۳ کیلوگرم است و اگر مرادمحمدی واقعاً می خواست می توانست مثل همیشه این اضافه وزن طبیعی را کم کند و در وزن قانونی و اصلی اش کشتی بگیرد. اما به هرترتیب قهرمان جهان در سال ۲۰۰۶ و دارنده مدال برنز مسابقه های جهانی ۲۰۰۵ دروزن ۶۶کیلوگرم درهمان دور اول رودرروی حمید محمدنژاد همشهری خود از مازندران ایستاد و ۲ بر ۱ تسلیم شد. سستی تصمیم مرادمحمدی برای مبارزه دراین مسابقه ها با غیبت او درمسابقه های بعدی آشکار شد و او باهمین یک شکست ناپلئونی ارادت خود را به تصمیم فدراسیون نشان داد و هیچ بهانه ای باقی نمانده بود. مرادمحمدی در یک وزن بالاتر کشتی گرفت و باخت تامشمول تهدیدها نشود و از طرفی زحمت مبارزه های اضافی و مقدماتی با کشتی گیران درجه ۲ و درجه ۳ را به خود ندهد.
● اظهارنظر غیرکارشناسی
انتقاد باید مستدل و علمی باشد با پشتوانه قانونی و مدارک معتبر. اما متأسفانه نقد امروز کشتی کمتر این گونه است و بیشتر به شعارهای سنتی تبدیل شده است. پیش و پس از مسابقه های انتخابی تیم ملی در اصفهان بارها و بارها از طریق رسانه های مختلف تاریخ برگزاری مسابقه های انتخابی تیم ملی زیر سؤال رفت و عده ای از منتقدین آنها را بهانه ای برای بی اعتباری مسابقه عنوان کردند و با قیاس این تاریخ و محدوده زمانی با سایر کشورها، بر مسئولان فدراسیون کشتی خرده می گیرند و مدعی هستند که تاریخ رقابت های انتخابی تیم ملی زمان مناسبی نبوده است. اما این دوستان نمی گویند که چه تاریخی را برای مسابقه های انتخابی تیم ملی پیشنهاد می کنند. این دسته از منتقدین معتقدند چون روس ها در ماه آوریل مسابقه های انتخابی برگزار می کنند پس ما هم باید به تبعیت از آنها تاریخ مسابقه های انتخابی را تغییر دهیم ولی آنها این واقعیت را از یاد برده اند که کشتی ما با روسیه حالا مثل قدیم یک پوئن اختلاف ندارد و به واقع ما با آنها خیلی فاصله داریم. اگر روس ها در فاصله ۳ الی ۴ ماه، تا مسابقه های جهانی و المپیک رقابت های انتخابی را برگزار می کنند از یک تیم ملی با ۲ یا ۳ ستاره برخوردار نیستند بلکه آنها ۴ یا ۵ تیم ملی دارند که در همه اوزان ستارگان صاحب نام دنیا را در ترکیب خود می بینند و اگر سایتی اف از تیم ملی خط بخورد مافاچ مرتضی علی اف جای او را روی سکوی نخست دنیا خواهد گرفت.
ولی آیا این منتقدان تضمینی درباره وجود ۳ کشتی گیر شاخص در یک وزن در کشورمان می دهند که در فاصله ۴ ماه تا المپیک با حذف یکی از آنها، دیگری بتواند جور نام ایران را در المپیک بکشد
قطعاً این گونه نیست و اگر صنعتکاران و یا معزی پور تصمیم گرفته اند که ۲۰ و ۲۱ دی ماه مسابقه های انتخابی برگزار کنند به دلیل عدم وجود این اطمینان است و نه به خاطر ناآگاهی آنها از تقویم فدراسیون.
موافقیم که فدراسیون کشتی در تبیین هدف از مسابقه های انتخابی تیم ملی دچار اشتباه شد و نباید المپیک را بهانه می کرد اما از انصاف به دور است که حتی مسابقه قهرمانی آسیا را هم به دادگاه بکشیم و فدراسیون را به خاطر برگزاری مسابقه های انتخابی اصفهان زیر سؤال ببریم. کشتی ما در مسابقه های جهانی باکو زمین خورد و برای انتخاب تیم ملی جهت حضور در مسابقه های قهرمانی آسیا نه تنها لیست مطمئنی وجود نداشت بلکه شمار مدعیان مسن و جوان فدراسیون را تحت فشار قرار داده بود پس باید قبول کرد که ما به یک دوره مسابقه های انتخابی نیاز داشتیم اما نه برای انتخاب تیم ملی المپیک بلکه برای اعزام به قهرمانی آسیا و گزینشی سهمیه المپیک که متأسفانه سرما و یخبندان بی سابقه هم بدشانسی ها را تکمیل کرد و لغزندگی جاده ها بهانه ای به دست غایبان داد ولی در مجموع به فدراسیون کشتی برای انتخاب زمان مسابقه های انتخابی تیم ملی و همچنین مکان برگزاری ایرادی وارد نیست. چرا که فدراسیون با پیش بینی سرمای عادی این فصل از سال این مسابقه ها را به اصفهان واگذار کرد اما وضعیت جوی سراسر قاره آسیا دستخوش پدیده نادر سرما و کولاک شد که اصفهان هم از این قاعده مستثنی نبود و این یک وضعیت کاملاً استثنایی بود.
● تصمیم کمیته فنی
اگرچه هویت و شخصیت حقوقی فعلی کمیته فنی جای بحث دارد اما انصافاً کمیته فنی تصمیم معقولی را بعد از مسابقه های انتخابی تیم ملی در اصفهان گرفت تصمیمی که به اصطلاح نه سیخ سوخت و نه کباب.
البته نخستین انتقاد به آنها برای عدم قاطعیت برای تعیین ترکیب مسابقه های قهرمانی آسیا است. مسئولان فدراسیون کشتی قول داده بودند که نفرات اول مسابقه های انتخابی اصفهان در مسابقه های قهرمانی آسیا در کره جنوبی شرکت کنند و جالب این که وقتی این قول را داده بودند که قرار بود همه مدعیان در اصفهان کشتی بگیرند ولی با غیبت ستاره های کشتی و از سکه افتادن مسابقات، آنها نیز از این وعده خود عدول کرده اند و هنوز ترکیب قطعی مسابقات قهرمانی آسیا را مشخص نکرده اند.
بد نیست بدانید برنامه ریزی کشتی آمریکا طی سال های اخیر آنقدر علمی و مدون شده است که آنها از یک الی دو ماه قبل از مسابقات بین المللی ترکیب قطعی خود را اعلام می کنند و بلافاصله برای مسابقات بعدی هم ترکیب تیم های خود را مشخص می کنند تا با برگزاری اردوهای مقطعی تیم های ملی آمریکا در مسابقات مختلف بین المللی با ترکیب های متفاوت، به یک شناخت کلی از وضعیت همه مدعیان خود برسند.
ولی کمیته فنی فدراسیون کشتی در آخرین تصمیم خود فقط نفرات دعوت شده به اردو را تعیین کرد و علی رغم این که می توانست از وجود سایر سرمایه های مدعی و استعدادهای کشف شده در اصفهان، در مسابقات بین المللی مثل جام یاشار دوغو و یا جام کی یف استفاده کند، باز هم تعلل کرد و ترکیب تیم در مسابقات قهرمانی آسیا را مشخص نکرد. همین تعلل می تواند باعث تزریق حاشیه و عدم اطمینان نزد کشتی گیران شود و بهانه ای برای غایبین باشد تا با تصور حق حضور در مسابقات قهرمانی آسیا، آسایش روانی منتخبین پیکارهای اصفهان را از بین ببرند.
ازسوی دیگر کمیته فنی حداقل تا امروز، مقابل غایبین رقابتهای انتخابی تیم ملی با وجود نامداری و افتخارهای فراوان ایستاده و عقب نشینی نکرده است. این چراغ قرمز آنقدرها هم غیرقابل تحمل نیست و اتفاقاً خیلی هم به نفع کشتی است چرا که علیرضا حیدری شخصاً هم اعلام کرده بود که با وجود سعید ابراهیمی و یا امیر گنجی و سایر سرمایه ها، حضور در مسابقه های انتخابی اصفهان برای پیکارهای قهرمانی آسیا چندان فوریت ندارد و طبیعی است که وقتی محمدرضا آذرشکیب با مدال های جهانی جوانان در نخستین حضورش با برتری در اصفهان می تواند به مسابقه های قهرمانی آسیا در کره جنوبی اعزام شود، الزامی برای حضور فردین معصومی و یا علیرضا رضایی نیست و می توان بدون هیاهو و شلوغی، این دو کشتی گیر عنوان دار را نیز در اردو حفظ کرد و آنها را به جام های یاریگین و یا یاشار دوغو اعزام کرد ولی به هیچ وجه نباید آنها را تهدیدی برای آذرشکیب به منظور اعزام به مسابقه های آسیایی کره جنوبی تلقی کرد. پس همانطور که ملاحظه می کنید گره های کشتی خیلی راحت تر از هیاهوی فعلی بازخواهد شد. فقط کافی است اهداف درست تبیین شود و قانون هم صحیح اجرا شود.
و قطعاً اگر آذرشکیب نتواند از کره جنوبی با سهمیه برگردد این فرصت به رضایی و معصومی داده خواهد شد تا در مسابقه های گزینشی لهستان و سوئیس جبران مافات کنند.
کمیته فنی در مورد غایبان نباید از این سوی بام اصفهان زمین بخورد. غایبان نباید در آسیایی کره جنوبی کشتی بگیرند اما آنها می توانند در اردوی تیم ملی شرکت کنند.
بر هیچکس پوشیده نیست که ما در ۸۴ کیلوگرم سرمایه ارزشمندی در حد رضا یزدانی به لحاظ تاکتیکی نداریم. از طرفی اگر او را از اردو هم طرد کنیم به او و دیگر هم وزن هایش ظلم شده است. همین وضعیت درمورد تک تک غایبین برقرار است و باید با حفظ حق حضور در مسابقه های آسیایی برای برترین های غائله اصفهان، تمام سرمایه ها را به اردو دعوت کرد.
● اما و اگرها...
آرزوی امروز اهل کشتی این است که برای نخستین بار پای این اما و اگرها و شاید و بایدها از کشتی بریده شود و فدراسیون کشتی مصرانه و جدی پیگیر وضعیت روادید و اعزام تیم های ملی به ۳ تورنمنت یاریگین در روسیه، یاشاردوغو در ترکیه و جام کی یف در اوکراین شود. دیگر فرصت برای از دست رفتن باقی نمانده و هر تورنمنتی که به خاطر سهل انگاری روابط بین الملل و یا کمیته امور اعزام های خارجی از دست رود تاوان سختی خواهدداشت.
از سوی دیگر مدیران فنی ما هم باید برخلاف سال های گذشته از کشتی دنیا تقلید کنند و خیلی صریح و بی پرده و البته به سرعت ترکیب تیم های ملی اعزامی به این ۳ تورنمنت را مشخص کنند تا همه حاضران در اردو هدفمند و امیدوار و البته با وضعیتی مشخص تمرین کنند.
به عنوان مثال در ۹۶ کیلوگرم که دغدغه سهمیه نداریم امیر گنجی مطمئن از حضور در مسابقات قهرمانی آسیا در اردو سرشاخ شود. علیرضا حیدری و سعید ابراهیمی بدون هیچ بهانه ای راهی جام یاریگین شوند و سعید امیری هم اگرچه می تواند در همان جام یاریگین حضور یابد اما اعزام او به جام یاشار دوغو نیز به روال حفظ سرمایه های کشتی کمک خواهدکرد. با این روند و این استراتژی دلهره ای امیر گنجی را تهدید نمی کند و حتی او هم می تواند با فاصله ای که بین جام یاریگین و قهرمانی آسیا در کره جنوبی وجوددارد در این تورنمنت فوق العاده معتبر حضور یابد و با بهترین های دنیا پنجه در پنجه بیفکند.
امروز باید برخلاف دیروز دلهره و اضطراب را از اردو اخراج کرد و با کارشناسی و بررسی های کمیته فنی ترکیب تیم های ملی اعزامی به این تورنمنت ها را مشخص کرد تا هر کشتی گیر تکلیف خود را بداند و کشتی ما برنامه و قالب خود را بیابد و بداند که چه مسیری تا المپیک خواهدداشت.
فراموش نکنید هیچ سخنی از المپیک به میان نیامد. هنوز هیچ کس برای المپیک انتخاب نشده است و تا سهمیه ها به طور کامل کسب نشود هیچ حرفی از المپیک نخواهدبود. حضور هر کشتی گیر در جام های بین المللی و نتیجه ای که کسب می کند فقط برای کسب تجربه او خواهدبود و دلیل حقانیت به دو بنده المپیک نیست.
نکات مثبت ومنفی مسابقه های انتخابی تیم ملی در اصفهان از دریچه نگاه اصحاب کشتی ابعاد دیگری می یابد. گفت وگوی «ایران» با برخی از صاحب نظران در مورد این رقابت ها و کیفیت برگزاری آن در خصوص بحث سؤال برانگیز زمان برگزاری این رقابت ها، از نظرتان می گذرد.
● محمدرضا نوایی: از روس ها به شنیده ها اکتفا نکنیم
محمدرضا نوایی مفسر و کارشناس کشتی گفته هایش را این گونه آغاز می کند: در مورد زمان برگزاری مسابقه های انتخابی تیم ملی در اصفهان تصمیم گرفته شده بود و به هیچ وجه نمی توانستیم آن را لغو کنیم از طرفی شرایط جوی ویژه ای در آب و هوای کشور به وجود آمد که راه گریزی نداشت و هرگونه تغییری در زمان برگزاری این مسابقه ها مجدداً کمیته فنی را مورد بازخواست منتقدین قرار می داد. عضو کمیته فنی صحبت هایش را این گونه تکمیل می کند: به نظر من زمان برگزاری رقابت ها مشکلی نداشت و نیاز بود تا با برگزاری مسابقاتی این چنین و التزام به قانونمندی، روال انتخاب را در تیم ملی جایگزین انتصاب نمود.
نفر سوم دنیا در مسابقات جهانی می گوید: کشتی ما همیشه از بی توجهی به رقابت های انتخابی ضربه خورده است و اگر قرار است که خودمان را با روس ها مقایسه کنیم باید بدانیم که آنها فاصله زیادی با ما دارند و شرایط یکسانی با هم نداریم. علاوه بر این برای قیاس با روس ها نباید به شنیده ها کفایت کرد بلکه باید انتخابی های تیم ملی روسیه کاملاً تجزیه و تحلیل شود و اهمیت این رقابت ها را در روسیه با بها دادن به نفرات برتر کشورشان، در نظر گرفت. هر کس در مسابقه های انتخابی روسیه قهرمان شود، به دوبنده تیم ملی خواهد رسید و این احترام آنها به قانون و قانونمندی را اثبات می کند.
● غلامرضا محمدی: تمام ستارگان در لیگ کشتی گرفتند اما در اصفهان...
غلامرضا محمدی مربی تیم نفت به عنوان یکی از موفق ترین مربیان باشگاهی سال های اخیر کشتی درباره زمان رقابت های انتخابی تیم ملی در اصفهان استدلال قابل توجهی دارد.
محمدی می گوید: با دلیل و مدرک معتقدم که زمان برگزاری این مسابقه ها مناسب نبود و با توجه به فاصله کم بین مسابقه های انتخابی تیم ملی و رقابت های لیگ برتر کشتی، فدراسیون می توانست نتیجه دلخواه خود را از دل مسابقه های لیگ استخراج کند.
ملی پوش اسبق تیم ملی کشتی آزاد و نایب قهرمان جهان اینگونه ادامه می دهد: تمام کشتی گیران حاضر در رقابت های انتخابی تیم ملی در مسابقات لیگ برتر به روی تشک رفتند آن هم نه یک بار بلکه چندین و چند بار مبارزه کردند. حتی آنهایی که دراصفهان غایب بودند مثل سعید ابراهیمی، علیرضا رضایی، فردین معصومی و رضا یزدانی همه و همه در لیگ کشتی گرفتند و این به منزله برتری فنی مسابقه های لیگ است زیرا همه سرمایه ها در آن حضور داشتند.
غلامرضا محمدی معتقد است کمیته فنی می توانست با تجزیه و تحلیل مسابقه های لیگ، شایستگان را به اردو دعوت کند و بعد درباره اعزام آنها به مسابقه های گزینشی تصمیم گیری کند. علاوه براین به نظر من دستان کمیته فنی با برگزاری مسابقه های انتخابی در اصفهان بسته تر شد. چرا که به عنوان مثال مرادمحمدی در طول مسابقه های لیگ در ۶۰ کیلوگرم کشتی گرفت اما در اصفهان صلاح ندید تا از وزن خود بکاهد و در ۶۶ کیلوگرم کشتی گرفت و خیلی زود هم حذف شد.
● سیف پور: زمان برگزاری مسابقه ها مشکلی نداشت
محمد ابراهیم سیف پور قهرمان صاحب نام جهان و المپیک و یکی از اعضای کمیته فنی در مورد زمان برگزاری مسابقه های کشتی آزاد انتخابی تیم ملی در اصفهان نظری متفاوت با منتقدین دارد و می گوید: این که زمان برگزاری این رقابت ها مناسب نبوده است اصلاً معقول نیست. بعد از مسابقه های جهانی باکو تیم ملی در اختیار نداشتیم و چون در آستانه اعزام به تورنمنت های مهمی چون مسابقات گزینشی سهمیه المپیک، رقابت های جام یاریگین و جام یاشار دوغو هستیم باید این مسابقات را برای شناسایی برترین ها برگزار می کردیم.
سیف پور معتقد است شرایط عجیب جوی و آب و هوای نامناسب اکثر نقاط کشور باعث شد تا این مسابقات تحت تأثیر قرار گیرد و من هم به عنوان یک کشتی گیر درد کشیده می دانم که سرمای سخت هفته گذشته از آمادگی بدنی کشتی گیران می کاهد اما این به منزله این نیست که زمان برگزاری مسابقات مشکل داشته بلکه تغییرات جوی در این میان دردسرساز شد.
دارنده مدال برنز المپیک در ادامه کیفیت مسابقه های اصفهان را مطلوب دانسته و می گوید: کمیته فنی جزئیات برگزاری مسابقه را زیر نظر داشت و در نهایت تصمیم گرفت تا دلایل غیبت غایبان بررسی شود و منتخبین نیز به اردو دعوت شوند که به نظر من این تصمیم قانونمند و صحیح بود.
مجید حاتمی
منبع : روزنامه ایران