پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

کوه یخ در حال پیشروی است!


کوه یخ در حال پیشروی است!
ـ چه مدت پس از رفتار پرخطر جنسی فرد بایستی برای انجام آزمایش تشخیص اچ‌آی‌وی ـ ایدز مراجعه كند؟
متداول‌ترین آزمایش برای غربالگری ویروس اچ‌آی‌وی ـ ایدز آزمایش الیزاست كه پادتن ضدویروس را در خون گزارش می‌كند. با توجه به اینكه از زمان ورود ویروس به بدن تا زمانی كه سطح این پادتن به حد قابل تشخیص در آزمایش خون برسد، بین دو هفته تا شش ماه زمان لازم است لذا اولین آزمایش بعد از رفتار پرخطر جنسی نباید زودتر از دو هفته بعد از آن رفتار انجام شود. به‌طور معمول توصیه برای انجام این آزمایش حدود ۵/۱ تا دو ماه بعد از رفتار پرخطر جنسی است. در افرادی كه رفتار پرخطر جنسی داشته‌اند اگر جواب آزمایش آنها منفی شود لازم است سه ماه بعد و در صورت تداوم این رفتار، هر شش ماه یك‌بار آزمایش تكرار شود. برای تشخیص آلودگی به ویروس اچ‌آی‌وی (HIV) آزمایش‌های تشخیص دیگری هم وجود دارند كه می‌توانند در تشخیص زودهنگام آلودگی كمك كنند، ولی این آزمایش‌ها هم‌ گرانقیمت هستند و هم موارد مثبت كاذب و یا منفی كاذب دارند و آزمایشگاه باید عملكردی دقیق داشته‌ باشد به همین علت برای غربالگری و پیدا كردن افراد مشكوك توصیه نمی‌شود.
ـ آزمایش تشخیص اچ‌آی‌وی ـ ایدز را كجاها می‌شود انجام داد؟
زمانی كه فرد رفتار پرخطر (اعم از رابطه جنسی یا استفاده از سرنگ و سوزن مشترك) دارد باید قبل از انجام آزمایش مشاوره شود و سپس آزمایش خون بدهد. مراكز مشاوره بیماری‌های رفتاری وابسته به دانشگاه‌های علوم پزشكی كشور، سازمان زندان‌ها و مراكز مشاوره‌ بیمار‌های رفتاری ایدز و اعتیاد وابسته به جمعیت هلال‌احمر، مراكز كاهش آسیب (DIC) و سازمان انتقال خون، مراكز معتبری برای انجام مشاوره و آزمایش هستند. نكته حائز اهمیت این است كه فرد با رفتار پرخطر، هیچگاه نباید برای اطلاع از وضعیت آلودگی خود اهدای خون كند بلكه با مراجعه به سازمان انتقال خون و انجام آزمایش می‌تواند از وضعیت آلودگی خود به ویروس اچ‌آی‌وی ـ ایدز مطلع شود.
ـ چرا با اینكه تعداد موارد شناخته شده اچ‌آی‌وی ـ ایدز در كشورمان نسبت به سایر كشورها كمتر است باید این همه نگران بیماری ایدز باشیم؟
در همه كشورها آمار ثبت شده اچ‌آی‌وی ـ ایدز كمتر از مقدار واقعی بیماران است. این اختلاف بین تعداد واقعی بیماران و تعداد افراد گزارش شده در كشورمان نیز دیده می‌شود. دانشمندان این مساله را پدیده كوه یخ می‌نامند كه باعث می‌شود بیماری به صورت پنهان ولی سریع گسترش پیدا كند. علت پدیده كوه یخ (اختلاف بین موارد واقعی و موارد شناخته شده بیماری) عبارتند از: ۱ـ بعضی بیماران از ترس بدنامی تا آنجا كه بتوانند بیماری‌شان را از دیگران، پزشكان و حتی خانواده خود پنهان می‌كنند و اصلاً مراجعه‌ای برای پیگیری وضعیت بیماری نمی‌كنند ۲ـ افراد آلوده به ویروس اچ‌آی‌وی تا مدت‌های طولانی بدون علامت هستند در نتیجه تا زمان علامت‌دار شدن بیماری، تشخیص داده نمی‌شوند ۳ـ‌ عده‌ای از بیماران به دلیل عوارض بیماری ایدز فوت می‌كنند بدون اینكه تشخیص بیماری واقعی آنها داده شود. پدیده كوه یخ معضلی است كه باید ابعاد دقیق آن بررسی شود.
ـ آیا افراد آلوده به ویروس اچ‌آی‌وی می‌توانند شاغل باشند؟
تماس‌های معمولی اجتماعی مثل كار با افراد آلوده به ویروس اچ‌آی‌وی در یك محیط، نشستن در كنار آنها، دست دادن، روبوسی، همسفره شدن، استفاده از سرویس‌های بهداشتی مشترك، استفاده از تلفن، كتاب یا سایر وسایلی كه فرد مبتلا به آن دست زده است و همین‌طور معاشرت‌های معمولی دیگر، باعث انتقال ویروس اچ‌آی‌وی به افراد سالم نمی‌شود. به همین دلیل افراد اچ‌آی‌وی مثبت (HIV+) در صورت داشتن شرایط جسمی مناسب می‌توانند كار كنند و صرفاً آلودگی آنها به ویروس فوق نباید دلیلی باشد تا آنها از محیط كار اخراج شوند و یا از ادامه فعالیت آنها جلوگیری شود.
منبع : روزنامه تهران امروز