چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
تاریخچه توتون و استعمال آن
كریستف كلمب و همراهانش در سال ۱۴۹۲ میلادی با كشتی های نینیا , پینتا و سانتاماریا از اسپانیا عازم غرب و دریاهای ناشناخته شدند . هر چند هدف اصلی كریستف كلمب یافتن راه تجاری جدید و كوتاهی به كشور هند بود , ولی همچنین , امیدوار بود بتواند ثابت كند كه زمین گرد است . اما یك مشكل بزرگ در میان بود . او هیچگاه حدس نمی زد كه بین آسیا و اروپا خشكی بزرگی وجود داشته باشد .
البته ما امروزه این خشكی بزرگ را می شناسیم و می دانیم كه از قاره های آمریكای شمالی و جنوبی تشكیل شده است . اما كریستف كلمب به جزیره ای در میان آمریكای شمالی و جنوبی رسید پنداشت كه آن جزیره كشور هند است و به همین علت اهالی آنجا را (indian ) نامید .
بومیان با تازه واردان رفتاری دوستانه داشتند . كریستف كلمب به هنگام اقامت خود متوجه شد كه اهالی آنجا كاری را انجام می دهند كه تا آن زمان هیچ یك از مردم اروپا از آن اطلاع نداشتند .
بومیان دود حاصل از سوختن برگهای یك گیاه عجیب را به داخل ریه های خود می كشیدند . این مردم تصور می كردند برگهایی كه دود می كنند برای مداوای بعضی بیماریها سودمند است . آنان , این برگها را در آیین های قبیله ای هم دود می كردند . كریستف كلمب ضمن تماشان بومیان تصور كرد كه چیزی جادویی كشف كرده است و هنگام مراجعت به اپانیا مقداری از برگها و دانه های آن گیاه عجیب را با خود برد .
این داستان , به طور مختصر , چگونگی ورود توتون به اروپاست . مردم اروپا این گیاه را( توباكو tobacco ) نامیدند . زیرا بومیان آمریكا برای دود كردن آن گیاه از نوعی چپق به نام “تاباكو “ استفاده می كردند . این چپق به صورت یك لوله تو خالی Y مانند بود كه دوشاخه آن در بینی قرار می گرفت , و در انتهای دیگر , برگهای توتون را قرار داده و می سوزاندند و بدین ترتیب دود توتون را به بینی می كشیدند . و چنین بود كه برگهای توتون بعدها به نام “ توباكو “ شناخته شد . اما پس از ورود توتون به اروپا برخی از شخصیت های مشهور سبب رواج استعمال توتون شدند . نام یك مرد مشهور فرانسوی كلمه ای است كه امروزه با توتون ارتباط دارد . در اواسط قرن ۱۶ م. ژان نیكوت , سفیر فرانسه در پرتغال , به گیاهی كه كریستف كلمب از “ سرزمین نو “ به همراه آورده بود علاقمند شد .
گفته شده است كه ژان نیكوت حتی مقداری دانه توتون برای ملكه فرانسه فرستاد .
احتمالا اكنون متوجه شده اید كه “ نیكوت “ نام فامیل این سفیر , ریشه لغت “ نیكوتین “ از مهمترین سموم موجود در سیگار است .
والتر راله شخصیت معروف دیگری است كه دوران زندگیش با اوایل استعمال توتون در اروپا همزمان است . به نظر می رسد كه او در مصرف توتون زیاده روی می كرد و چون فرد مشهوری بود , سبب شد كه استعمال توتون در انگلیس رایج و مردم پسند شود .
شاید می دانید كه والتر راله یكی از كاشفان بزرگ انگلیسی و مردی خودنما بوده است . یك بار شنل خود را بر روی زمینی گل آلود انداخت تا كفشهای ملكه تمیز بماند .
درباره والتر راله یك داستان جالب دیگر نیز حكایت شده كه مربوط به استفاده او از توتون است . یك روز هنگامی كه والتر راله مشغول استعمال توتون بود و دود أن را به درون حلق وبینی خود می كشید یكی از خدمتكارانش دید كه از دهای و بینی او دود بیرون می أید . نگران اربابش شد كه مبادا از درون آتش گرفته باشد و فوری یك سطل آب روی سر والتر راله ریخت!
منبع : رنگین کمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست