جمعه, ۱۰ اسفند, ۱۴۰۳ / 28 February, 2025
مجله ویستا
آنچه لازم است در باره تخممرغ بدانیم

سهم تخممرغ در رژیم غذایی شبیه مواد غذایی دیگر نظیر گوشت قرمز، گوشت سفید، ماهی، آجیل و حبوبات میباشد. دو تا سه اونس (هر اونس برابر ۳۵/۲۸ گرم است) گوشت بدون چربی، گوشت سفید یا ماهی یك وعده غذایی را تشكیل میدهند. یك تخممرغ میتواند جایگزین یك اونس گوشت بدون چربی شود. دو عدد تخممرغ به عنوان یك وعده غذایی كامل به جای گوشت قرمز، گوشت سفید، ماهی، دانههای خشك و گروه غلات مصرف میگردد. تخممرغ چه فوایدی دارد؟
یك تخممرغ بزرگ در حدود ۶ گرم پروتئین دارد كه نیمی از آن در سفیدهاش است. سفیده تخممرغ به عنوان یك پروتئین مناسب كه بقیه پروتئینها با آن مقایسه میشوند، در نظر گرفته میشود زیرا شامل تمام اسید آمینههای ضروری است كه برای تغذیه انسان لازم میباشد.
تخممرغ به راحتی هضم میشود و همین امر سبب شده كه غذای باارزشی برای بیماران به حساب آید. از كل چربی موجود در تخممرغ (در حدود ۵/۴ گرم) بیش از نیمی از آن اشباع نشده میباشد. تخممرغ منبع سرشاری از ریبوفلاوین، اسیدفولیك، آهن و ویتامینهای ۱۲b، d و eاست و در حقیقت یكی از معدود غذاهایی است كه ویتامین d دارد. ارزش غذایی پروتئین موجود در تخممرغ ۱۰ درصد، ریبوفلاوین ۱۵ درصد و اسیدفولیك، آهن، ویتامینهای ۶b، a، ۱۲b، فسفر و روی در حدود ۴ درصد میباشد. شاید بتوان گفت تنها ماده غذایی كه در تخممرغ وجود ندارد، ویتامین «ث» است. یك تخممرغ بزرگ شامل ۷۰ كالری است، یعنی در حدود ۵/۳ درصد جذب كالری روزانه یك فرد در یك رژیم ۲۰۰۰ كالری. مقدار كالری تخممرغ نسبت به مواد غذایی دیگر نظیر گوشت سفید، گوشت قرمز، ماهی، آجیل و حبوبات نسبتاً كمتر است.
تخممرغ منبع سرشاری از یك ماده غذایی نیست بلكه شامل انواع زیادی از مواد غذایی میباشد. از سویی، ارزش غذایی بسیاری از مواد موجود در تخممرغ بیش از میزان جذب كالری روزانه آن است.
بنابراین تخممرغ یك غذای مغذی است كه ضمن فراهم آوردن مقدار نسبتاً زیادی از نیازمندیهای ضروری و روزانه فرد، نیاز او به كالری را نیز تا حدی برطرف مینماید. برای تغذیه خوب قسمت عمده غذای روزانه فرد باید شامل غذاهای مغذی باشد.
از دیدگاه اقتصادی، تخممرغ نسبت به دیگر غذاهای پروتئینی حیوانی كه سهم غذایی مشابهی در رژیم غذایی دارند، قیمت كمتری دارد.
تخممرغ بخصوص برای كسانی كه مجرد هستند، غذای راحتی است، به سهولت خریداری میشود و به آسانی به روشهای مختلف تهیه میگردد. از آنجا كه زمان پخت تخممرغ كوتاه است، برای كسانی كه فرصت اندكی برای تهیه غذا دارند، غذای مناسبی به شمار میرود و چون تخممرغ تا سه هفته به خوبی در یخچال میماند، یك شخص مجرد میتواند به آسانی تخممرغهای موجود در یخچال را قبل از فاسد شدن مورد استفاده قرار دهد.
تخممرغ خواص فیزیكی و شیمیایی زیادی دارد كه در تهیه بسیاری از غذاها از آن استفاده میشود. به عنوان مثال تخممرغ غلظت فرنی، پودینگ و سس را افزایش میهد. تركیباتی مانند مایونز را به حالت تعلیق در میآورد و برای پوشاندن و براق كردن رویه نان و شیرینی به كار میرود.
تخممرغ اجزای هر چیزی اعم از یك تكه گوشت تا لازانیا را به هم میچسباند، باعث شفافیت سوپ میشود، تشكیل حباب را در آبنباتهای جوشانده و رویه خامهای كیك یا شیرینی كاهش میدهد و باعث ورآمدن خمیر سوفله و كیك اسفنجی میشود. با خوردن تخممرغ چه مضراتی ما را تهدید میكند؟
▪ كلسترول:
تخممرغ منبع مهمی از كلسترول غذایی میباشد. یك تخممرغ بزرگ تقریباً شامل ۲۱۵ میلیگرم كلسترول است، یعنی بیش از دوسوم حد ماكزیمم روزانه كه ۳۰۰ میلیگرم است. زرده تخممرغ محتوی كلسترول و سفیده فاقد آن است.
افزایش كلسترول در خون انسان منجر به بیماری رگهای كروزی قلب میشود. به افرادی كه میزان كلسترول خونشان بالاست، توصیه میشود كه با تغییر رژیم غذاییشان و در صورت چاق بودن با كاهش وزنشان میزان كلسترول را كاهش دهند.
مقدار كلسترول تخممرغ در مقایسه با گوشت قرمز و شیر نسبتاً بالاست. مقدار چربی اشباعشده تخممرغ در مقایسه با دیگر غذاهای حیوانی متعادل است و میزان كالری آن در صورتی كه برای تهیهاش چربی اضافه نشود، نسبتاً پایین است.
▪ سالمونلا:
تعداد كمی از تخممرغهای خام و سالم موجود در فروشگاهها به باكتری «سالمونلا» آلوده شده و باعث بیماری انسان میگردند. در گذشته تصور میشد كه یك تخممرغ با داشتن پوست سالم و تمیز كاملاً استریل و عاری از میكروارگانیزمها میباشد. در اوایل دهه ۱۹۸۰ دانشمندان متوجه افزایش بیماریهای ناشی از آلودگی مواد غذایی شدند. بیماری حاصل از باكتری «سالمونلا» به تدریج شیوع مییافت و تعدادی از نمونههای بیماری مربوط به تخممرغهای
سالم و تمیز و بهداشتی و درجه یك بود. در واقع این باكتری، تخمدانهای مرغ را قبل از تخمگذاری آلوده میكرد، اما مرغها را بیمار نمیكرد.
● حقیقت چیست؟
▪ كلسترول:
بسیاری از پزشكان به بزرگسالان، كودكان و حتی كسانی كه میزان كلسترول خونشان پایین است توصیه میكنند عادات غذاییشان را طوری تنظیم كنند كه بتوانند میزان كلسترول خود را در سطح پایینی نگه دارند.
متخصصان تغذیه پیشنهاد میكنند كه مردم نباید بیشتر از ۳۰ درصد از كل كالری روزانهشان را از چربی و بیشتر از ۱۰ درصد كل كالری روزانهشان را از چربیهای اشباعشده تأمین كنند و نباید بیشتر از ۳۰۰ میلیگرم كلسترول در روز صرف نمایند.
به هر حال مصرفكنندگان باید بدانند كه این توصیههای غذایی به معنای آن نیست كه از یك نوع ماده غذایی و یا حتی یك نوع غذا استفاده كنند بلكه آنها میتوانند از رژیمهای غذایی مناسب بهرهمند شوند. حتی گاهی میتوان میزان چربی و كلسترول زیاد بعضی از غذاها را با خوردن غذاهایی كه چربی و كلسترول كمی دارند، تعدیل نمود.
بنابراین اگر چه تخممرغ منبع مهمی از كلسترول غذایی است، نیازی نیست كه از رژیم غذایی سالم حذف شود. به غیر از افرادی كه میزان كلسترول خونشان بالاست، برای كسانی كه نسبت به تغییر جذب كلسترول غذاییشان حساسیت دارند، مصرف متناسب تخممرغ مانعی ندارد. روشهای سادهای برای كاهش میزان و اثرات كلسترول تخممرغ وجود دارد. یك روش متداول، استفاده از یك تخممرغ كامل و دو سفیده تخممرغ به جای دو عدد تخممرغ میباشد.
▪ باكتری سالمونلا:
از آنجا كه مصرفكنندگان قادر نیستند آلودگی «سالمونلا» را تشخیص بدهد باید تمام تخممرغهای خام مورد آزمایش قرار گیرند و در صورت آلودگی، همان اقدامات احتیاطی كه در مورد مرغ خام، گوشت قرمز خام و دیگر غذاهای دارای منشأ حیوانی به كار میرود، در موردشان به كار گرفته شود.
تخممرغ باید قبل و بعد از پختن در یخچال نگهداری شود، به طور كامل پخته شود تا سفیده و زرده آن سفت شود، در صورت امكان نباید از تخممرغ خام استفاده نمود و ظروفی كه برای نگهداری تخممرغ به كار میروند باید كاملاً تمیز باشند.
● حساسیت ناشی از تخممرغ
با وجود آنچه در مورد مزایا و فواید تخممرغ ذكر گردید، حال اگر شخصی نسبت به این ماده حساسیت داشته باشد، چه باید بكند؟
كودكان اغلب نسبت به تخممرغ واكنش حساسیتزا دارند و اگر این اتفاق بیفتد، آنان نمیتوانند برای مدتی تخممرغ بخورند. البته خبرهای خوبی نیز وجود دارد كه این نوع حساسیت در اغلب كودكان تا ۵ سالگی وجود دارد و پس از آن كودكان میتوانند تخممرغ را بدون دردسر بخورند.
● حساسیت ناشی از تخممرغ چیست؟
احتمالاً میدانید كه بعضی از مردم نسبت به غذاهای خاصی مثل بادامزمینی یا میگو حساسیت دارند. هنگامی كه فرد غذای حساسیتزایی میخورد، بدن او واكنش نشان میدهد و با آن غذا مثل یك ماده غذایی خطرناك رفتار میكند. این مشكل برای كودك خردسال رخ میدهد، زیرا سیستم ایمنی بدن او به طور كامل رشد نیافته و او نمیتواند پروتئین موجود در تخممرغ را هضم كند. (بیشتر كودكان نسبت به پروتئینی كه در سفیده تخممرغ وجود دارد و بعضی دیگر نسبت به پروتئین زرده تخممرغ حساسیت نشان میدهند.)
سیستم ایمنی كه به طور طبیعی بدن را در مقابل میكروبها و دیگر بیماریها حفاظت میكند، آنتیبادیهایی دارد كه با پروتئین تخممرغ به مانند یك مهاجم مضر، رفتار میكنند. كودكی كه به تخممرغ و غذاهای حاوی آن حساسیت دارد، پس از خوردن آن ممكن است احساس بیماری كند یا دانههای كهیرمانند در بدنش ظاهر شوند.
▪ علایم و نشانگان
ـ پوست: كهیر، اگزما، صورت برافروخته یا متورم.
ـ دستگاه هاضمه: معدهدرد، اسهال، استفراغ، تهوع، خارش اطراف دهان.
ـ دستگاه تنفسی: آبریزش از بینی، خس خس سینه، اشكال در تنفس.
ـ سیستم قلبی - عروقی: تپش قلب سریع، فشار خون پایین یا بیماریهای قلبی.
در موارد نادر، شخص به واكنشهای حساسیتزای بسیار جدی مبتلا میشود كه میتواند منجر به «آنافیلاكسی» شود. در این صورت مراقبتهای فوری پزشكی لازم است زیرا شخص ممكن است مشكلات تنفسی و افت فشار خون پیدا كند. «آنافیلاكسی» با داروی «اپینفرین» درمان میشود كه به صورت تزریقی به فرد داده میشود. چگونه حساسیت تشخیص داده میشود؟
به دلیل آنكه این نوع حساسیت در ابتدا اغلب در كودكان دیده میشود، پدر یا مادر ممكن است متوجه شوند كه كودكشان دچار خارش میشود یا بلافاصله بعد از خوردن تخممرغ بیمار میگردد. جواب آن است كه اغلب باید كودكان را تا زمانی كه بزرگتر میشوند و نیز نظر قطعی پزشك، از مصرف تخممرغ منع كرد.
اگر شما یا كودكتان فكر كنید كه نسبت به تخممرغ حساسیت دارید، نباید تخممرغ یا هر غذایی را كه حاوی تخممرغ است بخورید تا زمانی كه پزشك شما را ببیند. او ممكن است تصمیم بگیرد كه از شما آزمایش پوست به عمل آورد بنابراین یك قطره خیلی كوچك از عصاره ماده غذایی را روی پوست میگذارد و سپس به آرامی و با احتیاط پوست را سوراخ میكند تا آن مقدار كم از ماده حساسیتزا به داخل پوست نفوذ نماید. اگر آن منطقه از پوست قرمزرنگ و متورم شود، شخص دچار حساسیت میباشد. پزشك همچنین دیگر مواد غذایی را كه باعث حساسیت میشوند، آزمایش میكند. در بعضی موارد، پزشك ممكن است مقدار كمی از خون را نیز آزمایش كند، بخصوص اگر آزمایشهای پوست جواب قطعی به او ندهد.
باید به خاطر داشته باشیم كه اگر چه پزشك حساسیتهای غذایی را با قرار دادنتان در معرض مقدار اندكی از غذا آزمایش میكند، شما نباید این كار را در خانه انجام دهید! بهترین مكان برای انجام تست حساسیت، مطب پزشك است یعنی جایی كه به شما در صورتی كه حساسیت شدید داشته باشید، دارو میدهند. حساسیت چگونه درمان میشود؟
بهترین روش برای درمان حساسیت به تخممرغ پرهیز از خوردن آن یا غذاهای محتوی آن است. والدین باید در این امر به كودكان كمك كنند. بعضی از كودكان هیچ گاه حساسیتشان به تخممرغ را از دست نمیدهند بنابراین آنها باید یاد بگیرند كه:
۱) چگونه از تخممرغ و غذاهای حاوی آن پرهیز نمایند.
۲) اگر حساسیت دارند، چگونه آن را درمان كنند. درمان یك حساسیت
لازم است كودكان دارای حساسیت، طرح و برنامهای داشته باشند كه اگر به طور اتفاقی تخممرغ خوردند، بدانند چه باید بكنند! این برنامه ممكن است شامل خوردن داروهای ضد حساسیت نظیر «آنتیهیستامین» و در موارد شدیدتر «اپینفرین» باشد. پرهیز از خوردن تخممرغ
كودكانی كه نسبت به تخممرغ حساسیت دارند، بعد از مدتی دقیقاً میدانند كه از چه غذاهایی باید پرهیز نمایند. البته كودكان باید به راحتی از والدین و دیگر بزرگسالان در مورد مطمئن و مناسب بودن یك غذا برایشان سؤال نمایند. جایگزینهای تخممرغ به دلیل داشتن سفیده تخممرغ عملاً برای كودكان دارای حساسیت مناسب نیستند، به علاوه زرده تخممرغ، پودر تخممرغ، روغن تخممرغ و تكههای جامد تخممرغ نیز افراد را با مشكل مواجه مینمایند.
اگر شخص به تخممرغ حساسیت دارد باید از خوردن تمام پروتئینهای موجود در تخممرغ نظیر «آلبومین» و «گلوبولین» نیز به طور جداگانه پرهیز نماید. اگر او در خانه دوستش یا رستوران است، باید حتماً از محتویات داخل غذاها سؤال نماید.
شخص میتواند پروتئین را علاوه بر تخممرغ از دیگر غذاها نظیر گوشت قرمز، گوشت مرغ، ماهی و غلات نیز به دست آورد. اگر او به بیش از یك غذا حساسیت دارد، باید با یك متخصص تغذیه مشورت نماید، یعنی شخصی كه اطلاعات زیادی در مورد بهداشت غذا خوردن دارد. اما اگر شخص فقط از خوردن تخممرغ منع شده است، والدین او میتوانند به او در غذا خوردن صحیح كمك كنند.
● سخن آخر
اگر چه تخممرغ حساسیتزاست و كلسترول زیادی دارد اما نباید از رژیم غذایی حذف شود زیرا بسیاری از مردم نیاز ندارند كه در خوردن تخممرغ احتیاط كنند.
پگاه امیردیوانی
منبع : مجله پیام زن


ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست