چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
آب رفته از جوی: سرمایه اجتماعی
۱) نظام سیاسی اسلامی باشد یا غیرآن، مقصد مکه باشد یا ترکستان و زمامدار از این حزب باشد یا از دیگری، در یک مساله تفاوتی نمیکند: در همه حالات فوق برخی پیششرطهای بنیادی برای اداره مطلوب امور جامعه و تحقق پیشرفت و عدالت لازم است که احدی حق ندارد به بهانه اهداف خود این بنیان مشترک و ضروری را ویران نماید. یکی از مهمترین پیششرطها، سرمایه اجتماعی است. گرچه ادبیات نظری سرمایه اجتماعی در دهههای اخیر متولد شده اما اساس این مفهوم و کارکردهای آن در تجربههای بشری شناخته شده بود. به عنوان نمونه هرآنچه با عنوان جایگاه «اعتماد و انسجام» میشناسیم در واقع بخشی از سرمایه اجتماعی ماست.
۲) جزء نخستین برنامههای پیامبر اسلام (صلیالله علیه و آله) پس از تشکیل حکومت و پیش از هر کار دیگری، ترمیم سرمایه اجتماعی جامعه یثرب بود. تبدیل نزاع قبایل اوس و خزرج به همکاری، تدوین مبنای تفاهم مشترک و میثاقنامه با قبایل اطراف و حتی غیرمسلمانها و برقراری عقد برادری میان مردم و موارد مشابه از اولویتهایی بود که فضای اعتماد و همدلی و انسجام جامعه صدر اسلام را در پی داشت. به گواه شواهد و حافظه مردمان این سرزمین تجربه شیرین مذکور یک بار دیگر در ماههای آغازین انقلاب اسلامی تکرار شد.
۳ ) گرچه یکی از شاخصهای سرمایه اجتماعی میزان مشارکت مدنی و سیاسی است و بر این اساس امید میرفت که با جهش مشارکت مردم در انتخابات ۲۲ خرداد، کیفیت سرمایه اجتماعی ایرانیان بهبود یابد و به پشتوانهای برای عملکرد ارکان نظام تبدیل شود، لکن فتنههایی که پیش و پس از انتخابات رخ داد، موجب شد نه تنها این فرصت از کف برود بلکه موریانهای به جان سرمایه اجتماعی ایرانیان بیفتد که مهار آن با هزینه بسیار و زمان طولانی امکانپذیراست.
۴ ) امروز چه سخن رئیسجمهور منتخب درست باشد و چه سخن رقبای او، یا بخش وسیعی از تاریخ انقلاب اسلامی متهم به فساد و تبانی است و یا از سوی دیگر، دولت منتخب متهم به دروغ و فریب. شکافهای شدید بین گروههای سیاسی و حتی گروههای دانشجویی و برخی بزرگان حوزوی و همچنین واکنشهای آشوبگرانه و تخریبگر در سطح شهرهای بزرگ و ابهاماتی که در مورد نتایج انتخابات دهان به دهان میگردد همه و همه موجب شده که برآیند محافل دوستی و کاری و خانوادگی بیش از هر مساله جناحی، ویرانی سرمایه اجتماعی کشور باشد.
۵ ) بیتدبیریهای هر دو طرف نزاع موجب شد که گل حماسه ملت در کمتر از چندساعت پرپر شود و بازی برنده مردم به یک باخت عمومی تبدیل گردد. کدام دولت خواهد توانست در چنین جو فاقد اعتماد و عاری از اخلاق و دور از انسجام و همدلی دست به کارهای بزرگ بزند؟ کدام منفعت برای جناحهای سیاسی است که ارزش دارد ستونهای مقبولیت نظام به لرزه درآید؟ با فضای جنگ قدرت و بیاعتمادی عمومی، چگونه میتوان مردم را به مشارکتی مکرر و شگفت مانند ۲۲ خرداد فراخواند؟ کدام نظام سیاسی با گوشهای از این مشارکت مسئولانه چنین دور از تدبیر و عقلانیت برخورد میکرد؟ از این پس با کدام عقبه و اجماع نخبگان سیاسی میتوان در مقابل مکر بدخواهان خارجی ایستاد؟ آیا این واکنشهای کودکانه پیش و پس از انتخابات نشانهای از فاصله ما تا دوران بلوغ اندیشهای و اجتماعی و دوری از ارزشهای تشیع راستین نیست؟ توسعهیافتگی و تمدنسازی چه تناسبی با رویههای جاری دارد؟ آیا جریانهای سیاسی ما لیاقت این همت و مهربانی مردم ایران را داشتند؟
۶ ) الغرض: اگر در این فضای ملتهب نمیتوان دو سوی ذینفع منازعه را به دوراندیشی فراخواند و با موعظه از ملزومات کودکی رهانید، میتوان با تدابیر سریع از سوی مراجع بیرونی و تغییر رویه رسانه ملی، سازوکارهای شفاف و اعتمادسازی در پیش گرفت که آب رفته به جوی بازآید و خورهای که به جان سرمایه اجتماعی افتاده، مهار گردد. این غائله پایان مییابد و تکیه جریانهای سیاسی بر مسند ریاست جمهوری نیز، آنچه برای آینده جمهوری اسلامی حیاتی است، آتش نزدن بر خرمن سرمایه اجتماعی کشور و عدم انحراف یا کندی در مسیر توسعه، عدالت و پیشرفت است.
منبع : سایت الف
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست