یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

از شکست تا شکست


از شکست تا شکست
محاصره همه جانبه غزه و حملات پی در پی رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین اگرچه حرکت ظالمانه و دردناکی است ولی دردناکتر از همه سکوت تلخ و عدم جدیت مجامع بین المللی عربی ـ اسلامی و برخی از شخصیت های دارای نفوذ منطقه ای و فرامنطقه ای است که از جمله نمونه بارز آن عدم موفقیت شورای امنیت سازمان ملل در صدور قطعنامه و محکومیت اسرائیل است .
حقیقت این است که موضوع غزه به همراه حوادث پیرامونی آن یکی از سلسله طرحهای آمریکائی ـ اسرائیلی است که در راستای سیطره بر منطقه در قالب طرح خاورمیانه جدید صورت می گیرد.
در واقع آنچه موجبات نگرانی قدرتهای سلطه گر در عرصه فلسطین و لبنان را فراهم کرده و مانع پیشرفت طرح آنان قلمداد می شود مقاومت مردم در برابر طرحهای مشترک امریکا و اسرائیل است .
از این منظر حوادث جاری در غزه و لبنان سناریوی بهم پیوسته ای است که در چارچوب اهداف یاد شده توسط رژیم صهیونیستی و آمریکا هدایت و کنترل می شود تا ضمن شکست اراده مقاومت ملت لبنان و فلسطین هیمنه و ابهت بر باد رفته خود این رژیم بار دیگر در منطقه ترمیم شود اما دلائل و شواهد موجود نشان می دهد که نتایج این طرحها بر خلاف خواسته های اسرائیل و آمریکا بوده است .
بررسی تحولات غزه با توجه به محیط پیرامونی آن در سه محور اسرائیل حماس و مصر ضروری به نظر می رسد.
● محور اسرائیل
حادثه غزه اگرچه با اراده رژیم صهیونیستی آغاز شده و دارای اهدافی است که ذیلا به آن اشاره خواهد شد ولی بازتاب های آن آنچنان گسترده بوده است که اسرائیل به سادگی قادر به خاتمه آن نیست .به نظر می رسد برخی از تحرکات حادثه از جمله تخریب دیوار و پراکنده شدن فلسطینیان در مصر برای اسرائیل متصور نبوده است .می توان گفت که در وضعیت کنونی اسرائیل از حمله به غزه و تشدید محاصره این منطقه بدنبال تحقق اهداف زیر است :
۱) تحت الشعاع قراردادن نتیجه گزارش نهائی وینوگراد : داغ شکست ارتش رژیم صهیونیستی در جنگ ۳۳ روزه سال ۱۳۸۵ علیه حزب الله لبنان هنوز التیام نیافته است و کماکان رهبران اسرائیلی در معرض انتقاد هستند. لذا المرت نخست وزیر اسرائیل و همدستان وی در تلاش برای تحت الشعاع قرار دادن گزارش وینوگراد که سو مدیریت طراحان نظامی و امنیتی را مورد انتقاد قرار می دهد دست به اجرای طرح های نخ نما شده و تکراری همچون محاصره غزه زدند تا شاید جلوی سقوط دولت المرت را بگیرند.
۲) همسویی المرت با احزاب تندرو و ائتلافی دولت جهت حفظ ائتلاف
۳) ثبت یک عملیات نظامی امنیتی موفق علیه حماس جهت افزایش کارکرد ائتلافی دولت المرت در همین رابطه حزب کار اسرائیل در آگاهی از وضعیت وخیم دولت المرت از وی خواست که استعفا داده تا انتخابات زودرس انجام شود.
● محور فلسطین
حادثه غزه به رغم طرح ریزی رژیم صهیونیستی دستآوردهایی نیز برای مقاومت فلسطین داشته است که می رود تا پیروزی دیگری را برای فلسطین به ثبت برساند که این دستآوردها به قرار زیر است :
۱) تخریب دیوار فیما بین غزه و مصر تاکتیک نوین حماس و جهاد اسلامی در مقابله با محاصره بود که برای اولین بار اتفاق افتاد و از دو جهت قابل توجه است . اولا ـ اقدام به تخریب دیوار از سوی فلسطینیان یک اقدام عملیاتی نوین محسوب می گردد که علاوه بر وارد آوردن ضربه حیثیتی و امنیتی به پیکره نظام صهیونیستی که امکان تکرار دوباره آن را در صورت ادامه محاصره قابل تصور می نماید. ثانیا این حرکت فلسطین برای رژیم صهیونیستی و مصر امری کاملا غافلگیرانه بود. زیرا هدف اسرائیل ازمحاصره غزه ایجاد فشار و شکستن روحیه مقاومت بوده است که نتیجه عکس آن حاصل شد.
۲) حادثه غزه از یکسو پوچ بودن ادعای پایبندی رژیم صهیونیستی به مذاکرات صلح را برملا کرد و ازسوی دیگر بیهوده بودن تحرکات صلح آمیز مذاکرات دولت خود گردان را بار دیگر به اثبات رسانید.
۳) ابتکار جدید حماس در تخریب دیوار و ایجاد فرصتی جدید برای اجرای تدابیر و مدیریت خود در هدایت و کنترل حادثه بویژه همکاری با سرویس اطلاعاتی و گارد مرزی مصر در کانالیزه کردن تردد ازمعابر مشخص شده را به نمایش گذاشت .
۴) بدنبال همکاری مشترک حماس با مصر در کنترل مرزهای مشترک گارد مرزی مصر سیطره نیمه کامل خود را بر مرز رفح اعلام نمود.
۵) محبوبیت حماس در مبارزه با اسرائیل نسبت به فتح افزایش یافت
● محور مصر
۱) مصر بدنبال غافلگیر شدن در حادثه غزه چاره ای جز عقب نشینی در برابر عملیات فلسطینیان ندید . مبارک به عنوان رهبر یک کشور عربی اسلامی نمی توانست در این موضوع برخورد خشن داشته باشد چون در صورت اتخاذ تدابیر نظامی علیه فلسطینیان ممکن بود بازتاب تخریبی زیادی برای مصر بدنبال داشته باشد.
۲) درحال حاضر نقش محوری دولت مصر در منطقه به اندازه کافی ضعیف شده و کارکردهای هدایتی آن تنزل یافته است . اتخاذ مواضع سختگیرانه در برابر حملات فلسطینیان ممکن بود به موفقیت منطقه ای مصر خدشه وارد کند و محبوبیت مبارک را بیش از پیش در داخل و منطقه به عنوان یکی از رهبران کشور عربی کاهش دهد.
۳) گرچه مبارک در این حادثه تلاش کرد جایگاه شخصیتی خود را در سطح افکار عمومی داخل مصر و در سطح فلسطینیان غزه بهبود بخشد ولی بعنوان یکی از کشورهای عربی تاثیر گذار در معادلات منطقه حرکت قابل توجهی در مقابله با زیاده خواهی اسرائیل انجام نداده است .
۴) مصر در فضای فعلی جهت افزایش نقش محوری خود در منطقه دور جدید میانجیگری بین دولت خودگردان و حماس را آغاز کرده است .
● نتائج حادثه غزه
با توجه به محورهای ذکر شده می توان گفت که تحولات اخیر غزه نتایج ضد اسرائیلی بدنبال داشته است که از جمله این نتایج به موارد زیر اشاره کرد :
آشکار شدن برآورد غیر واقعی وغلط بودن اهداف طراحان رژیم صهیونیستی در حمله به غزه .
متزلزل بودن دولت ائتلافی اسرائیل و تسریع درسقوط آن پس از حمله به غزه بطوری که حزب کار ضمن آگاهی از وضعیت وخیم دولت المرت تقاضای استعفای وی را کرده است تا انتخابات زودرس انجام شود.
ناتوانی کارشناسان رژیم صهیونیستی درشناخت توان مدیریتی حماس در غزه و همچنین ناتوانی در بررسی بازتاب های مختلف محاصره غزه که تبعات منفی برای اسرائیل نداشته باشد.
عملیات نوین حماس در تخریب دیوار می تواند بعنوان سمبل مقاومت و پیروزی در تاریخ مبارزات فلسطین قلمداد گردد.
بی تاثیر بودن تدابیر امنیتی رژیم صهیونیستی در مقابل اراده مردم بطوری که حتی دیوارهای بتون آرمه به ارتفاع ۸ متر که توسط سیستم های مدرن مراقبت می شود نیز نتوانست جلوی مردم را بگیرد.
ترس از این که عملیات حماس ممکن است در هر زمان و مکانی قابل تصور باشد.
باور به اصل مقاومت و تبیین این موضوع که هیچ مانع ای در برابر مقاومت مردم توان پایداری ندارد.
به رغم تدابیر نظامی و امنیتی اسرائیل علیه غزه نتیجه کار موجب افزایش روحیه مقاومت و ایثارگری مردم شده است .
ورود بیش از هفت صد هزار فلسطینی به مصر که برخی ازآنان با اتومبیل و کامیونهای شخصی وارد شدند که این در تاریخ چهار دهه گذشته (از زمان اشغال غزه در سال ۱۳۴۶ به بعد) بی نظیر بوده است . در این رابطه برخی از مردم برای دیدار با اقوام و برخی دیگر برای تهیه مایحتاج خود تلاش می کردند.
براساس گزارشات موجود حدود سه هزار فلسطینی در مسیر قاهره توسط نیروهای امنیتی مصر دستگیر و بازگردانده شده اند.
بی اعتبار شدن مذاکرات سازش در حادثه غزه به طوری که بار دیگر ادعای دروغین اسرائیل در پایبندی به توافقات صلح نمایان گردید.
اثبات بیهوده بودن تلاش ابومازن در مذاکره با اسرائیل جهت دستیابی به صلح و تشکیل دولت فلسطین
اثبات برتری مدیریت حماس و جهاد اسلامی در ابعاد نظامی امنیتی و عملیات روانی نسبت به فتح
آنچه موجبات نگرانی قدرتهای سلطه گر در عرصه فلسطین و لبنان را فراهم کرده و مانع پیشرفت طرح آنان قلمداد می شود مقاومت مردم در برابر طرحهای مشترک امریکا و اسرائیل است
المرت نخست وزیر اسرائیل و همدستان وی در تلاش برای تحت الشعاع قرار دادن گزارش وینوگراد که سو مدیریت طراحان نظامی و امنیتی را مورد انتقاد قرار می دهد دست به اجرای طرح های نخ نما شده و تکراری همچون محاصره غزه زدند تا شاید جلوی سقوط دولت المرت را بگیرند
مصر بدنبال غافلگیر شدن در حادثه غزه چاره ای جز عقب نشینی در برابر عملیات فلسطینیان ندید. مبارک به عنوان رهبر یک کشور عربی اسلامی نمی توانست در این موضوع برخورد خشن داشته باشد چون در صورت اتخاذ تدابیر نظامی علیه فلسطینیان ممکن بود بازتاب تخریبی زیادی برای مصر بدنبال داشته باشد
حوادث جاری در غزه و لبنان سناریوی بهم پیوسته ای است که در چارچوب اهداف رژیم صهیونیستی و آمریکا هدایت و کنترل می شود تا ضمن شکست اراده مقاومت ملت لبنان و فلسطین هیمنه و ابهت بر باد رفته این رژیم بار دیگر در منطقه ترمیم شود اما دلائل و شواهد موجود نشان می دهد که نتایج این طرحها بر خلاف خواسته اسرائیل و آمریکا بوده است
حادثه غزه اگرچه با اراده رژیم صهیونیستی آغاز شده ولی بازتاب های آن آنچنان گسترده بوده است که اسرائیل به سادگی قادر به خاتمه دادن آن مطابق اهداف اولیه این رژیم نیست . به نظر می رسد برخی از وقایع آن ازجمله تخریب دیوار و پراکنده شدن فلسطینیان در مصر برای اسرائیل متصور نبود
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی