دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

بسته پیشنهادی آب، کشاورزی و منابع طبیعی ـ بخش هفتم


بسته پیشنهادی آب، کشاورزی و منابع طبیعی ـ بخش هفتم
● وضعیت مصرف و تولید پروتئین حیوانی در جهان و ایران:
طبق آخرین آمارهای ارائه شده در سایت سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد، بالاترین سرانه مصرف پروتئین حیوانی در سال ۲۰۰۳ در جهان مربوط است به کشور ایسلند با ۸۷ گرم مصرف سرانه و به دنبال آن کشور فرانسه با ۷۶ گرم آمریکا،‌ سوئد و اسپانیا با ۷۳ گرم در رده‌های بعدی قرار دارند.
این در حالی است که کشورهای در حال توسعه با متوسط مصرف ۲۱ گرم در روز نسبت به متوسط مصرف جهانی با ۲۹ گرم در روز و کشورهای توسعه یافته با ۵۷ گرم در روز از مصرف پایین‌تری برخوردار هستند. در کشورهای منطقه نیز قزاقستان با مصرف روزانه ۴۳ گرم در روز در صدر جدول و پاکستان و ایران با ۲۲ گرم در روز در قعر جدول قرار دارند.
▪ تولید گوشت:
در سال ۲۰۰۷ چین با تولید ۹۰۵۷۷۱۸۳ تن گوشت دارای رتبه اول در جهان بوده است و به دنبال آن کشورهای آمریکا،‌ برزیل، آلمان و هند به ترتیب با تولید ۴۱۸۰۹۳۶۷ تن، ۲۰۰۸۱۵۰۰ تن، ۷۰۵۲۸۳۵ تن و ۶۳۲۲۱۵۰ تن در رده‌های بعدی جای دارند. در منطقه نیز ایران با ۲۳۲۳۲۸۰ تن تولید در رده ۲۱ جهان و رتبه نخست در منطقه را دارا می‌باشد.
▪ تولید شیر:
در سال ۲۰۰۷ کشور هند با تولید ۱۰۲۹۲۳۰۰۰ تن شیر دارای رتبه اول در جهان بوده است و به دنبال آن کشورهای آمریکا، چین، پاکستان و روسیه به ترتیب با تولید ۸۴۱۸۹۰۶۷ تن، ۳۷۱۱۳۰۹۵ تن، ۳۳۲۳۰۰۰۰ تن و ۳۲۲۰۶۰۰۰ تن در رده های بعدی جای دارند. همچنین ایران با ۷۵۹۵۵۰۰ تن تولید در رده ۲۱ جهان و رتبه سوم در منطقه بعد از پاکستان و ترکیه قرار دارد.
▪ شیلات و آبزیان:
بر اساس آمار به دست آمده میزان آبزی‌پروری و صید در جهان در سال ۲۰۰۶ میلادی به ترتیب برابر ۶۶۰۷ و ۹۳۰۱ میلیون تن می‌باشد که این رقم در ایران برابر ۱۵۴ و ۴۲۱ هزار تن است. سهم ایران در تولید انواع آبزیان در خاورمیانه حدود ۵۶۲ هزار تن است که در مقام اولین تولید کننده آبزیان در سال ۲۰۰۶ در خاورمیانه است.
در بین کشورهای همسایه خاکی ایران با ۵۶۲ هزار تن بعد از کشورهای ترکیه و پاکستان، ۶۶۲۱۲۱ و ۶۱۱۶۲۳ تن در مقام سوم قرار دارد و در بین همسایه‌های آبی بعد از روسیه با ۳۳۴۹۷۰۱ تن در جایگاه دوم تولید قرار گرفته است.
سرانه مصرف انواع آبزیان در جهان ۷/۱۶ کیلوگرم است که این رقم در ایران برابر ۷/۷ کیلوگرم است.
در بین کشورهای منطقه کشورهای ترکیه، پاکستان و ایران به ترتیب ۶۶۲، ۶۱۱، ۵۶۲ هزار تن تولید در جایگاه اول تا سوم منطقه قرار گرفته است.
طی بررسی دوره آماری سالهای ۱۹۹۶ ـ ۲۰۰۶ متوسط نرخ رشد سالیانه تولید شیلات و آبزیان ده کشور اول تولید کننده برای کشورهای یمن و عراق به ترتیب ۹/۸ و۸/۸ می‌باشد و کشورهای عربستان، سوریه و ایران با یک دامنه رشد نزدیک به هم ۶/۴، ۳/۴، ۱/۴ درصد می‌باشند. کشورهای ترکیه و عمان به ترتیب ۱/۳ و ۹/۲ درصد متوسط نرخ رشد سالیانه دارد. در کشور پاکستان و قزاقستان به ۱/۰ و ۶/۰ می‌رسیم و در کشور امارات به متوسط نرخ رشد ۹/۲ ـ داریم.
با بررسی آماری تولیدات این ده کشور که از مجموعه تولید صید و آبزی‌پروری حاصل می‌گردد. مشاهده می‌شود که ایران در زمینه آبزی‌پروری در مقام اول منطقه قرار دارد و بعد از آن ترکیه و پاکستان در جایگاه بعدی هستند.
کشور یمن در این مورد مطلقا تولیدی ندارد و بعد از آن کشورهای عمان، قزاقستان و امارات پایین‌ترین تولید را در زمینه آبزی‌پروری به خود اختصاص می‌دهند.
▪ جنگل:
بررسی وضعیت جنگل در سال ۲۰۰۵ نشان می‌دهد که از ۲۱۶ کشور دارای جنگل، کشورهای روسیه، برزیل، کانادا، آمریکا و چین پنج کشور برتر از نظر سطح جنگل می‌باشند. کشورهای مذکور به ترتیب با سطحی معادل ۸۰۸۷۹۰، ۴۷۷۶۹۸، ۳۱۰۱۳۴ ، ۳۰۳۰۸۹ و ۱۹۷۲۹۰ هزار هکتار، ۵۳ درصد از کل سطح جنگل‌های جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
▪ جنگل‌کاری:
بررسی وضعیت جنگل‌کاری در سال ۲۰۰۵ نشان می‌دهد که کشورهای چین،آمریکا، روسیه، ژاپن و سودان پنج کشور برتر از نظر سطح جنگل‌کاری می‌باشند. کشورهای مذکور به ترتیب با سطحی معادل ۳۱۳۶۹، ۱۷۰۶۱ ، ۱۶۹۶۲ ، ۱۰۳۲۱ و ۵۴۰۴ هزار هکتار ۴۷ درصد از کل سطح جنگل‌کاری جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
● ارزش برداشت محصولات چربی و غیرچربی:
بررسی وضعیت ارزش محصولات چوبی و غیر چوبی در سال ۲۰۰۵ نشان می‌دهد که کشورهای آمریکا، چین، برزیل، سودان و فنلاند پنج کشور برتر از نظر ارزش محصولات چوبی و غیر چوبی می‌باشند. کشورهای مذکور به ترتیب با ارزشی معادل ۱۹۰۲۶۱۳۴، ۴۹۴۶۲۹۰، ۴۰۳۲۱۷۰، ۳۱۷۷۵۶۰ ، ۲۹۲۰۴۵۷ هزار دلار ،۷/۴۹ درصد از کل ارزش برداشت محصولات چوبی و غیر چوبی جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
▪ برداشت محصولات چوبی:
بررسی وضعیت برداشت محصولات چوبی در سال ۲۰۰۵ نشان می‌دهد که کشورهای آمریکا، برزیل، کانادا، روسیه و چین پنج کشور برتر از نظر برداشت محصولات چوبی می‌باشند. کشورهای مذکور به ترتیب با میزان برداشتی معادل ۵۴۰۸۳۸، ۲۹۰۴۷۶، ۲۲۳۵۰۰، ۱۸۰۰۰۰، ۱۳۵۴۳۵ هزار متر مکعب ۴/۴۵ درصد از کل برداشت محصولات چوبی جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
▪ برداشت محصولات خوراکی:
بررسی وضعیت برداشت محصولات خوراک در سال ۲۰۰۵ نشان می‌دهد که کشورهای چین، برزیل،کره جنوبی، ایتالیا و هند پنج کشور برتر از نظر برداشت محصولات خوراکی می‌باشند. کشورهای مذکور به ترتیب با میزان برداشتی معادل ۳۱۷۴۸۰۰، ۳۴۸۲۴۹، ۲۳۱۱۹۹، ۷۹۱۵۵ و ۶۱۰۶ تن، ۹۱ دصد از کل برداشت محصولات خوراکی جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
▪ برداشت محصولات دارویی:
بررسی وضعیت برداشت محصولات دارویی در سال ۲۰۰۵ نشان می‌دهد که کشورهای هند، تونس، چین، ترکیه و ویتنام پنج کشور برتر از نظر برداشت محصولات دارویی می‌باشند. کشورهای مذکور به ترتیب با میزان برداشتی معادل ۶۲۷۰۰، ۲۰۰۰۰، ۱۱۰۰۰، ۹۵۹۹، ۴۳۴۳ تن ، ۵/۸۸ درصد از کل برداشت محصولات دارویی جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
● مقایسه وضعیت تراکتورها در بین کشورهای منطقه جنوب غرب آسیا:
با توجه به بررسی انجام شده بر مبنای اطلاعات اخذ شده از سازمان فائو کشور ایران بین ۲۴ کشور منطقه جنوب غرب آسیا از نظر نسبت تعداد تراکتور در حال استفاده در هر هزار هکتار زمین قابل کشت دارای مقام پنجم به شرح جدول ذیل می‌باشد. ضمن آنکه از نظر تعداد کل تراکتورهای در حال استفاده بعد از کشورهای ترکیه و پاکستان دارای مقام سوم می‌باشد.
منبع : خبرگزاری ایسنا