دوشنبه, ۲۳ مهر, ۱۴۰۳ / 14 October, 2024
مجله ویستا

سالم‌ترین‌ برنامه‌ غذایی‌ جهان‌


سالم‌ترین‌ برنامه‌ غذایی‌ جهان‌
برنامه‌ غذایی‌ آسیایی‌ها برخلاف‌ تصور همه‌، از سالم‌ترین‌ برنامه‌های‌ غذایی‌ جهان‌ شناخته‌ شد. پیش‌ از این‌ تصور می‌شد كه‌ مصرف‌ زیاد برنج‌ و نان‌ و حبوبات‌ در غذاهای‌ مردم‌ آسیا تنها به‌ این‌ خاطر است‌ كه‌ شكم‌ این‌ ساكنان‌ فقیر جهان‌ را پر كند، تصور بر این‌ بود (و هنوز هم‌ هست) كه‌ این‌ خوردنی‌ها ارزش‌ غذایی‌ چندانی‌ ندارند، در صورتی‌ كه‌ تحقیقات‌ جدید نشان‌ می‌دهد غذاهای‌ آسیایی‌ از سالم‌ترین‌ و البته‌ مقوی‌ترین‌ غذاها هستند.
مردم‌ آسیا كمتر از مردمان‌ چهار قاره‌ دیگر به‌ بیماری‌های‌ قلبی‌ و سرطان‌ مبتلا می‌شوند و این‌ حقیقت‌ انكارنشدنی‌، موفقیت‌ رژیم‌ غذایی‌ شرقی‌ را به‌ جهان‌ ثابت‌ كرده‌ است‌. البته‌ در این‌ مقاله‌ وقتی‌ به‌ آسیایی‌ها اشاره‌ می‌كنیم‌ منظورمان‌ بطور خاص‌ مردمان‌ كشورهای‌ ژاپن‌، كره‌، ویتنام‌، چین‌، تایلند و هند است‌. حقیقت‌ این‌ است‌ كه‌ رژیم‌ غذایی‌ ایران‌ با این‌ كشورها اندكی‌ مشابه‌ است‌، اما این‌ بدان‌ معنا نیست‌ كه‌ ما به‌ گونه‌یی‌ سالم‌ و بهداشتی‌ غذا می‌خوریم‌. مسلما ایرانی‌ها راحت‌تر از غربی‌ها می‌توانند رژیم‌ غذایی‌ خود را به‌ رژیم‌ آسیایی‌ نزدیك‌ كنند، اما این‌ كار نیازمند كمی‌ برنامه‌ریزی‌ و البته‌ ریاضت‌كشی‌ است‌. امروز كمتر ایرانی‌ اصیلی‌ حاضر است‌ روی‌ غذاهای‌ چرب‌ خط‌ بكشد و غذاهای‌ خشك‌ و بخارپز چینی‌ را از گلو پایین‌ دهد. در اروپا و امریكا هم‌ اوضاع‌ دست‌ كمی‌ از این‌ ندارد. چه‌ كسی‌ حاضر است‌ همبرگرهای‌ مك‌دونالد و كینگ‌برگر را رها كند و ترب‌ پخته‌ گاز بزند؟
اصول‌ غذایی‌ آسیایی‌ بسیار ساده‌ است‌. آسیایی‌ها برعكس‌ غربی‌ها پروتیین‌ مورد نیاز خود را نه‌ از شیر و گوشت‌، بلكه‌ از برنج‌، حبوبات‌ و ماهی‌ تامین‌ می‌كنند. خوردن‌ دانه‌ها و تخمه‌ گیاهان‌ نیز در تامین‌ این‌ پروتیین‌ بسیار موثر است‌.
در غذاهای‌ آسیایی‌ به‌ ندرت‌ از گوشت‌، تخم‌مرغ‌ و مرغ‌ استفاده‌ می‌شود و این‌ مواد در غذاها تنها نقش‌ طعم‌دهنده‌ یا تزیین‌ را دارند. ارتباط‌ غیر قابل‌ انكار گوشت‌ با بیماری‌های‌ قلبی‌ نشان‌ می‌دهد آسیایی‌ها از دیرباز می‌دانستند كه‌ باید از خوردن‌ این‌ ماده‌ پرهیز كنند. در اساطیر ایران‌ هم‌ خوردن‌ گوشت‌ به‌ ضحاك‌ نسبت‌ داده‌ شده‌ است‌. در شاهنامه‌ فردوسی‌ نیز آمده‌ كه‌ این‌ جمشید و ضحاك‌ بودند كه‌ از راه‌ راست‌ خارج‌ شدند و گوشت‌خواری‌ را میان‌ مردم‌ رواج‌ دادند.
رژیم‌ غذایی‌ آسیایی‌ها از سرطان‌ هم‌ جلوگیری‌ می‌كند. وفور میوه‌ و سبزیجات‌ در این‌ غذاها باعث‌ شده‌ بدن‌ آنها (و شاید ما) از مواد فیبری‌ به‌ اندازه‌ كافی‌ بهره‌مند شود. این‌ مواد با ویتامین‌های‌ سرشار خود نیز بدن‌ را در برابر بیماری‌های‌ عفونی‌ واكسینه‌ می‌كنند.
برنج‌ و نان‌ اصلی‌ترین‌ مواد غذایی‌ آسیایی‌ها هستند. در غذای‌ مردمان‌ شرق‌ آسیا قارچ‌ به‌ مقدار زیاد و سخاوتمندانه‌ مصرف‌ می‌شود، اما متاسفانه‌ در ایران‌ قارچ‌ تنها تزیین‌ غذا به‌ حساب‌ می‌آید. به‌ جز هندی‌ها، دیگر مردمان‌ آسیا به‌ ندرت‌ شیر و پنیر می‌خورند. این‌ كار برای‌ كاهش‌ چربی‌ بدن‌ است‌. كلسیوم‌ مورد نیاز آسیایی‌ها از طریق‌ دیگر غذاها جذب‌ بدن‌ آنها می‌شود. ظاهرا سویای‌ آسیایی‌ در این‌ رژیم‌ نقش‌ مهمی‌ دارد. مشكل‌ اینجاست‌ كه‌ در ایران‌ با وجود اینكه‌ سرانه‌ مصرف‌ شیر بسیار پایین‌ است‌، مردم‌ نیز از مواد جایگزین‌ استفاده‌یی‌ نمی‌كنند. توصیه‌ پزشكان‌ به‌ غربی‌هایی‌ كه‌ می‌خواهند از رژیم‌ غذایی‌ آسیایی‌ پیروی‌ كنند این‌ است‌ كه‌ از قرص‌های‌ مكمل‌ كلسیوم‌ نیز استفاده‌ كنند.
می‌گویند سویا از ابتلا به‌ سرطان‌ جلوگیری‌ می‌ كند. به‌ تازگی‌ شیر سویا نیز وارد سوپرماركت‌ها شده‌اند.
این‌ شیرها بدون‌ لاكتوز هستند و مانند غذاهای‌ سویایی‌، كلسترول‌ كمی‌ هم‌ دارند. علاوه‌ بر اینكه‌ منبع‌ خوبی‌ برای‌ آهن‌ نیز به‌ حساب‌ می‌آیند. مردمان‌ آسیا از سویا در پیتزا و هات‌ داگ‌های‌ خود نیز استفاده‌ می‌كنند.
در كنار این‌ رژیم‌ غذایی‌ باید توجه‌ داشت‌ كه‌ نوشیدنی‌های‌ غیرالكلی‌ آسیایی‌ نیز در تضمین‌ سلامت‌ جسمانی‌ مردمان‌ این‌ خطه‌ از جهان‌ نقش‌ مهمی‌ دارد. آسیایی‌ها زیاد چای‌ می‌نوشند (چای‌ سبز و چای‌ سیاه)، و این‌ پمپاژ همیشگی‌ خون‌ آنها را روزانه‌ تصفیه‌ می‌كند. توصیه‌ پزشكان‌ این‌ است‌ كه‌ برای‌ بهره‌مندی‌ از مزایای‌ چای‌، این‌ نوشیدنی‌ جادویی‌ را به‌ صورت‌ كمرنگ‌، تازه‌ و ولرم‌ استفاده‌ كنید.
منبع : روزنامه اعتماد