جمعه, ۱۳ مهر, ۱۴۰۳ / 4 October, 2024
مجله ویستا
امید و معجزه
● به بهانه برگزاری دور سوم جام شگفتی ها
قانون زیبا، نانوشته و به ظاهر درست «قدرتمندان، تاریخ را می نویسند» در جام حذفی انگلستان، قدیمی ترین رقابت دنیای فوتبال، زیر پا گذاشته می شود. هرچند در دور سوم رقابت های این فصل كه در هفته جاری برگزار شد، جز ۲ مورد شگفتی بزرگی رقم نخورد اما همواره چمن مرطوب و سكوهای داغ ورزشگاه كوچك تیم های ضعیف، قتلگاه بزرگان این فوتبال بوده است. كافی است چسترفیلدی را به یاد بیاورید كه با كمترین امكانات به جمع ۴ تیم برتر جام حذفی راه یافت یا ویمبلدونی كه شگفتی هواداران بابت صعودشگفت انگیز تا فینال را با غلبه بر لیورپول و كسب جام افزون كرد.
● ناتینگهام فارست
قهرمان فصول ۱۹۷۹ و ۱۹۸۰ لیگ اروپا، یكی از ۲ شگفتی ساز دور سوم جام حذفی بود.این باشگاه قدیمی یك تاریخ طولانی توأم بافراز و نشیب های فراوان دارد. نام این تیم برگرفته از عنوان یك گروه حافظ صلح منطقه به نام «گرین ركرشین گروند» است. كمتر كسی از دوران درخشان آنها صحبت می كند؛ چون در حال حاضر تنها قهرمان یك رقابت اروپایی محسوب می شوند كه در لیگ دسته اول و دوم كشور خود حضور ندارند.
شاید تنها نكته جالب برای توریست های فوتبالدوست، قدمت تیم باشد. فارست، سال ۱۸۶۵ ۳، سال پس از «ناتس كانتی»قدیمی ترین باشگاه دنیا، تأسیس شد و با قهرمانی در رقابت های پلی آف فصل ۱۸۹۲ جواز حضور در لیگ انگلستان را به دست آورد. اولین جام «ناتینگهام فارست» با غلبه بر «دربی كانتی» (یكی از رقیبان سنتی) در فینال فصل ۱۸۹۸ جام حذفی حاصل شد. آنها در ادامه بیش از ۲۰ جام دیگر به موزه افتخارات «سیتی گراند» وارد كردند كه بیشتر عناوین در دوران طلایی باشگاه در دهه های ۷۰و ۸۰ به دست آمد.
«برایان كلاف» فقید، مربی وقت تیم با اجرای یك شیوه تهاجمی فوتبال انگلستان و اروپا را متعجب كرد. این تیم راحت تر از حد تصور لیگ انگلستان را فتح كرد و در نهایت شگفتی به فینال فصل ۱۹۷۹-۱۹۷۸ لیگ اروپا راه یافت. برخلاف تصور آنجا مالموی سوئد به راحتی تسلیم نشد اما هر چه بود، در همتیمی های «شیلتون و فرانسیس»جام را بالای سر بردند. این اتفاق سال بعدپرسر و صداتر تكرار شد.
«هامبورگ» لقمه بزرگی بود كه نه چندان راحت توسط ناتینگهام جاه طلب به زانو در آمد۲. قهرمانی پیاپی تیم وقتی ارزش بیشتری پیدا می كند كه بدانیم آنها در فصل ۱۹۷۹ -۱۹۷۸ لیورپول قهرمان ۲ ساله رقابت ها را حذف كردند. این شكست آنچنان برای هواداران آنفیلد سخت بود كه آنها نام ناتینگهام را به لیست دشمنان خود اضافه كردند!
علاوه بر «ناتس كانتی» و «دربی كانتی» رقیب جدیدی برای ابراز تنفر هواداران مغرور پیدا شده بود اما هر چه آنها روند نزولی را طی می كردند لیورپول اوج گرفته و پی در پی قهرمان می شد. اگر ناتینگهام در دهه ۸۰ نشانی از بزرگی گذشته را داشت، یك دهه بعد عملاً از خاطرات محو شد.
جوكینار، دیوید پلیت و نه حتی گری مگسون (بازیكن سابق باشگاه) هیچكدام نتوانستند ناتینگهام را حتی به عنوان یك تیم متوسط مطرح كنند. حركت افتان و خیزان «فارست» ادامه دارد و شاید هواداران با كسب این نتیجه مطلوب، بتوانند به آینده تیم امیدوار شوند. آنها بی صبرانه منتظر حضور در بالاترین سطح و رقابت با دشمنان پرشمار خود هستند، چه دشمن، لستری باشد كه معمولاً در دسته دوم و سوم دیده می شود. چه ناتس كانتی كه آخرین بار سال ۱۹۹۴ مقابل آنها قرار گرفت و چه لیورپولی كه رقابت با آنها مستلزم حضور در بالاترین سطح است.
● آنچه از ناتینگهام فارست نمی دانید
ناتینگهام تنها باشگاهی است كه پس از قهرمانی در لیگ اروپا هرگز لیگ داخلی را فتح نكرد.اولین بار در یكی از بازی های این تیم كمك داوران از پرچم مخصوص خود استفاده كردند.پس از آنكه اتحادیه فوتبال انگلستان تصمیم گرفت برای هر دروازه یك تیرك تعبیه كند، ناتینگهام در پایان یكی از دیدارهای خودمدعی شد تمام ضرباتی كه به تیرك دروازه زده، گل بوده و اتحادیه باید در مورد نتیجه بازی تجدیدنظر كند!این گونه اولین اعتراض رسمی یك تیم به قانونگذاران لیگ انگلستان شكل گرفت.
فارست در سال های آغازین قرن به خاطر استفاده از لامپ های گازی حاضر به بازی در شب نبود. اعتراض آنها مفید واقع شد و از سال ۱۹۰۹ فوتبال، زیر نور پرژكتورها انجام گرفت.فرانك و فرد فورمن اولین برادرانی بودند كه در یك باشگاه همبازی شدند. آنها به عنوان نخستین ۲ برادر ملی پوش تاریخ فوتبال جزیره و همچنین اولین برادرانی كه در یك بازی ملی (مقابل ایرلند) گل زدند، شناخته می شوند.ناتینگهام در دهه ۸۰ مدرن ترین استادیوم انگلستان را در اختیار داشت. وجود «جایگاه ویژه» تابویی بود كه توسط این باشگاه شكسته شد.«پیتر شیلتون» دروازه بان نامدار این تیم در دهه های ۷۰ و ۸۰ ركورددار انجام بیشترین بازی ملی در انگلستان محسوب می شود. «ترور فرانسیس» نیز اولین بازیكنی بود كه برای یك انتقال یك میلیون پوند دریافت كرد.سرود باشگاه ناتینگهام فارست با عنوان «دنیا در دست ما است» یكی از معروف ترین آوازهای رایج در استادیوم های جزیره است.
«احساس از دست رفته» سرود روزهای سرد باشگاه، در چند سال اخیر بیش از هر فریاد دیگری در «سیتی گراند» شنیده می شود.
● سوانسی سیتی
به یك شگفتی ساز دیگر می رسیم. این تیم ولزی در طول تاریخ طولانی خود بیشتر بیرون زمین مشغول بحث در مورد حضور یا عدم حضور در لیگ انگلستان دیده شده است. درخشان ترین دوره «سوانسی» اواخر دهه ۸۰ مصادف با قدرتنمایی لیورپول محروم از حضور در اروپا بود. آنها در آن مقطع با قدم های بلند فاصله دسته چهارم تا دسته اول را طی كرده و حتی چند هفته بالاتر از غول های جزیره در صدر جدول بالاترین سطح فوتبال انگلستان جای گرفتند؛ هرچند این درخشش تداوم نداشت و محكومین همیشگی بار دیگر سقوط كردند.
این باشگاه سال ۱۹۱۲ در جنوب ولز تأسیس شد. «جی وی تورپ» اولین رییس و «والترو یتكر» نخستین مربی تاریخ سوانسی بودند كه روز ۷ سپتامبر ۱۹۱۲ پس از تساوی یك بر یك مقابل كاردیف تیم خود را به فوتبال انگلستان معرفی كردند. ورزشگاه قدیمی این تیم به نام «وچ فیلد» تا سال ۲۰۰۵ پذیرای هواداران بود تا اینكه با ساخت استادیوم ۲۰ هزار و ۲۸۰ نفره «لیبرتی» برای همیشه بسته شد؛ هرچند افزایش ظرفیت ورزشگاه از مشكلات مالی «سوانسی» نكاست و آنها اكنون مانند ۲ دهه گذشته با «فقر» دست و پنجه نرم می كنند.
تیم قدیمی هنوز به ركوردهای خود می نازد. بهترین برد سوانسی روز ۱۵ سپتامبر ۱۹۸۲ در جریان مرحله اول جام برندگان اروپا شكل گرفت، جایی كه ۱۲ بر صفر «سلیما واندرز» مالت را درهم كوبیدند. بزرگترین پیروزی این تیم در لیگ انگلستان نیز برتری ۸ بر صفر مقابل «هارتپول» بود.شگفتی سازها شكست های تلخی را نیز تجربه كرده اند كه از آن جمله می توان به باخت ۸ بر صفر روز۹ ژانویه سال ۱۹۹۰ مقابل لیورپول اشاره كرد.
بدترین باخت در لیگ نیز با نتیجه ۸ بر یك مقابل فولهام رقم خورد. ۳۲ هزار و ۷۸۶ نفر روز ۱۷ فوریه به ورزشگاه «وچ فیلد» هجوم آوردند و پرتماشاگرترین بازی خانگی باشگاه را در كتاب تاریخ ثبت كردند. ۵ سال بعد همزمان با فرا رسیدن دوران افول، شاهد عكس العمل متفاوتی بودیم. تنها یك هزار و ۳۱ نفر بازی این تیم مقابل «نورشهمپتون» در لیگ دسته چهارم را تماشا كردند. فراز و فرودهای تیم، طرفداران را خوشحال و غمگین می كرد اما آنچه بدون تغییر باقی ماند حس تنفر شدید آنها از كاردیف تیم هم منطقه ای بود. رقیب هموطن، آشناترین دشمن سوانسی محسوب می شود و دیگر تیم های ولزی مانند ركسهام، بریستول روورز و نیوپورت نیز دیگر رقیبان جدی هستند.
● آنچه درباره سوانسی نمی دانید
نام كلوپ هواداران تیم «جك» است.لئون كنایت پس از سن لاچفورت اولین شخصی بود كه روز ۱۰ ژانویه ۲۰۰۶ طی اولین بازی رسمی برای باشگاه «هت تریك» كرد. در بازی بعدی، بازیكن دیگری هت تریك كرد تا بازیكنان سوانسی برای اولین بار در طول تاریخ خود در ۲ بازی پیاپی هت تریك كنند.دومین هت تریك «كنایت» روز ۶ می در آخرین بازی فصل ۲۰۰۶-۲۰۰۵ مقابل «چسترفیلد» رقم خورد.
● ۳ فینال كلاسیك ادوار اخیر جام حذفی انگلستان
▪ ویمبلدون ۱- لیورپول صفر (فینال فصل ۱۹۸۸-۱۹۸۷)
ویمبلدون در صد و هفتمین فینال تاریخ جام حذفی جزیره ،لیورپول قهرمان لیگ را شكست داده و بر جام قهرمانی بوسه زد. قهرمان بازی «سنت بسنانچ» بود كه به عنوان اولین دروازه بان ضربه پنالتی حریف فینال جام حذفی را مهار كرد و از طرفی نخستین سنگربانی نام گرفت كه به عنوان كاپیتان، جام قهرمانی را بالای سر برد. برتری ویمبلدون مقابل لیورپول شگفتی بزرگ جام شگفتی ها ،ماند.
▪ منچستریونایتد ۳- كریستال پالاس ۳ (فینال فصل ۱۹۹۰-۱۹۸۹)
شیاطین سرخ با سرآلكس فرگوسن پس از سال ها تحقیر به دنبال فتح یك جام بزرگ بودند و از سویی كریستال پالاس با «استیو كاپل» تسلیم ناپذیر به نظر می رسید. بازی سراسر پرتب و تاب ۲ تیم با تساوی ۳ بر ۳ خاتمه یافت و در نهایت بازی تكراری، منچستریونایتد سختكوش را به عنوان قهرمان جام حذفی معرفی كرد.
▪ لیورپول ۳- وستهام ۳(فینال فصل ۲۰۰۶-۲۰۰۵)
لیورپول در ثانیه های پایانی با گل جرارد از شكست نجات یافت و به كمك ضربات پنالتی برای هفتمین بار جام را بالای سر برد. تیم غرب لندن در حال رقم زدن یك معجزه بود اما درست در لحظاتی كه هواداران قصد برپایی جشن قهرمانی را داشتند لیورپول چون آوار روی سر وستهام خراب شد.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست