یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

چرا کاناوارو بهترین بازیکن سال جهان شد؟


چرا کاناوارو بهترین بازیکن سال جهان شد؟
اصولاً هیچ جایزه ای در دنیا نمی تواند دهان منتقدان را ببندد. چرا؟ فقط یك دلیل ساده، اینكه بهترین بودن امری كاملاً نسبی است، البته مگر آنكه این لفظ به مارادونا یا زیدان در دوران اوج این ۲ ستاره افسانه ای اطلاق شده باشد.
پیش از هرگونه قضاوت درباره میزان شایستگی بهترین بازیكن جهان بهتر است در خصوص اعطای این جایزه كمی توضیح دهیم.این جایزه هر ساله پیش از به پایان رسیدن سال میلادی به بهترین بازیكن جهان فوتبال داده می شود تا به نوعی پاداش ۱۲ ماه خوب بازی كردن را دریافت نماید.در سالی كه جام جهانی برگزار می شود، طبق عادتی دیرینه، معمولاً یكی از اعضای تیم فاتح جام جهانی یا آقای گل تورنمنت، به این عنوان مهم مفتخر می شود اما در این ضیافت، آقای گل حضور ندارد و طبیعی بود كه زیدان و رونالدینیو در كنار كاپیتان قهرمان جهان صف آرایی كنند.
طبیعی است كه برای نامزد اصلی فتح توپ طلا به دنبال ردپای یك بازیكن كلیدی در تیم ملی ایتالیا بگردیم.راه دوری نرویم، فیفا زحمت همه را كم كرده و فابیو كاناوارو را به عنوان بازیكن برتر برگزیده است.به طور كلی اطلاق عنوان بهترین بازیكنان سال جهان به مدافعی كه مهمترین هنرش دفع توپ و سرنگون ساختن مهاجمان است، نوعی دست و دلبازی بود كه مجله فرانس فوتبال پیش از این چنین كاری را انجام داده بود.
پیش از این همواره از بی توجهی تصمیم گیرندگان مربوط به مدافعان انتقاد می شد اما حالا كاناوارو می تواند از كسب این عنوان به خود ببالد.كاناوارو فوتبالش را از ناپل آغاز كرد و هنوز هم به این باشگاه علاقه مند است. شاید او در ذهنش تصور نمی كرد روزی كاندیدای دریافت جایزه بهترین فوتبالیست جهان باشد اما حالا این فوتبالیست چغر بهترین بازیكن جهان در سال ۲۰۰۶ است.فرانس فوتبال در انتخاب كاناوارو به عنوان بهترین بازیكن اروپا، بیشتر به دنبال گرفتن ژستی متفكرانه و متفاوت بود.این موضوع در انتخاب بهترین فوتبالیست جهان بسیار متفاوت تر بود. كاناوارو در سال ۲۰۰۶ چگونه بود؟
او به همراه یوونتوس اسكودتو را فتح كرد اما این قهرمانی دوام زیادی نداشت و بلافاصله با رأی دادگاه ورزشی این عنوان از آنها باز پس گرفته شد و ضربه سختی بر مدافع ملی پوش وارد شد.فابیو به همراه بانوی پیر در لیگ قهرمانان و كوپا ایتالیا ناكام ماند اما امیدوار بود تا با لاجوردی ها در جام جهانی بدرخشد و تمامی این مشكلات را به فراموشی بسپارد.
جام هجدهم آغاز شد و الساندرو نستا در بازی دوم مقابل آمریكا مصدوم شد تا كادر فنی تمام امیدش به كاناوارو باشد.انصافاً تیم مارچلو لیپی مقتدرانه تا دیدار نهایی پیش رفت و یكی از اركان موفقیت تیم، كسی جز كاناوارو نبود كه با قدرت در قلب خط دفاعی حضور داشت و اجازه نفوذ به هیچ مهاجمی را نداد.فتح جام جهانی یكی از آرزوهایی بود كه سرانجام تحقق پیدا كرد و فابیو با بالا بردن جام قهرمانی بر بلندای فوتبال جهان ایستاد.
حالا او در این خصوص از ۲ رقیب اصلی اش یعنی زیدان و رونالدینیو پیش افتاد و شاید همین موضوع عامل دریافت این جایزه هم شد.اما او بلافاصله پس از سقوط یوونتوس به سری B برای در كورس ماندن راهی رئال مادرید شد تا در كنار دُن فابیو ارزش هایش را نشان دهد اما دچار افتی كاملاً فاحش و واضح شد.رئال هم بسان وی دچار نوسان شد و هرگز او و كهكشانی ها در حد و اندازه هایی كه از آنها انتظار می رفت، نبودند. از لحاظ باشگاهی، كاناوارو شرایط مطلوبی ندارد.كاناوارو یك مدافع كامل است اما یك بازیكن كامل نیست.
چطور از دیوید بكهام ایراد می گیرند كه چرا توانایی بازی با سر را ندارد و از پای چپ هم فقط برای قدم برداشتن بهره می گیرد؟با این معیار به هیچ وجه نمی توان مدافعی را كه صرفاً قدرت خارق العاده ای در دفع توپ و فرستادن آن به آسمان و البته خراب كردن موقعیت حریف و خطا روی بازیكنان تیم مقابل را دارد، یك بازیكن كامل تلقی كرد.كاناوارو وقتی به رئال رفت مشخص شد ضریب اشتباهش صفر نیست.
او اكنون در تیمی بازی می كند كه با وجود بهره بردن از یك مربی صاحبنام با علاقه های خاص به بازی اقتصادی نتیجه گرا و تدافعی برای دفاع كردن ساخته نشده است.مدافع ایتالیایی در بیشتر بازی های رئال دریبل های بدی خورده و مقابل مهاجمان حریف جامانده است.البته به كلی نمی توان منكرشایستگی هایش شد. او با وجود قد كوتاهی كه دارد، عالی سر می زند و تكل های فوق العاده و منحصر به فردی دارد. او یك مدافع سختگیر است با ضریب اشتباهات بسیار پایین تر از اكثر مدافعان جهان.
● زیدان؛ محبوب فوتبال
در شبی كه قرار بود بهترین بازیكن جهان انتخاب شود، كاناوارو و رونالدینیو ۲۴ ساعت پیش از این مراسم در مستطیل سبز به میدان رفته بودند و با كمترین استراحت به چنین مراسمی رفتند.اما زیدان، ستاره فوتبال فرانسه پس از مسافرت چند روزه به سرزمین آبا و اجدادی اش (الجزایر) در پاریس استراحت كرده و پس از مدت ها مقابل ستاره های فوتبال قرار گرفت.
همه می پرسیدند آیا زیزو می تواند ۲ رقیبش را كنار زده و برای چهارمین بار این عنوان باارزش را به كلكسیون افتخارات خود بیفزاید؟اگر به یك سال قبل در چنین روزی بازگردیم و بازی های رئال را تعقیب كرده باشیم، شاهد حضور ستاره بزرگ خروس ها در میادین فوتبال بوده ایم.او با شماره ۵ قوهای سپید در لالیگا و لیگ قهرمانان حضور داشت.
البته مرد افسانه ای فوتبال در هیچ یك از این ۲ لیگ نتوانست عنوانی را به دست آورد و مقابل فابیو و رونی، هیچ قهرمانی ای را در كارنامه سال ۲۰۰۶ به ثبت نرساند.اما اوج هنرنمایی وی در آلمان بود؛ فرانسه با دومه نش هیچ شانسی برای حضور در نیمه نهایی نداشت اما زیزو با سن بالایش بسان یك رهبر، خروس ها را به جمع ۴ تیم برتر دنیا رهنمون ساخت.فرانسه در مرحله یك چهارم نهایی به مصاف برزیل رفت، در حالی كه پیش از این دیدار، اسپانیای مدعی را با درخشش كاپیتان خود در هم كوبید.
زیدان مقابل اعجوبه های توپ گرد كه همیشه ادعای تكنیك را دارند، چنان فروغی داشت و با تكنیك نابش آنها را دریبل می زد كه گویی او یك برزیلی است و طلایی پوشان اسیر هنرنمایی وی بودند.پاس زیبا و مواج وی باعث شد آنری ضربه نهایی را بر پیكره مدافع عنوان قهرمانی وارد سازد و همگان زیدان را عامل برتری خروس ها مقابل برزیل دانستند.
كاپیتان فرانسه با فروغش پرتغال را هم كنار گذاشته و به دیدار نهایی رسید. او در بازی فینال دروازه ایتالیا را گشود اما...او به درخواست بعضی از دوستانش مبنی بر بازگشتش به مستطیل سبز جواب رد داد و به دور از مسایل حاشیه ای به كارهای خیرخواهانه پرداخت.حدود یك ماه پیش راهی بنگلادش شد و در روستایی دور افتاده با بچه هایی فقیر به فوتبال پرداخت و پس از آن به الجزایر رفت تا برای نخستین بار با مردم این كشور كه علاقه مند به وی بودند دیدار و ملاقات كند. او پیش از این درسال های ۱۹۹۸ ، ۲۰۰۰ و ۲۰۰۳ جایزه بهترین بازیكن سال جهان را از آن خود كرده است.
● رونالدینیو؛ اعجوبه توپ گرد
او مرد سال فوتبال در ۲ سال گذشته است و شاید خود را مستحق دریافت مجدد این جایزه در سال ۲۰۰۶ می دانست.رونالدینیو یكی از اعجوبه های فوتبال دنیا است كه به جرأت می توان گفت یكی از معدود بازیكنان برجسته توپ گرد در تاریخ این ورزش است. كارنامه ورزشی رونالدینیو در سال ۲۰۰۶ متفاوت تر از گذشته بود.
او در رده ملی هرگز پرفروغ نبود و تنها در عرصه باشگاهی توانست ۳ عنوان با ارزش در لالیگا، لیگ قهرمانان و جام باشگاه های جهان را به چنگ آورد.بارسا با درخشش بی حد و حصر اعجوبه فوتبال، با اقتدار رئال مادرید را ناكام گذاشت و برای دومین سال پیاپی فاتح لالیگا شد.رونی در لیگ قهرمانان رؤیایی ظاهر شد.
چلسی رقیب یكی، دو فصل اخیر بارسلونا، مقهور هنرنمایی وی و دوستانش شد و با شكست در مجموع ۲ دیدار درمرحله یك هشتم نهایی حذف شد.با رهبری رونالدینیو، بارسا تا دیدار نهایی پیش رفت كه در آن بازی نیز با پاس های طلایی اش زمینه ساز برتری آبی و اناری پوشان مقابل آرسنال شد تا آنها پس از ۱۴ سال به لطف درخشش شماره ۱۰ خود، فاح لیگ قهرمانان اروپا شوند.یك فصل باشگاهی فوق العاده برای بارسلونا و رونالدینیو رقم خورد اما او در جام جهانی یكی از ضعیف ترین بازیكنان برزیل بود.
كارلوس آلبرتو پریه را، سرمربی وقت طلایی پوشان به ساق های او چشم دوخته بود تا برزیل بتواند از عنوان خود دفاع كند.وقتی برزیل در گام نخست مقابل كرواسی با یك گل پیروز شد و بازی ضعیفی را نیز به نمایش گذاشت، كارشناسان معتقد بودند تحرك رونالدینیو باعث خواهد شد طلایی پوشان پرقدرت ظاهر شوند و خستگی رونی را زودگذر دانسته و همگان در انتظار بازی دوم و حضور مجدد شماره ۱۰ بودند اما هرگز چنین اتفاقی رخ نداد و او در ۵ بازی خود در جام جهانی فوق العاده ضعیف و دور از انتظار ظاهر شد.
اوج حقارت وی در بازی با فرانسه بود كه ۹۰ دقیقه تمام محو تماشای هنرنمایی زیدان در مستطیل سبز بود و فقط حركت می كرد.پس از جام جهانی، «دونگا» سرمربی طلایی پوشان شد و در چند بازی نیز از او دعوت كرد تا تیم ملی را همراهی كند اما بجز دقایقی، به رونالدینیو اجازه حضور در میدان را نداد تا رونی نتواند در سال ۲۰۰۶ گل ملی در كارنامه اش به ثبت برساند.فصل باشگاهی نیز با بازی های ضعیف وی آغاز شد و بارسلونا نیزمتعاقب آن نزول كرد و حتی در آستانه حذف از مرحله گروهی لیگ قهرمانان بود اما به یكباره شرایط تغییر كرد و او در یك ماه اخیر، مجدداً به روزهای اوج خود بازگشت و بارسلونا نیز به مرحله حذفی لیگ قهرمانان صعود كرد.رونالدینیو در زمینه كسب درآمد در سال ۲۰۰۶ ركورد زد و با درآمدی بالغ بر ۱۷ میلیون پوند، فراتر از دیوید بكهام (مرد تبلیغاتی) قرار گرفت تا حداقل در این زمینه نفر اول باشد.
● برترین فوتبالیست های ادوار گذشته جهان فوتبال
▪ ۱۹۹۱ لوتارماتیوس (آلمان)
▪ ۱۹۹۲ ماركو فان باستن (هلند)
▪ ۱۹۹۳ روبرتو باجو (ایتالیا)
▪ ۱۹۹۴ روماریو (برزیل)
▪ ۱۹۹۵ ژرژ وه آ (لیبریا)
▪ ۱۹۹۶ رونالدو (برزیل)
▪ ۱۹۹۷ رونالدو (برزیل)
▪ ۱۹۹۸ زین الدین زیدان (فرانسه)
▪ ۱۹۹۹ ریوالدو (برزیل)
▪ ۲۰۰۰ زین الدین زیدان (فرانسه)
▪ ۲۰۰۱ لوئیس فیگو (پرتغال)
▪ ۲۰۰۲ رونالدو (برزیل)
▪ ۲۰۰۳ زین الدین زیدان (فرانسه)
▪ ۲۰۰۴رونالدینیو (برزیل)
▪ ۲۰۰۵ رونالدینیو (برزیل)
▪ ۲۰۰۶ فابیو كاناوارو( ایتالیا )
منبع : روزنامه ابرار ورزشی