چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
میتوانیم چهارمین کشور تولیدکننده سیمان جهان باشیم
دستاندرکاران صنعت سیمان همچنان در انتظار واقعی شدن قیمت این کالای پرمصرف ساختمانی هستند، گفته میشود دولت تصمیم دارد تا قبل از پایان سال جاری سیمان را از سبد کالاهای حمایتی خار کند. چند سال گذشته نیز قرار بود این اتفاق به وقوع بپیوندد اما گویا تصمیمی که امسال برای خروج سیمان از سبد حمایتی گرفته شده دقیقتر و واقعیتر است تأثیر این خروج بر روند طرحهای توسعه در صنعت سیمان چیست؟
با مهندس محمدحسن پورخلیل دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در مورد آخرین وضعیت خروج سیمان از سبد حمایتی دولت و همچنین وضعیت طرحهای جدید و توسعه در این صنعت گفتوکو کردهایم که در ادامه میخوانید:
▪چشمانداز سرمایهگذاری در بخش سیمان را چگونه میبینید؟
ـ به صورت مشروط آینده خوبی در انتظار صنعت سیمان است.
▪ مشروط از چه نظر؟
ـ به صورت مشروط آینده خوبی در انتظار صنعت سیمان است.
▪ مشروط از چه نظر؟
ـ اگر دولت سیمان را از سبد حمایتی خارج کند. در نیمه دوم دی ماه تنش در بازار سیمان بهدلیل اوج فصل سرما کاهش مییابد. از سوی دیگر بین ۵/۳ تا ۳ میلیون تن نیز ظرفیت جدید در دست راهاندازی داریم چرا که تا پایان سال سیمان زنجان با ۶۰۰ هزار تن ظرفیت یک خط از پروژه سیمان ساوه با یک میلیون تن ظرفیت و همچنین طرحهای توسعه سیمان اردبیل، داراب و کردستان، ۵/۲ تا ۳ میلون تن ظرفیت جدید را به توان کشور اضافه خواهند کرد.
اکنون نیز قیمت بازار آزاد سیمان روز به روز متناسبتر میشود. تا چند ماه پیش هر تن سیمان پاکتی در استان گیلان بالای ۱۰۰ هزار تومان خرید و فروش میشد اما به تازگی این قیمت به ۶۳ هزار تومان فروکش کرده که البته روز به روز هم بیشتر کاهش پیدا خواهد کرد.
▪ با خروج سیمان از سبد حمایتی چه تغییراتی در روند اجراء طرحهای سیمانی رخ میدهد؟
ـ اگر دولت اقدام به خروج سیمان از سبد حمایتی کند. این مسئله باعث خواهد شد بخش خصوصی که اکنون ۱۵ تا ۲۰ میلیون تن طرح در دست اجراء دارد با انگیزه بیشترین طرحها را تکمیل کند. از طرفی، کارخانههای فعلی تولید سیمان نیز ۳۵ میلیون تن طرحهای توسعهای دارند که بار این طرحهای توسعه در صورت خروج سیمان از سبد حمایتی اوج میگیرند. بنابراین نتیجه این خواهد شد که مقدمات تحقق اهداف سند چشمانداز ۲۰ ساله که تولید ۸۰ میلیون تن سیمان را در کشور مدنظر دارد تا ۲ الی ۳ سال آینده فراهم شود.
▪ زمان دقیقی برای خروج سیمان از سبد حمایتی اعلام شده است؟
ـ فعلاً در حال تعامل هستیم. وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی با خروج موافق هستند و فقط تعامل و مذاکره با شخص رئیسجمهور باقی مانده است.
▪ اهداف توسعهای سیمان کشور را تا چه حد قابل تحقق میدانید؟
ـ اهداف پیشبینی شده و از قبل در نظر گرفته شده برای صنعت سیمان همه و همه قابل تحقق هستند. به شرط آنکه سیمان با قیمت واقعی و بدون حمایت عرضه شود. ما امیدواریم در سال ۸۶ بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون تن ظرفیت جدید به مرحله راهاندازی برسند.
▪ مشکلات سر راه واحدهای فعال سیمانی چسیت؟
ـ ریشه مشکلات در قرار گرفتن سیمان در سبد حمایتی دولت است. وقتی تولید و توزیع کالائی با دخالت باشد سیستم بانکی نیز در همکاری با کارخانههای تولیدکننده آن کالا، تشریفات زیادی را بهکار میگیرد.
در بخش سیمان نیز وضعیت به همینگونه بوده است. بنابراین اگر این مشکل ریشهای حل شود. اعتمادسازی بین بانکها و پروژهها ایجاد میشود.
▪ توان کشور در اجراء پروژههای سیمانی در چیست؟
ـ ما سالانه توان اجراء ۲۰ میلیون تن ظرفیت جدید سیمان را داریم.
▪ در ساخت کارخانههای سیمان تا چند درصد هنوز وابسته به خارج هستیم؟
ـ در زمینه ماشینآلات مکانیکی توان طراحی و ساخت حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد آن را در داخل کشور داریم.
در زمینه تجهیزات برق و کنترل نیز توان طراحی و مساحت ۷۵ تا ۸۰ درصد آن را داریم.
همچنین در زمینه مهندسی مومی و اجراء پروژه نیز صددرصد خودکفا هستیم.
▪ آیا فکر میکنید ایران در بخش سیمان دارای مزیت نسبی است؟
ـ بله. ایران به دلیل داشتن مواداولیه مرغوب از مزیت بالائی برای تولید سیمان برخوردار است، ضمن اینکه قمت و تجربه مدیران و کارشناسان ایران در بخش سیمان را کمتر کشوری در منطقه دارا است.
▪ آیا کشور میتواند مبدل به قطب تأمین سیمان منطقه شود؟
ـ اگر دولت محترم همت کند و هر چه سریعتر سیمان از سبد حمایتی خارج شود با اجراء سریع همین پروژههای در دست اجراء، بعد از ۲ سال ایران به مقام چهارم تولید سیمان در جهان تبدیل میشود.
▪ چه تعداد طرح سیمانی تا به حال از حساب ذخیره ارزی استفاده کردهاند؟ و از این میزان چه تعداد طرح مشمول گشایش اعتبار شدهاند؟
ـ همه طرحها بدون استثناء از حساب ذخیره ارزی استفاده کردهاند که مجموع برداشت پروژههای سیمانی از این حساب ۲/۱ میلیارد یورو بوده است.
در مورد گشایش اعتبار نیز باید بگویم تا همین ۶ ماه پیش وام طرحهای سیمانی بلافاصله پس از تخصیص و بدون ترشیفات گشایش اعتبار میشد.
▪ تاکنون چه میزان از رقم ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار ریاست جمهوری جذب صنعت سیمان شده است؟
ـ این اعتبار هنور در مرحله هماهنگی بین بانک مرکزی و بانکهای عامل است.
▪ قرار بود کمیتهای متشکل از نمایندگان وزارت صنایع و معادن و سازمان مدیریت برای کنترل روند پیشرفت طرحهای سیمانی تشکیل شود. آیا این کمیته تشکیل شده است؟ و آیا اصولاً موافق تشکیل آن برای نظارت بر طرحها هستید؟
ـ قرار بر این شده اگر سیمان از سبد حمایتی خارج شود این کمیته برای کنترل روند پیشرفت طرحهای تشکیل شود که ما هم از تشکیل و نظارت این کمیته استقبال میکنیم و وجود آن را بسیار مناسب میدانیم.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سیمان
منبع : هفته نامه معدن و توسعه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست