یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا
با فریز کردن میشود میوه تابستان را در زمستان خورد
چقدر از یك بشقاب آلبالوی فریز شده ای كه مادرتان با آن شما را در روزهای سرد زمستانی غافلگیر میكند، ذوق زده شده اید؟
با آغاز فصل سرما بسیاری از خانمهای خانه اقدام به فریز كردن مواد غذایی و انواع میوه و سبزی می كنند تا در روزهای سردی كه در پیش دارند، از این مواد استفاده كنند. این امر هر چند باعث سهولت تهیه غذا به ویژه برای افراد كارمند شده و تنوع غذایی را نیز به همراه دارد، اما متخصصان تغذیه تاكید می كنند تا حد امكان مواد غذایی تازه جایگزین مواد غذایی فریزری شود، البته در كل می توان با رعایت اصول صحیح فریز كردن موادغذایی، كیفیت مواد غذایی را حفظ كرد تا با آسودگی بیشتری ازاین مواد بهره برد.
●انتخاب یك بسته بندی مناسب
بسته بندی كه برای نگهداری مواد غذایی به كار میرود، اهمیت ویژه ای دارد تا از این طریق عطر و طعم، رطوبت، رنگ طبیعی و ارزش غذایی خود را از دست نداده و سرمای فریزر و خشكی محیط آن باعث خراب شدن شان نشود.
انتخاب نوع بسته بندی در گام نخست بستگی به نوع ماده غذایی داشته و در مرحله بعد به سلیقه و میل شخصی وابسته است. از سوی دیگر لازم است تا پیش از بستهبندی، میزان مورد نیاز در هر بار مصرف مشخص شود؛ چراكه بسته غذایی كه از فریزر خارج می شود نباید مجدداً به فریزر برگردانده شود چون با هربار خارج شدن مواد غذایی از حالت یخ زدگی، اندكی از ارزش تغذیه ای آن كاسته می شود.
به طور كلی، این بسته بندیها باید این چند ویژگی را داشته باشند. مقاوم به خروج رطوبت مواد غذایی بوده و با دوام و مقاوم به نشتی مواد از داخل بسته به بیرون باشند. به علاوه، به ترك و شكستگی در مقابل دمای -۱۸ درجه سانتیگراد فریزر مقاومت نشان دهند. به نفوذ چربی، روغن و مقاوم به نفوذ بو از محیط فریزر به داخل بسته نیز مقاوم باشند و آخر اینكه، بوی ماده غذایی در طول نگهداری در فریزر تغییر نكند. حدس میزنید كه كدام نوع ظروف نگهداری مواد غذایی از نظر متخصصان تغذیه مورد قبول هستند؟
جالب است بدانید كه متخصصان تغذیه بهترین ظروف بسته بندی را ظروف شیشهای می دانند، چرا كه این ظروف تركیبات شیمیایی ندارند كه با مواد غذایی داخل ظرف واكنش نشان بدهند. اما استفاده از كیسههای نایلونی در این روش نگهداری مواد غذایی متداول تر است، البته آنچه در این نوع بسته بندی بسیار مهم است توجه به مقاومت كیسهها در مقابل نشتی، سرما، پاره شدن یا باز شدن درز كیسهها در اثر سرمای فریزر و مقاومت به نفوذ یا خروج عطر و طعم، بو و رطوبت طبیعی مواد غذایی است كه بی شك با انتخاب كیسه نایلون مناسب می توان به خوبی از ماده غذایی بسته بندی شده محافظت كرد.
به تازگی در بعضی از كشورها از كاغذهای چند لایه برای بستهبندی استفاده میكنند. این كاغذها ازچند لایه شامل یك لایه كاغذ ، یك لایه فویل آلومینیومی، گلایسین، سلفون و یك لایه كاغذ استرچ (قابل ارتجاع) تشكیل شده اند كه برای بسته بندی مواد غذایی چون انواع میوه، سبزی، گوشت استفاده می شوند. این نوع كاغذها میتوانند به خوبی ماده غذایی را محافظت كنند.
● اصول فریز كردن غذاهای مختلف
همیشه به خاطر داشته باشید كه همه مواد غذایی را به یك شكل نمیتوان فریز كرد. همانطور كه مواد غذایی از نظر ارزش غذایی با یكدیگر تفاوت دارند، از نظر رعایت نكاتی خاص برای فریز كردن نیز با هم فرق میكنند. به طور مثال، اگر برای فریزكردن مایعات از ظرف دهان گشاد استفاده می كنید به ازای هر نیم لیتر مایع ۵۰۰ سی سی، یك دوم اینچ ۲/ ۱سانتی متر و اگر از ظرف با دهانه باریك استفاده می كنید، سه چهارم اینچ ۹/ ۱سانتی متر از فضای بالای ظرف را خالی بگذارید تا فضای آزاد برای مایعات موجود باشد. حتی این فضا را باید برای مواد غذایی جامد نیز در نظر بگیرید، به این ترتیب كه برای فریزكردن مواد غذایی جامد در ظروف دهان گشاد و ظروف با دهانه باریك باید به ازای هریك واحد ماده خشك ، نیم اینچ ۱.۲سانتی متر از فضای بالای ظرف را خالی بگذارید.
اگر تصمیم دارید كه میوههای هر فصل را در فصلهای دیگر هم میل كنید اما به شكل فریز شده، به خاطر داشته باشید كه برای فریزكردن میوهها در ظرف دهان گشاد به ازای هریك واحد ماده خشك، نیم اینچ ۱.۲ سانتی متر و برای ظروف با دهانه باریك به ازای هر یك واحد ماده خشك یك و نیم اینچ ۳.۸۱سانتی متر فضا در نظر بگیرید.
در صورتی كه طبق الگو مواد غذایی را در ظروف به ویژه ظروف شیشه ای بسته بندی نكنید، پس از قراردادن شیشههای حاوی مواد غذایی در فریزر، شیشهها شكسته یا ترك برمی دارند چرا كه در اثر انبساط مواد غذایی ، حجم افزایش یافته و برای جبران كمبود فضا ظروف می شكنند.
● ماندگاری غذا در فریزر
بسیاری از ما تصور میكنیم كه اگر ماده غذایی فریز شود دیگر میتوانیم آن را برای سالهای سال نگهداری كنیم و هر وقت كه خواستیم آن را میل كنیم در صورتی كه این تصور درست نیست، مدت ماندگاری مواد غذایی در فریزر هر چند فریزكردن اصولی مواد غذایی به ظاهر تاثیری بر عطر و طعم و بوی آنها ندارد اما بی شك بر ارزش غذایی آنها تاثیر می گذارند به ویژه اگر بسته بندی نامناسب بوده و یا مواد غذایی بیش از زمان استاندارد در فریزر نگهداری شوند. از این رو، اگر مواد غذایی به درستی بسته بندی شده به سرعت در دمای فریزر سرد شوند، مدت ماندگاری به این شرح خواهد بود، میوهها وسبزیها بین ۸تا ۱۲ماه و گوشت ماكیان (مرغ، بوقلمون و...) بین ۶ تا ۹ ماه. توجه كنید ماكیان باید پس از پاك كردن و شستن و قطعه قطعه شدن در فریزر قرار بگیرند. انواع ماهی بجز تن بین ۳ تا ۶ ماه، گوشت قرمز خرد شده یا چرخ كرده بین ۳ تا ۴ ماه و گوشت فرآوری شده مانند انواع سوسیس و كالباس، بین یك تا ۲ ماه.
فراموش نكنید كه پس از گذشت زمان استاندارد ، اگرچه مواد غذایی به ظاهر سالم هستند اما هیچ گونه ارزش تغذیه ای نداشته و به تفاله تبدیل می شوند. بهترین زمان مصرف حداكثر ۳ ماه پس از فریزكردن برای موادغذایی با مدت ماندگاری بالا (مانند میوهها و سبزیها) و برای موادغذایی با مدت ماندگاری پایین، حداكثر یك ماه پس از فریزكردن است.
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست