جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

رویال و برنامه هسته ای ایران


رویال و برنامه هسته ای ایران
در سیاست خارجی مدرن، رصد كردن رویكرد سیاسی نامزدهای انتخاباتی سایر كشورها و سرمایه گذاری سیاسی روی كاندیداهای مورد نظر به یك روش معمول تبدیل شده است.این كه اگر در انتخابات ونزوئلا چاوز به قدرت برسد، چه رویكردی در پیش خواهد گرفت و این موضوع كه اگر رقیب او رییس جمهور شود چه سیاستی را دنبال خواهد كرد، نه تنها برای سیاست خارجی امریكا، بلكه برای اروپا و ایران نیز مهم است.
بی شك درك و فهم این كه اگر در انتخابات آتی فرانسه سگولن رویال به قدرت برسد، در موضوع هسته ای ایران چه رویكردی در پیش خواهد گرفت نیز یكی از بحث های مهم سیاست خارجی ایران است.
□□□
اختلاف های موجود بین سه كاندیدای حزب سوسیالیست فرانسه به ویژه درخصوص مساله اروپا و ایران بیش از پیش مشخص شده است. خانم سگولن رویال ۵۳ ساله كه در تاریخ ۱۶ نوامبر از سوی حزب سوسیالیست برای شركت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۷ نامزد شد، اعلام كرده: «من می خواهم كه اروپا مجددا روی پای خود بایستد. باید اروپا را از نو ساخت.»
سه كاندیدای حزب سوسیالیست درخصوص تركیه براین عقیده اند كه این كشور برای وارد شدن به اتحادیه اروپا دارای معیارهای لازم و كافی نیست و هنوز ۱۰ تا ۱۵ سال زمان نیاز دارد كه خود را به سطح دیگر كشورهای اروپایی برساند.
با این حال رویال برخلاف لوران فابیوس، نخست وزیر سابق و عضو حزب سوسیالیست و دومینیك اشتراوس كان وزیر سابق اقتصاد و عضو حزب سوسیالیست كه براساس چارچوب پیمان منع گسترش اتمی خواستار دستیابی ایران به انرژی اتمی هستند به مخالفت با این مساله پرداخته است.
به همین علت خانم میشل الیوت ماری وزیر دفاع فرانسه در بیانیه ای او را مواخذه و اعلام كرده است كه مخالفت مطلق خانم رویال با این مساله نشان از نسنجیدگی او دارد.
خانم رویال در این ارتباط اظهار داشت: «من با دیدگاهی بسیار محتاطانه به این مساله نگاه می كنم و معتقدم بسیار بهتر خواهد بود اگر ایران برای تولید اورانیوم غنی شده از همكاری های بین المللی مثلا با روسیه سود ببرد.»
به این ترتیب به نظر می رسد خانم رویال در دیدگاه خود توجه چندانی به پیمان های بین المللی ندارد. البته این مساله باعث نمی شود كه خانم رویال مانند آقای اشتراوس كان در صورت رسیدن به منصب ریاست جمهوری فرانسه، ریاست جمهوری احمدی نژاد را پذیرا نشود. ولی ازطرف دیگر آقای فابیوس حاضر نیست شخصیتی را كه آرزوی محو اسراییل را در سر می پروراند بپذیرد.
خانم سگولن رویال درخصوص برنامه هسته ای ایران همچنین اظهار داشت: «ایران پیمان منع گسترش اتمی را به امضاء رسانده و این پیمان طبیعتا دستیابی به انرژی هسته ای نظامی را ممنوع و مردود می شمارد. ولی در این پیمان همچنین آمده است كه دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای نیز باید تحت كنترل و نظارت كامل انجام شود. درحال حاضر ایران حاضر نیست درخصوص نظارت بر روند دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای همكاری كند و به همین دلیل است كه من گفتم و در اینجا باز هم تكرار می كنم كه مخالف با برنامه دستیابی ایران به این انرژی هستم.»
او می افزاید: «فعالیت های غنی سازی برای مصارف صلح آمیز به ایران اجازه خواهد داد بر كلیه فناوری های غنی سازی اورانیوم تسلط و مهارت یابد و اگر دستیابی به فناوری ها كنترل نشوند مطمئنا این برنامه به تدریج به سوی مصارفی با ابعاد نظامی منتهی خواهد شد. وظیفه كنونی ما در برابر كشوری كه آرزوی محو اسراییل را دارد و همچنین اجازه نمی دهد از مراكز هسته ای اش بازرسی و نظارت به عمل آید این است كه مسوولیت پذیر باشیم و نگذاریم به چنین فناوری دست یابد.»
ازطرف دیگر دومینیك اشتراوس كان نیز در شبكه آرتی ال اظهار داشت: «سگولن رویال زمانی كه درخصوص پرونده ایران به بحث پرداخته مرتكب «اشتباه» شده است.»
اشتراوس كان معتقداست: «باید مذاكرات بسیار شفافی را با این كشور آغاز كرد مذاكراتی كه در دو رویكرد خلاصه می شوند: ۱- دستیابی به فنآوری صلح آمیز هسته ای در صورت انجام نشدن یك بازرسی كامل منتفی است . ۲- توانایی یافتن برای تولید اورانیوم غنی شده كه در هیچ مركزی كاربرد نداشته باشد نیز منتفی است.»
اشتراوس كان می گوید: «مطمئنا با اتخاذ چنین رویكردهایی، می توانیم در مذاكراه با ایران بسیار قاطع ظاهر شویم و درعین حال راه پیشرفت هسته ای این كشور نیز بسته نخواهد شد.
ازطرف دیگر دو گشایش جدید نیز ممكن خواهد بود: پذیرش برنامه تحقیقاتی ایران در زمینه انرژی صلح آمیز هسته ای به شرط نظارت كامل آژانس و اتمی؛ تولید اورانیوم غنی شده به میزان ضعیف توسط یك كنسرسیوم بین المللی جهت استفاده در مراكز هسته ای آینده.
در صورت انجام این تمهیدات مطمئنا می توان یك همكاری سریع را با این كشور آغاز كرد. منطق رویارویی و مقابله به هیچ وجه كارآمد نیست و صرفا شرایط را پر تنش تر خواهد كرد. با این حال نباید فراموش كرد كه قاطعیت شرط اولیه یك مذاكره موفق است.»
مترجم: علی جواهر فروش
منبع: لیبراسیون ۱۷ نوامبر
منبع : روزنامه جوان