دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا


افروختن آتش دلهره به بهانه هیجان جوانی


افروختن آتش دلهره به بهانه هیجان جوانی
این روزهای پایان سال باید روزهای آرامش و تفکر باشد. باید به ارزش زمان پی برد و در هوای تازه نفس کشید. نمی دانم صدای بمب ها و نارنجک های چهارشنبه سوری از کجا برخاست؟ اصلا به چه دلیلی برخاست؟ فرهنگ ما که همیشه فرهنگ همدلی و یکرنگی بوده است، چه کسانی می خواهند با صدای انفجار پرده گوش همدلی را پاره کنند و جنجال و تشنج اعصاب بیافرینند؟!
این تشنج ها و صداهای مهیب بی شک مانند وصله های ناجوری می مانند که برخی افراد سعی می کنند با زور به فرهنگ ما بچسبانند و علاوه بر سود مادی به شادی و اصالتمان ضربات جبران ناپذیری وارد سازند.
اگر کمی منصفانه نگاه کنیم، مراکز فرهنگی ما هم کم کاری کرده اند. هنوز کار اساسی و اصولی در راستای چگونگی شیوه ابراز شادی عمومی منطبق با آموزه های ملی و مذهبی ارائه نشده است.
رسانه ها صرفا آتش سوزی، تخریب منازل و جراحت و مرگ افرادی را که در مواجهه با خرید وفروش و بازی با وسایل آتش زا هستند، نشان می دهند. در حالی که صداهای انفجار و اذیتی که از طریق انفجار به عمل می آید و سبب ایجاد ناراحتی های عصبی و روحی برای مردم می شود، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
در روزگاری که مردم به بهانه های مختلف به دنبال ایجاد همدلی، تجمع و با هم بودن هستند، مناسبت هایی که هیچ تناسبی با فرهنگ و تمدن ما ندارند، وارد تمدن ما شده اند و برخی افراد ناآگاه از آن استقبال می کنند. ما چرا از داشته های خودمان که ریشه در تمدن کشور عزیزمان دارد و دارای رگه های مذهبی نیز هست، استقبال نکنیم و موجبات شادی و شعف جامعه را فراهم نیاوریم؟
چهارشنبه سوری که به عنوان آخرین چهارشنبه سال و به معنای پایان سرمای زمستان و فرارسیدن بهار طبیعت شناخته شده است را باید روز شکرگزاری نامید.
● آگاهی بیشتر، حوادث کمتر
بهروز رضایی کمک فرمانده ایستگاه ۸ آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با ۱۵ سال سابقه کار برایمان می گوید: «اکثریت کسانی که دچار حوادث و صدمات مراسم چهارشنبه سوری می شوند، نوجوانان و جوانان هستند. علت اصلی این حوادث هم هیجان مهار نشده جوانان است.»
وی ادامه می دهد: «دوسال پیش در خیابان کارون با کمک نیروی انتظامی شیئی به اندازه یک طالبی از مواد منفجره خنثی کردیم. اما سال گذشته آمار این چنینی کم تر بود. این موضوع نشان می دهد هرچه آگاهی مردم بیشتر شود، حوادث چهارشنبه سوری کمتر خواهد شد.»
وی با اشاره به یکی از خاطرات دوران خدمتش می گوید: «سال ۸۴ در یکی از خیابانهای جنوب غربی تهران حریق بزرگی رخ داده بود. در مسیر اعزام به محل مردم آتش های کوچکی روشن کرده بودند. وقتی ماشین آتش نشانی را دیدند خیال کردند برای خاموش کردن آتش آنها آمده ایم، به همین دلیل مقاومت نشان دادند و مانع از ادامه حرکت ماشین ما شدند. بنده با بلندگو برایشان توضیح دادم که به آتش های کوچک آنها کاری نداریم و برای خاموش کردن حریق بزرگی اعزام شده ایم. بلافاصله راه را باز کردند. این نشان می دهد که اطلاع رسانی نقش مهمی دارد.»
رضایی پیشنهاد می دهد: «شهرداری باید زمینه شادی بی خطر را برای مردم ایجاد کند. مثلا در برخی میادین و نقاط شهر مراسم نورافشانی اجرا شود.»
کمک فرمانده ایستگاه ۸ آتش نشانی شهر تهران خیلی خلاصه توصیه می کند:
«از برافروختن آتش در پارکینگ، قراردادن مواد آتش زا در داخل بالکن، نگه داشتن بنزین و نفت جدا خودداری کنید. اگر هم تمایل به برافروختن آتش دارید، به صورت محدود عمل کنید و حتما یک خاموش کننده در کنارتان باشد. بزرگترها مراقب کوچکترها باشند.»
● حداکثر توان با کمترین امکانات
از کنار خودروها و تجهیزات مهار حریق ایستگاه ۸ آتش نشانی شهر تهران می گذرم. این ایستگاه یک نیسان تدارکات، ۲ بنز تک کابین و دوکابین و یک موتورسیکلت دارد. آیا این تعداد خودرو کفایت می کند؟
جلال خلج ۲۸ساله، از بیست و یک سالگی مامور آتش نشانی است. از خلج سؤال می کنم، شما روانپزشک و یا پزشک برای خودتان دارید؟ وی با لبخند می گوید: «نه، ما با کمترین امکانات حداکثر توان را می گذاریم.»
از وی می پرسم: در عملیات ها از لباس ضدحریق هم استفاده می کنید؟ پاسخ می دهد: «لباس ضدحریق داریم، ولی اکثرا با همین لباس ها به دل آتش می زنیم و مردم را نجات می دهیم.»
می پرسم: حداکثر زمان اعزام نیرو به محل عملیات چند دقیقه است؟ وی پس از مکث کوتاهی می گوید که در حدود ۵ تا ۸ دقیقه به طول می انجامد.
به گفته خلج قرار است در این منطقه یک ایستگاه فرعی هم راه اندازی شود که با احداث این ایستگاه وضعیت کمک رسانی رشد چشمگیری خواهد داشت. وی ادامه می دهد: از زمانی که موتورسوارهای آتش نشانی را به کار گرفته ایم، با توجه به ترافیک شهر تهران توانسته ایم موفق تر عمل کنیم.
امسال نیز یکی از خودروهای اصلی خود را در مناطق شلوغ و حادثه خیز مستقر می کنیم تا اگر حادثه ای رخ دهد، سریع وارد عملیات شویم و بار اصلی ترافیک را پشت سر گذاشته باشیم.»
● شهر ایمن با مشارکت شهروندان
محمد رضا حاجی بیگی مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهر تهران با تاکید بر این موضوع که باید با افراد سودجو و مال اندوز که جوانان را به استفاده از مواد محترقه خطرزا ترغیب می کنند، برخورد کرد، می گوید:«شهر ایمن با مشارکت شهروندان شعار سازمان آتش نشانی است. ما به دنبال این نیستیم که شادی را از مردم بگیریم، بلکه آماده ایم تا محیط را برای مردم ایمن کنیم. این جشن باید به صورت بی خطر برگزار شود تا مردم شاد باشند. ما تلاش داریم این ایام بدون حادثه برای مردم سپری شود، البته سودجویانی هستند که با تهیه و دراختیار گذاشتن مواد انفجاری خطرناک جان شهروندان بویژه نوجوانان و جوانان را در معرض خطر جدی قرار می دهند که امیدواریم دست از این کارهای خود بردارند.»
حاجی بیگی با استناد به آمار حوادث سال گذشته در مقایسه با سال قبل تر از آن (۱۳۸۴) معتقد است با پیگیری مداوم و فرهنگ سازی نتیجه کار بسیار درخشان و مثبت خواهد بود، به طوری که در چهارشنبه آخر سال ۱۳۸۴، ۱۳۹ مورد و در سال ۱۳۸۵، ۸۵ مورد حریق و حادثه گزارش شده است. مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهر تهران با بیان این که اگر بحث آموزش، پیشگیری و آگاه سازی جوانان از خطرات مواد محترقه ادامه یابد، آمار حوادث کاهش پیدا می کند، می گوید:«برای امسال در مدارس زنگ انشا با دو موضوع چگونه می توان چهارشنبه سوری سالم داشت؟ و کارهایی که دانش آموزان باید در برگزاری مراسم چهارشنبه سوری از انجام آنها خودداری کنند، چیست؟ برگزار شد.»
● تبلیغات تلویزیونی آغاز می شود
تاثیر شگرف انیمیشن های رایانه ای در آموزش های راهنمایی و رانندگی به جامعه غیرقابل انکار بوده است. از این رو مجموعه ۱۲۵ قسمتی با هدف آموزش موضوعات مختلف ایمنی به سفارش سازمان آتش نشانی ساخته شده است.
بهروز تشکر مدیر روابط عمومی سازمان آتش نشانی شهر تهران توضیح می دهد: «در هر قسمت شخصیت های نجات، نشاط و حیات حضور خواهند داشت و ماجراهای جدیدی را همراه با یک پیام ایمن خلق می کنند. زمان هر قسمت بین ۶۰ تا ۱۲۰ ثانیه متغیر است. قسمت دوم این مجموعه با عنوان چهارشنبه سوری به خطرات ناشی از بازی مواد محترقه اشاره می کند. از آن جایی که بخشی از حوادث واقعه متوجه کودکان بوده و حتی ممکن است سبب آن نیز این گروه سنی باشند، بنابراین برای جذابیت بیشتر مخاطبین به ویژه کودکان تیزرهای انیمیشن ۱۲۵ قسمت به صورت موزیکال تهیه شده است.»
● استقرار خودروهای آتش نشانی در نقاط مختلف شهر
محمود بیات معاون امور عملیات آتش نشانی تهران نیز با اشاره به تهیه دستورالعمل اجرایی نیروهای آتش نشانی توضیح می دهد:«در سال های گذشته برای انجام ماموریت های
آتش نشانان در این ایام اقداماتی انجام می شد، ولی دستورالعمل مشخصی در این خصوص وجود نداشت. این کار در ستاد هماهنگی کاهش حوادث چهارشنبه سوری به نحو مطلوبی انجام شده که می تواند علاوه بر امسال، سال های آینده به شکل موثری مورد استفاده قرار گیرد.»
بیات در مورد این که با آغاز سفرهای نوروزی چه تمهیداتی اندیشیده شده است، می گوید:«امسال نیز درنظر داریم همانند سنوات قبل در مبادی شهر تهران و همچنین کمربندی شهر خودروهای آتش نشانی مستقر کنیم که البته زمان استقرار خودروها در این مکان ها نسبت به گذشته بیشتر است.»
وی اطمینان می دهد:«در شب چهارشنبه آخر سال با هماهنگی انجام شده تعدادی خاموش کننده در کیوسک های خیابانی نیروی انتظامی قرار خواهیم داد تا پرسنل نیروی انتظامی بتوانند از این وسایل در مواقع ضروری استفاده کنند.»
● فرهنگ سازی اهمیت دارد
وظیفه مسئولان حفظ میراث فرهنگی و سازمان های فرهنگی جامعه است که با کمک شهرداری هر شهر، مکان های مناسب برای جشن شکرگزاری مردم فراهم آورند وهمچون بعضی کشورها شهرداری مسئولیت مراسم نورافشانی و آتشبازی را به عهده گرفته تا نوجوانان و جوانان موجبات آزار شهروندان را فراهم نیاورند.
بی تردید روش های قضایی نمی تواند مانع از اجرای آنچه که اکنون به کجراه رفته است، شود و همچنین نمی تواند آن را هدایت کند، بلکه بایستی برنامه جایگزینی برای اصلاح این روند با اجرای برنامه صحیح درنظر گرفته شود.
عاطفه نوری مادر خانه داری است که برای سرگرم کردن نوجوانانش در چهارشنبه آخر سال برنامه های کوچک و موثری دارد. وی می گوید:«سعی می کنیم همه اعضای خانواده در این شب کنار هم باشیم. چند فیلم جالب از ویدئوکلوپ محله تهیه می کنم تا بچه ها سرگرم شوند. سال های گذشته هم بچه ها را خانه مادربزرگشان بردم و یا در خانه خودمان وسایل سفره هفت سین را مهیا می کنیم.»
مجید محمدی پدری است که اکیداً از خروج فرزندانش از خانه در این ساعات جلوگیری می کند. وی می گوید:«علاوه بر دلشوره های معمول نگران این هستم که دختر و پسر جوانم اگر بیرون بروند با چه کسانی و چه تیپ افرادی همراه شوند؟»
سارا دختر ۲۰ ساله ای است که با خنده می گوید:«حتماً که نباید بمب و نارنجک منفجر کرد. مثلاً می شود از ترقه های بی خطر استفاده کرد. من از این ترقه ها هم استفاده نمی کنم، فقط گل و شمع می خرم و کنار قاب عکس رفتگان فامیل گل می چینم و شمع روشن می کنم.»
رضا هم نوجوان دیگری است که کنار هم بودن اعضای خانواده را توصیه می کند و می گوید:«شاید گرمای آتش کنایه ازگرما و صمیمیت کنار هم بودن باشد. اگر کنار هم باشیم و انرژی مثبت مان را در گپ ها و خنده های دسته جمعی تقسیم کنیم، دیگر نیاز به تخلیه هیجانات منفی نداریم.»
اکثر کارشناسان و صاحب نظران بر این باورند که فعالیت های فرهنگی در طول سال موثرترین شیوه برای مهار خطرات چهارشنبه سوری و مهار شیوه های مخرب تخلیه هیجانات است. مطمئناً صدا و سیما در جایگاه رسانه ملی بیشترین نقش را در جریان این فرهنگ سازی خواهد داشت.
تنها ثانیه ای غفلت کافی است که یک عمر پشیمانی بر دفتر زندگی مان سایه بیندازد. شب چهارشنبه سوری بیش از این که شبی، مفرح و خاطره انگیز باشد، شبی سراسر وحشت، دلهره به خصوص برای والدین است. چه بسیار نوجوانان و جوانان ناآگاه و اسیر هیجان منفی در این شب به چاه عمیق ندامت سقوط کرده اند.
در این میان عده ای نیز ناآگاه به صدمات و خطرات جبران ناپذیر بازی با مواد آتش زا نیز کاری را که نباید انجام دهند، انجام می دهند.
پژواک انفجاری مهیب که در فضای شهری پیچید، زن جوان بارداری بر خود می لرزد. مرد سالخورده ای سرش را از بالش برمی دارد و ناله ای از وحشت می کشد، کودک شیرخواره ای با تشنج از خواب برمی خیزد و چشم های جوانی که برق شیطنت دارد، شاید شراره سرخ همین انفجار آخرین تصویری باشد که با چشم هایش می بیند و از آن به بعد جز تاریکی ندامت و بی فروغی چشم ها چیز دیگری نخواهد بود.
همه ما می دانیم که هیچ نوجوان و جوانی نمی خواهد با ترقه بازی، فشفشه بازی، انفجار مواد محترقه و غیره آسیب ببیند. اگر این منطق را بپذیریم می توانیم این نگرش را قبول داشته باشیم که آنانی که با انواع ترقه بازی ها دچار صدمه های مالی و جانی چه در مورد خود و چه در مورد خانواده هایشان می شوند در حقیقت به نفس خطرزا بودن این کار آگاهی ندارند. از طرفی نیز دارای انرژی و هیجان خاص نوجوانی هستند و به این انرژی زیاد به نحو درستی پاسخ داده نشده، لذا چهارشنبه سوری بهانه ای برای دست زدن به حرکات حادثه ساز می شود.
● خط قرمزها را به نوجوان تفهیم کنیم
مریم شیروانی یکی از شهروندان در این باره می گوید: «آتش روشن می کنند تا شاید به یک باور قدیمی سلامتی و تندرستی به دست آورند، اما مگر انفجار بمب و نارنجک هم سلامتی می آورد؟ افروختن آتش نه سعادت می آورد و نه تندرستی. این گونه سنت ها نباید ملاک فکری سایر نسل ها شود.»
سعید جان پناه یک معلم نیز معتقد است: «روزهای آخر سال موضوع چهارشنبه سوری که حکایت افروختن آتش است به معضلی نسبتاً مهم تبدیل شده که تنها مسئله مواد محترقه، نارنجک، ترقه های پر سر و صدا و فشفشه های آتش زا را تداعی می کند. این در حالی است که در قرن اتم قضیه حرمت گذاری به آتش فراموش شده و به نظر می رسد که در حقیقت فقط جنبه تفریحی و سرگرم کننده آن باقی مانده و معضل خطرزا بودن آن مطرح است. جوان امروزی متأسفانه به روشن کردن آتش از طریق سوزاندن بته قانع نیست و اصلاً برایش مفهومی ندارد و در این وانفسا به دنبال نوعی سرگرمی هیجان انگیز می گردد! از این رو به بمب و نارنجک رو می آورد.»
وحید مرادی ۲۰ ساله از کمبود امکانات تفریحی به ویژه در فرهنگسراها گلایه مند است و می گوید: «در فرهنگسراها برنامه تفریحی بگذارند، تا جوان ها جذب این گونه خطرات نشوند. پول بلیط سینما دست کم ۲۰۰۰ تومان و تئاتر ۴۰۰۰ تومان است. در ایام عید هم که ۱۵ روز تعطیلی است به حال خودمان رها می شویم.»
ناهید شهابی که خود را خانه دار معرفی می کند می گوید: «از صبح چهارشنبه سوری بارها با نگرانی به دختر و پسرم تلفن می کنم که زودتر به خانه برگردند. اصلاً دلم آرام نمی گیرد. هر بار که صدای انفجار ترقه ای می شنوم با خودم می گویم نکند برایشان اتفاقی افتاده باشد؟ برخی از والدین واقعاً منفعل رفتار می کنند.
باید پولی که به دست نوجوانشان می دهند، پرس و جو کنند در چه راهی خرج می شود؟ و یا در محیط خانواده فرهنگ سازی شود که چه رفتاری هنجار و چه رفتاری نابهنجار است؟»
● اصلاح شیوه های مهار هیجانات منفی
سیما محرابی یک کارشناس مشاوره در یکی از دبیرستان های تهران به مسئله کمبود امکانات تفریحی و اساساً ارائه شیوه های مثبت شادی جمعی و مهار هیجانات منفی تاکید می کند و می گوید: «بخشی از انرژی نوجوان صرف درس خواندن و کارهای روزمره اش می شود، ولی بخش دیگری از انرژی دست نخورده باقی می ماند.
ما باید توجه داشته باشیم که نوجوانان و جوانان پتانسیل بالایی از انرژی هستند. اگر برای انرژی های دست نخورده برنامه ریزی نداشته باشیم، به صورت هیجانات منفی طغیان می کنند.
مراکز فرهنگی ما هنوز پتانسیل خود را به حد تقاضا نرسانده اند. این همه بحث های روانشناسی در صدا و سیما پیرامون مسائل مختلف داریم، ولی در کمتر برنامه ای توضیح داده ایم که نوجوان عزیز چه طور می توانی برای اوقات فراغتت برنامه ریزی منطبق با شرایط مالی خانواده داشته باشی.»
محرابی ادامه می دهد: «خانواده و جامعه به جای این که در تلاش باشند با صرف هزینه های سنگین برای فراغت نوجوان و جوان برنامه آفرینی کنند، شیوه مدیریت صحیح را به خود او آموزش دهند. بگذارید بچه هایمان در شیوه زندگی خود سهیم باشند. در این گونه حالت خانواده های متوسط و سطح پایین هم امیدوار خواهند بود که فرزندشان بتواند اوقات فراغت پرباری را سپری کند و هیجانات خود را به نحو مثبتی آزاد سازد.»
این کارشناس به نقش مهم صدا و سیما اشاره کرده و توضیح می دهد: «صدا و سیما در ارتباط با موضوع چهارشنبه سوری می تواند برنامه های تبلیغاتی خوبی داشته باشد و یا شهرداری کمترین کارش این است که در مسیر بزرگراه ها و معابر اصلی شهر بیلبوردهای تبلیغاتی بزرگی نصب کرده تا در زمینه فرهنگ سازی گام های کوچک اما مؤثری برداشته شود.»
● جوانان ۶۰درصد حادثه دیدگان چهارشنبه سوری
رضا دهقان پور رئیس اورژانس تهران می گوید: «بر اساس بررسی های انجام شده، ۶۰درصد از حادثه دیدگان چهارشنبه سوری سال گذشته افراد ۱۵ تا ۲۵ ساله بوده اند. در سال گذشته بر اساس آمار در مقایسه با سال ۸۴ شاهد کاهش رشد حوادث بودیم به صورتی که در ماموریت های چهارشنبه سوری در سال ۸۴، ۱۲۲ مورد ماموریت و در سال ۸۵، ۸۱ مورد ماموریت انجام شد.»
وی با ابراز امیدواری از این که امسال با تلاش های گسترده و فرهنگ سازی، این حوادث از سال گذشته کمتر خواهد بود، ادامه می دهد: «بر اساس برنامه ریزی های انجام شده و بازنگری امکانات پشتیبانی در هر نقطه از میادین که به مراکز پر ازدحام «نقاط قرمز» نزدیک است، ۵ دستگاه آمبولانس مجهز با حضور پزشک برای دسترسی به افراد حادثه دیده مستقر کردیم.
ضمناً علاوه بر تجهیزات امدادی و تعامل با رسانه ها، ارتباطات بسیار نزدیکی با مراکز آموزشی به ویژه مدارس برقرار کرده ایم تا با انجام تبلیغات مناسب بتوانیم از افزایش این نوع حوادث جلوگیری کنیم، چرا که بیش از ۶۰درصد از حادثه دیدگان در سنین بین ۱۵ تا ۲۵ سال می باشند.»
وی دانش آموزان را گروه هدف قلمداد کرده و می افزاید: «امسال مربیان آموزشی اورژانس با اعزام به مدارس نسبت به انتقال پیام های ایمنی و بهداشتی اقدام کرده و بروشورهای تهیه شده را در سطح مدارس توزیع می کنند.»
دهقان پور در پاسخ به این سؤال که نوع آسیب های ناشی از آتش و ترقه بازی چه بوده است، می گوید: «آنالیز نوع ضایعات وارده در حوادث چهارشنبه سوری سال گذشته، سوختگی عمومی بدن ۵۹درصد، ضربه به چشم (آسیب های چشمی) ۱۳.۶درصد، ضرب و جرح ۵درصد، آسیب های دست و پا ۳.۸درصد، آسیب های سر و صورت ۴ درصد، قطع عضو ۲.۵درصد و اختلال در هوشیاری ۱.۲درصد بود که تمامی این ضایعات بر اثر انفجار مواد محترقه در افراد ایجاد شد.»
● شهر ایمن را آرزوست
مرتضی طلایی عضو شورای شهر تهران به نقش مهم شهروندان در کنترل این وقایع اشاره کرده و می گوید: «می توانیم با تدوین یک برنامه ریزی آموزشی و فرهنگی، ضریب ایمنی شهر را بالا ببریم. در این شرایط تمامی نظام های آموزشی شامل آموزش و پرورش، دانشگاه ها و حتی نظام آموزشی خانواده دارای مسئولیت هستند.»
عضو شورای شهر تهران می گوید: «موضوع چهارشنبه سوری یک پدیده اجتماعی است و باید قبول کنیم که امروز تبدیل به تهدید شده و ایمنی جامعه را مورد خطر قرار داده است که با اصلاح نگاه جامعه به این نوع مراسم ها می توان جلو بسیاری از اتفاقات ناخوشایند را گرفت. شهر جدا از عناصر کالبدی، به شدت وابسته به مؤلفه ها و موضوعات اجتماعی و فرهنگی است. ما اگر بپذیریم مهم ترین مؤلفه و عنصر پدید آورنده شهر مردم هستند،پس می توانیم ادعا کنیم که حتی در شرایطی که از حیث کالبدی دچار مشکل هستیم، می توان با برنامه ریزی اجتماعی، فرهنگی ضریب ایمنی شهر را بالا برد.
دسترسی به آرمان شهر ایمن مستلزم آموزش همگانی است که مهمترین سن فراگیری هم از دوران کودکی و نوجوانی است. البته همه نظام های آموزشی باید نقش های خود را داشته باشند، از خانواده گرفته تا نهادهای مذهبی، آموزشی و حتی رسانه های گروهی که قطعاً برای رسیدن به آرمان شهر مؤثرند. با تاکید بر فعالیت های آموزشی و اصلاح نگرش ها می توانیم با کمترین هزینه به بیشترین دستاورد در ایجاد آرمان شهر ایمن برسیم.»
طلایی صراحتاً می گوید: «علی رغم تمام تلاش های صورت گرفته، اما باز هم شهر تهران به صورت عام فاقد سطح قابل قبول ایمنی است. در مدیریت شهری دو رویکرد وجود دارد، یکی رویکرد از بالا به پایین که ما می گوییم و مردم اجرا می کنند که این مدیریت مشارکت ناپذیر است و دیگر مدیریت محله ای است که در این جا رویکرد مشارکت مردمی معنی پیدا می کند. مسیر رسیدن به آرمان شهر ایمن از مدیریت محله ای و مشارکت شهروندان می گذرد.
در بسیاری از مسائل علی رغم داشتن اطلاعات و آگاهی کافی هیچ موفقیتی در اجرای طرح به دست نمی آید، مگر این که نگرش جامعه نسبت به آن اصلاح گردد. به عنوان مثال زمانی فرهنگ استفاده از «کمربند ایمنی» در سطح جامعه علمی شد که نگرش شهروندان نسبت به این طرح تغییر کرد. در موضوع چهارشنبه سوری باید روشن و شفاف این مسئله و مشکلات را مطرح کنیم، چرا که نگرش جامعه تغییر نکند، کماکان بازهم شاهد این نوع حوادث خواهیم بود. ما می توانیم با تاکید بر فعالیت های فرهنگی و اصلاح باورها موانع فرهنگی ایمنی شهری را از پیش رو برداریم.»
● برخورد پلیس با هنجارشکنان در چهارشنبه سوری
سردار محمدرضا علی پور رئیس پلیس پیشگیری نیروی انتظامی تهران بزرگ نیز توضیح می دهد: «به دنبال هماهنگی با اتحادیه رنگ فروشی ها در چند روز گذشته ۱۲۵تن انواع اکلیل و سرنج با مصارف صنعتی که در سوله های اطراف تهران نگهداری می شد، برای کنترل مناسب و پیشگیری از سوءاستفاده از آنها، تا اطلاع بعدی در اختیار پلیس قرار گرفت که امید است اثر مثبتی داشته باشد.
سردار علی پور همچنین از دستگیری بیش از ۱۰۰ نفر از توزیع کنندگان مواد محترقه خبر می دهد و می گوید: «فقط در منطقه بازار تهران بیش از ۶ هزار کیلوگرم اکلیل و سرنج کشف و ضبط شد. بی شک در این ایام برخورد با توزیع کنندگان عمده مواد محترقه افزایش می یابد. ما با واردکنندگان مواد محترقه به داخل مدارس برخورد جدی می کنیم. مدیران مدارس نیز باید در خصوص برخورد با مواد محترقه کم خطر و بی خطر اقدامات لازم را به عمل بیاورند. تمام پارک ها نیز تحت پوشش پلیس قرار می گیرند.»
گالیا توانگر
منبع : روزنامه کیهان