چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا
دیتاسنترهای ایرانی همچنان در انتظار آینده
از زمانی که مجوز عملیاتی دیتاسنترها (مراکز داده) داخلی اعطا شد، حدود یک سال و نیم میگذرد. در طول این مدت نیز دیتاسنترهای داخلی با مسایل و چالشهای متعددی مواجه بودند. اینکه مراکز مذکور از گذشته تاکنون تا چه حد موفقیت داشته و چه اقداماتی برای جذب مشتری داخلی و توان رقابت با دیتاسنترهای خارجی داشتهاند، ما را بر آن داشت تا با سه شرکت دارای مجوز IDC به گفتوگو پرداخته و از کموکیف وضعیت ایشان کسب اطلاع کنیم.
در گفتوگو با این مراکز مشخص شد که عدم حمایت دولت، ظهور رقبای دولتی، هزینه بالای پهنای باند، قطعی اینترنت، دیربازده بودن سرمایهگذاری، نبود زیرساختهای ارتباطی مورد نیاز، کمبود اطمینان برای مشتری و قیمت تمام شده بالا از جمله مشکلات دیتاسنترهای داخلی است.
این در حالی است که بر اساس مجوز صادره برای IDCها، راهاندازی سرویسهای پایه باید در مدت یك سال انجام میشد.
این مدت نیز بهمنظور ایجاد مجتمع ایمن و مقاوم در برابر تهدید به همراه ارتباطات پرسرعت و پایدار بهمنظور میزبانی تجهیزات، ارایه خدمات و كاربردهای اطلاعاتی، خدمات ذخیرهسازی، پردازش و مدیریت و مبادله اطلاعات و دادههای دیجیتالی مربوط به مشتریها و غیره بوده است.
"حسین لطفی" مدیر IDC پارسآنلاین میگوید: خدماتی كه در حال حاضر توسط این شرکت ارایه میشود شامل میزبانی، سرور اختصاصی و فضای اختصاصی است.
ظرفیت فعلی مركز داده میزبانی ما بیش از۴۰ هزار سایت با ظرفیت متوسط ۱۰۰مگابایت به ازای هر سایت و امكان ارایه حداقل۴۰۰ هزار صندوق پستی با ظرفیت متوسط ۱۰ مگابایت به ازای هر صندوق، ۱۵۰ رك برای خدمات فضای اختصاصی، تعداد ۶۰ سرور اختصاصی، مجموع فضای ذخیرهسازی به میزان ۹ ترابایت و توان پردازش ۴۰۰ گیگاهرتز است.
لطفی میافزاید: ظرفیتهای فاز بعدی میزبانی بیش از ۳۲۰ هزار سایت با ظرفیت متوسط ۱۰۰ مگابایت به ازای هر سایت و امكان ارایه حداقل پنج میلیون صندوق پستی با ظرفیت متوسط ۱۰ مگابایت به ازای هر صندوق، ۱۵۰ رك برای خدمات فضای اختصاصی، تعداد ۸۰۰ سرور اختصاصی و مجموع فضای ذخیرهسازی به میزان ۷۲ ترابایت خواهد بود.
به گفته وی، خدمات ارزش افزوده برای استفاده كاربران در این مراكز دادهدر نظر گرفته شده است که شامل امکان برخورداری از Firewall اختصاصی و اشتراکی، امکان دسترسی به فضای ذخیرهسازی از طریق تکنولوژی¬های NAS و SAN است.
این در حالی است که قیمت خدمات ارایه شده بهدلایل جدید بودن، تنوع و ویژگیهای هر خدمت هماکنون در كشور دارای استاندارد خاصی نیست.
این شرکت سرویسهای پایه را با حداقل میانگین قیمت ۳۰ هزار تومان ارایه میکند و در حال حاضر نیز حدود ۴۰ درصد از مشتریها را ارگانهای دولتی تشکیل میدهند.
"محمد تاجمیری" مدیر IDC فنآوا بهعنوان یکی دیگر از شرکتهای دارای مجوز نیز میگوید: فاز پایلوت دیتاسنترهای داخلی شش ماه بود و پس از آن بهمدت یک سال باید فاز اول اجرا میشد، ظرفیتی که در فاز پایلوت نیز باید ایجاد میشد بهصورت رسمی به دیتاسنترها ابلاغ نشده است.
اما طی جلساتی که دیتاسنترها با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات داشتند، مشخصاتی برای فاز پایلوت تعریف شد که قرار بود در این مرحله سرویسهای میزبانی سایت و میزبانی ایمیل ارایه شود.
ظرفیتهایی هم که قرار بود در مرحله پایلوت ارایه شود شامل ۵۰ هزار سایت، ۱۵۰ هزار ایمیل و ۱۰ ترابایت فضای ذخیرهسازی است که فنآوا در فاز پایلوت ۷۵ هزار میزبانی سایت، ۳۰۰ هزار میزبانی ایمیل و ۱۲ ترابایت فضای ذخیرهسازی را انجام داده است.
در حال حاضر حدود هفت هزار ایمیل و ۴۰۰ سایت در فنآوا میزبانی میشود که حدود ۹۰ درصد مشتریها از بخش خصوصی هستند.
به گفته تاجمیری پس از فاز پایلوت نیز باید سایت اصلی راهاندازی میشد که در یک برنامه چهارماهه ما به فاز نهایی رسیدیم و در این فاز دو سرویس به خدمات فاز پایلوت اضافه شد که شامل "سرور اختصاصی"و"فضای اشتراکی" بود اما ٰ "شبکه مجازی اختصاصی" و "شبکه تلفن ثابت" نیز در فاز نهایی در حال ارایه بود.
تاجمیری میگوید: فضای ذخیرهسازی در این IDC به ۲۰ ترابایت رسیده که قابلیت توسعه به پنج برابر و در واقع صد برابر را نیز داشت. لیکن بر اساس نیاز و تقاضای مشتری فضای ذخیرهسازی را میتوان افزایش داد.
اما به گفته مدیر پروژه دیتاسنتر فنآوا، تمام موارد مذکور به این شکل نبود که وزارت ارتباطات بهصورت رسمی و مستند از دیتاسنترها بخواهد اقداماتی انجام دهند و در واقع شرکتها تعهدی در ارایه سرویس در موعد خاصی نداشتند.
● قولهایی که عملی نشد
اما به گفته یکی از IDCها وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قولهای بسیاری برای حمایت از مراکز IDC داده بود که تاکنون عملی نشده است. وام یک و نیم میلیارد تومانی، ارایه پهنای باند بهطور رایگان یا با قیمت ارزان، تقبلSTM۱ بین سایت اصلی و سایت پشتیبانی توسط شرکت زیرساخت و قرار دادن آن در اختیار شرکتهایIDC از جمله این موارد بود.
● نگاهی به مشکلات مراکز داده
اما در طول عمر شرکتهای IDC این شرکتها با مشکلات خاص خود مواجه شدهاند.
تاجمیری در خصوص یکی از مشکلات دیتاسنترها میگوید: با توجه به اینکه دیتاسنترهای داخلی برای دولت دارای منافعی است، ما انتظار داریم تا پهنای باندی که شرکت فناوری اطلاعات در اختیار IDC ها قرار میدهد، رایگان و یا حداقل دارای قیمت پایینی باشد.
وی میافزاید: ظرفیتسازی بر مبنای وجود و تقاضای مشتری است و افزایش حجم آن بدون وجود مشتری فایدهای ندارد.
به گفته تاجمیری دیتاسنترهای داخلی به لحاظ کیفیت، تفاوت چندانی با دیتاسنترهای خارجی ندارند اما کیفیت این مراکز وابسته به مخابرات است زیرا اگر پهنای باند از مخابرات قطع شود، پهنای باند مراکز نیز متعاقبا قطع خواهد شد.
وی تاکید میکند: تجهیزاتی که دیتاسنترهای داخلی استفاده کردهاند، تفاوت چندانی با مراکز خارجی ندارد اما تنها تفاوت در پهنای باند است که دیتاسنترهای كشور ما به مخابرات وابستهاند.
IDCها بازار بزرگی را هنگام ورود به این عرصه در ذهن داشتند و بهدنبال این بودند که شرکتهای دولتی بهسمت IDC های داخلی و خصوصی سوق یابند تا به این ترتیب سود خوبی نصیب ایشان شود. اما اکنون روال دیگری را در مقابل خود دارند. در حال حاضر برخی از شرکتهای مخابرات استانی در حال آمادهسازی ارایه خدمات میزبانی هستند که این موضوع با منافع شرکتهای خصوصی مغایرت دارد.
تاجمیری میگوید: هر کدام از این مراکز به نوبه خود سرمایهگذاریهای هنگفتی در راهاندازی دیتاسنتر داخلی انجام دادهاند و ورود رقبای دولتی در این بازار به منزله شکست برای این شرکتهاست.
وی میافزاید: ما تاکنون منتظر بودیم تا بحث IDC های دولتی و رقابت با آنها مشخص شود تا اینکه بدانیم باید به رقابت با بخش دولتی بپردازیم یا با بخش خصوصی؟ اگر قرار باشد دیتاسنترهای خصوصی مجبور به رقابت با دولتیها شوند، ناعادلانه خواهد بود زیرا تمامی زیرساختهای مخابراتی در اختیار دولت بوده و بهدلیل استفاده از این امکانات در شرایط یکسانی با دیتاسنترهای خصوصی قرار ندارند.
موضوع فضای مبهم کسبوکار موجود در بازار از جمله مشکلات اصلی دیتاسنترهاست و هنوز مشخص نشده که دیتاسنترهای دولتی، سایتهای دولتی را سرویس خواهند داد و یا خیر؟ اما این موضوع مسلم است که با وجود دیتاسنترهای دولتی، سازمانها و ارگانها بهسمت IDCهای خصوصی نخواهند آمد.
● سوددهی تا چهار سال آینده
اگر دولت رقابت با شرکتهای خصوصی را آغاز نکند و از دیتاسنترهای خصوصی حمایت کند، این مراکز تا چهار سال آینده به سوددهی خواهند رسید.
"محمود صرافی" مدیر امور مشتریان IDC دادهپردازی (یکی دیگر از شرکتهای دارای مجوز) نیز میگوید: دیتاسنترها با سه بخش در ارتباط بودند، معاونت فناوری اطلاعات وزارت ICT كه مجوز را صادر كرده بود، مركز تحقیقات مخابرات كه مجوز مربوطه توسط مدیرعامل وقت آن ابلاغ شد و مباحث فنی این مجوزها نیز توسط این مركز پیگیری میشد.
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز یكی دیگر از این بخشها بود كه باید صدور مجوزها با هماهنگی این سازمان انجام میشد كه در این مدت با هر سه سازمان در ارتباط بودیم.
صرافی میافزاید: در قرارداد پیشبینی شده شركت مخابرات ملزم به ارایه لینكهای مخابراتی STM۱ بهIDC هاست كه رایگان بودن یا داشتن هزینه پایین و یا موارد دیگر در ارتباط با این لینكها در عمل با چالش مواجه شد زیرا در مخابرات گفته میشد كه این شركت، غیرانتفاعی است و وزارت ارتباطات نمیتواند مخابرات را ملزم كند كه بودجه عمومی را در اختیار IDCها قرار دهد چون این موضوع با قانون مغایرت دارد.
اما در حال حاضر حدود ۴۰ درصد قیمت هاستینگ داخلی هزینهای است كه باید توسط IDCها به شركت فناوری اطلاعات پرداخته شود.
طبق قوانین جاری شركت مخابرات، هزینه پهنای باند هم باید توسط IDC و هم مصرفكننده پرداخت شود كه رقم قابل توجهی است، در واقع پرداختهای سنگین در مقابل تعهدی است كه مشخص نیست محقق خواهد شد یا خیر؟
وی با اشاره به اینكه حدود یك سال از فاز اجرایی مرکز داده شرکت دادهپردازی گذشته، میافزاید: امكانات فیبرنوری، ارتباطات كابلهای مخابرات، خطوط E۱ آماده شده و امنیت فیزیكی و امنیت اطلاعات بهروزرسانی شده است. همچنین سرویسهای میزبانی وب، ایمیل، سرور اختصاصی و تخصیص فضای دیتا نیز ارایه میشود.
به گفته وی قریب به ۷۰ درصد میزبانی سایتهای این شرکت مربوط به سایتهای غیرخصوصی است و بیش از هزار ایمیل نیز میزبانی میشود كه از گذشته وجود داشته اما اكنون به مركز جدید در حال انتقال است.
در حال حاضر سقف ارایه سرویس دادهپردازی ۴۰۰ سرویس اختصاصی، چهار هزار هاستینگ و ۴۰ هزار ایمیل است.
● اتصال شبكههای داخلی الزام تحقق دیتاسنترها
زمانی وجود IDCها در داخل كشور محقق میشود كه شبكههای داخلی و اینترنتی به هم مرتبط باشند. این اقدام نیز باید از سوی مخابرات بهصورت موازی و همزمان با راهاندازی دیتاسنترهای داخلی انجام میشد.
همچنین شركت فناوری اطلاعات باید تمهیداتی را برای اینكه سایتها به دیتاسنترهای داخلی سوق یابند، داشته باشد. مراكز اطلاعات كشور نظیر كتابخانهها، سایت وزارتخانهها و شهرداریها باید به هم مرتبط شوند و یا بهسمت مراكز اصلی IDC مهاجرت كنند.
● راهاندازی پورتالها عامل رونق
اما صرافی معتقد است: تا زمانی كه پورتالها راهاندازی نشوند مراكز دیتاسنتر نیز رونق نخواهد گرفت.
وی میگوید: ارایه حجم بالای سرویس جزء مخاطرات ما است، بهدلیل اینكه هنوز لینكهای مخابراتی تقویت نشده و همچنین تجربه IDC برای نخستین بار در ایران در حال عملیاتی شدن است.
اكنون سرویسهای مراكز IDC در كشور رواج بسیاری نداشته و فرهنگسازی نیز در این زمینه انجام نشده است، همچنین این مراکز امكان استفاده از لینكهای ماهوارهای را نداشته و تنها بهوسیله یك خدماتدهنده به شبکه جهانی متصل هستند که به اعتقاد کارشناسان این امر، استقلال IDC را زیر سؤال میبرد.
در تمام نقاط دنیا IDCها برای اثبات كیفیت كار خود اعلام میكنند كه به چند خدمتدهنده ارتباط اینترنتی ماهوارهای و فیبرنوری متصل و دارای SLA (توافقنامه سطح خدمات) بالا بوده و قطعی ندارند.
اما قرار است اگر شركتها حجم سرمایهگذاری مناسب داشته باشند و به تعهدات خود عمل کنند، وام یك و نیم میلیارد تومانی به آنها کمک زیادی خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، چنانچه سایت تمامی شرکتها و ارگانها در دیتاسنترهای داخلی میزبانی شود، هزینهای برای عبور از مبادی بینالمللی پرداخت نمیشود و به این ترتیب ضمن صرفهجویی در هزینهها نیاز به خرید پهنای باند نیز کاهش مییابد.
از سوی دیگر با توجه به سابقه بسیار مسدود شدن سایتهای ایرانی توسط شرکتهای آمریکایی و کانادایی، کمک به راهاندازی و تقویت مراکز داده داخلی از دیگر مزیتهای موجود برای کشور بهشمار میرود.
نویسنده: بهار امیری
منبع : پایگاه اطلاع رسانی تخصصی فنآوری اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست