چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

نقاط تاریک پیش روی بیمه روستایی


اواخر دی ماه سال گذشته، اولین زمزمه ها مبنی بر بیمه شدن روستاییان تا پایان سال ۸۳ شكل گرفت و دكتر جهانبخش امینی عضو كمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی اعلام كرد: با توجه به اینكه منابع لازم در خصوص اجرای این امر در ردیف بودجه سال ۸۳ تعیین شده، پس هیچ بهانه ای برای عدم اجرای این امر از سوی مسئولان وجود ندارد، اما تا پایان سال ۸۳ هیچ از یك از روستاییان بیمه نشدند.
این زمزمه ها تا زمان اعلام رسمی دكتر محمدحسین شریف زادگان در اواخر سال گذشته ادامه داشت. وی با اشاره به تاسیس صندوق بیمه روستاییان و عشایر اعلام كرد: همه روستاییان در سال آینده دفترچه بیمه خدمات درمانی دریافت می كنند. وزیر رفاه و تامین اجتماعی همچنین در آغاز سال جاری ضمن بیان اینكه هیچگونه مشكل مالی در این زمینه وجود نخواهد داشت گفت: اجرای طرح بیمه درمانی روستاییان براساس سیستم ارجاع و مبتنی بر وجود پزشك خانواده اجرا می شود.
در حالی كه هنوز نحوه دقیق اجرای طرح بیمه روستایی به طور كامل مشخص نشده، حدس و گمان ها از جذب پزشكان جوان برای فعالیت در نقاط محروم و ایجاد جاذبه برای آنها صحبت می كنند و صحبت ها بر سر افزایش بودجه این طرح بالا گرفته است. دكتر بیژن شهبازخانی عضو كمیسیون بهداشت مجلس از فروردین ماه سال جاری از افزایش ۳۲۵ میلیاردی این بودجه خبر داد و گفت:«وقتی این طرح به مرحله اجرا گذاشته شود، در طول تاریخ مجلس بی سابقه بوده است.» علاوه بر این مبلغ ۹۰ میلیارد تومان هم برای درمان و بستری آنان پیش بینی شده، اما هنوز هم تصور بر این است كه این طرح پشتوانه مالی كافی برای اجرا ندارد.
قرار است طرح بیمه روستایی براساس توافقی بین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، وزارت رفاه و تامین اجتماعی بر مبنای نظام ارجاع و پزشك خانواده صورت بگیرد.
در ضمن معاون وزیر رفاه اعلام كرده است: با اجرای طرح چتر ایمنی رفاه اجتماعی، مشكلاتی مانند تغذیه، بهداشت و درمان، مسكن، اشتغال و... كه در حال حاضر افراد نیازمند و آسیب پذیر جامعه با آن روبه رو هستند از بین خواهد رفت. قرار است بلافاصله بعد از تصویب طرح چتر ایمنی رفاه توسط نمایندگان كمیسیون اجتماعی، مراحل اجرایی آن هم آغاز شود و با اختصاص اعتباری كه امسال برای بیمه درمان افراد نیازمند ، بخصوص روستاییان در نظر گرفته شده، بسیاری از مشكلات بیمه ای و درمانی آنها برطرف شود. گویا قرار است دولتمردان بعد از سالها تعلل در این زمینه ها تمام طرح های انجام نشده را از گذشته تا حال قابل اجرا كنند.
پزشك خانواده
پزشك خانواده مسئول سلامت یك جمعیت تعریف شده از جامعه روستایی و موظف به تشكیل پرونده سلامت برای جمعیت تحت پوشش خود و پیگیری مشكلات و بیماری ها و مشاوره های درمانی و دارویی آنهاست.
خدمتی كه قرار است از سوی سازمان بیمه خدمات درمانی به بیمه شدگان ارائه شود، شامل ویزیت بیماران، تجویز دارو، انجام مشاوره ها، تزریقات، پانسمان، سرم تراپی و سایر خدمات سرپایی قابل انجام در مطب، تشكیل پرونده پزشكی برای بیماران، تكمیل و ارائه فرم های مورد نیاز به ادارات كل، آموزش بیماران برحسب مورد انجام آزمایش های اورژانسی قابل انجام، صدور گواهی ها مانند گواهی ولادت، ارجاع به سطوح بالاتر در صورت نیاز و پیگیری درمان بیماران ارجاع شده، پیگیری درخواست های دارو و پاراكلینیك برای بیماران ارجاع شده براساس مراجع علمی است. در فاز دوم طرح قرار است دارو، پاراكلینیك و خدمات اورژانسی در محل اقامت روستاییان ایجاد و فراهم شود و در صورتی كه امكانات پاراكلینیك فراهم نبود یا نیاز به خدمات تخصصی تر بود، بیمار به سطح بالاتری از مراكز و بیمارستان ها ارجاع داده خواهد شد.
كارت بستری شهری برای شهروندان
دكتر محمدباقر هوشنگی، معاون بیمه و درمان سازمان خدمات درمانی اعلام كرد كه براساس برنامه ریزی انجام شده تمامی دفترچه های بیمه روستاییان طی ۶ ماهه اول سال جاری به آنها تحویل داده خواهد شد و ۲۳ میلیون نفر روستایی خواهند توانست از تسهیلات این نوع بیمه بهره مند شوند.
در این بیمه قرار است برای ۸۰۰ هزار نفر جمعیت شهری كه بدون هیچ بیمه ای هستند نیز كارت بستری شهری صادر شود.
سال گذشته طبق آمار، هر ماه ۱۱ هزار نفر روستایی در بیمارستان های خصوصی و دولتی بستری شده اند كه نسبت به سال قبل تر هر ماه ۵هزار نفر افزایش داشته است. در حالی كه به گفته ابوالقاسم مختاری، عضوكمیسیون اجتماعی مجلس، ۱۵ میلیون ایرانی در حال حاضر زیر خط فقر قرار دارند و تشخیص این تعداد در سطح جامعه كارچندان آسانی نیست. اقدامات انجام شده برای بیمه شدگان روستایی گامی در جهت كمك به نیازمندان شمرده شد. این در حالی است كه صرف نظر از مشكلات تشخیص میزان دقیق هموطنان زیر خط فقر، پراكندگی جمعیت روستاییان در روستاها و بخش های مختلف، یكی از مشكلات عدیده ای است كه در این راه وجود دارد.
هرچند بسیاری از افرادی كه زیر خط فقر بسر می برند تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند بهزیستی و كمیته امداد هستند كه تعداد آنها براحتی مشخص می شود، اما تشخیص مابقی نیازمندان كه تعدادشان كم هم نیست و در استان های محروم زندگی می كنند ، كار ساده ای به نظر نمی رسد.
در نهایت به نظر می رسد با وجود فقدان آمار و اطلاعات قابل قبول از روستاییان، توزیع ناهمگون جمعیت روستایی و روند افزایش مهاجرت روستاییان به شهرها، هنوز تا اجرای همه جانبه این طرح فرسنگ ها فاصله خواهیم داشت!
منبع : خبرگزاری فارس