سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

روایت چسبندگی ۲۸ ساله موگابه به قدرت


روایت چسبندگی ۲۸ ساله موگابه به قدرت
در حالی که کمتر از چهار هفته به برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری زیمبابوه باقی است، موگابه به هر کاری دست زده تا حکومت ۲۸ ساله خود را بر زیمبابوه ادامه دهد. درگیری ها میان نیروهای وفادار به «رابرت موگابه» رئیس جمهوری کنونی زیمبابوه و هواداران مورگان چانگیرای مهم ترین رقیب انتخاباتی موگابه پس از انتخابات۲۹ مارس (۱۰فروردین) و با تعلل در اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری زیمبابوه آغاز شد و قرار است دور دوم انتخابات ریاست جمهوری زیمبابوه ۲۷ ژوئن (۷ تیر) برگزار شود. مورگان چانگیرای رهبر جنبش مخالفان، در انتخابات ریاست جمهوری به همراه رابرت موگابه رئیس جمهوری این کشور به دور دوم راه یافته است. رابرت موگابه از ۲۸ سال پیش در زیمبابوه قدرت را در دست دارد اما در انتخابات بیش از ۴۳/۲ درصد آرا را به دست نیاورد در حالی که چانگیرای ۴۷/۹ درصد آرا را کسب کرده بود.
موگابه ۸۴ ساله از سال ۱۹۸۰، همزمان با استقلال زیمبابوه از انگلیس زمام حکومت این کشور را به دست گرفت و همواره از سوی کشورهای غربی به خصوص انگلیس به نقض حقوق بشر و داشتن حکومت دیکتاتوری متهم شده است. او هنگامی که در دور اول انتخابات متوجه شد که از رقیب انتخاباتی خود عقب افتاده است، تا آنجا که امکان داشت اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری را به تاخیر انداخت. هنگامی که نتایج اعلام شد و انتخابات به دور دوم کشیده شد، جناح مخالف دولت آن را تقلبی بزرگ خواند و معتقد بود که موگابه در همان دور اول شکست خورده ولی تلاش می کند با کشاندن انتخابات به دور دوم فرصتی برای تقلب فراهم کند.
پس از دور اول انتخابات، مورگان چانگیرای رهبر مخالفان و رقیب موگابه در دور دوم انتخابات چند بار بازداشت شد و پلیس وابسته به موگابه به بهانه های مختلف مانع فعالیت عادی وی و طرفدارانش شده است. پلیس این کشور جمعه گذشته برای بار دوم طی روزهای اخیر مورگان چانگیرای را حدود ۹ ساعت و به اتهام برهم زدن نظم عمومی دستگیر کرد. مورگان چانگیرای که برای شرکت در دور دوم انتخابات در مقابل رابرت موگابه رئیس جمهوری زیمبابوه، دو هفته پیش وارد این کشور شده، به همراه ۱۴ تن از اعضای حزب جنبش تغییرات دموکراتیک در ایستگاه پلیس لوپانه در شمال شهر بولاوایو بازداشت شد. چانگیرای قبل از رهایی از بازداشت مجبور به امضای اخطاریه ای از سوی پلیس شد همچنین یکی از اتومبیل های اسکورت وی نیز توقیف شد. حزب جنبش تغییرات دموکراتیک در بیانیه ای اعلام کرد این اقدام خجالت آور دیگری از سوی این رژیم غیرقانونی است تا تلاش کند میل و خواسته مردم را تغییر دهد. «لوومورمویو» دبیرکل حزب «جنبش تغییرات دموکراتیک» در این باره می گوید: «پلیس به چانگیرای و همراهانش گوشزد کرده است که نباید به تبلیغات دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ادامه دهند.»
بازداشت چانگیرای از سوی آمریکا، انگلیس، آلمان و سازمان عفو بین الملل نیز محکوم شد اما پاسخ موگابه به این اعتراضات، بازداشت تعدادی از دیپلمات های غربی در زیمبابوه و به حالت تعلیق درآوردن فعالیت سازمان های خیریه به اتهام حمایت از مخالفان بود.
حادثه بازداشت تعدادی دیپلمات آمریکایی، انگلیسی و ایرلندی هنگامی روی داد که ماموران پلیس مستقر در یکی از پاسگاه های ایست و بازرسی هراره خودروهای حامل این دیپلمات ها را متوقف کردند و برای چند ساعت به آنان اجازه حرکت ندادند. هیات بریتانیایی شامل یک دیپلمات سفارت این کشور و سه
بازدید کننده بود. خودروهای پلیس همچنین به تعقیب اتومبیل حامل دیپلمات های آمریکا پرداختند و پس از توقف این اتومبیل، لاستیک های آن را پاره کردند. جیمز مک گی سفیر آمریکا در زیمبابوه می گوید: «پلیس، دیپلمات ها را مجبور کرد به کنار جاده بروند. آنان خودرو ما را سر جای خود میخکوب کرده و لاستیک هایش را پاره کردند. نظامیان وارد معرکه شدند و سربازان کارکشته جنگی دخالت و تهدید کردند که افراد مرا به آتش خواهند کشید اما آنان سرانجام آزاد شدند هر چند که راننده محلی ما به شدت از آنان کتک خورد.»مقامات زیمبابوه معتقدند که دیپلمات های انگلیسی و آمریکایی از خانه یکی از فعالان سیاسی مخالف دولت دیدن می کردند و در جریان این ملاقات، باعث بروز «ناآرامی» در این محل شدند.
دولت زیمبابوه همچنین در نامه ای به سازمان های خیریه و غیردولتی اعلام کرده که این نهادها شرایط و مقررات مربوط به ثبت سازمان های خیریه و غیردولتی را نقض کرده اند. اگر چه باوجود این فشارها، یک دادگاه زیمبابوه روز شنبه با رفع ممنوعیتی که پلیس برای مخالفان این کشور ایجاد کرده بود به آنها اجازه تشکیل اجتماع داد. چارلز کوارامبا وکیل جنبش برای تغییرات دموکراتیک که عمده ترین حزب مخالف زیمبابوه محسوب می شود، می گوید قاضی دستور داده است که پلیس مانع از برگزاری اجتماعات این جنبش نشود. به دنبال جلوگیری پلیس از برگزاری اجتماعات جنبش برای تغییرات دموکراتیک، این جنبش روز جمعه به دادگاه شکایت کرده بود. جنبش مخالفان در زیمبابوه اکنون امیدوار است با حمایت های داخلی و خارجی پیروزی دور اول انتخابات ریاست جمهوری را تکرار کند و موگابه را از قدرت خلع کند اما موگابه نیز نشان داده که همچنان به قدرت چسبیده و می خواهد رئیس جمهور بماند.
منبع : روزنامه سرمایه