جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

جزیره جداافتاده از اروپا


جزیره جداافتاده از اروپا
در آینده ای نزدیک دیگر انگلیس عضوی از اتحادیه اروپا نخواهد بود. البته بسیاری معتقدند چنین پیش بینی ای کاملاً بی پایه و اساس است اما این واقعاً اتفاقی است که در شش ماه آینده رخ خواهد داد.
این که پس از روابط پانزده ساله انگلیس با اتحادیه اروپا چرا انگلیس از اتحادیه اروپا خارج می شود، پرسشی مهم است:
برای بسیاری خارج شدن و یا اخراج احتمالی انگلیس از اتحادیه اروپا امری مضحک است و نمی توانند اتحادیه اروپا را بدون انگلیس تصور کنند. مطالعه کنندگان تاریخ اروپا می گویند این امر غیرممکن است زیرا لندن برای نفوذ سیاسی و اجرای علاقه مندی هایش در اتحادیه اروپا باید عضو اتحادیه باقی بماند. اما بیمناک های اروپایی می گویند قلمرو فرمانروایی انگلیس از نظامنامه ای به نظامنامه دیگر کوچک و کوچک تر شده است و از اصولی که انگلیس مورد توجه قرار می داد خارج شده و اینک خواسته تکنوکرات های بروکسل اجرا می شود.
امروزه روابط کجدار و مریز لندن ـ بروکسل به نقطه انفجار رسیده است. شاید دولت گوردون براون بخواهد حجت بیاورد که با امضای پیمان لیسبون خواسته اند حسن نیت خود به اروپا و اتحادیه آن را نشان دهند. اما عموم مردم انگلستان خواهان برپایی رفراندومی شده اند و می پرسند چرا انگلستان چنین پیمانی را که منع می کرد، امضا کرده و چرا دولت در ضعف تمام در برابر چنین پیمانی که با روش هایی غیردموکراتیک و بدون نظرخواهی از مردم تهیه و تصویب شده، سر فرود آورد. در ماه نوامبر دیوید کامرون از رهبران محافظه کار در پارلمان، گفته بود حتی بعد از این که پیمان تصویب شد نیز باید رفراندومی را برگزار کنند.
اخیراً روابط لندن با لیسبون که باید شش ماه ادامه داشته باشد، سخت و دشوار شده است و هر کدام از رهبران آنها برداشت های شخصی خود را از توسعه اروپا دارند و سعی می کنند آن را ارائه دهند.
از زمانی که ادوارد هیث نخست وزیر محافظه کار این کشورافکار عمومی مردم خود را منحرف و آنها را متقاعد کرد که بروکسل تنها مرکزی برای همکاری های تجاری است و اشتیاقی به تبدیل شدن به یک قدرت فدرالی را ندارد، لندن اندک اندک شروع به از دست دادن اقتصاد مبتنی بر زمین خود کرد. اندک اندک حتی قوانین اتحادیه اروپا سیطره بر قوانین اشتراکی انگلیس را آغاز کرد و عرصه را بر صنایع آن که اتفاقاً بخشی از صنایع استراتژیک این کشور بودند، تنگ ساخت و کنترل خارجی این کشور را به دست گرفت.
حالا با امضای پیمان لیسبون در ۱۳ دسامبر، لندن یک گام دیگر به جدایی از بروکسل نزدیک شده است. شکاف های سیاسی و ایدئولوژیکی که مدت ها بود آفت این رابطه شده بود، حال در خواسته عموم مردم انگلیس ظهور کرده است وبیش از ۷۰ درصد آنان نمی خواهند پیمان لیسبون بدون برگزاری رفراندومی در میان آنان به تصویب برسد.
به این نکته نیز باید اشاره کرد که این نشانه ها می تواند دلیلی بر آن باشد که جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا ممکن است روزی سرنوشتی محتوم برای کل اروپا باشد و برای همه تمدن های مغرب روی دهد.
● باری بر دوش اروپا
برای فهم این الزامات نیازمند مطالعه بیشتر روی تاریخ هستیم تا بتوانیم به پیش بینی آینده برسیم.
انگلیس سال ها سعی داشت به کمیسیون اروپا بپیوندد تا سرانجام ادوارد هیث، نخست وزیر وقت این کشوراین راه را هموار ساخت و انگلستان در اول ژانویه ۱۹۷۳ به این کمیسیون پیوست. از آن زمان تمام ۳۴ سالی که گذشت برای انگلیس در کل و برای پروژه یکپارچگی اروپا هر روزش معنایی دیگر یافت.
در آن روز خاری که نه چندان کوچک بود به چشم کمیسیون اروپا فرو رفت. از لحظه ای که این عضو جدید، خود را به کمیسیون اروپا آویخته این کشور باری سنگین برای پروژه یکپارچگی بوده است. انگلیس آنقدر سنگین بود که نمی توانست در این پروژه جای بگیرد و البته در عین حال آنقدر وزن داشت که بتواند ضامن ائتلاف باقیمانده این پروژه پر سروصدا باشد.
این نکته ای بود که پیتر ساترلند نماینده سابق اتحادیه اروپا ۱۶ اکتبر ۲۰۰۷ در فاینشنیال تایمز نوشت و اشاره کرد: شک و تردیدهایی وجود دارد که بقیه کشورهای اروپایی در غیاب انگلیس علاقه ای به پیوستن به اتحادیه را داشته باشند.
اما آنچه که ساترلند از قلم انداخت، این بود که برای این کشوربهتر می بود به همان بازارهای سنتی اش و شرکای مشترک المنافع اش همچون کانادا، استرالیا و نیوزیلند روی می آورد تا آنکه بخواهد در مؤسسه ای فدرالی که نه قومیتی مشترک دارند نه زبان و قانون و تجارتی مشترک، عضو شود. شاید برای همین نیز بود که انگلستان از زمانی که عضو کمیسیون اروپا شد، تبدیل به خاری در چشم آن شد که البته در ایجاد توازن قدرت اروپا نقشی مؤثر داشت.
● داوری اروپا
سخنی به هنری هشتم منسوب است که می گوید: «کسی که من از او حمایت کنم پیروز می شود.» ویلیام کامدن مورخ انگلیسی که در قرن ۱۵ می زیست، این سخن را به گونه ای دیگر در مورد انگلستان نقل می کند و می گوید: انگلیس همانند زبانه ای در برقراری تعادل در کفه های ترازوی اروپا است. این سخنی است که ۵۰۰ سال پیش گفته شده. در خلال این مدت این کشورهمواره یکی از پایه های اساسی قدرت در اروپا بوده است. وقتی لویی چهاردهم در ۱۷۰۱ برای اسپانیا ایفای نقش می کرد، انگلستان تصمیم گرفت به هلند و اتریش بپیوندد و به جنگ اسپانیا خاتمه دهد.
صدسال بعد از آن نیز انگلستان تصمیم به شکست ناپلئون بناپارت گرفت. در طول جنگ های جهانی اول و دوم نیز شاهد حمایت انگلستان از فرانسه وکشورهای کوچکی که درگیر این مناقشه بودند، بودیم.
در طول این ۵ قرن بریتانیا خود را تبدیل به قدرت قاره ای کرد. این چیزی بود که اروپا بدان معترف بود و آن را برای بلندپروازی های خود و ایجاد توازن قدرت در اروپا لازم می دید.
وقتی لندن در ۱۹۷۳ عضو کمیسیون اروپا شد، سعی کرد سیاست خارجی سنتی خود را که مبتنی بر قدرت مطلق بودن خود و اجازه ندادن به قدرت گرفتن دیگران بود، جاودانه سازد. انگلستان در این ۳۵ سال سعی کرد هم خود را علاقه مند به یکپارچگی اروپا نشان دهد و هم طوری عمل کند که کسی رغبتی به چنین چیزی نداشته باشد و البته در کنار همه اینها همواره سعی داشته توازن را آنگونه که خود می خواهد برقرار سازد.
لندن توانسته است اتحادیه اروپا را متقاعد کند که سیاست های این کشور همانند آب زیر کاه، فقط علاقه مندی های خودش را دنبال می کند و به این ترتیب بر سیاست های این اتحادیه نیز تأثیر بگذارد و آن را مطابق با خواسته های خود پیش ببرد.
اما این سیاست با بلندپروازی های فرانسوی و آلمانی اصلاً همخوانی نداشت و بر همین اساس هر بار که بنا بود پیمانی به امضا برسد، بحث و جدل ها بالا می گرفت. بویژه زمانی که قرار شد پیمان مربوط به تبدیل کمیسیون به اتحادیه اروپا امضا شود. در آن زمان یعنی در سال ۱۹۹۲ عملکرد رهبران جزیره چندان آلمان را برانگیخت که صدراعظم وقت آن یعنی «کهل» این کشور را تهدید کرد که اگر حاضر به امضای این پیمان که بعدها معروف به پیمان ماستریخت شد، نشود، اروپا مجبور خواهد شد با این کشور درافتد و علیه آن دست به ائتلاف زند. این واکنش از سوی اروپائیان به مارگارت تاچری بود که سال ها از وی به خاطر خواسته های همیشگی اش، خشمگین بودند. بعد از برکناری تاچر جانشین وی «جان میجر» پارلمان این کشوررا متقاعد به امضای این پیمان کرد. اما این امضا با واگذاری امتیازات بزرگی همچون پیوستن به پول واحد اروپا فراهم آمد. این مسأله با مجادلات زیادی در بین اعضای پارلمان آن مورد موافقت واقع شد.
این مسأله هفته پیش نیز تکرار شد. این بار انگلستان بعد از ماه ها مجادله و تنش دیپلماسی و غضب های بی نتیجه رهبران اروپایی و تهدیداتی همچون اگر لندن نمی خواهد این پیمان را امضا و یکپارچگی اروپا را فراهم آورد باید از آن خارج شود، با حالتی قهرآمیز اقدام به امضای پیمان لیسبون کرد.
البته گوردون براون نیز زمانی حاضر شد با بی میلی و با چند ساعت تأخیر این پیمان را امضا کند که بروکسل به او وعده داد خواسته هایش در پیمان اصلاحی درنظر گرفته شود.
به هرحال ورای این شگردهای سیاسی که تدارک دیده شدند تا انگلستان را فریب دهند، این فکر نهفته است که آنها در این آخرین پیمان از دور پیمان هایی که تاکنون امضا شده قصد دارند امپراتوری اروپایی را به راه اندازند. و حالا این واقعیت بیشتر خود را نشان می دهد که این کشورهمواره عضو بی میل دایره اعضای اتحادیه اروپا بوده است.
این دیدگاهی است که دیر یا زود سرانجامی قطعی به روابط ناراحت اتحادیه اروپایی فدرال و نه چندان دموکرات و یک کشور مدعی سیستم پارلمانی و دموکراسی خواهدبخشید.
سکوت لندن در قبال یکپارچگی اروپا قطعه گمشده پازل نقش این کشور در اتحادیه اروپا است. اینها نشانه هایی هستند از وقایعی که در ابتدا گفتیم. یعنی یا دولت انگلستان کاملاً در قبال دیدگاه عمومی مردم آن در مورد از دست دادن حاکمیت خود ناتوان خواهدماند و خواسته های بی پایان اتحادیه اروپا این حاکمیت را از بین خواهدبرد و به عبارتی انگلستان در قبال اتحادیه به زانو درخواهدآمد، یا اتحادیه که از نق زدن های انگلیس خسته شده، این کشور را از اتحادیه اخراج می کند و در حالت دیگر نیز شاید خود انگلستان خروج از اتحادیه را ترجیح دهد. در این صورت ایتالیا، فرانسه و آلمان خواهندتوانست با خیالی آسوده آن اتحادیه ای که درنظر دارند را تشکیل بدهند.
مارگارت تاچر که نوع حکومتداری خاص خود را داشت، در مورد یکپارچگی اروپا نظر داده بود که «به چنین پروژه ای نیازی نیست. پروژه یکپارچگی اروپا، هدف ساختن اروپایی ابردولت، پروژه ای است که شاید بتوان آن را بزرگترین پروژه ابلهانه عصر مدرن دانست.»
واقعیت آن است که احتمالاً حق با بانوی آهنین جزیره نشینان است و بزودی ملت او با عقب نشینی از اتحادیه اروپا سعی خواهند کرد خود را از این پروژه رؤیایی خارج کنند.
براد مک دونالد‎/ ترجمه: بنفشه غلامی
منبع : روزنامه ایران