پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

پیام خطرناک آمریکا برای جهانیان


معاون وزیرامورخارجه آمریكا روز سه‌شنبه در برابراعضای گروه لابی اسراییل، جمهوری‌اسلامی‌ایران را به اتخاذ "رفتار غیر مسوولانه" متهم كرد.
"دیك چینی" تهدید كرد، در صورت پافشاری‌ایران برای ادامه برنامه هسته‌ای، تهران باید در انتظار "عواقب وخیم" تصمیمات خود باشد.
این در حالیست كه اسراییل به تولید و توسعه تسلیحات اتمی ویرانگر بدون توجه به نگرانیهای جامعه جهانی و بدور از چشم بازرسان آژانس ادامه می‌دهد.
"دانلد رامسفلد" وزیر دفاع آمریكا نیز برای توجیه ناتوانیهای آمریكا در عراق، بار دیگر جمهوری اسلامی ایران را به مداخله در این كشور متهم كرد.
"جان بولتون" سفیر آمریكا در سازمان ملل نیز پیش از این تهدید كرده بود، در صورت سرسختی ایران، "عواقب دردناكی" در انتظار تهران خواهد بود.
حملات واشنگتن درحالی صورت می‌گیرد كه طبق‌آخرین گزارش آقای "محمدالبرادعی" مدیركل آژانس بین‌المللی‌انرژی اتمی، برغم جستجوهای فشرده بازرسان این آژانس طی سه سال گذشته، هیچ مدرك قاطعی كه نشان‌دهنده انحراف برنامه هسته‌ای ایران از اهداف صلح‌آمیز برنامه باشد، بدست نیامده است.
‪ ۱۶‬كشور عضو جنبش عدم تعهد در شورای حكام آژانس نیز در بیانیه خود كه روز چهارشنبه در محل نشست این شورا در وین صادر شد، همكاریهای جمهوری اسلامی ایران را "فراتر از الزامات قانونی" این آژانس توصیف كردند.
گروه نم همچنین درباره خطرات ناشی ازتضعیف موقعیت آژانس درنتیجه فشارهای خارجی هشدار داد.
بیانیه گروه "نم" با یادآوری این موضوع كه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی "یگانه مرجع شایسته" برای قضاوت و تحقیق درباره فعالیتهای هسته‌ای كشورها می‌باشد، تاكید كرد، آژانس همچنان قادراست بدور از " فشارهای غیرضروری " ، تحقیقات خود را در ایران به نتیجه برساند.
بیانیه نم خاطرنشان می‌كند: توسعه، تحقیقات، تولید و استفاده از انرژی هسته‌ای برای مقاصد صلح‌آمیز ، " حق اساسی" و "غیرقابل انكار" اعضای آژانس می‌باشد.
این بیانیه می‌افزاید، تا زمانیكه برنامه هسته‌ای ایران تحت نظارتهای آژانس دنبال می‌شود، این فعالیتها " مشروع " و به طور طبیعی جای هیچگونه "نگرانی" نیست.
با این حال، دولتمردان آمریكا بدون توجه به مفاداصلی گزارش مدیركل آژانس و با بی‌اعتنایی نسبت به مواضع بسیاری از اعضای شورای حكام آژانس كه در بیانیه گروه نم تبلور یافته است، با تمسك به شیوه‌های تبلیغاتی، به جنجال آفرینی بر علیه جمهوری اسلامی ایران می‌پردازند.
شگردهای تبلیغاتی آمریكا كه با هدف دور كردن افكارعمومی جهان از واقعیت های موجود در خصوص پرونده هسته‌ای ایران و پرده‌پوشی بر شكست سیاستهای خاورمیانه‌ای واشنگتن دنبال می‌شود، نتایج نگران‌كننده ای را برای امنیت جهانی در بردارد.
"كوفی عنان" دبیركل سازمان ملل روز چهارشنبه در واكنش به رفتاردولتمردان آمریكایی از آنان خواست، از لفاظی‌های خود برعلیه ایران دست بردارند.
دبیركل سازمان ملل خطاب به آمریكاییها گفت: "باید تلاش كنیم تا لفاظی‌ها را كاهش دهیم و اجازه داد، مذاكرات دراین خصوص به آرامی و با جدیت ادامه یابد."
كوفی عنان به طور تلویحی توافق هسته‌ای اخیر آمریكا و هند را به عنوان گواهی بر دوگانگی معیارهای غرب در پیگیری برنامه هسته‌ای ایران، دانست و تاكید كرد، "توافقنامه هسته‌ای هند و آمریكا، مذاكرات با ایران و توافق با این كشور را پیچیده و دشوار كرده است."
پیمان هسته‌ای هند و آمریكا از هند می‌خواهد، فقط تاسیسات هسته‌ای غیرنظامی خود را در معرض بازرسیهای بین‌المللی قرار دهد و به این ترتیب، دهلی‌نو خواهد توانست، مانند گذشته به فعالیتهای نظامی اتمی خود، بدور از چشم بازرسان و ناظران بین‌المللی ادامه دهد.
اشارات دبیركل سازمان ملل متحد در واقع بیانگر نگرانیهای عمیقی است كه جامعه بین‌المللی بخاطر رفتارهای تبعیض‌آمیز آمریكا، با آن روبرو شده است.
در منطقه خاورمیانه، رژیم صهیونیستی اسراییل در سایه حمایتهای بی‌چون و چرای واشنگتن، دست به تولید انبوه تسلیحات اتمی زده است و آشكارا از نیات خود برای حمله به جمهوری اسلامی ایران، سخن به میان می‌آورد.
با این حال، تل آویو نه تنها حاضر به پاسخگویی در برابر نگرانیهای جامعه جهانی درباره امنیت منطقه و جهان نیست، بلكه واشنگتن نیز حاضر نیست چنین تضمینی را به كشورهای منطقه ارایه دهد.
در همین حال، پیمان همكاریهای هسته‌ای آمریكا و هند نیز كه تاسیسات نظامی هسته‌ای این كشور را از بازرسیهای بین‌المللی مصون می‌داند، سووالات اساسی را در برابر اذهان عمومی جهان ایجاد كرده است.
رییس‌جمهوری آمریكا این پیام دلهره‌آور را به افكار عمومی جهان ارسال كرده است كه مخالفتها و جنجال‌آفرینی‌ها بر سر برنامه‌های هسته‌ای كشورهای در حال توسعه، فقط تا زمانی اعتبار دارد كه این كشورها به جرگه بلوك قدرتهای هسته‌ای جهان نگرویده‌اند.
براساس این منطق، اگر چنین اتفاقی رخ دهد، قدرتهای هسته‌ای چاره‌ای جز باز كردن آغوش خود بسوی پذیرفتن آنها درمیان خود، نخواهند داشت.
افكار عمومی منطقه و جهان اكنون در برابر این سووال اساسی قرار دارند كه چگونه می‌توان تولید جنگ افزارهای اتمی را در برخی از كشورهای جهان تایید و مورد تشویق قرار داد و فعالیتهای صلح‌آمیز ایران را كه خود را آماده هرگونه پاسخ گویی در برابر نگرانیهای جامعه بین‌المللی می‌دانند، "غیرقابل قبول" و " ناپذیرفتنی " شمرد؟
چنین رویكردی به طور حتم به پیچیده شدن روند تعاملات جهانی بر سر موضوعات اساسی امنیتی، آنطور كه تاكنون در نتیجه سیاستهای یكجانبه‌گرایی آمریكا و اسراییل در خاورمیانه بوجود آمده است، منجر خواهد شد.
سیاست دوگانه آمریكا در برابر ایران این پیام خطرناك را به جهانیان منتقل می‌كند كه دولتها از طریق بی‌اعتنایی و پنهان كاری ( آنطور كه اسراییل تاكنون رفتار كرده است) بجای تعامل و شفاف سازی، به نتایج بهتری برای رسیدن به خواسته‌های خود، دست خواهند یافت.

شاپور جمعه فرسنگی
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا