چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

گویش فردوس


گویش فردوس
از قدیم الایام گویش مردم در نقاط مختلف، دست مایه بسیاری از پژوهش ها و تحقیقات بوده است و محققان با انجام کارهای پژوهشی و جست و جو و کاوش در این زمینه به اطلاعات ارزنده ای دست یافته اند، که آن ها را در قالب کتاب هایی منتشر کرده اند.
گویش فردوس از جمله این آثار است که نویسنده آن ناهید محمودزاده کوشیده است در آن نتیجه تحقیق و پژوهش خود را در خصوص گویش فردوس که متاسفانه با وجود حفظ اصالت خودش با فارسی دری، هم چون سایر گویش ها در حال فراموش شدن است، بیان کند.
ناهید محمودزاده بنای کارش را در این تحقیق بر گوش دادن به سخنان اهل گویش فردوس نهاده و به ثبت و ضبط ویژگی های آن همت گماشته است.
سپس در پایان از حیث واج شناسی به بررسی واج های این گویش با زبان فارسی معیار پرداخته است.
نویسنده در این کتاب نخست مطالبی در زمینه موقعیت تاریخی فردوس، موقعیت جغرافیایی گذشته و حال، موقعیت جغرافیایی کنونی فردوس گردش گاه ها و جاهای دیدنی فردوس ذکر کرده است و بعد از آن به مقایسه گویش فردوس با فارسی دری از لحاظ تغییرات دستوری پرداخته و ویژگی های گویش فردوس را بیان کرده است.
در ادامه نیز در چند ضرب المثل و دو بیتی ها و اشعار محلی فردوس واژگان و ترکیبات اصطلاحات و کنایات و الفبای آوانگاری دیده می شود.
در پیش گفتار گویش فردوس در مورد گویش مردم فردوس می خوانیم »تا همین اواخر اغلب مردم آن دارای گویش بوده اند گویشی که مردم فردوس با آن صحبت می کنند تا حد بسیار زیادی ویژگی زبان فارسی را حفظ کرده است و این خود سابقه تاریخی بسیار کهن این شهرستان را نشان می دهد.
مردم پنج محله فردوس اگر چه همه اهل گویش بوده اند و با وجود آن که فاصله جغرافیایی این محله ها بسیار اندک بوده و در واقع همه مردم یک شهر بوده اند، ولی باز هم هر کدام از محله ها گویش خاص خود را داشته اند ولی این جدایی و اختلاف پس از زلزله ۱۳۴۷ یکی شده و کم کم گویش هایشان نیز در هم آمیخت به طوری که اکنون جدا کردن دقیق گویش فردوس کار چندان آسانی نیست«
این کتاب را انتشارات همیاران جوان با شمارگان ۲ هزار و ۱۰۰ جلد و ۱۷۶ صفحه و در قطع وزیری با قیمت ۲ هزار تومان منتشر و در اختیار علاقه مندان قرار داده است.
منبع : روزنامه خراسان