چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
جوانان و اطلاع از شرایط زندگی مشترک
بشر همواره در تبیین مفهوم عشق و رازگشایی از آن کوشیده است. کشش و جاذبه شکل گرفته در میان زن و مرد، قدمتی به اندازه تاریخ زندگی بشر دارد.
بشر همواره در تبیین مفهوم عشق و رازگشایی از آن کوشیده است. کشش و جاذبه شکل گرفته در میان زن و مرد، قدمتی به اندازه تاریخ زندگی بشر دارد. از قدیم الایام افراد در انتخاب شریک جنسی خود دقت کرده و دوست داشتند در جفت گزینی (حتی به اکراه و زور)، بر مبنای احساسات درونی (عشق) خود عمل کنند.
عشق ذاتی پارادوکسیکال دارد. بسیاری از عشقهای پرسوز و گداز، پس از وصال به کینه و نفرت تبدیل میشوند. امروزه بیشتر ازدواجهایی که بر پایه عشق مشترک شکل میگیرند پس از مدت کوتاهی به طلاق میانجامند. معمولا عمر زندگی مشترک کسانی که بر اساس معیار های منطقی و منافع مشترک ازدواج میکنند بیش از زندگی زوجهایی است که تنها عشق را دستمایه شروع زندگی قرار دادهاند. بعد از ازدواج و فروکش کردن شعلههای عشق، زن و مرد عاشق دیگر دلیلی برای ادامه زندگی مشترک ندارند؛ اما کسانی که براساس معیارهای منطقی ازدواج کردهاند، به دلیل ریشه دار بودن منافع مشترک (مانند مسائل مالی)، انگیزه بیشتری برای ادامه زندگی دارند.
عشق حالات متفاوتی دارد. به اعتقاد روانشناسان، متداولترین شیوه عشق ورزی در ایران، پدیده عشق القایی است. این عشق برپایه فاصله فیزیکی بین دو جنس شکل می گیرد. همانگونه که دو آهنربای غیر همنام در صورت قرار گرفتن در فاصله مناسب،
هنگامی که زنی با ابراز علاقه مردی رو به رو میشود، این اثر القایی احساس مرد است که عشق متقابل را در او شکل میدهد در واقع زن فارغ از شخصیت مرد، عاشق عشق ورزی او میشود... یکدیگر را جذب می کنند زن و مرد نیز هر چه به یکدیگر نزدیکتر باشند، احتمال شکلگیری احساس مشترک در آنها بیشتر است.
پس از ایجاد شرایط محیطی و نزدیکی بین زن و مرد، یکی از طرفین به دلایلی چون وضعیت روحی و روانی، نوع بینش، شرایط خانوادگی و میزان آگاهی و تجربه در رابطه با جنس مخالف، آمادگی بیشتری برای شکل گیری احساس مشترک داشته و علاقه قلبی خویش را ابراز میکند، به این ترتیب فرآیند القای عشق شکل میگیرد.
هنگامی که زنی با ابراز علاقه مردی رو به رو میشود، این اثر القایی احساس مرد است که عشق متقابل را در او شکل میدهد در واقع زن فارغ از شخصیت مرد، عاشق عشق ورزی او میشود. چنین عشقهایی عمر کوتاهی دارند و با کاهش تعداد و شدت سیگنالهای عاطفی، اثر القایی آن نیز ضعیف میشود تا جایی که کینه و نفرت جای احساس قبلی را میگیرد. به این ترتیب پس از شروع زندگی مشترک و عادی شدن رابطه جنسی، عشق نیز مفهوم خود را از دست میدهد.
به اعتقاد کارشناسان بسیاری از زوجهای ایرانی در چنین شرایطی ازدواج میکنند و به علت ریشه دار نبودن این عشق، در زندگی مشترک خود به بنبست میرسند. جوانان به دلیل شرایط دوران بلوغ و نیاز به جلب توجه و محبت، اهمیت زیادی به عشق در شروع زندگی مشترک میدهند. دختران به طور فطری تمایل دارند روح و جسم خود را تواما، در یک رابطه عمیق عاطفی به همسر خود اهدا کنند.
به اعتقاد روانشناسان در خانوادههایی که عشقی بین زوجین وجود ندارد، رابطه زناشویی بدون تعلق عاطفی به همسر، آسیب روانی زیادی را به زن وارد میکند و منزلت او را تا حد یک بازیچه جنسی کاهش میدهد. در شرایطی که تعداد قابل توجهی از خانوادههای ایرانی در ۰۳۹;۰۳۹;طلاق عاطفی به سر میبرند، عدم احساس رضایت زوجین از زندگی مشترک و روابط زناشویی، آسیبهای اجتماعی و اخلاقی زیادی را به دنبال دارد.
ـ دکتر مصطفی
به اعتقاد کارشناسان بسیاری از زوجهای ایرانی در چنین شرایطی ازدواج میکنند و به علت ریشه دار نبودن این عشق، در زندگی مشترک خود به بنبست میرسند...
اقلیما آسیب شناس اجتماعی میگوید: در روابط عشقی، افراد برای جلب توجه، وعدههای زیادی به هم داده و تنها بخشی از شخصیت خود را که طرف مقابل از آن خوشش میآید نشان میدهند. دختر و پسر هر زمان که تمایل داشته باشند با هم ارتباط دارند و مجبور نیستند در هر شرایطی یکدیگر را تحمل کنند (در حالی که پس از ازدواج چنین نیست). آنها برای رسیدن به هم نقاط ضعف یکدیگر را نادیده میگیرند و از مشکلات صرف نظر میکنند.
وی ادامه میدهد: جوانان قبل از ازدواج به هزینههای مادی و روانی تشکیل خانواده فکر نمیکنند و تصورات غلطی کسانی که عاشقند، برای رسیدن به هم خیلی از مسائل را نادیده میگیرند؛ اما دیگران (که بدون عشق زندگی میکنند) واقع بین هستند و به علت آن که عشقی وجود ندارد که آنها را وادار به ازدواج در هر شرایطی کند، تمام مسائل را بررسی کرده و با فرد مناسبی ازدواج میکنند...
از یکدیگر دارند آنها تنها پس از شروع زندگی مشترک (در شرایطی که به دلیل وعدههای رد و بدل شده توقع زیادی از یکدیگر دارند) با شخصیت واقعی هم روبهرو میشوند. آنها در مواجهه با واقعیتهای زندگی تمام وعدههای گذشته را فراموش میکنند و دچار سرخوردگی میشوند.
وی میافزاید: کسانی که عاشقند، برای رسیدن به هم خیلی از مسائل را نادیده میگیرند؛ اما دیگران (که بدون عشق زندگی میکنند) واقع بین هستند و به علت آن که عشقی وجود ندارد که آنها را وادار به ازدواج در هر شرایطی کند، تمام مسائل را بررسی کرده و با فرد مناسبی ازدواج میکنند. طبق آمار ۴۰ درصد زوجهایی که بر پایه عشق ازدواج میکنند، در سال اول زندگی از هم جدا میشوند؛ اما این تعداد در میان کسانی که بدون عشق زندگی مشترک را شروع میکنند، ۱۰ درصد است.
وی با بیان این که روابط عشقی با زندگی مشترک متفاوت است خاطر نشان میکند: هر کسی را میتوان دوست داشت ولی برای شروع زندگی مشترک باید به واقعیتهای زندگی توجه کرد. جوانان امروز استقلال لازم را ندارند و از واقعیتهای اجتماعی بیخبرند. آنها قبل از ازدواج تنها خندهها و لحظات خوش یکدیگر را میبینند و توقع دارند در زندگی مشترک نیز وضعیت اینگونه باشد؛ اما پس از رویارویی با ناملایمات زندگی، توان تحمل یکدیگر را ندارند.
وی اعلام میکند: ۹۰ درصد جوانان ۱۸تا ۲۴ ساله دوست دارند با عشق ازدواج کنند؛ اما بعد از آن با افزایش سن و رسیدن به آگاهی، نقش عشق کمرنگ میشود و به دنبال کسی میگردند که امکاناتی مالی، تحصیلات و شغل مناسبی داشته باشد.
اقلیما به جوانان توصیه میکند: عشق پدیدهای لحظهای و آنی است که بعد از ازدواج، کمرنگ و گاهی به نفرت تبدیل میشود. همه زندگی مشترک عشق نیست و علاوه بر آن به هم فهمی، گذشت و ایثار نیاز دارد. پسر برای شروع زندگی باید آنقدر درآمد داشته باشد که بتواند خانواده را اداره کند و اگر با پول پدر و وام ازدواج کند در آخر به بنبست میرسد.
دکتر علی مقدم میگوید: در حال حاضر برخی افراد تنها برای ارضای غریزه جنسی با هم ازدواج میکنند که پس از شروع زندگی مشترک و عادی شدن رابطه جنسی، دلیل دیگری برای ادامه زندگی ندارند و کشمکشهای خانوادگی آغاز میشود.
وی ادامه میدهد: بیشتر جوانان ایرانی رویا پردازند و توجهی به واقعیات اجتماعی ندارند. آنها بدون توجه به وضعیت اجتماع، شرایط اقتصادی و غیره و تنها با الهام از داستانها و فیلمهای عشقی ازدواج میکنند و پس از رویارویی با شرایط دشوار زندگی و مشکلات اقتصادی، در کنار فروکش کردن عشق دوران نامزدی، از هم جدا میشوند.
وی در تبیین راه کارهای کاهش این پدیده میگوید: ارتقای سطح فکری و زمینه سازی برای آشنایی بیشتر جوانان با واقعیتهای زندگی، استحکام پیوندهای خانوادگی را به دنبال دارد.
منبع : تهران مانیا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست