یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا
وضعیت میکروبی آبزیان پرورشی
صنعت آبزیپروری در خصوص تولید فرآورده هایی سالم و با کیفیت جایگاه بسیار بالایی را به خود اختصاص دادهاست . از دید مصرفکنندگان و سازمانهای بهداشتی وضعیت میکروبی فرآوردههای پرورشی – به خصوص میکروبهای بیماریزا در انسان – اهمیت زیادی دارد . پرورشدهندگان و فرآیندکنندگان فرآورده های پرورشی برای اجرای نظام های تضمین ایمنی مواد غذایی و تطابق با مقررات ملی و کشورهای خریدار به اطلاعات میکروبشناسی این محصولات نیاز دارند . پرورشدهندگان آبزیان علاقمندند از تاثیر پساب عملیات پرورش بر محیط زیست و سازگاری آن با قوانین زیست محیطی آگاه شوند. مجموعهی میکروبی فرآوردههای پرورشی در محیط های مختلف پرورش – به خصوص سیستم های مدار بسته ـ میتواند سلامت کارگران شاغل در این واحدها را به مخاطره اندازد .بررسیها نشان داده است که بار میکروبی محصولات پرورشی به وضعیت میکروبی محیط رشد بستگی دارد . هم چنین گزارش شده است که بار میکروبی آبششهای ماهی شبیه بار میکروبی پوست ماهی است که متاثر از محیط میباشد . به همین دلیل در سالهای اخیر در کشورهای پیشرفته تحقیقات زیادی در خصوص ارتباط بار میکروبی محیط رشد با بار میکروبی محصولات پرورشی انجام شده است .
۲- مشکلات بهداشتی آب مصرفی
آبزیپروری در مزارع غنی شده توسط فضولات حیوانی / انسانی در بسیاری از کشورها مرسوم است . در آفریقا تحقیقات زیادی برای بررسی کآرایی استفاده از این ضایعات در منابع محدود آبی و تولید آبزیان پرورشی انجام شده است . استفاده از این فضولات مخاطرههای بهداشتی زیادی به همراه دارد . انتقال انگل ها و کرم ها به انسان مهمترین مخاطرههای بهداشتی استفاده از آب های آلوده در پرورش آبزیان است .از آن جا که ماهی ، حامل باکتریهای بیماریزا در احشا ، آبششها وسطح بدن خود است میتواند سلامت کارگرانی را که در عملیات جا به جایی / فرآورش آن نقش دارند به مخاطره بیاندازد . کسانی که این گونه آبزیان را خام خورده و یا بعد از پخت مختصر ، آن را مصرف میکنند نیز در معرض خطر بیماری بیماری هستند . خطر انتقال باکتریها از طریق آبزیان پخته شده بسیار کم است .
۳ – حضور میکروب ها در محیط پرورش
حضور بسیاری از باکتریهای مهم و بیماریزا در محیطهای پرورشی استخرها و سیستم های مداربسته ثابت شده است .اطلاعات مربوط به حضور این باکتریها در محیطهای پرورشی محصور شده با تور ( Net Pen Culture ) به دلیل مشکلات مربوط به نمونه برداری بسیار کم است .
۴- باکتریهای بیماریزا در ماهی
مهمترین باکتری های شناخته شده در این آبزیان گونه های سالمونلا و کلستریدیوم بوتولینوم هستند .
حضور سالمونلا در آبزیان مورد مطالعه بسیار اهمیت دارد . پرندگان ، مار ، لاک پشت و سایر حیوانات وحشی منبع این باکتری هستند . از آن گذشته محیط پرورش به دلیل داشتن بقایای غذای آبزیان و مدفوع ماهیان محیط بسیار مناسبی برای رشد و تکثیر این باکتریها است .کلستریدیوم بوتولینوم میکروبی است که در خاک و در واقع در همه جا وجود دارد . بسترهای خاکی مزارع پرورشی و نیز رسوبات زیاد در محل های پرورش ، بهترین شرایط برای حضور گونه های این باکتری است. از وجود گونه های آئروموناز ( Aeromonas ) در آب ( محیط پرورش ) نباید شگفت زده شد . باکتریهـــای آئروموناز موجود در آب میتوانند منجـر به بیماری آبزیـــــان پرورشــــــی شود . هیدروفیـــلا ( Hydrophila) و Plesiomonas shigelloids باکتریهای شبیه ویبریو ( Vibrio ) که اخیرا به عنوان عاملهای ایجاد بیماریهای گوارشی در انسان شناخته شدهاند . این باکتریها همچون E.coli باعث عفونت های غذایی ( اسهال و استفراغ ) در انسان میشوند .در خصوص سیستم های مدار بسته مطالعه های میکروبی کمتری انجام شدهاست . مهمترین باکتریهای بیماریزای شناخته شده در سیستم های مدار بسته عبارتند از : استافیلوکوکوس اورئوس ، لیستریامونوسایتوژنز ، ویبریو کلرا ، ویبریو پاراهمولیتیکوس و ویبریووالنیفیکوس بسیاری از این باکتری ها در محیط های آبی وجود دارند و از حضور آنها در سیستم های مدار بسته نباید تعجب کرد . تراکم ذخیرهسازی بالا که در سیستم های مدار بسته مرسوم است باعث ایجاد استرس در ماهی میشود . این تراکم بالا و استرس ، شیوع باکتریهای بیماریزا در باکتری ها را تشدید کرده و باعث افزایش بار میکروبی ماهی پرورشی در سیستم های مدار بسته نسبت به ماهی پرورشی در محیط های دیگر میشود . اگر چه سیستم های مدار بسته باعث صرفهجویی در مصرف آب میشود ولی حذف باکتریها در این روش بسیار مشکل است . در صورتی که کلنی شدن ( Colonization ) باکتریها اتفاق بیافتد حذف باکتریها در محیط پرورش امکان پذیر نیست .تحقیقات نشان دادهاست که باکتریهای بیماریزای انسان و یا ماهی قادر به ایجاد لایههای زیستی ( Biofilms ) روی فیلترهای زیستی ( Biofilter ) ، داخل لوله ها و مخزنهای پرورش هستند .حذف چنین لایههایی از محلهای یادشده بسیار مشکل است .
۵- باکتریهای بیماریزا در میگو
بیشتر مطالعات انجام شده در خصوص باکتریهای بیماریزای انسان در میگو ، روی محصول نهایی انجام شده است . این باکتریها همچنین در میگوی دریایی نیز وجود دارند .باکتری های یرسینیا انتروکولیتیکا و E.coli ۰۱۵۷:h۷ به ندرت از محیط پرورش و فرآورده های میگوی پرورشی جداسازی شدهاند . باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا در گاو ، گوسفند ، خوک ، اویستر ، میگو ، خرچنگ و آب میتواند وجود داشته باشد ولی شیوع بیماری توسط آن بسیار کم است . بیشتر گونههای جدا شدهی این باکتری غیر بیماریزا هستند و گونه های بیماریزای این باکتری کمتر در این غذاها دیده میشود . خوک منبع یرسینیا انتروکولیتیکا است .
E.coli ۰۱۵۷:h۷ کمتر باعث شیوع بیماری های غذایی میشود . ماهی سالمون به ندرت ناقل این باکتری است .
۶- نتیجه
میکروارگانیسمهای زیادی اعم از بیماری زا / غیر بیماریزا در محیط های پرورش و گونه های پرورشی آبزیان شناسایی شده اند . منبع بسیاری از باکتریهای بیماریزا ، آب مصرفی و بستر خاکی محیط پرورش است . ایمنی فرآوردههای پرورشی را میتوان با اتخاذ و اجرای روشهای پرورش صحیح و عملیات تولیدی مناسب حفظ کرد .بسیاری از باکتریهای شناسایی شده ، غیر بیماری زا هستند . ایمنی فرآورده های پرورشی با نوسان دما ( پس از صید آبزی و یا جا به جایی آن و آلودگی ثانویه هنگام فرآورش / انبارش محصول به خطر میافتد . آلودگی ثانویه در فرآوردههای پرورشی را میتوان با رعایت اصول بهداشتی به خصوص بهداشت فردی کنترل کرد .
غلامرضا شویک لو / کارشناس فرآوری و کنترل کیفیت مواد غذایی
۲- مشکلات بهداشتی آب مصرفی
آبزیپروری در مزارع غنی شده توسط فضولات حیوانی / انسانی در بسیاری از کشورها مرسوم است . در آفریقا تحقیقات زیادی برای بررسی کآرایی استفاده از این ضایعات در منابع محدود آبی و تولید آبزیان پرورشی انجام شده است . استفاده از این فضولات مخاطرههای بهداشتی زیادی به همراه دارد . انتقال انگل ها و کرم ها به انسان مهمترین مخاطرههای بهداشتی استفاده از آب های آلوده در پرورش آبزیان است .از آن جا که ماهی ، حامل باکتریهای بیماریزا در احشا ، آبششها وسطح بدن خود است میتواند سلامت کارگرانی را که در عملیات جا به جایی / فرآورش آن نقش دارند به مخاطره بیاندازد . کسانی که این گونه آبزیان را خام خورده و یا بعد از پخت مختصر ، آن را مصرف میکنند نیز در معرض خطر بیماری بیماری هستند . خطر انتقال باکتریها از طریق آبزیان پخته شده بسیار کم است .
۳ – حضور میکروب ها در محیط پرورش
حضور بسیاری از باکتریهای مهم و بیماریزا در محیطهای پرورشی استخرها و سیستم های مداربسته ثابت شده است .اطلاعات مربوط به حضور این باکتریها در محیطهای پرورشی محصور شده با تور ( Net Pen Culture ) به دلیل مشکلات مربوط به نمونه برداری بسیار کم است .
۴- باکتریهای بیماریزا در ماهی
مهمترین باکتری های شناخته شده در این آبزیان گونه های سالمونلا و کلستریدیوم بوتولینوم هستند .
حضور سالمونلا در آبزیان مورد مطالعه بسیار اهمیت دارد . پرندگان ، مار ، لاک پشت و سایر حیوانات وحشی منبع این باکتری هستند . از آن گذشته محیط پرورش به دلیل داشتن بقایای غذای آبزیان و مدفوع ماهیان محیط بسیار مناسبی برای رشد و تکثیر این باکتریها است .کلستریدیوم بوتولینوم میکروبی است که در خاک و در واقع در همه جا وجود دارد . بسترهای خاکی مزارع پرورشی و نیز رسوبات زیاد در محل های پرورش ، بهترین شرایط برای حضور گونه های این باکتری است. از وجود گونه های آئروموناز ( Aeromonas ) در آب ( محیط پرورش ) نباید شگفت زده شد . باکتریهـــای آئروموناز موجود در آب میتوانند منجـر به بیماری آبزیـــــان پرورشــــــی شود . هیدروفیـــلا ( Hydrophila) و Plesiomonas shigelloids باکتریهای شبیه ویبریو ( Vibrio ) که اخیرا به عنوان عاملهای ایجاد بیماریهای گوارشی در انسان شناخته شدهاند . این باکتریها همچون E.coli باعث عفونت های غذایی ( اسهال و استفراغ ) در انسان میشوند .در خصوص سیستم های مدار بسته مطالعه های میکروبی کمتری انجام شدهاست . مهمترین باکتریهای بیماریزای شناخته شده در سیستم های مدار بسته عبارتند از : استافیلوکوکوس اورئوس ، لیستریامونوسایتوژنز ، ویبریو کلرا ، ویبریو پاراهمولیتیکوس و ویبریووالنیفیکوس بسیاری از این باکتری ها در محیط های آبی وجود دارند و از حضور آنها در سیستم های مدار بسته نباید تعجب کرد . تراکم ذخیرهسازی بالا که در سیستم های مدار بسته مرسوم است باعث ایجاد استرس در ماهی میشود . این تراکم بالا و استرس ، شیوع باکتریهای بیماریزا در باکتری ها را تشدید کرده و باعث افزایش بار میکروبی ماهی پرورشی در سیستم های مدار بسته نسبت به ماهی پرورشی در محیط های دیگر میشود . اگر چه سیستم های مدار بسته باعث صرفهجویی در مصرف آب میشود ولی حذف باکتریها در این روش بسیار مشکل است . در صورتی که کلنی شدن ( Colonization ) باکتریها اتفاق بیافتد حذف باکتریها در محیط پرورش امکان پذیر نیست .تحقیقات نشان دادهاست که باکتریهای بیماریزای انسان و یا ماهی قادر به ایجاد لایههای زیستی ( Biofilms ) روی فیلترهای زیستی ( Biofilter ) ، داخل لوله ها و مخزنهای پرورش هستند .حذف چنین لایههایی از محلهای یادشده بسیار مشکل است .
۵- باکتریهای بیماریزا در میگو
بیشتر مطالعات انجام شده در خصوص باکتریهای بیماریزای انسان در میگو ، روی محصول نهایی انجام شده است . این باکتریها همچنین در میگوی دریایی نیز وجود دارند .باکتری های یرسینیا انتروکولیتیکا و E.coli ۰۱۵۷:h۷ به ندرت از محیط پرورش و فرآورده های میگوی پرورشی جداسازی شدهاند . باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا در گاو ، گوسفند ، خوک ، اویستر ، میگو ، خرچنگ و آب میتواند وجود داشته باشد ولی شیوع بیماری توسط آن بسیار کم است . بیشتر گونههای جدا شدهی این باکتری غیر بیماریزا هستند و گونه های بیماریزای این باکتری کمتر در این غذاها دیده میشود . خوک منبع یرسینیا انتروکولیتیکا است .
E.coli ۰۱۵۷:h۷ کمتر باعث شیوع بیماری های غذایی میشود . ماهی سالمون به ندرت ناقل این باکتری است .
۶- نتیجه
میکروارگانیسمهای زیادی اعم از بیماری زا / غیر بیماریزا در محیط های پرورش و گونه های پرورشی آبزیان شناسایی شده اند . منبع بسیاری از باکتریهای بیماریزا ، آب مصرفی و بستر خاکی محیط پرورش است . ایمنی فرآوردههای پرورشی را میتوان با اتخاذ و اجرای روشهای پرورش صحیح و عملیات تولیدی مناسب حفظ کرد .بسیاری از باکتریهای شناسایی شده ، غیر بیماری زا هستند . ایمنی فرآورده های پرورشی با نوسان دما ( پس از صید آبزی و یا جا به جایی آن و آلودگی ثانویه هنگام فرآورش / انبارش محصول به خطر میافتد . آلودگی ثانویه در فرآوردههای پرورشی را میتوان با رعایت اصول بهداشتی به خصوص بهداشت فردی کنترل کرد .
غلامرضا شویک لو / کارشناس فرآوری و کنترل کیفیت مواد غذایی
منبع : پایگاه اطلاع رسانی شیلات ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست