چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
عضویت در ناتو جادو نیست
عضویت در ناتو جادویی نیست که خود به خود از کسی حمایت کند. این حمایت ها نیازمند برنامه های عملیانی و تعهدات دفاعی با هزینه های بالا است. این بدان معنا است که امریکا باید نیروهای خود را در پایگاههایی دائمی برای دفاع از هریک از اعضای ناتو مستقر کند، همانطور که طی جنگ سرد در داخل مرزهای آلمان چنین کرده بود. (یادداشتی از فرانسیس فوکویاما)
یک ایده ای که شما دیگر هرگز آن را نخواهید شنید و در این دوره هم توسط باراک اوباما و هم توسط جان مککین در رقابت های ریاست جمهوری مطرح شده است، این عقیده کلی است که کار اصلی در سیاست خارجی امریکا، در دوره بعدی ریاست جمهوری این است که با یک مدیریت درست تعادل نادرست قدرت جهانی را تغییر دهند و به طور چشمگیری از تاثیر امریکا در جهان بکاهند. این یک فرضیه نیست، بلکه موضوعی است که امروز با آن روبه رو هستیم.
آنچه که سبب شد تا نتوانیم این تغییرات قدرت در جهان را درک کنیم حوادثی است که در حمله روسیه به گرجستان اتفاق افتاد. از زمان حکومت یلتسین، امریکا سیاست های متفاوتی را در قبال روسیه اتخاذ کرده است؛ از جمله این سیاست ها توسعه ناتو، بالکان، سیستم دفاع موشکی، سیاست های امریکا در قبال ایران و حقوق بشر در روسیه است. دیپلماسی، همانطور که تا امروز بوده است، یعنی متقاعد کردن روسیه برای پذیرفتن تمام آنچه که در لیست ما وجود دارد و اعلام این نکته که ترس ها و نگرانیهای آنها بی مورد است. امریکا هرگز به رابطه خود با روسیه به چشم یک رابطه چانهزنی نگاه نکرده است. امریکا هرگز از خواستههای خود بهخاطر خواستههای روسیه کوتاه نیامده است. امریکا گویی در مقابل کسی قرار دارد که حرفش را نمی فهمد، بنابراین تصور می کند که اگر خواستههای خود را با صدای بلند مدام تکرار کند می تواند به نتیجه برسد.
ژست دولت جورج بوش توازن قدرت دهه ۱۹۹۰ را که در آن روسیه ضعیف بود و تنها چند کارت برای بازی در اختیار داشت را برهم زده است. اکنون دیگر شرایط آن دوره تغییر کرده است. تضاد بین حمله مسکو به چچن در سال ۱۹۹۴ و حمله به گرجستان در سال ۲۰۰۸ نمایشی است: همان قدر که امریکا از رفتار روسیه در مقابل جدایی طلبان چچن استقبال نمیکرد، عملیات ارتش روسیه نیز بسیار ناکارآمد بود. اما امروز، همه در این اندیشه اند که قدرت نمایی بعدی روسیه کجا خواهد بود.
اگر بتوانیم زمان را به عقب برگردانیم و به ماه فوریه، زمانی که کوزوو با حمایت امریکا اعلام استقلال کرد برگردیم به عوامل این معامله می رسیم. در لیست امریکا استقرار سپر دفاع موشکی و استقلال کوزوو در صدر قرار داشت. استقرار سپر دفاع موشکی موضوعی آزاردهنده برای روسیه بود، چرا که این کشور هرگز گفتههای امریکا در خصوص استقرار این سیستم برای مقابله با ایران را باور نکرد. استقلال کوزوو نیز امنیت مردم کوزوو را بالا نبرد اما یک بخش جدایی طلبی را به رسمیت شناخت که موجب خشنودی هیچ کس نیست. به همین دلیل است که برخی از اعضای ناتو از جمله اسپانیا از این استقلال حمایت نکردند.
سختترین انتخاب نیز در عضویت گرجستان و اکراین در ناتو بود. این کشورهای دموکراتیک به شدت محق حمایت امریکا هستند. اما آنجلا مرکل، صدراعظم آلمان، بر این باور است که اصل همکاری ناتو بر این پایه استوار است که حمله به یکی از کشورهای عضور ناتو در واقع حمله به کل کشورهای عضو است. این بدان معنا است که امریکا باید نیروهای خود را در پایگاههایی دائمی برای دفاع از هریک از اعضای ناتو مستقر کند، همانطور که طی جنگ سرد در داخل مرزهای آلمان چنین کرده بود. عضویت در ناتو جادویی نیست که خود به خود از کسی حمایت کند. این حمایت ها نیازمند برنامه های عملیانی و تعهدات دفاعی با هزینه های بالا است.
دولت بوش نمیتواند در خصوص عضویت گرجستان و اکراین به ناتو جدی باشد. چراکه در صورت عضویت این کشورها به ناتو امریکا نمیتواند امنیت واقعی این کشورها را تضمین کند، بنابراین گرجی ها به سرعت به این نتیجه خواهند رسید که عضویت آنها در این کلوپ یک اشتباه بزرگ بوده است.
تصوری که چند سال پیش میتوانست به واقعیت تبدیل شود امروز دیگر کارآیی ندارد. دولت بوش کوزوو را به رسمیت شناخته است و قرارداد استقرار سیستم دفاع موشکی را در لهستان امضا کرده است. حالا در شرایطی که نیروهای روسی همچنان در بخش هایی از گرجستان حضور دارد، سازگار کردن روسیه کار خردمندانهای نیست. این جملهها به معنای معذرتخواهی از رفتار مسکو نیست. روسیه از حق تجاوز به خاک گرجستان و یا تغییر دولتی که در یک انتخابات دموکراتیک انتخاب شده است برخوردار نیست. سخنان آقای پوتین در خصوص نسل کشی گرجستان و توطئه امریکا به طور قطع یادآور " دروغ بزرگ" دوران شوروی سابق است. این واقعیت که احساسات روس ها خدشه دار شده است به معنای این نیست که آنها حق هر کاری را دارند.
کیشور محبوبانی، استاد دانشگاه ملی سنگاپور معتقد است که یکی از دلایل کاهش قدرت امریکا در دهه اخیر اعتبار معنوی این کشور است. پس از آنکه روسیه به گرجستان حمله کرد، مقامات امریکایی اعلام کردند که قدرت های قرن بیست و یکم برای تغییر حکومت کشورهای دیگر استقلال آنها را به مخاطره نمیاندازند. ترویج دموکراسی – که البته چیز خوبی است – توسط مروجان آن در عراق با شکست بزرگی رو به رو شد.
دو دولت پیشین امریکا میتوانند وانمود کنند که بر اقتصاد و امنیت تسلط کافی داشتند. اما دولت بعدی نمیتواند چنین ادعایی داشته باشد. اقدام بعدی برای ایجاد تعادل بین چیزهایی است که ما میخواهیم و آن چیزهایی که در واقعیت میتوانیم به دست آوریم.
این به آن معنا نیست که از اهدافمان که همان ترویج دموکراسی است صرف نظر کنیم. اما رییس جمهور بعدی باید از معنای واژه ترویج دموکراسی زهرزدایی کند. ما باید به دنبال راه های جدیدی برای حمایت از اکراین و گرجستان باشیم. اکنون باید برنامه هایی برای دفاع از کشورهای عضو ناتو مانند لهستان و کشورهای حوزه بالتیک داشته باشیم تا آنها را از گزند یک روسیه خشن بازاحیا شده نجات دهیم.
مترجم : آرزو دیلمقانی
این مقاله توسط فرانسیسن فوکویاما نوشته شده و در تاریخ ۲ سپتامبر ۲۰۰۸ در فایننشیال تایمز به چاپ رسیده است.
این مقاله توسط فرانسیسن فوکویاما نوشته شده و در تاریخ ۲ سپتامبر ۲۰۰۸ در فایننشیال تایمز به چاپ رسیده است.
منبع : دیپلماسی ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست