پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا
خلیج فارس در دل تاریخ
![خلیج فارس در دل تاریخ](/mag/i/2/hl4xe.jpg)
یونانیان این خلیج را «بوسیکوس سینوس یا سینوس برسیکوس» که همان خلیج فارس است نام گذاری کرده بودند. از آنجا که این نام برای اولین بار در منابع درست و معتبر تاریخی ذکر نشده است و هیچ گونه شائبه نژادی در وضع آن دیده نمی شود. چنان که یونانیان بودند که نخستین بار سرزمین ایران را نیز «پارسه» و «پرسپولیس» یعنی شهر یا کشور پارسیان نامیدند و استرابن در قرن اول میلا دی به کرات در کتاب خود از خلیج فارس نام برده است وی محل سکونت اعراب را بین دریای سرخ و خلیج فارس عنوان می کند همچنین «فلا ریوس آریانوس» مورخ دیگر یونانی در کتاب تاریخ سفرهای جنگی اسکندر از این خلیج به نام «پرسیکون کیت» که چیزی جز خلیج فاس نیست نام می برد. جست وجو در سفرنامه ها و کتاب های تاریخی بر حجم سندهای خدشه ناپذیری که خلیج فارس را خلیج فارسی گفته اند، می افزاید: زمین شناسان معتقدند که در حدود پانصد هزار سال پیش صورت اولیه خلیج فارس در کناردشت های جنوبی ایران تشکیل شد و به مرور زمان بر اثر تغییر و تحول در ساختار درونی و بیرونی زمین شکل کنونی خود را یافت.
در اواسط دوره سوم زمین شناسی حدود ۳۰ میلیون سال قبل در اثر گسترش دهانه شکاف دریای عمان به وجود آمده و از پدیده های دوران سوم زمین شناسی است که در حال حاضر ۲ هزار کیلومتر مربع پهنا دارد. درازای کرانه اش از دهانه فاو تا بندرعباس یک هزار و ۳۷۵ کیلومتر و میانگین ژرفای آن ۳۰ متر است و ۶۲ صدم درصد آب های سطح کره زمین را در برمی گیرد در ابتدا ضخامت آن بیشتر از دو برابر مساحت فعلی بوده است. جزایر خلیج فارس دنباله ارتفاعات زاگرس بوده که به دریا کشیده شده و قسمت های مرتفع آن از آب بیرون آمده است و به جز قشم، کیش، لا وان و هندورابی جزایر استات که غالبا به صورت گنبدهای نمکی هستند. خلیج فارس مجموعه ای از سنگ های ماگمایی رسوبی و دگرگون بود که توسط توده های نمک درحین بالا آمدن به سطح زمین رسیده اند. بر پایه نقشه ها خلیج فارس جزو کانون های زلزله خیز ایران است. دانشنامه بریتانیکا در این خصوص نوشته است آخرین حرکتی که خلیج فارس در معرض آن قرار داشته ودارد بالا آمدن تدریجی است. زلزله در خلیج فارس متواتر و گاهی بیشتر شدید است. باشد که نام خلیج فارس همیشه در تاریخ زنده و پوینده است و پاک نمودن این حقیقت از تاریخ امری است ناممکن چرا که مرد و زن ایرانی مقتدرانه از آب های نیلگون و نام خلیج همیشه فارس حراست خواهند نمود. روز دهم اردیبهشت ماه که روز اخراج پرتغالی ها از خلیج فارس است روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده است. که در ۲۱ آوریل سال ۱۶۲۲، با رشادت «امام قلی خان امیر الا مرای فارس» به ۱۱۷ سال تسلط جابرانه پرتغالی ها در جزایر خلیج فارس خاتمه داده شد. همچنان که سرزمین پارس و خلیج فارس هر دو نام یکدیگر را با افتخار حمل می کنند می توان یکی از نخستین مدارک و کتیبه های مکتوب زمان داریوش را نام برد.
فرمانی که داریوش در یکی از کتیبه های خود مکتوب کرده است سخن به میان آوریم:
«من پارسی هستم و مصر را گشودم من فرمان کندن ترعه ای را دادم از رودی که از مصر روان است و به دریایی که از پارس میآید».
حتی در یکی از سفرنامه های فیثارغورث ۵۷۰ قبل از میلا د تا سال ۱۹۵۸ قبل از میلا د در تمام منابع مکتوب جهان نام خلیج فارس را می توان دید که در دیگر زبان های دنیا به ثبت رسیده است.
نویسنده : سیدحسن وکیلی
منبع : روزنامه مردم سالاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست