چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
اینجا چشم ها بهجای شادی خون میگریند
اینجا بیمارستان فارابی تهران است ،و او مادر است، مادری كه با تاثر خاصی به بربالین پسرش نشسته و بدون آنكه پسرك دلبندش متوجه باشد، اشك میریزد و آهسته آهسته میگوید پسرم بسیار باهوش و كنجكاو بود، در مدرسه استعدادهای درخشان تحصیل میكرد، دیگر چیزی نمانده بود تا به ثمر برسد، داشتم احساس میكردم كه بزودی میتوانم به توانایی پسرم تكیه كنم، اما انفجار یك نارنجك دستی، همه چیز را از من گرفت. پسرش كلاس پنجم دبستان بوده، كه در راه بازگشت از مدرسه جلوی پایش نارنجكی میاندازند ، پسرك حول میكند و روی نارنجك میافتد و همانجا با انفجار نارنجك هر دو چشمش را ازدست میدهد.
مادر نگران و مضطرب به آینده پسرش فكر میكند، میگوید الان سه سال از حادثه میگذرد،تمام زندگیم خلاصه شده است توی راهروهای بیمارستان، پسرم رنج میكشد. او میگوید هر وقت به حال و هوای عید نزدیك میشوم دلم میگیرد، روز چهارشنبه سوری كه میشود خودم را در خانه حبس میكنم و شاهد اشكهای پسرم هستم، دلم میخواهد به جوانانی كه به این كار دست میزنند التماس كنم، پسرم را به همه نشان بدهم و به آنها بگویم برای یك هیجان و شادمانی گذرا، جوانیشان را تباه نكنند. نرگس . ح ، یك زن خانه دار است كه در حوالی محله یوسف آباد زندگی میكند، او میگوید: شب چهارشنبه سوری از خانه بیرون نمیروم و به همه دوستانم هم توصیه میكنم كه از محدوده منزل خارج نشوند زیرا احتمال وقوع هر حادثه ناگواری وجود دارد.
او میافزاید: متاسفانه برگزاری این مراسم بیشتر شكل مردم آزاری به خود گرفته است و جوانها به محض اینكه میبینند یك زن یا بچه در حال گذر از كوچه و خیابان است زیر پایش ترقه میاندازند و با ترساندن مردم تفریح میكنند.
مریم یك معلم بازنشسته، شب چهارشنبه سوری را جشنی باستانی میداند و میگوید: برای این شب ارزش و احترام خاصی قایل هستم و آن را دوست دارم و امیدوارم هر ساله برگزار شود. اما چهارشنبه سوریهای امروزی تفاوت زیادی با چهارشنبه سوریهای زمان ما دارد و ترقه بازیهای متداول امروزی رعب و وحشت را در بین خانوادهها مخصوصا والدینی كه دارای فرزندان نوجوان هستند به وجود آورده است. تا نیم قرن پیش چهارشنبه سوری جشنی بود كه مردم به عنوان یك عید مسرت بخش به آن نگاه میكردند و سعی براین بود در این شب خود و دیگران را شاد كنند و از همدیگر دلجویی میكردند. مراسم هایی چون قاشق زنی، آتش بازی و پریدن از روی آتش نشانه تمایل مردم برای تقسیم خوشحالی و شادمانی با همدیگر بوده است.
وی ادامه میدهد: در این شب علاوه بر انجام این مراسم مردم به خرید آینه و شانه و هر چیزی كه به خوش یمنی معروف بود مبادرت میكردند.
متاسفانه امروزه جای این مراسم را مواد محترقهیی كه ایجاد صداهای ناهنجار میكند گرفته است. جدا از این، وقوع حوادث تلخ و ناگواری است كه برای كودكان و نوجوانان در این شب به وجود میآید و در این وقت سال، تیتر اصلی همه روزنامهها میشود.
این رهگذر كه به نظر میرسد در این خصوص اطلاعات كافی دارد میافزاید: ماموران نیروی انتظامی باید به هر نحوی شده جلوی فروشندگان این مواد را بگیرند تا جوانان برای خالی كردن هیجانات خود از مواد محترقه استفاده نكنند. ایرج ۶۰ساله و بازنشسته دولت ، میگوید: به نظر من این شب هیچ ارزش معنوی نداشته و تبدیل به شبی شده كه به بازی بچهها اختصاص دارد و برای من به شخصه هیچ ارزشی ندارد.
خانم جوان و ۲۶سالهیی كه دانشجوی پزشكی است، میگوید: چهارشنبه سوری را به عنوان یك آیین یا جشن دوست میدارم. ما به عنوان یك ایرانی كه مدعی داشتن فرهنگ و تمدنی كهن هستیم ، باید از آیینهای فرهنگی و جشنهای سنتی خود محافظت كنیم و هر سال بیش از سال گذشته این مراسم را باشكوهتر برگزار كنیم.
به جوان ۲۳ساله و بیكاری برخورد كردم كه میگفت: چهارشنبه سوری به شبی تبدیل شده كه جوانان به دیگران آزار میرسانند و لذت میبرند.
وی میگوید: چهارشنبه سوری جدا از اتفاقات ناگواری كه برای بعضی از جوانان و نوجوانان بهوجود میآید زیبا و شادی آور است. این مسائل به دلیل ساخت مواد محترقه دستی بهوجود میآید و شهرداری و نیروی انتظامی با عملكردی درست و معقول باید برای این شب زمینهسازی كند نه اینكه با جبر و حالتی محكومانه با جوانان برخورد كند.
وی پیشنهاد میدهد: شهرداری مراكزی را برای انجام این مراسم در تهران در نظر بگیرد تا جوانان در این مناطق به شادی و خالی كردن هیجان بپردازند و آتش روشن كنند و مواد محترقه خود را استفاده كنند.
وی افزود: نیروی انتظامی میتواند مواد محترقه استاندارد را خودش تهیه یا تولید كند و خودش نیز آن را در دسترس جوانان و نوجوانان قرار دهد و در كنار آن به جوانان آموزش استفاده صحیح از این مواد را بدهد.
خانمی میانسال و كارمند نیز میگوید: شب چهارشنبه سوری تبدیل به شب هولناك و مهلكی برای جوانان و نوجوانانی شده كه دست به بازی بامواد محترقه و اقدامات خطرناك میزنند. وی میافزاید: از دیدگاه سنتی یكی از قشنگترین آیینهای سنتی ایرانی چهارشنبه سوری است و در چنین روزی چون مردم ذات آتش را گرم و زندگی بخش میدانستند آن را به عنوان یك نماد به نمایش میگذاشتند. امروزه صرفنظر از خاستگاه عرفی و اعتقادی آیین دلپذیر چهارشنبه سوری ، ایجاد تغییرات اساسی در كیفیت و شیوه برگزاری این مراسم ، مصدومین بسیاری را روانه بخش سوانح و سوختگی بیمارستانهای كشور كرده است.
این ایدهآل كه ای كاش میشد آیین ملی چهارشنبهسوری، در بستری منطقی و عقلانی و با ایمان به باورهای سنتی و حقیقی ایرانیان دیرین كهن ، برگزار كرد باعث شده است تا كارشناسان و صاحب نظران با دیدگاهها و نظرات متفاوتی به طرح موضوع بپردازند.
از یك سو عدهیی معتقدند به علت خطرزا بودن اجرای این مراسم دیرین و عدم امكان كنترل جوانان و نوجوانان و همچنین بالا بودن میزان آسیب دیدگی آنان ، بایستی بطور كلی از اجرای این مراسم پرهیز كرد اما از سوی دیگر عده دیگری نیز معتقدند با هر روش ممكن باید این آیین دیرینه را حفظ كرد. دراین خصوص رییس انجمن مددكاری اجتماعی كشور میگوید: چهارشنبه سوری، شب یادآوری شادمانیها و اظهار خوشگذرانی و دور هم جمع شدن فامیل و اقوام و خویشان است.
دكترمصطفی اقلیما می افزاید: اجرای مراسم چهارشنبه سوری یكی از سنن خوب مردم با تمام مشكلات و دلمشغولیهای زندگی روزمره است. ترقهبازی و آتشبازی در همه جای دنیا برگزار و جشنهای مختلف وجود دارد، و اجرای مراسمی از این دست به كشور ما منتهی نمیشود.
وی اظهار می دارد: میتوانیم بگوییم چین یكی از تولیدكنندگان عمده این مواد آتشزا و محترقه است كه بیخطرند و برای مردم آسیبی به همراه ندارند.این روانپزشك می گوید: اشكال كلی در این است كه ما در این خصوص وحدت رویه نداریم و برگزاری این مراسم را گاهی با تبلیغات مثبت همراه میكنیم اما در برخی موارد نیز اجازه برگزاری آن را نمیدهیم.
اقلیما می گوید: عدهیی از افراد منفعت طلب با نرخهایی خودساخته مواد خطر ساز محترقه را به مردم، خصوصا جوانان میفروشند و این بدیهی است كه اقلام موجود در بساط دستفروشان به علت عدم توانایی خرید مردم از اقبال بیشتری برخوردار است.
اقلیما اظهار میدارد: به كرات در زمان برگزاری جشنهای المپیك شاهد استفاده از مواد منفجره بیخطر هستیم اما اجرای این برنامهها كمترین خطری برای مردم ایجاد نمیكند.
اوخطاب به دستگاههای دولتی میگوید: دولت باید بهجای اجرای این قبیل سختگیریها نسبت به تولید مواد محترقه بیخطر اقدام كند.
این روانپزشك می گوید: ماباید خوشحال باشیم كه مردم كشورمان یك شب را علیرغم تمام دغدغههای زندگی، به دور هم جمع میشوند و اظهار شادمانی میكنند. استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی پیشنهاد می دهد: دولت كمك كند كه این بازیها و جشنها توسط خود مردم و با هدایت به سوی استفاده از مواد بی خطر و در محل خود افراد انجام شود.
این روانپزشك می گوید: اصولا وقتی كه فردی را از انجام كاری بازدارند تمایل او برای دستیابی به آن هدف ممنوعه افزایش مییابد.
وی می گوید: دولت به عنوان نهاد اجرایی فقط باید در تامین امنیت جانی و مالی مردم وارد عمل شود و اجرای مراسم چهارشنبه سوری از آنجایی كه خواست قلبی مردم است باید به سمت و سوی واقعی خود هدایت شود.
وی تاكید می كند: ایمان دارم كه اگر پلیس و مقامات مسئول ورود مواد آتشزای بیخطر را به كشور آزاد كنند تا این مواد به صورت قانونی و تحت نظارت دولت وارد كشور شود و شكل مخفیانه به خود نگیرد و خودش نیز به عنوان مجری با مردم همكاری كند قطعا جشن بیخطر و مسرت بخشی اجرا خواهد شد.
دكتر حبیب الله آقا بخشی استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز در این خصوص می گوید : جز با اهتمام فرهنگی و انجام فرهنگسازی و آموزش صحیح جوانان قادر نخواهیم بود این معضل را كنترل كنیم.
این استاد دانشگاه اظهار می دارد: یك اصل بدیهی روانشناسی وجود دارد كه معمولا وقتی فردی را بشدت از انجام كاری باز میداریم او را به انجام آن كار به شكل افراطی تشویق كردهایم.
وی می گوید: شاید اگر از اول نیروی انتظامی و مراجع قضایی و مسئول، مردم را از برگزاری این مراسم منع نمیكردند و اجازه میدادند تا انرژی مثبت جوانان با آتش بازی و اجرای صحیح این مراسم تخلیه شود امروزه شاهد برگزاری یك جشن با شادی تمام بودیم.
آقابخشی، ریشه برگزاری آیین چهارشنبه سوری را بسیار عمیق و ژرف عنوان می كند و می گوید:ما قادر خواهیم بود با آموزش و فرهنگسازی از خطرات احتمالی برگزاری این مراسم بكاهیم.
مردم برای رعایت حقوق شهروندی در اماكن پیش بینی شده مراسم چهارشنبه سوری برگزار كنند.
یك حقوقدان و وكیل دادگستری با بیان نقش سنتها در فرهنگ و رفتارهای اجتماعی مردم گفت: برای رعایت حقوق شهروندی در آیین چهارشنبه سوری بهتر است در مكانهایی كه نیروی انتظامی تعیین كرده مراسم خود را اجرا كنیم.
دكتر مهابادی در خصوص برگزاری مراسم چهارشنبه سوری در عین رعایت حقوق شهروندی گفت: از نظر عمومی ، در بهترین مواقع تفریحی سال نیز ممكن است مردم گاهی موجب آزار یا مزاحمت برای یكدیگر شوند و حتی بین عدهیی ضرب و جرح بهوجود بیاید اما طبعا قوانین كشور درباره مسائل سنتی و فرهنگی استثنا قایل نیستند و در همه ایام حقوق شهروندان باید رعایت شود.
وی ضمن یادآوری جوان بودن جامعه و نیازهای انرژیك و هیجانی اقشار جامعه در بعضی ایام شادمانی تصریح كرد: بهتر است برای سلامت این مراسمات بخصوص چهارشنبه سوری ، مردم در مكانهایی كه نیروی انتظامی یا شهرداری تعیین كرده ، مراسم خود را اجرا كنند.مهابادی با بیان اینكه ایجاد مزاحمت برای مردم ، هیاهو، جنجال و ایراد خسارت مالی جرم محسوب میشود ، خاطر نشان كرد: طبق ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی هركس با هیاهو و جنجال یا حركات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال در نظم ، آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از كسب و كار باز دارد به حبس از سه ماه تا یك سال و ۷۴ ضربه شلاق محكوم خواهد شد.
این وكیل دادگستری به نقش و اهمیت والدین در هدایت و كنترل جوانان تاكید و آنها را بهترین افرادی ذكر كرد كه میتوانند فرزندانشان را راهنمایی و از خطرات حوادث چهارشنبه سوری آگاه كنند.
پس از والدین ، معلمان دومین گروهی هستند كه میتوانند این گروه سنی را هدایت كنند. آنها باید چند روز به پایان سال دانش آموزان را با خطرات استفاده از وسایل آتش زا آگاه كنند.
مهابادی به نقش رسانهها علی الخصوص صداوسیما تاكید كرد و گفت : ساخت برنامههایی همچون برنامه شب دلهره كه جوانان را با خطرات استفاده از مواد منفجره و همچنین عواقب دهشتناك آن مطلع كنند،بسیار مفید است.
این در حالی است كه سازمان آتش نشانی هم از مردم خواست تا رعایت نكات ایمنی را در این روز بكنند.
با حادثه به استقبال بهار نرویم سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی از مردم خواست با حوادث به استقبال بهار نروند.
این سازمان با اشاره به نزدیكی چهارشنبه آخر سال به خانوادهها توصیه كرد برای حفظ سلامتی خود ودیگران مراقب فرزندان شان باشند چرا كه كودكان از عواقب خطرناك ترقه بازی آگاهی ندارند.
آتش نشانی با اعلام اینكه غفلت موجب پشیمانی است، یادآور شده است، سال گذشته در چهارشنبه آخر سال در رابطه با ساخت و نگهداری و استفاده از مواد آتش زا و منفجره خانوادههایی داغدار شدند.
پزشكان نیز از مردم خواستند تا مراقب سلامتی خود باشند ونسبت به ایجاد ضایعات چشمی براثر بازی با مواد محترقه هشدار دادند.
رییس بیمارستان فارابی درباره عوارض چشمی ترقه بازی گفت: بخش اورژانس این بیمارستان در هفتههای آخر سال همواره شاهد پذیرش بیماران حوادث ناشی از بازی با مواد محترقه است.
دكتر منصوری با بیان اینكه سال گذشته حدود ۲۰۰ مورد مراجعه صدمه به چشم در این بیمارستان ثبت شده است، درباره مهمترین آسیبهای چشمی حوادث چهارشنبه آخر سال گذشته افزود: این آسیبها شامل خراش قرنیه تا سوختگی پلك بود كه در برخی موارد به تخلیه كامل چشم منجر شد.
وی گفت: از این ۲۰۰ مورد ۱۷۷ بیمار به صورت سرپایی مداوا و ۲۳ نفر بستری شدند كه از بین بستری شدگان، چشمان سه نفر تخلیه شد.
دكتر منصوری با اشاره به اینكه پارگی قرنیه، آب مروارید، خونریزیهای شبكیه و داخل زجاجیه و پارگیهای وسیع پلك ضایعات دیگر این افراد بود، افزود: بیشتر این افراد زیر ۳۰ سال بودند.وی گفت: پس ازتحقیقی كه بر روی این افراد صورت گرفت مشخص شد بیشتر مصدومان خود ترقه بازی نمی كرده اند بلكه فقط تماشاچی بودند.
همچنین دكتر دستجردی چشم پزشك گفت: در برخی موارد، به دلیل حساسیت چشم ضایعاتی كه بر اثر ترقه بازی به چشم وارد میشود، قابل جبران نیست و ما مجبور به تخلیه كامل چشم نوجوانان شده ایم.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست