پنجشنبه, ۱۷ آبان, ۱۴۰۳ / 7 November, 2024
مجله ویستا

مشکلات خواب در خانمهای یائسه


مشکلات خواب در خانمهای یائسه
در یک بررسی که به ارتباط بالقوه بین اندازه گیری مشکلات خواب، سطوح هورمون جنسی شبانه و دمای بدن افراد یائسه مسن در طول شب می پردازد، مشخص شد تغییر سطوح هورمون های جنسی و گونادوتروپین ها ممکن است با مشکلات خواب خانم های یائسه مسن مرتبط باشد و در واقع تاییدی بر نتایج بررسی های گذشته باشد که نشانگر این واقعیت بودند که افزایش دمای بدن با تضعیف کیفیت خواب مرتبط است.
این پژوهش به وسیله دکتر پاتریشا جی مورفی از مرکز پزشکی«ویل کورنل» بر روی ده خانم که در سنین ۵۷ تا ۷۱ سال قرار دارند و حداقل پنج سال پیش یائسه شده بودند، انجام شد.
بر اساس نتایج به دست آمده، میزان پایین هورمون استرادیول(E۲) و افزایش هورمون جسم زرد تخمدان(LH) به طرز چشم گیری با ایندکس ضعیف خواب مرتبط بودند. هم چنین قابل ذکر است که ارتباط بین LH و کیفیت خواب قوی تر از این ارتباط با هورمون استرادیول(E۲) است.
علاوه بر این افزایش چشم گیر سطوح هورمون LH به طور مکرر پس از گذشت اندکی از آغاز خواب به وقوع می پیوندد و این میزان در مقایسه با سطوح هورمون، پیش از آغاز شروع خواب بیشتر است و سی عدد از سی و دو عدد از پالس های هورمون LH پیش از بیدار شدن از خواب طولانی مدت به وقوع می پیوندد. محققان به این نتیجه دست یافته اند که افزایش دمای بدن پیش از خواب و در حین خواب به طور بارزی با کیفیت ضعیف خواب و افزایش سطوح LH نیز مرتبط است.
دکتر مورفی می گوید:« تعداد کمی از پژوهش ها سطوح هورمون های غده جنسی را در خانم هایی که بیشتر از دو سال از یائسگیشان می گذرد اندازه گیری کرده اند و تقریباً هیچ کدام از پژوهش ها این بررسی ها را در خانم های غیر یائسه به منظور ارزیابی این که آیا سطوح هورمون های آندروژن کیفیت خواب را تغییر می دهند یا خیر بررسی نکرده اند.» او می گوید:« هنوز خانم های یائسه و خانم هایی که پیش از سنین یائسگی قرار دارند با بسیاری از جنبه های اختلالات خواب از قبیل برخاستن زود هنگام در صبح گاه و مشکل به خواب رفتن مجدد دست و پنجه نرم می کنند. نتایج تعدادی از این بررسی ها حاکی از آن بوده است که گرگرفتگی و سایر نشانه های اعصاب محرک رگ ها که کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار می دهند در ۴۰ درصد از خانم های یائسه تا سال ها پس از سنین یائسگی همچنان ادامه می یابد. بنابراین مشکلات خواب که همراه با دوران یائسگی بروز می کند اغلب تخفیف نیافته و ممکن است به صورت جزئی از اختلالات خواب شبانه روزی وابسته به سن و روند هموستاتیکی که خواب را تنظیم می کند، درآید.»
تغییرات فیزیکی و هورمونی نوظهور در حین وپس از یائسگی می توانند روند خواب زنان را تحت تاثیر قرار دهند. در این سن اختلالات خواب بسیار شایع شده و کیفیت خواب نیز کاهش می یابد و در این زمان بی خوابی مرتبط با یائسگی اغلب به وقوع می پیوندد.
OSA در خانم های پس از سنین یائسگی بسیار شایع است بخشی از این افزایش ممکن است به دلیل افزایش وزن مرتبط با دوران یائسگی باشد. اما چنین روندی با سطوح هورمون ها نیز مرتبط است. به نظر می رسد استروژن می تواند نقش کمک کننده ای در حمایت از خانم ها در برابر OSA داشته باشد.
فیبرومیالژیا اغلب به علت یائسگی به وقوع می پیوندد و هشتاد درصد مبتلایان به فیبرومیالژیا را خانم ها تشکیل می دهند. افزایش احتمال وقوع بیماری بین سنین ۵۰ و ۷۰ سال است. درد گسترده مرتبط با فیبرومیالژیا کیفیت خوابیدن را کاهش داده و شرایط خوابیدن را سخت می کند.
وقوع سندرم پاهای بی قرار و کم خوابی مرتبط با کرامپ ها در خانم هایی با سنین یائسگی بسیار شایع است اما افزایش این شیوع به طور مستقیم با یائسگی ارتباط ندارد. بسیاری از کارشناسان بر این عقیده اند که خانم ها به هفت تا هشت ساعت خواب شبانه نیاز دارند. نصایح زیر به خانم ها کمک می کند تا بهترین بهره را از خواب خویش ببرند.
▪ تخت خواب خود را در جای امن و راحت قرار دهید. سر و صدای محیط را کاهش داده و از افزایش دمای محیط که باعث اختلال در خواب می شود، پرهیز کنید.
▪ در هنگام خواب از نور مناسب بهره گرفته و به منظور خواب بهتر از پوشاک و رختخواب کتانی استفاده کنید.
▪ از شیوه هایی که باعث آرامش شما در هنگام خواب می شود، بهره گیرید به عنوان مثال قبل از به خواب رفتن دوش گرفته یا از خوردن اسنک سبکی که باعث لذت شما می شود بهره مند شوید.
▪ هر روز رأس ساعت مشخصی به رختخواب رفته و طبق ساعت مشخصی که شامل تعطیلات و روزهای آخرهفته می شود از خواب برخیزید.
▪ اگر در طول روز نیاز به چرت کوتاهی دارید سعی کنید مدت زمان چرتتان از ۱ ساعت تجاوز نکرده و قبل از ساعت سه به خواب بروید.
▪ تنها صبح ها از کافئین استفاده کرده و از نوشیدن الکل و مصرف سیگار در ساعات انتهایی روز خودداری کنید.
▪ از غذاهای چرب و ادویه دار که باعث ناراحتی معده یا سوزش سردل می شود اجتناب ورزید.
▪ ساعتی از روز را به تخلیه نگرانی های خود و به دست آوردن آرامش اختصاص دهید.
▪ استفاده از ویتامین E را در رژیم غذایی خود افزایش داده یا از مکمل ویتامین E استفاده کنید.
▪ هورمون درمانی ممکن است روند کیفیت خواب را از طریق تخفیف گرگرفتگی های مرتبط با یائسگی کاهش دهد. برای بهره گرفتن از این نوع درمان از پزشک خود راهنمایی بخواهید.
▪ تنها زیر نظر پزشک خود از قرص های خواب آور استفاده کنید.
▪ در صورت هرگونه مشکل ادامه دار که روند خواب شما را تحت تاثیر قرار می دهد با پزشک خود صحبت کنید.
مترجم دکتر متین محمدی پور
منبع : محیا نیوز