پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
اطلاعات و فناوری دو روی سکه جامعه اطلاعاتی
امروزه تولید اطلاعات و دانش در تمام ابعاد علمی، فنی و کاربردی و پراکندن آن با ابزار ها و امکانات ارتباطی با هدف به اشتراک گذاری آنها در سطح ملی یا بین المللی فرآیندی تحول زا و مثبت در عرصه تبادلات اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و .... می باشد. فراهم شدن امکان دسترسی عمومی به اطلاعات حوزه های مختلف مورد نیاز مردم و به کارگیری آن ها برای توسعه فعالیت های اقتصادی و اجتماعی و آموزشی و... از جمله مزیت هایی است که عاید تولید کنندگان و کاربران اطلاعات می شود.
امکان دسترسی آسان تر و سریع تر به اطلاعات حاصل از نتایج تحقیقات، نظریه های علمی، آزمایش ها و پژوهش ها، بررسی و تجزیه و تحلیل مفاهیم، کاربرد فن آوری ها برای کسب دانش و کاربرد فناوری ها برای تولید و توزیع دانش همه از جمله ویژگی هایی است که بشر امروز در ورود به جامعه اطلاعاتی یا به عبارت بهتر جامعه جهانی اطلاعاتی با آنها مواجه است و از آنها بهره مند می گردد از این رو هر یک از شهروندان جامعه اطلاعاتی با برخورداری از مواهب دموکراسی اطلاعاتی بوجود آمده در سایه جامعه اطلاعاتی که نتیجه تفکر توسعه بر مبنای دانایی محوری است می توانند علاوه بر تاثیر پذیرفتن از شرایط حاضر به عنوان عامل و حتی شاخصی تاثیر گذار در اشاعه فرهنگ دانش محوری در جامعه عمل کنند.
جامعه اطلاعاتی با توجه و نگاه از بالا به علوم و دانش های مختلف فنی، تجربی ، انسانی و حتی هنری در صدد است تا از تمام عناصر و نیروهای موجود برای رسیدن به چهارچوب های نظری و عملی توسعه دانایی محور استفاده کند.در چنین فضایی است که افراد و جامعه همچون عناصر پیکره یک سیستم مدام در حال داد و ستد خواهند بود و کالایی که در این میان رد و بدل می شود اطلاعات است در این شرایط جامعه اطلاعاتی به افراد امکان می دهد که فراگیری صحیح را بیاموزند و آنها را از نحوه طبقه بندی، بازیابی و به کار گرفتن اطلاعات به گونه ای آگاه می سازد که برای دیگران نیز امکان آموختن دانش را فراهم کنند.
● مقدمه
جامعه اطلاعاتی این توانایی را به افراد می دهد تا به صورت مستمر به فراگیری دانش بپردازند، زیرا همواره اطلاعات موردنیاز خود را در دسترس دارند و از همین رو آنها می توانند در تمام لحظه های زندگی از دانش و اطلاعاتی که در اختیار دارند استفاده نمایند. اطلاعاتی که در زندگی شخصی و کاری افراد می تواند راه گشای بسیاری از مسائل باشد و زمینه های استفاده از اطلاعات را در امور اقتصادی، آموزشی، علمی، تحقیقاتی، اطلاع رسانی و... را فراهم نمایند.
با این تفاسیر امروزه کارشناسان از اطلاعات به عنوان مهمترین ویژگی جهان مدرن یاد می کنند به گونه ای که بیشترین توجه سیاست مدران و مدیران کشور ها وقف اطلاعاتی شدن زندگی اجتماعی شده است. آنها معتقدند اطلاعات به چنان اهمیتی دست یافته که شایستگی آن را دارد تا به صورت نماد عصر حاضر با آن برخورد شود و به عنوان محور برنامه های کلان و کوچک توسعه قرار گیرد.
در بررسی استانداردهای جامعه اطلاعاتی می بینیم که الگوهای زندگی عادی و شغلی، اوقات فراغت، نظام آموزشی، اطلاع رسانی و عرصه دادوستد مشخصاً از توسعه و پیشرفت اطلاعات و دانش فنی توزیع و تولید آن متاثر است. کارشناسان این تحولات را نشات گرفته از رشد فزاینده تولید انبوه اطلاعات در طیف گسترده و فراوانی رسانه های جمعی که اکثر آنها نیز به صورت الکترونیکی ظهور می یابد می دانند.کارشناسان جامعه اطلاعاتی را جامعه ای می دانند که در آن ارتباطات، عامل انتقال دهنده واقعی برای ایجاد تغییر و تحول در هر فرد به منظور دستیابی عملی به اطلاعات است و تولید ارزش های اطلاعاتی عامل تعیین کننده ای در توسعه جامعه است.توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات و گسترش گرایش جوامع به استفاده از وب و فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی وب مدار نگرش ها و فرصت های نوینی را در فرآیند توسعه جامعه اطلاعاتی فراهم کرده است و زمینه مناسبی برای ارتباطات دوسویه میان فرهنگ ها و اقتصاد ها و مراکز علمی دنیا بوجود آورده است. فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان بستر همگرایی و تعاطی اندیشه ها و توانایی های دانش نوین الگوها و استانداردهای جامعه اطلاعاتی را با هدف دست یابی به توسعه بر مبنای دانایی با نگرش جهانی ترسیم و به اجرا در خواهد آورد.
از سوی دیگر فناوری اطلاعات و ارتباطات به علت کانون همگرایی دو اصل مهم فرهنگ سازی یعنی محتوای اطلاعاتی و دانشی و ابزارهای اطلاع رسانی و ارتباطی تاثیر مهم و به سزایی در ایجاد تحولات و تغییرات فرهنگی در الگوی دانش مصرفی مردم دارد . از این طریق می توان فرآیند دانش سازی و دانش پراکنی را در سطح جامعه مدیریت و کنترل کرد و این دیدگاه را به تمامی امور جامعه تسری بخشید.
مدیریت امور بر پایه دانش در تمامی ساختارهای جامعه می تواند نطفه فرآیندی بزرگ تر و جامع تر را بیافریند . فرایندی که از آن به عنوان توسعه دانایی محور یاد می شود و زمینه ساز بهره گیری و استفاده بهینه از مزایای پدیده جهانی شدن است.
● تحولات گذار از عصر صنعتی به عصر اطلاعات
از نیمه های دوم قرن بیستم به تدریج شاهد افول عمر عصر صنعتی بودیم . هرچند پایان عمر عصر صنعتی بر اساس یک قرارداد و تحت شرایط و توافق خاصی صورت نگرفت و در یک دید واقع بینانه امری تئوریک و نسبی است امّا شرایط و رخدادهای اتفاق افتاده در طول چند دهه بصورت زنجیره وار منجر به پایان یافتن عمر این عصر شد . تحولات پرشتاب علمی ـ تکنولوژی به عنوان موتور محرّک تحول جدید مطرح شدند و رشد و تکامل بشر در عصر صنعتی توانمندی لازم را برای ورود به عصر اطلاعات را فراهم کرد.سالهای آغازین دهه ۷۰ در غرب همراه با آغاز حرکت های زیادی برای ایجاد تحول در زمینه اطلاعات و اطلاع رسانی بود. در سالهای آغازین دهه ۸۰ گرایش به استفاده از کامپیوترهای کوچک در ادارات و پس از آن خانه ها زیاد شد و در نتیجه بسیاری از کارهای جاری تحت تاثیر این تغییر قرار گرفت.از سال ۱۹۹۰ به بعد سیر تحولات در توسعه اشتراک گذاری اطلاعات با ظهور و توسعه شبکه های کامپیوتری سرعت بیشتری به خود گرفت و با شکل گیری وب گسترده جهانی تحولی فراتر از حد انتظار را برای جهانیان ایجاد کرد.در این زمان فعالیت ها و فرآیند های اقتصادی و اطلاع رسانی و آموزشی و... با استفاده از بستر های ایجاد شده رنگ و بوی دیگری به خود گرفتند تا از این طریق مردم بتوانند خدمات خود را در ابعاد جهانی ارائه و یا تامین کنند. در آغاز هزاره سوم و با بهره گیری و تلفیق اینترنت و سیستم های اطلاعاتی تحول جدیدی ایجاد شد و آن بوجود آمدن سیستم های وب مدار بود که ضمن بالابردن راندمان کاری و حذف کاغذ از فرآیندهای ارتباطی و کاری سازمان ها به آنها امکان انجام کارهای غیر حضوری را نیز می داد.تمام فعالیت های انجام شده در جهت توسعه و تسهیل امکان به اشتراک گذاری اطلاعات بوده است و افرادی که به عنوان توسعه دهنده فناوری و یا کاربر آن بوده اند خواسته و ناخواسته فعالیت های خود را بر مبنای اطلاعات قرار داده اند .اطلاعات به تعبیر جالب برخی از کارشناسان کالای قرن بیستم لقب گرفته است و محور تمام برنامه ریزی ها و اختراعات و تولیدات فناوارانه نیز می باشد.
● اطلاعات و چالش های جهانی
کارشناسان اطلاعات را حاصل تجزیه و تحلیل مجموعه ای از داده های همگن می دانند که در اثر ترکیب با مجموعه ای دیگر از اطلاعات تشکیل دهنده دانش خواهند بود.
عصر حاضر با دو پدیده مختلف روبروست:۱- انفجار اطلاعات که حاصل رشد سریع و بی سابقه در کمیت و حجم و تنوع وشکل اطلاعات و انتشارات است و باعث کاهش نیم عمر اطلاعات در جهان شده است ۲- انفجار جمعیت و توسعه نایافتگی حاصل از آن
کارشناسان معتقدند این دو پدیده از نظر جغرافیایی با یکدیگر نسبت عکس دارند ، یعنی در جوامعی که اطلاعات به عنوان محور توجه و برنامه ریزی در أمده ، انفجار جمعیت کمتر بوده و انفجار اطلاعات کاملا محسوس است به گونه ای که حتی زندگی روزمره مردمان اینگونه کشور ها مبتنی بر بهره گیری مناسب از این اطلاعات است این در حالی است که در کشورهای توسعه نیافته که از معضل رشد بی حد و حصر جمعیت رنج می برند ضعف مشهودی در تولید و توزیع اطلاعات و بهره گیری کارآمد از اطلاعات موجود وجود دارد.نکته ای که این روزها باعث اشتباه در دریافت مفهوم کلی و حقیقی اطلاعات می شود محدود کردن اطلاعات در حوزه دانش فناوری اطلاعات است. به نظر می رسد که اگر تصویر و جایگاه روشنی از فناوری اطلاعات به دست آوریم می توانیم جایگاه اصلی اطلاعات را نیز تعریف و شناسایی کنیم.
با این توضیح می توان فناوری اطلاعات را به مثابه منشوری عنوان کرد که اطلاعات علوم مختلف فنی و تجربی و انسانی و هنری می تواننذ در گذر از این منشور ضمن بهینه سازی و توسعه کمی و کیفی موجب افزایش تمرکز بر روی علوم مختلف نیز بشوند.
بررسی ها نشان می دهند که در جوامع توسعه نیافته که هنوز در گیر و دار عصر کشاورزی و صنعتی هستند و اطلاعات در آنها جایگاه مناسبی نیافته مشکلات و نقص ها و ضعف های عمده ای نیز از همین محل ناشی و گریبان گیر برنامه ریزان و مسئولان آنها می شود. بنا براین می توان نتیجه گرفت عدم توسعه مناسب کاربری اطلاعات که ترجیحاً نیز باید در بستر فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی صورت گیرد ارتباط مستقیمی با مشکلات کشورهای توسعه نیافته در مصرف انرژی، محیط زیست، اقتصاد، توسعه سیاسی و فرهنگی – آموزشی و دیگر شاخص ها و معیار ها دارد.
بدون شک ارتقا جایگاه دانش در جامعه سطح تفکر و نوع عملکر مردم را در فعالیت ها و موضع گیری های مختلف اجتماعی تغییر می دهد و باعث افزایش کمی و کیفی در نحوه بهره گیری و بهره دهی ایشان به جامعه می شود.نکته حائز اهمیت در توجه دولتها به مسئله اطلاعات ارتباط مستقیم و اثر گذار اطلاعات در توسعه و تاثیر توسعه در افزایش اطلاعات است. این تاثیر و تاثر می تواند در ابعاد گفتمان های زیر ساختی توسعه یعنی توسعه اقتصادی، توسعه فرهنگی، توسعه سیاسی، توسعه علمی و... بروز و ظهور پیدا کند
● شکاف اطلاعاتی و شکاف دیجیتالی
یکی از مهمترین چالش هایی که جامعه جهانی این روز ها با آن دست به گریبان است تعیین و تفسیر عامل مشکل ساز و معضل ساز توسعه یافتگی در برخی کشورها و عقب ماندگی در برخی دیگر از کشور هاست. به زعم کارشناسان جهان امروز با دو پدیده حاصل از مدرنیته روبروست یکی شکاف اطلاعاتی و دیگری شکاف دیجیتالی که حاصل اولی فقر اطلاعاتی و حاصل دومی فقر ارتباطی می باشد. گذشته از نقش انحصار طلبی ها و قدرتمندی کشورهای سرمایه دار در بوجود آمدن این دو پدیده چالش های مختلفی در پیش روی مردم جهان پیشرفته و جهان توسعه نیافته وجود دارد.به نظر می رسد همانگونه که رشد و پیشرفت بشر در دانش ها و علوم مختلف موجبات توسعه توانمندی او را در تولید فناوریهای نو فراهم آورده و همچنین توسعه فناوریها نیز به رشد و توسعه دانش و اطلاعات کمک کرده ضعفها و مشکلات و نقص های موجود در گسترش دانش و اطلاعات نیز با کمبودهای ناشی از عدم رشد مناسب فناورهای ارتباطی ارتباط مستقیم و تنگاتنگی دارد. اما اتفاقی که به تازگی در حال تبدیل شدن به یک چالش جدی جهانی است تلفیق دو پدیده شکاف دیجیتالی و شکاف اطلاعاتی توسط کشورهای پیشرفته و استفاده از بستر های اطلاعاتی-دیجیتالی موجود به عنوان اهرم فشار بر علیه کشورهای ضعیف و توسعه نایافته است .
به عنوان نمونه یکی از بحثهای چالش برانگیزی که در چند ماهه اخیر مقارن با اجلاس جامعه اطلاعاتی مورد توجه قرار گرفته موضوع حاکمیت اینترنت به عنوان مهمترین و بزرگترین بستر بین المللی اشتراگذاری اطلاعات است. در این بین آمریکا که خود را سردمدار و محق مدیریت جهانی اینترنت می دانذ با تلاش ها و اقدامات و مخالفت های بسیاری سعی در اثبات ادعای خود دارد. این گونه رفتارها و دیدگاههای حاکم بر فضای دنیای اطلاعات زمینه ساز شکل گیری طبقه بندی جدید با ویژگی فقر اطلاعاتی در اثر بروز شکل جدید از برتری طلبی به شکل غلبه الکترونیکی در عرصه جهانی است.
بدین ترتیب فصل جدیدی در روند توسعه جامعه اطلاعاتی جهانی در حال شکل گبری است که ظاهراً حکایت از تمایل کشورهای توسعه یافته بر استیلای بلامنازع در این عرصه دارد. به گونه ای که هم اکنون نیز به صورت آشکار با دو زیرگروه فقرای اطلاعاتی و ثروتمندان اطلاعاتی برمی خوریم.در اینچنین شراطی زمانی که جریان اطلاعات در جامعه از تحرک بیشتری برخوردار شود و جامعه جهانی از جریان توزیع ازادانه و منصفانه اطلاعات فاصله بگیرد و اصول و چهارچوب های دموکراسی دیجتالی اطلاعاتی در جهان زیر پا گذاشته شود ، کشورهایی که از وضعیت اجتماعی و اقتصادی بهتری بهره مندند، سریع تر از کشورهای ضعیف این اطلاعات را تصاحب می کنند و در نتیجه با رشد تمایز اطلاعاتی، تبعیض میان طبقه برتر سیاسی ـ اقتصادی و علمی و اقشار مادون آن رو به فزونی خواهد گذاشت و ان اختلاف و شکاف ما بین این دو گروه زمینه ساز استفاده نابجای کشورهای پیشرفته از شرایط موجود به عنوان اهرم فشارهای اقتصادی، سیاسی و علمی خواهد شد.
● تاثیرات توسعه ناهمگون فناوری اطلاعات در تعمیق شکاف دیجیتالی
فناوری اطلاعات با حذف موانع و مرزهای جغرافیائی فاصله های فیزیکی را از میان برداشته است و از این طریق مسائل و مشکلات بسیاری را حذف کرده است اما در عین حال، این نگرانی و معضل را نیز با خود به ارمغان آورده است که فناوری اطلاعات منجر به جداسازی و ایجاد انفکاک بیشتری در بین اقشار اجتماعی شود و جامعه ای را بوجود آورد که به دو بخش "برخوردار" و "غیر برخوردار" از فناوری تقسیم شده است. در نتیجه، این روند با خطر شکل گیری طبقه بندی های تازه ای در جهان، نابرابری های جدید فرهنگی و علمی همراه باشد (UNESCO, ۱۹۹۹). مسائلی مانند کیفیت، دسترسی، برابری و توجیه هزینه در این رابطه قابل طرح هستند.علاوه بر اینکه ، موضوع دسترسی در ارتباط با طبقات اجتماعی، جنسیت و حرفه طبقه بندی می شود، نابرابری های منطقه ای زیادی در میزان دسترسی به زیرساخت و تجهیزات فناوری وجود دارد. دسترسی به شبکه ارتباطی و اطلاعاتی برای بسیاری از مردم جهان امکان پذیر نیست.
آمارها نشان می دهند که در حال حاضر تنها یک نفر از هر۲۰ نفر در دنیا به اینترنت دسترسی دارند و بیشتر آنها نیز در اروپا یا آمریکای شمالی زندگی می کنند که فقط ۵% جمعیت جهان را تشکیل میدهد. این در حالی است که در سراسر آفریقا فقط ۱۴ میلیون خط تلفن یعنی کمتر از شهرهای مانهاتان یا توکیو وجود دارد وجود دارد.با این حساب قریب به ۸۰% جمعیت دنیا هرگز امکان اتصال به اینترنت را نداشته اند
در ایالات متحده، که تلویزیون و تلفن در منازل به حد اشباع رسیده است و دسترسی به فناوری اطلاعات در سطح بسیار بالائی می باشد، هنوز تفاوت فاحشی بین کاربران مختلف فناوری اطلاعات در اقشار اجتماعی مختلف به چشم می خورد. در سال ۱۹۹۸ حدود ۴۰% خانوارها در ایالات متحده کامپیوتر شخصی داشتند، اما فقط ۲۵% خانوارهای سیاه پوست واسپانیائی تبار دارای کامپیوتر شخصی بودند (US Department of Commerce, ۱۹۹۹). در سال ۲۰۰۰ تقریبا یک سوم جمعیت ایالات متحده از خانه های خود از اینترنت استفاده می کردند؛ اما این رقم برای اسپانیایی تبار ها فقط ۱۶% و برای سیاه پوستان کمتر از ۱۹% بود. در نتیجه طی یک دوره کوتاه (بین ۱۹۹۸ و ۲۰۰۰) شکاف دسترسی به اینترنت بین جمعیت سیاه پوست و میانگین ملی از ۱۵% به ۱۸% و برای اسپانیایی تبارها از ۱۴% به ۱۸% افزایش پیدا کرد (Kerrey et. al. ۲۰۰۰). در انگلستان هنوز کامپیوتر شخصی دربیشتر خانوار ها نفوذ پیده نکرده است. حدود دو سوم خانوار ها در انگلیس کامپیوتر شخصی ندارند و دسترسی به اینترنت از خانه ها فقط برای اقلیتی محدود فراهم است. در حال حاضر نیمی از کسانیکه در انگلیس به اینترنت دسترسی دارند از اقشار بسیار بالای جامعه هستند (Office of National Statistics, ۲۰۰۰).به تمام اینها باید وضعیت قاره آفریقا که جایگاه اکثریت کشورهای غیر توسعه یافته است را اضافه کنیم، که زیر ساخت فناوری اطلاعات از کمترین میزان گسترش برخوردار است. اما، در درون آقریقای جنوبی نیز سفید پوستان دارای تعداد بیشتری تلفن نسبت به "رنگین پوستان" در منازل خود هستند و از امکانات بیشتری در بهره گیری از اینترنت نسبت به سایرین برخوردارند (Hodge and Mitter, ۱۹۹۶).
جهان همواره از دو بخش "برخوردار" و "غیر برخوردار" تشکیل شده است. شکاف اجتماعی نوین "شکاف دیجیتال" است . یعنی فاصله بین کسانی که از منافع فناوری نوین بهره مند هستند و آن هائی که از آن بی بهره اند. این اطلاعات و آمار نشان می دهند که این موضوع شکاف دیجیتالی به یک چالش جهانی مبدل شده است و برای همین هم لازم است با دیدگاه کلانی برای حل آن اقدام کرد.
شکاف دیجیتال یک وافعیت است. تقریبا ۹۰% کاربران اینترنت در کشورهای توسعه یافته هستند که رویهم رفته ۱۶% جمعیت جهان را تشکیل می دهند. آفریقا و کشورهای عربی فقط ۱% جمع کاربران اینترنت جهان را دارا می باشند (OIT, ۲۰۰۱). این ارقام گویای آنست که بخش بزرگی از جمعیت جهان از پیشرفت های فناوری دور مانده است و هنوز در عصر پیش از جامعه اطلاعاتی زندگی می کند. کشورهای در حال توسعه نمی توانند این واقعیت را نادیده بگیرند. هیچ گزینه ای جز آنکه سطح آموزش جوامع خود را ارتقا دهند وجود ندارد. یکی از راه های موجود در این امر بهره گیری از فناوری اطلاعات برای جهش به سوی هزاره نوین است. در غیر اینصورت، شکاف دیجیتال به رشد خود ادامه خواهد داد. هرچند که بسیاری از کشورهای در حال توسعه برای بهره گیری از فناوری های دیجیتال کوشش به عمل آورده اند، ولی کاربرد جدی آن با اهداف آموزشی، هنوز در حد آرمانی دور دست برای آنان باقی مانده است. (ربیع.۱۳۸۲)
● حق دسترسی به اطلاعات و انتشار اطلاعات
یکی از مهمترین اصول جامعه اطلاعاتی در ابعاد ملی و بین المللی آن برای تحقق شعار دموکراسی دیجیتالی و اطلاعاتی دسترسی آزادانه شهروندان دهکده جهانی به اطلاعات و دانش های پایه و فنی مورد نیاز است. البته این به معنای نقض حقوق معنوی و مادی تولید کنندگان دانش نیست.
حق دسترسی به اطلاعات عبارت از آگاه سازی، فراهم آوری و تسهیل شرایط برای دستیابی مردم کشورهای مختلف به اطلاعاتی است که در اختیار دولتها قرار دارد. به عبارت دیگر در جامعه اطلاعاتی دولت ها مالک اطلاعات نیستند بلکه فقط نقش جمع آوری، توزیع و مدیریت اطلاعات را در جامعه به عهده دارند.
مفهوم دموکراسی اطلاعاتی و دیجیتالی در دو واژه اطلاعات و ارتباطات نهفته است به عبارت بهتر در جامعه ای که آزادی بیان وجود داشته باشد اندیشه ها بارور تر و در نتیجه دانش ها غنی تر می شوند و بلعکس در جامعه ای که آزادی اندیشه مستولی باشد افراد همیشه چیزی برای نشر و بیان دانش در اختیار خواهند داشت. با کمی دقت می توان به همپوشانی بسیار ظریف و اعجاب انگیزی که بین نقش متعامل آزادی بیان به عنوان ابزار ارتباطی عناصر فعال در جامعه اطلاعاتی و آزادی اندیشه به عنوان موتور دانش ساز و دانشمند پرور پی برد. لذا می توان دموکراسی را زایچه آزادی بیان و آزادی اندیشه شناخت و از این رو در بررسی جایگاه آزادی بیان و آزادی اندیشه در جامعه اطلاعاتی مبتنی بر فناوری اطلاعات باید اینگونه عنوان کرد که در بستر دنیای شبکه ای وب جهان گستر که بزرگترین عرصه تعامل اطلاعاتی و ارتباطی مابین مردم جهان است باید امکان دسترسی به این کتابخانه جهانی اطلاعات و پس از آن حق دستیابی همگانی به اطلاعات این کتابخانه برای تمام مردم جهان یکسان باشد. هیچ دولت و کشوری خود را محق نداند که در دو بعد ارتباطی و اندیشه ای حقوق دیجیتالی و اطلاعاتی مردم کشور خود و سایر کشورها را زیر پا بگذارد. تحریم های همه جانبه که شامل تحریم های اقتصادی، علمی و فنی و...می باشد،اخراج سایت های یک کشور از سرور ها، هک، محدود کردن دسترسی IP آدرس های برخی مناطق جهان، از جمله مواردی هستند که جزو ناملایمتی ها و مشکلاتی است که برخی کشورها در برابر سایر کشورها ایجاد می کنند.
فرنود حسنی
منبع : مرکز توسعه و تبادل دانش فناوری اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست