سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

نقش غذاها در یادگیری کودکان


نقش غذاها در یادگیری کودکان
● قندها (مواد غذایی شیرین)
پژوهش های اخیر نشان می دهد كه مصرف قند زیاد موجب ایجاد استرس در مغز می شود. برای مثال نیم ساعت پس از خوردن یك ماده شیرین، كالری آن به سرعت می شكند و گلوكز خون كودك بالا می رود. اگرچه ماهیچه ها و دیگر بافت های چربی آن را برای استفاده های بعدی ذخیره می كنند، اما بافت مغز نمی تواند این كار را انجام دهد.
۳ ساعت پس از خوردن مواد قندی، گلوكز خون پائین آمده و شروع به آزاد كردن هورمون های استرس زا می كند. كودكانی كه دچار اختلال كم توجهی و بیش فعالی هستند كمتر قادرند با تأثیرهای غذاهای شیرین مقابله كنند، بنابراین فعالیت فیزیكی شان افزایش می یابد كه این فعالیت در اثر پائین آمدن گلوكز خون و تلاش برای به كار انداختن مغز است. پژوهش ها نشان می دهد حتی بزرگسالان دچار این گونه اختلال ها، كه در سوخت و ساز گلوكز مشكل دارند، بخش هایی از مغزشان كه توجه، رفتار و اعمال درونی آن ها را تنظیم می كند تحت تأثیر قرار می گیرد.
● قندهای مصنوعی
متأسفانه قندهای مصنوعی نیز مشكلات دیگری به همراه دارند. به طور مثال آسپارتام، بر سیستم عصبی مركزی تأثیر گذارده و موجب اختلالاتی مانند حمله می شود. پژوهشگران دریافته اند كه فنیل آلانین موجود در آسپارتام به راحتی از سدّ مغزی- خونی عبور كرده و توازن پیام های عصبی را به هم می زند. اگرچه از میان بدن كه عبور می كند تغییراتی بوجود نمی آورد. نتیجه آن شامل كم توجهی، بیش فعالی و حتی حمله می شود. آسه سولفام K نیز موجب آزاد شدن انسولین می شود. همان كاری كه یك غذای شیرین می كند. سوكرالوز نیز كه درسال ۱۹۹۸ توسط FDA ( اداره غذا و داروی آمریكا) تأیید شد، باید توسط كبد سم زدایی شود كه این كار با اضافه كردن یك سری مواد شیمیایی مضر هنگام پخت، به غذاهای آماده انجام می گیرد.
● حساسیت های غذایی
علائم حساسیت فقط خارش، عطسه و دیگر علائم مشهود نیست. پژوهشگران معتقدند كه حساسیت های غذایی مخفی می توانند موجب دامنه وسیعی از مشكلات فیزیكی و روحی شوند. داروهای محیطی نیز مانند آفت كش ها، حشره كش ها و دیگر آلاینده های محیطی، مصرف بیش از اندازه آنتی بیوتیك و رژیم غذایی نامناسب همگی در بوجود آمدن حساسیت نقش مؤثری دارند.
تحقیقات دیگری نیز نشان داده كاكائو، ذرت، تخم مرغ، شیر، پرتقال و گندم از غذاهای شایعی هستند كه با اختلال بیش فعالی و حساسیت در كودكان مرتبط هستند. در یك پاسخ آلرژیكی، هیستامین در مغز آزاد می شود. همچنان كه در اعضای دیگر بدن نیز این گونه می شود. یكی از تأثیرات هیستامین، افزایش فرار خونابه در اطراف بافت های مغز است. مغز از آب اشباع شده و در نتیجه میزان توجه و عملكرد حافظه كاهش می یابد.
● توصیه
غذاهای خانگی (و نه غذاهای آماده) برای هر سنی خوب هستند، اما مصرف شان برای بچه های در حال رشد بسیار مهم است. بنابراین سعی كنید فریزرتان را در پاییز با غذاهای طبیعی و حیوانی پُر كنید. اگر غذای فرزندتان را چه در خانه و چه برای مدرسه با رژیم غذایی مناسب و متوازن درست كنید، موجب می شود میزان یادگیری دروس در او افزایش یابد.
منبع : روزنامه ایران