پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

غذاهای خوب برای سرطان‌های بد


غذاهای خوب برای سرطان‌های بد
مصرف گوشت قرمز حتی در مقادیر ناچیز نیز می‌تواند خطرابتلا به سرطان پستان را تا میزان ۵۰ در صد در زنان مسن تر افزایش دهد. رژیم غذایی، پیچیده‌ترین فاكتور مرتبط با سرطان است. مهم فقط این نیست كه چه می خورید، چگونگی پختن مواد غذایی، انواع مواد غذایی كه همزمان خورده می شوند و یا آن دسته از موادغذایی كه اصلاً نمی خوریم در این مورد بسیار مهم هستند.
ما می دانیم تا ۳۰ درصد انواع سرطان ها به رژیم غذایی مربوط هستند. از آنجا كه رژیم غذایی تاثیر جدی بر چگونگی ترشح هورمون‌ها در بدن دارد، ارتباط آن با بیماری سرطان بسیار پیچیده است. سرطان‌هایی كه به هورمون‌ها مربوط هستند، مانند سرطان پستان در زنان و پروستات در مردان، احتمالاً با رژیم غذایی ارتباط دارند. ساختار ژنتیكی افراد هم به طور مستقیما ً با خطر ابتلا به سرطان مربوطند اما برخلاف رژیم غذایی نمی توان آن را كنترل كرد. با كمك یافته‌های پروژه تعیین تركیب ژنی انسان، ما به‌زودی قادر خواهیم بود افراد را به ترتیب درجه ریسك پذیری طبقه بندی كنیم .برنامه ای كه شروعی بر طراحی برنامه‌های ویژه جهت پیشگیری از سرطان برای تك تك افراد است. سن شما نیز عامل مهمی در رابطه با خطر ابتلا است گرچه در این مورد نیز هیچ كاری نمی‌توانید انجام دهید. سرطان شایع‌ترین بیماری سنین پس از ۵۰‌‌سالگی است. سرطان پستان در زنان بین ۶۰-۵۰‌‌ساله رایج‌تر است، در حالی كه درمورد مردان امكان ابتلا به سرطان پروستات از ۷۰ سالگی به بعد افزایش می‌یابد.
● اصلاح روش زندگی
در حالی‌كه عوامل وراثتی و سن تحت كنترل ما نیستند، می توان شیوه زندگی را انتخاب كرد. برای مثال، كشیدن سیگار رابطه مستقیم با سرطان ریه دارد و شما قادر هستید كه در مورد آن تصمیم بگیرید.
امروزه برای مقابله با ویروس پاپیلوما كه باعث ایجاد سرطان دهانه رحم می شود، واكسن موثری وجود دارد. این واكسن باید قبل اززمان شروع ارتباط جنسی استفاده شود كه می تواند به دغدغه‌های جدی اخلاقی منجر گردد. برای مثال آیا می‌بایستی تمام دختران را قبل از سن بلوغ واكسینه كنیم؟ بدیهی است كه هنوز پاسخ مشخصی برای این سوال ارایه نشده است. سرطان كبد در اثر ویروس هپاتیت و عفونت‌های طولانی مدتی كه به همراه می آورد به‌وجود می‌آید. متاسفانه اكثر مناطق آلوده دنیا به‌علت فقرمالی قادر به خریداری واكسن مورد نیاز نیستند.
● آزمایشگاهی به وسعت اروپا
برای تحقیق بیشتر در مورد چگونگی ارتباط این فاكتورها با یكدیگر، پروژه مطالعاتی با عنوان تحقیقات چشم‌انداز سرطان در اروپا توسط سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۹۷ انجام و غالب بر پانصدهزار نمونه خون همراه با سابقه رژیم غذایی دقیق از ۱۴ كشور اروپایی گردآوری شد. این بانك اطلاعاتی عظیم امكان این را به ما می دهد كه بتوانیم از آزمایشگاه طبیعی وسیعی در مورد مردم قاره اروپا بهره‌مند شویم. با افزایش سن شركت‌كنندگان در این آزمایش، برخی از آنها به تدریج به سرطان مبتلا می شوند.
امروزه برای اولین بار قادر خواهیم بود ارتباط بین رژیم غذایی، ژن و شیوع سرطان را به وضوح بررسی كنیم. می‌دانیم كه در حال حاضر درقاره اروپا بیماری سرطان به‌طور روزافزون در حال افزایش است و در كشورهایی مانند انگلستان و اسكاندیناوی كه میزان مصرف چربی بالاست، در مقایسه با كشورهایی كه در رژیم غذایی روغن زیتون استفاده می كنند، به مراتب بیشتر است.
● عوامل پیچیده
فاكتورهای مرتبط متعدد و پیچیده هستند، زیرا رژیم غذایی به چاقی، ورزش و سلامت كلی افراد بستگی دارد. سرطان را نمی‌توان در یك چشم بر هم زدن درمان كرد. گزارش این هفته شامل نیمی از حقایق در این مورد است. رژیم غذایی شامل مقادیر بالای گوشت قرمز می‌تواند مضر باشد. با آنكه نقطه‌نظرهای ضد و نقیض بسیاری در این مورد ارایه شده است، هیچ راه حل جادویی وجود ندارد، باید در رژیم غذایی روزانه هر كس میوه و سبزی‌های فراوان و همچنین سلولز طبیعی موجود باشد (مواد معدنی، ویتامین‌ها و فیتوكمیكال‌های موجود در گیاهان می‌توانند از به‌وجود آمدن تومورهای سرطانی جلوگیری و روند رشد آنها را متوقف كنند) و مصرف چربی حیوانی به حداقل رسانده شود. غذاهایی مصرف كنید كه دارای مواد آنتی اكسیدان باشند. این مولكول‌ها مانع از اكسید شدن مواد شیمیایی دیگر در بدن شده وبه‌وسیله تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با تركیبات خطرناك موسوم به رادیكال‌های آزاد (مولكول‌هایی با واكنش بالا كه از طریق فعل و انفعالات سوخت‌و‌ساز در بدن به وجود می‌آیند) ازبروز سرطان جلوگیری می‌كنند. در پایان، هیچ رژیم غذایی خاصی نمی‌تواند شما را كاملا در مقابل بیماری سرطان بیمه كند. متخصصان زیادی هستند كه كتاب می‌نویسند و كوهی از قرص‌های ویتامین و مواد معدنی می فروشند. چنانچه در حال حاضر از رژیم غذایی سالمی پیروی می كنید، باید بدانید كه این محصولات تنها باعث هدر دادن پول شماخواهند شد. در مقابل اگر مراقب رژیم غذایی خود باشید به مراتب نتیجه مطلوب‌تری خواهید گرفت -هم ظاهرتان می‌تواند بهتر شود و هم باطن‌تان - و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و به‌طور حتم سرطان نیز كاهش می‌یابد.
انوشا فریدانی محمدزاده
منبع : روزنامه سلامت