چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پیش به سوی جام جهانی ۲۰۱۰


پیش به سوی جام جهانی ۲۰۱۰
بدون شک او یکی از ستارگان درخشان و بازیکنان موفق و با استعداد در دوران بازیگری اش بوده و ۱۵۰ دیدار ملی را برای آلمان رقم زده است. لوتار ماتئوس تقریبا در۲۱ سالگی به هر عنوانی که آرزو داشت رسید. افتخار حضور در جام جهانی ،۱۹۹۰جام های اروپایی و ۷ قهرمانی لیگ با بایرن مونیخ و اینتر در کنار کسب دو یوفا در کارنامه این مرد آلمانی رقم خورده است. ماتئوس مفتخر به دریافت جوایز انفرادی نیز شده است و در سال ۱۹۹۰ بهترین بازیکن سال فوتبال و در سال ۱۹۹۱ از سوی فیفا، فوتبالیست برتر نامیده شد.
حال لوتار ۴۶ سال دارد و ۷ سال پیش کفشهایش را آویزان کرد و پس از آن روی به مربیگری آورد. پس از حضور در پارتیزان بلگراد و قهرمان کردن این تیم در لیگ صربستان در سال ،۲۰۰۳ شاگردانش را به لیگ قهرمانان سوق داد. ماتئوس در زمان مربیگری در تیم ملی مجارستان شاهد بود که تیمش ۲ بر صفر آلمان را مغلوب کرد. هم اکنون این مرد جوان و موفق به عنوان کارشناس فوتبال در شبکه تلویزیونی آلمان مشغول به کار است.
درمصاحبه اختصاصی ماتئوس با وب سایت فیفا، وی از برنامه هایش در سال ۲۰۰۸ پرده برداشت. همچنین از یورو ۲۰۰۸ و جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی صحبت کرد.
▪ مردم در این موقع سال برای ۳۶۵ روزی که در پیش دارند، تصمیم گیری می کنند، شما برای سال ۲۰۰۸ چه برنامه ریزی هایی دارید؟
ـ البته هر کس طرح ها و آرزوهایی دارد که سلامتی در راس تمام مسایل خواسته شده است. در زمینه کار حرفه ای دوست دارم در تیمی مربیگری کنم که بتوانم مدت زیادی در آن جا باشم به همین دلیل باید به حرفه ای گری و تلاشم ادامه دهم. فکر نمی کنم خواسته نامعقولی داشته باشم.
▪ شما سابقه مربیگری در عرصه باشگاهی و ملی را داشته اید. تفاوت این دو میدان در چیست؟
ـ به عنوان سرمربی تیم ملی شما نمی توانید تاثیر چندانی روی بازیکنان داشته باشید تا زمانی که هدایت یک تیم باشگاهی در اختیارتان باشد در یک باشگاه می توانید دستورات خود را موبه مو از بازیکنان بخواهید و آنها را در زمین اجرا کنید، در زمان حضور در یک تیم ملی می بایست تا حدودی روانشناسی بدانید که البته فرصت برای این کار هم اندک است. تنها ۲ تا ۳ روز در کنار تیم هستید و نمی توانید روی تک تک ملی پوشان تاثیرگذار باشید.
▪ شما در زمان بازیکنی به طور قطع موفق ظاهر شدید. لوتار ماتئوس در سن ۴۶ سالگی چه چیز دیگری می خواهد؟
ـ دوست دارم به مربیگری ادامه داده و عنوان کسب کنم. البته برای من مهمتر آن است که شاگردانم پیشرفت کنند که این مساله ضمانت پیشرفت استانداردهای تیم است. با پیشرفت تیم امکان کسب افتخارات و پیروزی ها نیز بالاتر می رود.
▪ نکات برجسته دوران بازیکنی و مربیگری تان کدام ها هستند؟
ـ قطعا اولین افتخارم قهرمانی آلمان در جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیاست اما صادقانه بگویم حضور پارتیزان بلگراد در لیگ قهرمانان مزه دیگری داشت . هیچ کس توقع چنین چیزی را از ما نداشت اما ما موفق شدیم در نیوکاسل معجزه کنیم و در دور رفت که یک بر صفر مغلوب حریف شدیم در دور برگشت یک بر صفر پیش افتاده و در نهایت با ضربات پنالتی تیم برتر میدان نام گرفتیم و امید و آرزو را به قلب هوادارانی بازگردانیم که دست به دعا بودند. این وضعیت درست با قهرمانی آلمان در جام جهانی سال ۱۹۵۴ مشابه بود.
▪ هنر شما برای عرض اندام در اکثر نقاط زمین، شما را تبدیل به یکی از بهترین هافبک های میانی دنیای فوتبال نموده بود. بهترین بازیساز های امروز دنیای فوتبال را چه کسی می دانید؟ چه کسی می تواند به بهترین دنیای فوتبال تبدیل شود؟
ـ فوتبال در سال های گذشته فرای تصورات کارکرده. هیچگاه نمی توان امثال زیدان، زیکو، پلاتینی و خصوصا مارادونا را دوباره پیدا کرد. البته لیگو برزیلی که هم اکنون در وردربرمن توپ می زند، می تواند در دسته ستارگان فوتبال جای گیرد. او واقعا برای حریف ایجاد حریف می کند و خودش می تواند در تیم بازی را دیکته کند. باستین شوانشتایگه تا حد و حدودی می تواند به پای بزرگان برسد. البته اگر به روزهای اوجش باز گردد. همه ما منتظریم تا ببینیم تونی کروس که تنها ۱۷ سال دارد در آینده ای نه چندان دور تبدیل به چه بازیکنی می شود.
▪ چطور شد که نقش یک بازیساز تغییر کرد؟
ـ سبک بازی ها در فوتبال مدرن متفاوت هستند پس نمی توان پیراهن شماره ۱۰ قدیم یا هافبک تهاجمی آن روزها را دوباره در تیم یافت.
مارادونا و پلاتینی بازیسازهای فوق العاده ای بودند. شخصیت فوتبالی داشته و تکنیک فوق العاده آن ها زبانزد بود، همچنین به هم تیمی هایشان اعتماد به نفس می دادند و در زمان مواجه شدن با توپ خطر بزرگی محسوب می شدند.
▪ کدام سبک بازی را بیشتر می پسندید؟
ـ شخصا طرفدار فوتبال تهاجمی باشگاه های چون آرسنال و بارسا هستم. بایرن مونیخ هم در آغاز فصل به همین شیوه کار می کرد. در کل تهاجم را دوست دارم اما دفاع را نیز نباید فراموش کرد.
▪ یورو ۲۰۰۸ به زودی از راه می رسد. به نظر شما عملکرد تیم یوآخیم لو چگونه خواهد بود و چه کسی قهرمان تورنمنت می شود؟
ـ پیش بینی نتیجه یورو ۲۰۰۸ بسیار دشوار است. تیم های شرکت کننده با پس زمینه های کاملا متفاوت گردهم می آیند و از ستارگانی تشکیل شده اند که در لیگ های معتبر مشغول به فعالیت هستند. در این گونه تورنمنت ها قدرت فیزیکی و نیروی ذهنی حرف اول را می زند. اگر بخواهم در مورد آلمان صحبت کنم با این نتایجی که ژرمن ها تا به این جا کسب کرده اند ، نمی تواند قهرمان شود. آنها پشت سر چکی ها و در پله دوم جای گرفتند و در جام جهانی نیز پس از دو تیم مطرح اروپایی رتبه سوم را به خود اختصاص دادند آن هم در کشور خودشان. اگر به لیست ۵۰ نفره کاندید دریافت جایزه سال فیفا نگاهی بیندازید، فقط دو آلمانی را می یابید.
اگر هم آمار به دست آمده را مدنظر قرار دهید، متوجه می شوید که چندان رضایت بخش نبوده اند. البته تیم از زمانی که زیر نظر یوآخیم لو کار کرده، قدری پیشرفت کرده است و همیشه با اعتماد به نفس به استقبال تورنمنت ها می روند. البته آلمان در کنار اسپانیا، پرتغال و هلند یکی از شانس های موفقیت است. اما در کل ایتالیا و فرانسه شانس صعود به فینال را دارند.
▪ آیا آلمان فعلی به قدرت آن آلمانی است که در جام جهانی سال ۱۹۹۰ قهرمان شد؟
ـ فوتبال در آن زمان تفاوت زیادی با حالا داشت و درست نیست فوتبالیست های آن دوره را با این دوره مقایسه کنیم.
▪ قرار است طی دو سال و نیم آینده شاهد اولین میزبانی قاره آفریقا در جام جهانی باشیم. این تورنمنت برای آفریقای جنوبی چه اهمیتی دارد؟
ـ قاره آفریقا و کشور آفریقای جنوبی باید به میزبانی چنین تورنمنت باشکوهی افتخار کنند. برگزاری فوتبال در این کشور فرصتی است برای مشاهده تاثیرات فوتبال در جای جای دنیا. قطعا این کشور از نظر اجتماعی و اقتصادی سود می کند. خود ما در جام ۲۰۰۶ شاهد چنین مساله ای در آلمان بودیم. به نظر من باید یک مجسمه یادبود از فرانس بکن باوئر بتراشند که او توانسته امتیاز میزبانی جام هجدهم را از آن آلمان کند.
▪ وضعیت مربیگری شما تا جام جهانی بعدی چگونه خواهد بود؟
ـ برای یک مربی باعث افتخار است که هدایت یکی از تیم های حاضر در جام را برعهده داشته باشد. جام جهانی را به عنوان یک بازیکن تجربه کرده ام و دوست دارم در قالب مربی هم در این میدان بزرگ حضور داشته باشم و تجربیاتم را به شاگردان خارجی منتقل کنم. از این گونه چالش ها ابدا نمی هراسم.
حورا شکیبی
منبع : روزنامه جوان