شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به شایع‌ترین سرطان‌هایی که خانم‌ها را تهدید می‌کنند


نگاهی به شایع‌ترین سرطان‌هایی که خانم‌ها را تهدید می‌کنند
زنان از چه باید بترسند؟
اگر شما از سرطان پستان می‌ترسید، باید بدانید كه سرطان‌هایی مانند سرطان ریه، دستگاه گوارش (كولوركتال)، مثانه و تیروئید هم می‌توانند زنان زیادی را با خطر مواجه كنند. حتی برخی از این سرطان‌ها، جدیداً در میان زنان در حال افزایش است. البته زیاد نگران نباشید زیرا پیشرفت‌های امیدوار كننده‌ای نیز برای مبارزه با این سرطان‌ها به‌وجود آمده است.در حال حاضر، روش‌های جدیدی برای تشخیص سرطان دستگاه گوارش (كولوركتال) در مراحل اولیه ابداع شده‌اند و روش‌هایی نیز برای درمان سرطان مثانه. اما آنچه كه اطمینان بخش است، این است كه اكثر سرطان‌های زنان، قابل پیشگیری هستند. تغذیه نامناسب، سیگار كشیدن و یك شیوه زندگی كم تحرك، تماماً با ایجاد سرطان مرتبط هستند، بنابراین خطر ابتلا به سرطان، تا حدی به خود شما بستگی دارد. نسخه پیچیده شده برای این مورد، یك نسخه استاندارد و تكراری است: سیگار نكشید، روزانه میوه و سبزیجات زیادی بخورید، ورزش كنید، از نور خورشید بی‌بهره نمانید و وزن خود را مناسب نگه دارید. برای اینكه سرطان را زود غافلگیر كنید، سعی كنید آزمایش‌های غربالگری منظمی مانند پاپ‌اسمیر، ماموگرافی و كولونوسكوپی داشته باشید. در این مقاله كه در ۲ قسمت تقدیم می‌شود سعی می‌كنیم شما را با مهم‌ترین سرطان‌هایی كه زنان را درگیر می‌كنند، نشانه‌های آنها و راه مقابله با آنها، آشنا كنیم.
سرطان‌ مثانه
شیوع سرطان مثانه در میان زنان جوان یعنی جمعیتی كه قبلاً چندان به این بیماری مبتلا نمی‌شدند، در سال‌های اخیر رو به افزایش است. سرطان مثانه، معمولاً در اواخر عمر به‌وجود می‌آمد و شما در گذشته زنان جوان مبتلا به این سرطان را نمی‌دیدید. عامل اصلی، شروع كشیدن سیگار در سنین جوانی است. در حال حاضر تعداد دختران دبیرستانی كه سیگار می‌كشند یا از دیگر انواع دخانیات استفاده می‌كنند در حال افزایش است و همین باعث ابتلا آنها در سنین پایین‌تر می‌شود. نشانه‌ها: وجود خون در ادرار و تكرار ادرار، نشانه‌های این سرطان هستند. سرطان مثانه همچنین می‌تواند خود را به صورت عفونت‌های ادراری كه به آنتی‌بیوتیك‌ها جواب نمی‌دهند، نشان دهد.
درمان: حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از سرطان‌های مثانه در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شوند، بنابراین برای درمان از یك آندوسكوپ برای برداشتن توده‌های سرطانی در مثانه استفاده می‌شود. شیمی‌درمانی و ایمنی درمانی نیز برای جلوگیری از عود سرطان تجویز می‌شوند. مثانه‌های جدید می‌توانند از قسمتی از معده ساخته شوند و به زنان مبتلا اجازه دهند به‌صورت طبیعی‌تری، ادرار كنند. البته این نوع مثانه در صورت پر بودن نمی‌تواند مانند یك مثانه طبیعی منقبض شود و این زنان برای خالی كردن مثانه‌شان، باید به خود فشار بیاورند و عضلات شكمشان را سفت كنند كه این كار هنوز هم از داشتن یك كیسه ادرار دایمی بهتر است.
سرطان پستان
سرطان پستان، شایع‌ترین سرطان زنان است. گفته می‌شود كه یك زن از هر ۷ زن دچار این سرطان می‌شود. ولی این احتمال، آنچنانكه شما فكر می‌كنید زیاد نیست، زیرا این احتمال در تمام طول عمر است و اگر شما آنقدر عمر كنید تا ۹۰ ساله شوید، آنگاه احتمال سرطان پستان در شما یك به هفت خواهد بود. در صورتی كه خانم‌ها فكر می‌كنند كه اگر در یك مهمانی زنانه با ۶ نفر دیگر باشند، یكی از آنها سرطان پستان خواهد داشت! در واقع، طبق آخرین آمار انجمن سرطان آمریكا، احتمال متوسط سرطان پستان برای یك خانم ۳۹ ساله، یك در ۲۲۹ است و برای زنان ۴۰‌ تا ۵۹ ساله، به یك مورد در ۲۴ نفر افزایش می‌یابد.
نشانه‌ها: نشانه كلاسیك سرطان پستان، یك توده كوچك سفت و بدون درد در پستان است. نشانه‌های دیگر شامل تغییر در شكل پستان، تغییر در اندازه و تقارن پستان‌ها، نوك پستان فرو رفته، ترشح از پستان كه غیر مرتبط به حاملگی باشد، و ایجاد فرورفتگی‌هایی در سطح پوست پستان هستند. توده‌هایی كه در طی مدت دو هفته پس از پایان قاعدگی، ناپدید می‌شوند، اكثراً كیستش هستند و نه توده سرطانی، ولی تا زمانی‌كه پزشكتان این مورد را بررسی نكند، شما نمی‌توانید آن را تشخیص بدهید. درمان: اگر زود تشخیص داده شود، تومورهای كوچك معمولا با برداشتن توده، اشعه درمانی و وابسته به اندازه، نوع و گسترش سرطان؛ شیمی‌درمانی و هورمون درمانی، درمان می‌شوند. تومورهای بزرگ‌تر، ممكن است احتیاج به برداشتن پستان همراه با اشعه درمانی و احتمالا شیمی درمانی داشته باشند. جراحان همچنین عادت داشتند كه تمام غدد لنفاوی زیر بغل را بر دارند ولی امروزه، تنها یك یا چند تا از غده‌ها را برمی‌دارند و از آنها بیوپسی می‌گیرند، اگر آن غده‌ها سرطانی نبود، بقیه غدد لنفاوی زیر بغل را بر نمی‌دارند. این روش جدید كه برای تومورهای كوچك استفاده می‌شود، درمان سرطان پستان را بهتر، عوارض پس از عمل جراحی را كمتر و بهبودی را سریع‌تر كرده است. این كار می‌تواند با یك بیهوشی موضعی و اندكی آرام‌بخش تزریقی صورت بگیرد. بدین‌صورت بیماران می‌توانند همان روز یا روز بعد به خانه بروند
سرطان دهانه رحم
اگرچه در سال ۲۰۰۴ حدود یك از هر ۵۰ مورد سرطان تهاجمی دهانه رحم كشنده بود واقعیت این است كه مرگ‌ومیر كلی این بیماری در دهه‌های گذشته رو به كاهش بوده است. این واقعیت، عمدتاً به دلیل غربالگری سالیانه با پاپ اسمیر است كه نتایج آن باعث می‌شود ضایعات پیش سرطانی قبل از تبدیل به سرطان تهاجمی برداشته شوند. نشانه‌ها:‌خونریزی غیرطبیعی در فواصل قاعدگی‌ها یا بعد از رابطه جنسی (مقاربت)، می‌تواند نشانگر این باشد كه سرطان دهانه رحم به بیرون از دهانه رحم گسترش یافته است. سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه، معمولاً علایم هشداردهنده‌ای ندارد. ولی اكثر زنان مبتلا، معمولا ضایعات پیش سرطانی دارند كه با پاپ‌اسمیر غیرطبیعی ردیابی و سپس درمان می‌شوند. درمان‌: اكثر بدخیمی‌های دهانه رحم با جراحی برداشته می‌شوند. در مورد سرطان دهانه رحمی كه در مراحل اولیه است، رحم و دهانه رحم برداشته می‌شوند. سرطان‌ دهانه رحم پیشرفته‌تر معمولا با هیستركتومی رادیكال(برداشتن دهانه رحم، قسمتی از واژن، رحم، لوله‌های رحمی، تخمدان‌ها و غدد لنفاوی) درمان می‌شود. با توجه به اندازه تومور و گسترش آن ممكن است اشعه درمانی و شیمی درمانی نیز موارد استفاده قرار گیرند. بقای ۵ ساله در مورد سرطان دهانه رحم اولیه، ۹۲ درصد و در مورد خیلی پیشرفته ۱۷ درصد است. در شماره آینده به بررسی سرطان‌های دستگاه گوارش، ریه، تخمدان، تیروئید و رحم خواهیم پرداخت.
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید