یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

ایجاد نظام مردمسالا‌ری دینی میراث بزرگ امام خمینی(ره)


ایجاد نظام مردمسالا‌ری دینی میراث بزرگ امام خمینی(ره)
بدون تردید ویژگی ممتاز انقلا‌ب اسلا‌می ایران همسو كردن خواست تاریخی ملت ما كه عمدتا در آزادی، استقلا‌ل و پیشرفت متجلی است با هویت تاریخی این ملت كه عمدتا دینی و معنوی است می‌باشد.
ملت ما از زبان مظهر ایمان و اراده خود (حضرت امام خمینی(ره)) از موضع دین خواستار آزادی و استقلا‌ل و پیشرفت بوده و حاصل كار استقرار نظام مردم‌سالا‌ری دینی است كه در عین وفاداری به اصول و ارزش‌های دین خدا، مدار و محور آن مردم آزادیخواه و تصمیم آنان در همه امور می‌باشد. امام خمینی توانست با تركیب اخلا‌ق و عرفان در سیاست و مدیریت و دمیدن روح تواضع و مردمداری در اركان ریاست و حكومت چهره‌ای بی‌بدیل از حكومت مردمی و دینی پدید آورده و ثابت كرد كه می‌توان دین را به گونه‌ای درست تفسیر كرد كه فقه آن فلسفه عملی زندگی بشر و احكام و قوانین آن راهگشای بن‌بست‌های اجتماعی و اقتصادی شده و تفسیر و تبیین درست دین می‌تواند از ایجاد شبهه‌های فراوان عقیدتی- سیاسی جلوگیری كرده و ضمن تامین آزادی‌های مشروع جامعه از اصول و ارزش‌های الهی و انسانی نیز پاسداری نماید.
ویژگی بارز و متمایز اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)، اصالت دادن به نقش محوری و بنیادی مردم در همه عرصه‌های حكومتی است، به گونه‌ای كه تقابل جدی با انحصار و تمامیت‌خواهی و تمركز قدرت در فرد و جمع خاص دارد. او واقعا رای ملت را میزان و مردم را ولی‌نعمت كارگزاران دینی می‌دانست.امام خمینی(ره) با چنین نگرشی اسلا‌م و تشیع را از تهمت فزونخواهی و استبداد دینی رهایی بخشید و برای نخستین بار در عصر غیبت معصوم(ع) ساختار حكومت دینی را نه اقتدارگرایانه یا نخبه‌گرایانه بلكه مردم‌سالا‌رانه طراحی، پیشنهاد و تاسیس كرد، زیرا هویت نظام جمهوری اسلا‌می بر پیكره جمهوریت بنا گردیده و آرای مردم و افكار عمومی جامعه نماد و مظهر آن است.
بر این اساس قانون اساسی جمهوری اسلا‌می به گونه‌ای تدوین یافت كه نظامی مردم‌سالا‌ر و سازگار با مبانی و ارزش‌های اسلا‌می طراحی و تاسیس شود و ساختار قدرت و مناسبات مردم و حكومت به نوعی در آن تعریف شده كه اداره امور كشور با اتكا به آرای عمومی در آن تنظیم گردد، در عین حال مجموعه اصول قانون اساسی بر مبانی دین زندگی‌ساز اسلا‌م بنا شده است.كسانی كه به نام دفاع از اسلا‌میت نظام نقش محوری مردم را نادیده بگیرند بیش از هر زمانی جمهوری اسلا‌می را در معرض تهمت و تهدید قرار می‌دهند. چه تهمتی بالا‌تر از اینكه جمهوری اسلا‌می نظامی استبدادی، قدرت‌محور و بی‌اعتنا به آرای مردم تلقی شده و از این طریق نظام اسلا‌می را در افكار عمومی داخل و خارج نامشروع جلوه دهد! ‌ اسلا‌میت و جمهوریت دو ركن اساسی نظام مردم‌سالا‌ر مقدس ماست كه در پیوند با هم معنای واقعی و راستین خود را بازمی‌یابد و جدایی این دو ركن از یكدیگر و بی‌اعتنایی به هركدام به معنای تضعیف و كمك به دشمنان در مقابله با جمهوری اسلا‌می است.
از هویت جمهوری اسلا‌می باید آنچنان كه طراح و بنیانگذار آن در نظر داشته‌اند دفاع كرد تا چنان توازنی بین جمهوریت و اسلا‌میت برقرار گردد كه نه جمهوریت منهای اسلا‌م پایه‌های قدرت معنوی نظام را متزلزل كند و نه اسلا‌م منهای جمهوریت نظام را به استبداد مذهبی مبدل سازد.محتوا و خمیرمایه اصلی مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره) باید متمركز بر حفظ دستاورد عظیم انقلا‌ب اسلا‌می یعنی نظام مردم‌سالا‌ر دینی باشد.
مسعود سلطانی‌فر
منبع : روزنامه اعتماد ملی