چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا
دارودرمانی پسوریازیس
![دارودرمانی پسوریازیس](/mag/i/2/iocia.jpg)
درمان پسوریازیس پوست سر بستگی به شدت بیماری، بلندی موها وطرز زندگی بیمار دارد.
شامپو، روغنها، محلولها واسپری هائی برای این منظور تهیه شده است که اکثراً محتوی قطران یا کورتن هستند. بیمار باید از شستشوی زیاد سر با شامپو و خراشیدن پوست سر خودداری کند.
▪ آنترالین (دیترانول): دارویی است که به خوبی روی ضایعات صعبالعلاج پسوریازیس اثر میکند. این دارو ممکن است موجب تحریک و رنگی شدن موقتی پوست و لباسها گردد.
Topical Cream ۰.۲۵
▪ ویتامین D:
امروزه یک ترکیب صناعی ویتامین D به نام «کلسی پوترین» یا «کلسی پوتریول» وجود دارد که برای بیماران مبتلا به پسوریازیس مفید است و ممکناست همراه با سایر درمانها به کار برده شود. این دارو آنالوگ ویتامین D۳ صناعی است و به شکل پماد موضعی موجود میباشد.
لکههای قرمز پوشیده از فلس پسوریازیس به وسیلهی رشد و تولید غیر طبیعی سلولهای پوستی به نام کراتینوسیتها ایجاد میشوند.
کلسی پوتریول با مهار تکثیر کراتینوسیتها، کاهش شمار لکوسیتهای پلی مورفونوکلئر در سلولهای پوستی و کاهش شمار سلولهای اپی تلیال، پسوریازیس را تحت تأثیر قرار میدهد. به منظور جلوگیری ازبروز عوارض جانبی باید به میزان محدودی از این دارو استفاده شود.
ویتامین D معمولی که میتوان آن را از هر داروخانهیی خریداری کرد، هیچ ارزشی در درمان پسوریازیس ندارد.
● قطران:
بیش از یکصد سال است که قطران برای درمان پسوریازیس استفاده میشود. با پیشرفت تکنولوژی، فرآوردههای دارویی نیز پیشرفت کرده واستفاده از آنها راحتتر شده است. از فرآوردههای قویتر برای درمان مناطق صعبالعلاجتر استفاده میشود. مشکل عمدهیاین ترکیبات بوی ناخوشایند آنها است. گاهی ازقطران همراه با نور ماورای بنفش به طور همزمان برای درمان پسوریازیس حاد استفاده میشود. مدت تماس با نور ماورای بنفش، بسته به نوع پسوریازیس و حساسیت پوست بیمار متفاوت است.
● نور درمانی:
نور خورشید و نور ماورای بنفش، سرعت رشد سلولهای پوست را کند میکنند. اگر چه نور خورشید و نور ماورای بنفش موجب پیری پوست، آب مروارید و سرطان پوست میشوند، ولی نور درمانی در صورتی که تحت نظر پزشک انجام شود ممکن است بیخطر و سودمند باشد. بیمارانی که مبتلا به پسوریازیس تمام بدن هستند ممکن است نیاز به نور درمانی در مراکز مجهزی داشته باشند که به طور اختصاصی به همین منظور تجهیز شدهاند.
به بیماران پسوریازیسی که در آب و هوای گرم زندگی میکنند میتوان توصیه کرد که مستقیماً و با احتیاط حمام آفتاب بگیرند. این بیماران حتماً قبل ازخود درمانی با نور آفتاب طبیعی یا مصنوعی باید با یک پزشک متخصص پوست و مو مشورت کنند.
● پووا(PUVA):
زمانی که پسوریازیس به سایر درمانها جواب ندهد یا خیلی گسترده باشد، پووا درمانی در ۸۵ تا ۹۰ درصد افراد مؤثر خواهد بود. نام این روش درمانی، از ترکیب دو عامل درمانی «Psoralen+UVA» اقتباس شده است.
به بیماران، دارویی به نام پسورالن داده میشود، سپس بیماران ۱ تا ۲ ساعت بعد با دقت و احتیاط زیاد تحت تابش حساب شده نوع خاصی از پرتوهای ماورای بنفش (نوع A یا UVA) قرار میگیرند. معمولاً ۲۵ جلسه درمان در یک دورهی درمانی دو یا سه ماهه لازم است تا پوست کاملاً درمان شود حدود ۳۰ تا ۴۰ جلسه درمان در سال لازم است تا پسوریازیس را تحت کنترل نگه دارد.
از آنجایی که پسورالن در داخل عدسی چشم باقی میماند و ممکن است موجب پیدایش آب مروارید در عدسی چشم گردد، بیماران باید حتماً از لحظهی استفاده از پسورالن تا غروب آفتاب همان روز، از عینکهای آفتابی که جلوی نور ماورای بنفش را میگیرند، استفاده کنند. همچنین بیماران باید در طی درمان، پوست را از تابش نور آفتاب کاملاً محافظت کنند.
پووادرمانی، اگر مدت خیلی زیادی تکرار شود شانس ابتلا به پیری پوست، کک و مک و سرطان پوست را زیاد میکند. بنابراین تمام مراحل پووا درمانی باید تحت کنترل و نظارت متخصص پوست و مو انجام شود.
دکتر پریا احدی /داروساز
دکتر شیوا خوشنویس انصاری/داروساز
دکتر علیرضا صدرایی/ عمومی
دکتر شیوا خوشنویس انصاری/داروساز
دکتر علیرضا صدرایی/ عمومی
منبع : هفته نامه پزشکی امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست