چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


اما و اگرهای فروش قسطی سهام


اما و اگرهای فروش قسطی سهام
موضوع ارائه تسهیلات برای خریداری سهام و تشویق مردم از این طریق همواره یکی از گزینه های رونق بورس مطرح می شود زیرا بدلیل ناامن بودن وضعیت اقتصادی کشور افراد حقیقی پول خود را در بورس سرمایه گذاری نمی کنند در حالیکه ارایه تسهیلات فروش اقساطی سهام برای خریداری آن ایجادانگیزه کرده و باعث می شود که افراد دارای سرمایه و بدون سرمایه وارد بازار شوند.
در حال حاضر بلوک سهام شرکتهای اصل ۴۴ به صورت ۲۰ درصد نقد و ۸۰ درصد اقساط ارائه می شود و در این میان خرید سهام شرکتهایی که سرمایه آنها زیر۱۰۰ میلیون تومان است کاملا به صورت نقد و سهام آن دسته از شرکتهایی که سرمایه آنها بالای ۱۰۰ میلیون تومان باشد به صورت ۲۰ درصد نقدی و مابقی در اقساط پنج ساله با بهره ۱۲ درصدی انجام می شود.
آنچه در این میان مهم است و مورد توجه موضوع نرخ سود این طرح است که طبیعتا باید برای افرادی که قصد سرمایه گذاری و خرید اقساطی دارند توجیه داشته باشد، زیرا اگر نرخ های بهره بالا در نظر گرفته شود این سود برای خریداران مشکلاتی ایجاد می کند. بنابراین باید راهکارهایی ارائه شود تا مردم به خریداری سهام علاقمند شوند. به همین دلیل قرار است در مفاد مقررات خرید اقساطی سهام بازنگری هایی صورت گیرد و طبق گفته مسئولان سازمان خصوصی سازی در جهت کمک بیشتر به متقاضیان، این سازمان مشغول انجام رایزنی ها برای کاهش نرخ بهره ۱۲ درصدی این تسهیلات است.
● نرخ سود خرید اعتباری چند در صد می شود؟
به همین جهت برای تعیین نرخ سود خرید اقساطی پیشنهادهای زیادی مطرح است که دولت نباید برای سهمی که در صدد خصوصی سازی است و به طور کامل به فروش نرسیده است بهره ای دریافت کند زیرا اولا فضای اقتصاد کشور ناامن بوده و این ناامنی باعث عدم جذب افراد برای سرمایه گذاری در سهام شرکت ها می شود علاوه بر این دولت همچنان مدیریت شرکت ها را در اختیار دارد ولی با این حال نرخ سودی را اضافه کرده و از خریدار دریافت می کند. بنابراین دولت باید برای افرادی که سهام خریداری می کنند تخفیف قایل شده و بهره ای دریافت نکند زیرا هر چقدر نرخ سود کاهش یابد انگیزه شرکت های سرمایه گذار برای خصوصی سازی بیشتر شده و دولت راحت تر می تواند خصوصی را انجام دهد. بهزاد روحی مدیرعامل کارگزاری آریا بورس در این مورد به دولت پیشنهاد کرد تا با ارایه لایحه ای به مجلس قیمت سهامی که به فروش می رساند به نسبت قیمت به سود(E/P) چهار تا پنج باشد در این صورت کسانی که مایل به سرمایه گذاری هستند می دانند که با خریداری سهم بین ۲۰ تا ۲۵ درصد سود خواهند داشت.
از طرف دیگر موضوع تعیین نرخ با توجه به شرایط خریداران و وضعیت شرکت مطرح می شود به طوری که برای سرمایه گذاران حرفه ای و واقعی نرخ پایین تر و برای افرادی که صرفا قصد خرید و فروش سهم را دارند نرخ ثابت در نظر گرفته شود در واقع نرخ سود با توجه به شرایط خریداران تعیین و برای سرمایه گذاران واقعی طوری عمل شود که امکان خرید برای آنها فراهم شود و اگر بتوان با نرخ متفاوت سیاست گذاری کرده و به سرمایه گذاران جهت دهیم شرایط ایده آلی حاصل خواهد شد.
● دولت همان رفتاری که با حقوقی ها دارد در مورد حقیقی ها هم اعمال کند
عباس هشی نیز ضمن بیان اهمیت نرخ سود اقساط سهام معتقد است: اگر قرار باشد نرخ سود از تسهیلات مشارکت و فروش اقساطی ۲۴ تا ۲۸ درصد باشد با توجه به بازده سهام که تجربه چند سال گذشته نشان می دهد بیش از ۱۵ درصد قیمت خرید نبوده است، این امر صرفا تفاوت هزینه ای است که برای خریداران جذاب نخواهد بود.
حسابرس معتمد بورس خاطرنشان کرد: زمانیکه دولت قصد دارد سهام را به عموم مردم ارزان بفروشد انتظارمردم از دولت نرخ سود پایین است در حالیکه در چند سال گذشته نرخ های سود برای افراد حقوقی ۱۸ درصد تعیین شد و پس از اعتراض این افراد که سهم را به صورت اقساط خریداری کرده تخفیفی در نرخ سود آنها حاصل شد بنابراین انتظار مردم این است که همان رفتاری که دولت با افراد حقوقی برای فروش قسطی سهام داشته است برای سهامداران حقیقی نیز اعمال کند.
بدیهی است با اجرای این طرح و تعیین نرخ سود جذاب تمام سرمایه ها و نقدینگی سرگردان به بازار سهام سوق یافته و سرمایه گذاری در بورس برای همه افراد جذاب می شود و دولت هم به راحتی به پول خود دست می یابد.
زیرا سرمایه گذاری افراد به دنبال امنیت و بازدهی مناسب است که برای این منظور باید راهکار های مناسب و قابل اجرا اتخاذ شود تا سرمایه گذار به بازده مود انتظار دست یابد. باید دید دولت چه برنامه ای برای عرضه سهام و نرخ سود کم دارد تا سهام برای افراد جذاب باشد بنابراین توجه به راهکارهای اجرایی که برای آن برنامه ریزی می شود و نرخ بهره ای که دولت اعلام می کند می تواند یکی از ابزارهای توسعه مالکیت سهام بین افراد عادی باشد.
مهمترین موضوعی که در این امر وجود دارد این است که دولت نباید از این کار به عنوان تامین منافع استفاده کند بلکه باید این دید وجود داشته باشد که شرکت ها قرار است به بخش خصوصی واگذار شده و این شرکت ها فعال شوند و همزمان با این امر فرهنگ سرمایه گذاری هم ایجاد شود در این صورت باید سرمایه گذار واقعی را شناسایی و به آن اعتبار دهد و هم اینکه به سهامداران خرد که به صورت اعتباری سهم می فروشد با نرخی به فروش رساند که در بلند مدت در بازار بماند.
پس اندازی برای آینده به هر حال ایجاد فرهنگ سرمایه گذاری در بازار سرمایه و شرکت های بورسی در اقتصاد کل کشور تاثیرگذار است و اگر امروز به افراد حقیقی فروش اقساطی صورت گیرد برای پس اندازهای آینده آنها برنامه ریزی می شود.
بنابراین بهتر است برای همه اقشار جامعه امکان سرمایه گذاری در بازار فراهم شده و افراد توانمند شناسایی شوند تا اگر آنها حاضر به شرکت در رقابت با اقساط کم بهره هستند این کار صورت گیرد.
منبع : روزنامه ابتکار