پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


مراسم ویژه محلی ، استان هرمزگان


خلیج‌فارس، از روزگار باستان، محل رفت و آمد و اختلاط و ارتباط اقوام مختلف دریانورد، سوداگر و ماجراجویی بوده است كه آداب و رسوم و زبان و فرهنگ‌های گوناگونی داشته‌‌اند. عادات و سنن و اخلاقیات مردم و ساكنین سواحل و جزایر تنگه‌ هرمز (قشم)، لارك، و ... بیش‌تر متأثر از فرهنگ‌ آفریقایی است. ساحل‌نشینان جنوب همیشه در انتظار حوادثی بوده‌اند كه زندگی یكنواخت آن‌ها را نشاطی تازه بخشد. معمول شدن انواع رقص‌های عجیب و غریب و مفصل عربی و آفریقایی مانند رقص‌های رزیف، كودایی و لافتی مثال‌های روشنی بر این مدعا هستند.
این نوع اعتقادات عجیب و مراسم متداول در جنوب، وسیله‌ای برای مقابله با بلایا و حوادث غیرمترقبه و روشی برای تجلی و تظاهر تمامی آرزوها و تمایلات نهفته مردم است. در كم‌تر جایی به اندازه سواحل و جزایر جنوبی ایران می‌توان رمال و دعانویس و جادوگر پیدا كرد. زندگی در جزایر نا‌آباد و تقریباً خالی از سكنه، خودبه‌خود با ترس و اضطراب و ناكامی همراه است.
آداب و رسوم مردم این خطه، به علت مجاورت با دریا و تماس نسبتاً ناچیز با مردم داخل فلات ایران، به آداب و رسوم دیگر نقاط ایران شباهت كم‌تری دارد و شاید به همین علت باشد كه در نظر سایر مردم شگفت‌انگیز و غریب جلوه می‌كند. از جمله این آداب و رسوم می‌توان به انواع رقص‌هایی كه ظاهراً جهت دفع بعضی بادها و درمان بیماران (مراسم زار) یا جهت اعلام شادی و خوشحالی (رقص اوزا) اجرا می‌شوند،‌ و مراسم قبله‌ دعا، مراسم قربانی جهت ریزش باران، مراسم زنبیل‌گردان و ... اشاره كرد. در زیر به برخی از این مراسم اشاره می‌شود :