جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

بزرگ سنگی برای نزدن


بزرگ سنگی برای نزدن
سفرهای استانی رئیس‌جمهور طرحی جالب است که از سوی دولت نهم با جدیت دنبال شده اما با حاشیه‌های زیادی نیز همراه بوده ‌و هست از هزینه‌ این سفرها تا پروژه‌هایی صنعتی که معطل بهبود روابط تجاری ایران با دنیاست.
مردم امیدوار به نتیجه این سفرها و بهبود شرایط به ویژه‌ در استان‌های محروم هستند. پیگیری این سفرها و بازبینی کارهای انجام شده بر عهده مشاوران رئیس‌جمهور است. کلهر و جوانفکر با سفر به استان‌ها گزارش‌هایی را برای رئیس‌جمهور آماده می‌کنند تا او به درستی از آنچه پس از سفرش رخ داده آگاه شود.
استان مرکزی، سرزمینی چسبیده به پایتخت کشور این‌بار میزبان تیم پیگیری سفرهای ریاست‌جمهوری است.۲۰۴ پروژه با سفر رئیس‌جمهور به استان مرکزی در دستور کار اجرا قرار گرفته ‌است، این پروژه‌ها از تعمیر و تکمیل مصلی‌های اراک و محلات گرفته تا احداث و تکمیل خانه‌های سازمانی فرمانداری زرندیه است، از زیر سازی و آسفالت معابر روستاها گرفته تا پروژه تکمیل کمربندی جنوب و شمار همه این طرح‌های ریز و درشت به ۲۰۴ می‌رسد.سفر به استان مرکزی از بغل گوش تهران، شروع می‌شود.
از تهران ۱۲۰ کیلومتر که دور شوی سروکله کارخانه‌ها، دودکش‌‌ها و شهرک‌های صنعتی پیدا می‌شود حتی اگر تابلوی به استان مرکزی خوش آمدید را هم ندیدی، می‌توانی حدس بزنی که به استان مرکزی وارد شده‌ای.
● توانایی بازپرداخت وام را نداریم
یکی از این ۲۰۴ پروژه تأسیس کارخانه پنجره‌ صنعت ایساتیس است. بصیر یزدی، رئیس هیأت‌ مدیره شرکت پنجره صنعت ایساتیس می‌گوید: از ماه آینده بازپرداخت وام‌ شرکت آغاز می‌شود، در حالی‌که ما توانایی پرداخت اقساط را نداریم.
او با اشاره به اینکه اوضاع بازار قابل پیش‌بینی نیست می‌افزاید: متأسفانه بازار پررونقی برای محصول کارخانه ما وجود ندارد و همین بی‌رمقی بازار سبب شده تا پیش‌بینی‌ها درست از آب درنیاید و شرکت در بازپرداخت وام ناتوان شود.یزدی میزان تقاضا را بسیار کم‌تر از توان تولید کارخانه می‌داند و به همین دلیل نمی‌تواند برای وضعیت کارخانه و کارگرانی که در آن مشغول به کارند تصویر روشنی از آینده داشته ‌باشد. شرکت پنجره صنعت ایساتیس، کارخانه - کارگاهی با ۳۹۲۰ مترمربع زمین واگذاری شده است که ۱۳۰۰ متر سطح زیر بنا دارد.
تاریخ شروع پروژه تیر ۱۳۸۵ بوده و دی‌ماه ۱۳۸۶ به بهره‌برداری رسیده‌. برای این کارخانه اشتغال مستقیم ۲۵ نفر و ۵۰۰ نفر غیرمستقیم پیش‌بینی شده است. میزان آورده بخش خصوصی ۷۰۰ میلیون تومان است که ۶۰۰ میلیون تومان هم از تسهیلات بنگاه‌های زودبازده استفاده کرده‌است.این کارخانه که در شهرک صنعتی مامونیه استان مرکزی است توانایی تولید ۱۵۰ هزار متر مربع شیشه دو جداره و سه جداره را در ۳ شیفت کاری دارد. به گفته رئیس هیأت‌مدیره، شرکت ایساتیس از ماه آینده باید بازپرداخت وامش را در مدت ۴ سال به پایان برساند.
● یک نمونه موفق
شهرک مامونیه شرکت پلی پک را نیز دارد. این شرکت که انواع لفافه‌های بسته‌بندی را تولید می‌کند توانسته مشتریان خوبی جذب کند و کارش به نظر پررونق می‌آید.هر چند که حجم سرمایه‌گذاری‌ در پلی پک با شرکت قبلی قابل مقایسه نیست چرا که پلی پک با حجم سرمایه‌گذاری ۳۵ میلیارد تومان توانسته از ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو تسهیلات ارزی بهره‌ببرد.عملیات پلی پک در سال ۱۳۸۴ شروع و یک سال بعد به بهره‌برداری رسیده‌است.
● جاده‌ای که به دست‌انداز افتاد
آزاد راه ساوه- همدان یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌هایی است که در استان مرکزی کلید خورد، این آزاد‌راه به طول ۹۰ کیلومتر است که شروع آن از کیلومتر ۱۵ پیش از ساوه است و تا ۲ کیلومتر مانده به روستای دخان امتداد دارد. پروژه این آزادراه ۹۰ کیلومتری با اعتبار اولیه ۷۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی در تیرماه ۱۳۸۵ شروع شده و زمان پیش‌بینی شده برای به پایان رساندن کار ۵۲ ماه ( تا آبان ۸۸)‌ در نظر گرفته شده‌است.
این بزرگراه که هزینه احداث هر یک کیلومترش یک میلیارد تومان برآورد شده، با گذشت ۲ سال (۲۴ ماه) از زمان آغاز پروژه، وضعیت آزاد راه با پیشرفت ۴۹ درصدی اینگونه گزارش می‌شود: تا کیلومتر ۲۱ آزادراه انجام شده‌ و آماده روسازی است، از کیلومتر ۲۱ تا ۶۱ در حال اجراست و از کیلومتر ۶۱ تا ۹۰ مسیر بزرگ‌راه در حال تغییر است. مسئول اجرای پروژه سرمای سال گذشته را یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش سرعت کار می‌داند و تاکید می‌کند که دماسنج‌ها سرمای ۳۵ درجه زیر صفر را در طول زمستان نشان می‌دادند اما همچنان امیدوار است که بتواند کیلومتر ۲۱ تا ۹۰ را در ۲ سال و ۴ ماه باقی‌مانده به پایان برساند و البته به نظر می‌رسد هیچ‌چیز بهتر از زمان در این‌باره قضاوت نخواهد کرد.
● انتظار ۱۰ ساله برای آب آشامیدنی
مردم اراک هرگز به آب آشامیدنی مناسبی دسترسی نداشته‌اند، این استان که ۴ ماه پیش از انقلاب از سوی دولت وقت به‌عنوان استان تعیین و معرفی شده در زمان انقلاب زیرساخت‌های قابل‌قبولی نداشته‌است.سد مخزنی کمال صالح که قرار است مشکل آب آشامیدنی مردم را برطرف کند، با ۸۱ درصد پیشرفت فیزیکی زمستان آینده آب‌گیری شود و آب‌ آشامیدنی مردم اراک و شازند را تامین خواهد کرد. هر چند خط لوله‌ای که بناست این آب را به اراک برساند تا کنون ۶۷ درصد پیشرفت داشته ولی مسئولان مدعی‌ هستند که زمستان مردم اراک آب آشامیدنی خواهند داشت.پروژه ساخت این سد در سال ۱۳۷۹ آغاز شد که به‌دلیل مشکلات مالی با گذشت نزدیک به ۱۰ سال هنوز به بهره‌برداری نرسیده است.
● استان همه ‌چیز تمام
حرف‌های استاندار استان مرکزی کمی عجیب است، عبدالله سهرابی معتقد است باهوش‌ترین و نخبه‌ترین افراد کشور اهالی استان مرکزی‌ هستند.
او همچنین بر کیفیت پسته استان مرکزی تاکید می‌کند و با اصرار به همه می‌قبولاند که پسته استان مرکزی از پسته استان کرمان هم بهتر است.
سهرابی تعداد زیادی صفت‌‌«ترین» جمع کرده و در طول سفر، استانش را به صفت‌های عالی و تفضیلی مزین می‌کند.
● بزرگ‌سنگی برای نزدن
استاندار استان مرکزی در پاسخ به این‌که با وجود تعداد زیاد کارخانه‌های صنعتی در استان شاهد کاهش بیکاری هستیم یا نه می‌گوید: نرخ بیکاری در استان ۴/۱۰ درصد است که معادل با میانگین نرخ بیکاری در کشور است.
او که در طول ۳۲ ماهی که از آغاز مسئولیتش در استان مرکزی گذشته ۱۳۰بار به شهرها و روستاهای استان سفر کرده می‌گوید: در حال حاضر ۱۸۸۰ کارخانه بزرگ و کوچک در استان مرکزی وجود دارد که ۱۸۷ هزار کارگر و مهندس در این مراکز مشغول به کارند.براساس آمارهای سازمان تامین اجتماعی استان مرکزی ۱۸۰هزار نفر در بخش صنعت مشغول به کار هستند که از این تعداد ۷۰ هزار نفر از بیمه تامین اجتماعی برخوردارند.اگر بنا باشد که غلبه بر بیکاری یکی از نخستین هدف‌های توسعه صنایع در کشور باشد با وجود ۱۸۸۰ کارخانه در استان مرکزی میانگین نرخ بیکاری معادل سایر نقاط کشور چندان منطقی به نظر نمی‌رسد.
۱۸۸۰ کارگاه و کارخانه در کنار بخش کشاورزی می‌تواند تعداد قابل توجهی از جوانان بیکار را جذب کند.با نیم نگاهی به آمار سازمان تامین اجتماعی نیز قدری دوگانگی پیش می‌آید، آمار ۱۸۰هزار شاغل در بخش صنعت را اگر به تعداد ۱۸۸۰ کارگاه و کارخانه تقسیم کنیم؛ یعنی در هر یک از این کارخانه‌ها میانگین سهم هر کارخانه ۹۶ نفر خواهد بود، این در حالی‌است که شرکت ایرالکو به تنهایی ۴هزار نیروی شاغل دارد.این در شرایطی است که مهدی کلهر، مشاور رئیس‌جمهور در امور رسانه‌ها، از رسانه‌ها خواست که از ایجاد یاس ملی خودداری کنند.کلهر با اشاره به این‌که نمایندگان رسانه‌ها چشم آگاه مردم ایران هستند گفت: رئیس‌جمهور گفته است برای سفر دور دوم، جایی نمی‌روم که تیم رسانه‌ای نرفته باشد.
رسانه‌ها چشم آگاه مردم هستند. دوست داریم سلیقه‌های مختلف را در کار ببینیم.کلهر معتقد است که همه ما می‌دانیم که نگرانی‌‌هایی وجود دارد اما نگرانی نباید به وحشت و یاس ملی تبدیل شود. من از رسانه‌ها خواهش می‌کنم نگرانی را به وحشت و یأس تبدیل نکنند. نگرانی باید همیشه با نوآوری همراه باشد تا سازنده شود. رسانه‌ها می‌توانند نمایندگان صدیق و آگاه ما باشند.
مینا شهنی
منبع : روزنامه همشهری