چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آنها پناهنده نشدند


آنها پناهنده نشدند
فدراسیون ژیمناستیک، فدراسیون بی سروصدایی است اما هرازگاهی چنان حاشیه دامن آن را می گیرد که نقل محافل خبری و ورزشی می شود. آخرین دردسر ژیمناست ها هم داستان مربوط به جدایی ناگهانی سه ملی پوش ایروبیک ژیمناستیک از اردوی تیم ملی در اسپانیا و ماندنشان در سرزمین ماتادورها است.
اگرچه کل این ماجرا یک ماه هم طول نکشید و با بازگشت خطاکاران حکم انضباطی شان هم در سریع ترین زمان ممکن صادر شد تا سرو صداها بخوابد اما حرف و حدیث ها هنوز ادامه دارد. صحبت هایی که نشان می دهد اشتباه بچگانه این سه ملی پوش تنها یکی از خطاهای رخ داده در جریان این سفر بوده و حتی شاید در مقایسه با رفتارهای غیرقانونی و غیرمنطقی فدراسیون، اهمیت خود را از دست بدهد.
تیم ملی ایروبیک ژیمناستیک ایران در حالی تشکیل شد که عمر این رشته در ایران به چند ماه اخیر خلاصه می شود.
اما در شرایطی که شاید هنوز کسی نمی دانست اصلاً ایروبیک ژیمناستیک چیست، بدون برگزاری مسابقات انتخابی خاص، ناگهان خبر اعزام ملی پوشان این رشته به مسابقات اسپانیا اعلام شد. تورنمنتی محلی که گویا با نام جام جهانی در ایران معرفی شده بود. با پایان مسابقات و در حالی که در ایران مسوولان از خوشحالی موفقیت تیمشان غرق بودند، خبر رسید تیم بازگشته اما سه ملی پوش چند ساعت قبل از پرواز از جمع تیم جدا شده اند و در اسپانیا مانده اند.
آرش رحمتی، محمد سکاکی و وحید عبادی ورزشکارانی بودند که از جمع ملی پوشان جدا شدند تا با استفاده از زمان باقی مانده از ویزایشان، شانس خود را برای حضور در تیم های اروپایی امتحان کنند. اما برخلاف تصور این سه، در ایران غوغایی به پا شد و شایعات مربوط به اقدام آنها برای پناهندگی شرایط را تا حد زیادی بحرانی کرد.
مطمئناً عدم بازگشت سه ورزشکار تیم ایروبیک ژیمناستیک بیش از هر چیز سازمان تربیت بدنی را در یک حالت فوق العاده قرار می داد. سازمان هنوز درگیر داستان ملی پوش قایقرانی بود که همراه تیم به آلمان رفته بود و دیگر بازنگشته بود و به هیچ وجه تمایل نداشت در عرض چند هفته ماجرای ژیمناست ها را هم به آن اضافه کند.
به همین دلیل با گزارش نماینده حراست سازمان تربیت بدنی که همراه تیم به اسپانیا رفته بود، در همان ابتدا موضوع به اینترپل گزارش داده شد. این در حالی بود که مسوولان فدراسیون ژیمناستیک سعی داشتند با عادی نشان دادن شرایط ثابت کنند برداشت سیاسی از این اقدام کودکانه اشتباه است و این سه ملی پوش قطعاً به ایران بازمی گردند.
محسن سلیمانی کارشناس خبره فدراسیون ژیمناستیک در این مدت خونسردترین عضو فدراسیون بود. او می گفت؛ «آنها به هیچ عنوان قصد فرار از کشور را نداشته اند. هیچ گونه حرکت غیرقانونی از سوی ملی پوشان ایروبیک انجام نشده است. البته شخصاً با این حرکت ملی پوشان موافق نیستم.» اما آنچه به شایعات دامن می زد، ضدو نقیض گویی مسوولان فدراسیون بود.
از سویی آنها مایل بودند اعلام کنند این اقدام ملی پوشان با هماهنگی فدراسیون بوده تا نشان دهند که از بازگشت آنها اطمینان دارند و از سویی ترجیح می دادند خود را بی اطلاع نشان دهند تا تنبیهات احتمالی دامان آنها را نگیرد. سلیمانی پیش از بازگشت ژیمناست ها گفته بود؛ «ماندن این سه نفر در اسپانیا با هماهنگی مربی و سرپرست تیم ملی انجام شد و حتی در صحبتی که با رئیس فدراسیون داشتم، وی هم از این موضوع اطلاع داشت.
آنها کار خطایی نکرده اند چرا که اولاً ویزایشان همچنان اعتبار دارد، از طرفی این سه نفر با هماهنگی مسوولان فدراسیون در اسپانیا مانده اند.» از نظر سلیمانی حتی دلیلی برای برخورد با این ورزشکاران هم وجود نداشت. او ادامه داد؛ «در صحبتی که با آقای محتشمی داشتم، وی اعلام کرد که مشکلی برای اعزام این افراد به ماکائو وجود ندارد و این ورزشکاران هر کجا که هستند، باید به تمرینات خود ادامه دهند.» این در حالی بود که حتی پیش از بازگشت خاطیان به ایران و تشکیل کمیته انضباطی احمد محتشمی در چند گفت وگوی خبری صراحتاً اعلام کرد حداقل جریمه این افراد محرومیت از حضور در بازی های ماکائو است.
محتشمی که در اولین اظهار نظرش در این باره گفته بود «آنها به کاهدون زده اند»، در تشریح این اتفاق گفت؛ «ملی پوشان این کار را با هماهنگی والدین شان انجام داده اند و هنوز احتمال بازگشت آنها وجود دارد.» او ادامه داد؛ «این عمل ملی پوشان خوب نبود، آنها با گذرنامه شخصی سفر کرده اند و تنها زمان بلیت بازگشت خود را تغییر د اد ه اند تا بیشتر در اسپانیا بمانند.» محتشمی در ادامه ادعا کرد این افراد هماهنگی لازم با فدراسیون را انجام نداده بودند.
اما در همان روز جمشید اصغری دبیر فدراسیون مدعی شد ماندن سه ملی پوش در اسپانیا با اجازه مربی و سرپرست تیم اعزامی ایروبیک بوده است. اصغری گفت؛ «گذرنامه آنها یک ماه و نیم دیگر فرصت دارد و اگر تا آن زمان برنگردند باید فکر دیگری بکنیم.» اما محمود اصلی مسوول کمیته ایروبیک ژیمناستیک فدراسیون که تیم ۵ نفره ایران را به عنوان مربی و سرپرست همراهی می کرد، در آن شرایط بحرانی از ارائه هرگونه توضیحی خودداری کرد و ترجیح داد تا مشخص شدن تکلیف این سه نفر سکوت اختیار کند.
اما در حالی که تنها دلخوشی فدراسیون و سازمان تربیت بدنی برای بازگشت ملی پوشان ارتباط آنها با خانواده هایشان و در اختیار داشتن وثیقه ۳۰ میلیونی از ورزشکاران بود، هر سه ژیمناست بعد از چند روز به ایران بازگشتند تا فدراسیون را از این شرایط بحرانی نجات دهند.
هر سه ملی پوش در بازگشت به ایران همان ادعای عقد قرارداد با باشگاهی اروپایی را دلیل تاخیرشان اعلام کردند که البته در این راه هم ناکام مانده بودند. آرش رحمتی ملی پوش دو ساله تیم ملی درحالی که تصورش را هم نمی کرد تاخیر چند روزه او و دوستانش این طور سر و صدا به پا کند، در این باره گفت؛ «موقعیت خوبی نصیبمان شده بود.
ویزایمان اعتبار داشت و فکر نمی کردیم نیامدنمان آنقدر دردسرساز شود.» او ادامه می دهد؛ «ما به فدراسیون اطلاع داده بودیم و اصلاً قرار نبود که آنجا بمانیم اما ناگهان به ما گفتند تا نیامدنتان سیاسی نشده، به ایران برگردید.» رحمتی ادعا می کند با محمود اصلی مربی و سرپرست تیم ملی در اسپانیا در این مورد صحبت کرده بودند و اصلاً فکر محرومیت و تنبیه را هم نمی کردند. به همین خاطر به محض باخبر شدن از شرایط بحرانی ایران، به سفارت رفتند تا هماهنگی های لازم را برای بازگشت شان انجام دهند. اما در شرایطی که رئیس حراست سازمان تربیت بدنی در زمان غیبت ملی پوشان ادعا کرده بود آنها پاسپورت هایشان را بدون اجازه «اصلی» برداشته اند و بدون اطلاع، هم تیمی هایشان را ترک کرده اند، رحمتی این مساله را رد می کند و می گوید؛ «پاسپورت ها را به بهانه گرفتن سیم کارت از آقای اصلی گرفتیم اما درباره عقد قرارداد او همه چیز را می دانست.» او که ادعا می کرد حرف هایشان کاملاً صادقانه است انتظار داشت مسوولان هم در مورد آنها منطقی تصمیم بگیرند.
وحید عبادی یکی دیگر از این سه ملی پوش هم در این باره می گوید؛ «تا حدودی با سرپرست تیم هماهنگ کرده بودیم، گفتیم شاید فرصت حضور در اسپانیا و پیوستن به یک تیم اروپایی دیگر پیش نیاید، به همین دلیل چنین تصمیمی گرفتیم.» او هم ادعا می کند مسوولان از این اقدام اطلاع داشتند؛ «مربیان برای صحبت با تیم اسپانیایی موافقت کرده بودند. پس ما هم تصمیم گرفتیم بمانیم اما با شرایط ایجاد شده، تصمیم گرفتیم هر چه سریع تر به ایران برگردیم.» عبادی گفت هر تصمیمی که فدراسیون در این باره بگیرد او تابع خواهد بود.
اما محمود اصلی که با پنج بازیکن به اسپانیا رفته بود و سه نفر را جا گذاشته بود، بالاخره بعد از بازگشت ورزشکاران حاضر شد در این مورد اظهار نظر کند. او که سعی می کرد قضیه را عادی جلوه دهد گفت؛ «این سه ملی پوش کار بچگانه یی انجام دادند. عدالت حکم می کند که متناسب با جرم باید جریمه شوند. تنها اشتباه ملی پوشان این بود که اردو را بدون اجازه ترک کردند.
نباید این مساله را خیلی شلوغ کرد،» اصلی حتی ادعا می کند تمام این سروصداها از طرف مخالفان فدراسیون برپا شده وگرنه از ابتدا هم دلیلی برای این همه حساسیت وجود نداشت؛ «مسائل به وجود آمده در مورد بازگشت ملی پوشان به خاطر اختلافات در داخل فدراسیون ژیمناستیک بود که جناح های مخالف آن را ساماندهی کردند و کار ملی پوشان را بزرگ و بسیار بد جلوه دادند.
درست است که ملی پوشان خطایی انجام داده اند اما با ایران در ارتباط بودند و به محض اینکه متوجه شدند می خواهند از حضورشان در اسپانیا بهره برداری کنند، خود را به سفارت ایران در اسپانیا معرفی کرده و به کشور بازگشتند.» اصلی که در محفلی خصوصی ادعا کرده بود این سه تن پاسپورت هایشان را بدون اجازه او برداشته اند پذیرفت که از اقدام ملی پوشان برای جدایی از تیم خبر داشته است. به هر حال با بازگشت سه ورزشکار ایروبیک ژیمناستیک به ایران، بلافاصله با تشکیل کمیته انضباطی در مورد آنها تصمیم گرفته شد.
در این جلسه که با حضور رئیس، دبیر و نایب رئیس فدراسیون ژیمناستیک و وحید عبادی، محمد سکاکی و آرش رحمتی برگزار شد، این سه ملی پوش از اعزام به مسابقه های داخل سالن آسیا در ماکائو محروم شدند. همچنین کمیته انضباطی فدراسیون ژیمناستیک رحمتی، سکاکی و عبادی را به مدت سه ماه از عضویت در تیم ملی محروم کرد. لغو پیوستن این سه ملی پوش به باشگاه های اروپایی به مدت یک سال از دیگر تصمیمات کمیته انضباطی بود.
البته احمد محتشمی بعد از اعلام این حکم گفت؛ «این سه نفر سه ماه عضو تیم ملی نخواهند بود، اما با توجه به حضور مربی خارجی در تیم ملی، آنها می توانند در کلاس آموزشی یک هفته یی شرکت کنند.» او ادامه داد؛ «از نظر بین المللی حضور این ملی پوشان در اسپانیا هیچ منع قانونی نداشت و آنها تا دو روز دیگر هم روادید داشتند و می توانستند در این کشور بمانند اما از نظر سازمان تربیت بدنی که مسوول اعزام ملی پوشان است، این اقدام آنها خلاف قانون بود.» رئیس فدراسیون ژیمناستیک ادعا کرد قبل از تشکیل کمیته انضباطی هماهنگی های لازم با حراست سازمان انجام شده است.
با اعلام حکم کمیته انضباطی ناگهان سروصداها خوابید و دیگر خبری از ایروبیک ژیمناستیک در رسانه ها درج نشد اما اخبار پشت پرده همچنان نقل محافل ورزشی است؛ شایعاتی که در ماجرای سفر تیم به اسپانیا مسائل دیگری را مطرح می کند.اگرچه در جریان اعزام تیم ملی ایروبیک ژیمناستیک ایران به تورنمنت اسپانیا، جریان تاخیر سه ملی پوش برای بازگشت به ایران سروصدای زیادی به پا کرد اما شایعات و خبرهای در گوشی حکایت از ماجرایی دیگر در خلال همین سفر دارد. اتفاقاتی که به خوبی مخفی ماند اما نه تنها زشتی اش کمتر از کار این ورزشکاران نبود بلکه حتی عده یی آن را زمینه ساز به وجود آمدن بحران در ژیمناستیک می دانند.
منبع : روزنامه اعتماد