سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه با شیر مادر، وسیله ای برای ارتقا سلامت مادر و کودک است


تغذیه با شیر مادر، وسیله ای برای ارتقا سلامت مادر و کودک است
دكتر "حسن رهنما" روز یكشنبه به مناسبت روز شیر مادر درگفت وگوی اختصاصی با خبرنگار علمی ایرنا افزود : مادر با تغذیه كودك با شیر خود، میتواند خطر خونریزیهای بعد از زایمان ، انواع بیماریهای عفونی، سرطان های
پستان و تخمدان ، كم خونی فقرآهن و حتی مرگ را كاهش میدهد. وی همچنین تغذیه با شیر مادر برای كودك را عامل حیاتی برای پیشگیری ازاسهال، بیماریهای تنفسی مانند ذات الریه ، عفونت های گوشی و مجاری ادراری
ذكركرد.
وی گفت : تغذیه ی نوزاد با شیر مادر، خطر ابتلا به چاقی را تا یك سوم در دوران كودكی كاهش میدهد و اثرات مفیدی در زندگی آتی و دوران بزرگسالانی او به همراه خواهد داشت .
وی افزود : اگر مادران كودكان را با شیر خود تغذیه كنند میزان چاقیهای بزرگسالی در نسلهای آینده بین ۱۰ تا۱۵ درصد كاهش خواهد یافت . وی همچنین گفت : علاوه بر ارزش غذایی، مهمترین مزیت شیر مادر ارتباط بین كودك و مادر است ، به طوری كه شیردهی در آغوش مادر در تكوین شخصیت كودك تاثیر به سزایی دارد.
وی افزود : شیر مادر غذای استریلیزه و بدون آلودگی است ، در حالی كه تغذیه ی كودك با شیرخشك احتمال عفونت و آلودگی از طریق سرشیشه و شیشه را افزایش میدهد.
وی بااشاره به اینكه شیر مادر از لحاظ ایمنی نیز اهمیت بیشتری نسبت به شیر خشك دارد، گفت : آیغوز به لحاظ تغذیه و ایمنی دارای موادی است كه كودك را در مقابل بسیاری از بیماریهای عفونی و غیر عفونی، اگزما و بیماریهای حساسیتی مصون میكند.
دكتر رهنما یادآور شد : كودكانی كه از شیر مادر تغذیه میشوند، نسبت به كودكانی كه شیر خشك استفاده میكنند، شانس كمتری در ابتلا به دیابت ، آسم و حساسیت دارند.
شیردهی، ازبدو تولد تا۵ / ۱ تا۲ سالگی بسیار مطلوب و طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت پس از۶ ماهگی باید غذای كمكی به كودك خورانده شود. این متخصص اطفال تصریح كرد : خوراندن غذای كمكی قبل از۶ ماهگی حتی یك سی سی آب یا سوپ برای كودك مضر بوده و جایگزین مناسبی برای شیرمادر نیست وهضم و جذب برخی مواد غذایی در سنین ۶ ماهگی نظیر پروتئین شیر گاو و گندم برای كودك مشكل بوده و كودك را دچار اسهال كند.
وی درخصوص باورغلط برخی مادران مبنی برقطع شیردهی در هنگام بروز اسهال گفت : برخی مادران به تصور اینكه شیر مادر چرب و سنگین است ، آن را در هنگام بروز اسهال قطع میكنند، درحالی كه شیرمادر در درمان اسهال موثربوده و این بیماری زودتر بهبود مییابد.
وی با بیان اینكه مواد افزودنی شیر خشك حساسیت زا است ، تاكید كرد : مواد نگهدارنده ، به شیرخشك افزوده میشود تا به مدت ۲ سال از فاسدشدن آن جلوگیری شود، اما برخی از كوكان پس از مصرف آن دچار مشكلات گوارشی میشوند.
رهنما افزود : مادران علاوه بر دقت لازم در تهیه ی شیر خشك ، باید آن را به طرز صحیح درست كنند و از زیاد غلیظ كردن و یا رقیق كردن شیر خشك خودداری كنند.
این متخصص ادامه داد : درصورتی كه مادران بنابه دلایل خاص ، قادر به شیردهی نباشند، بهتر است از شیر خشك استفاده كنند و از خوراندن شیر پاستوریزه به علت عوارض گوارشی كودك پرهیز كنند.
این متخصص كودكان تاكید كرد : كودكانی كه از شیر مادر تغذیه میكنند، همچنین از ثبات روحی و هوش بیشتری برخوردار هستند.
وی افزود : نوزاد قبل ازتولد در محیطی آرام و بدون استرس قرار دارد، درحالی كه پس ازتولد درمحیطی پر سر و صدا حضور مییابد ومادران برای پیشگیری از اختلالات روحی باید نوزدان را درآغوش گرفته و به آنان آرامش وامنیت دهند.
وی آغوش گرفتن نوزاد در هنگام شیردهی و تماس پوست با پوست ، درجه حرارت بدن و ضربان قلب مادر، در روزهای نخستین تولد را در آرامش كودكان بسیار موثر دانست .
به گفته وی، مادران باید درطول دوران بارداری شیوه ی صحیح شیردهی به كودك را بیاموزند، اما متاسفانه عده زیادی از مادران این آموزش را در دوران بارداری نمیبینند، كه این امر تغذیه ی كودكان را پس از تولد با مشكل مواجه میكند.
دكتر رهنما پایان تاكید كرد : كودكان شیر مادرخوار از لحاظ روحی وعاطفی تفاوت زیادی با كودكان شیر خشك خوار دارند كه مادران برای مهیا كردن شرایط روحی و روانی مناسب وقت بیشتری را برای درآغوش گرفتن و صحبت كردن به كودك بگذارند.
وی با اشاره به اینكه امروزه مشخص شده كه بیشترین تكامل در مغز انسان پیش از رسیدن كودك به سن ۳ سالگی است ، گفت : دوران خردسالی باید با بالاترین اولویت مدنظر و توجه مقامات مسوول و دولت ها در زمان تصمیم گیریهای قانونی،سیاسی، برنامه ای و تخصیص بودجه و منابع قرار گیرد.
وی افزود : هرچند در كمال تاسف و تاثر، كودكان دراین سالها كمترین میزان توجه و درجه اولویت را ازطرف دولتها دریافت كرده اند.